Airco kopen: mogelijkheden en aandachtspunten

Een airco koelt de lucht in een woning of gebouw en zorgt zo voor een aangenamer woon- en werkklimaat. Wat moet je weten voor je een airco gaat kopen? Waarop letten? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.

Wil je extra info? Zoek je prijzen voor aankoop en installatie? Stel je vragen via onze offertepagina en ontvang direct meerdere prijsoffertes tegelijk.

Ontvang direct prijzen op maat

Airco kopen: prijs

De kosten voor een airco in huis hangen af van een aantal factoren. Het vermogen en het type zijn doorslaggevende eigenschappen die de prijs bepalen. Ook het merk, de energiezuinigheid en eventuele, extra functies kunnen de airco prijs beïnvloeden.

Gemiddeld betaal je voor een airco tussen de 50 en 5.000 euro. Verder in het artikel zullen we dieper ingaan op drie soorten airco’s en ook de bijhorende richtprijzen vermelden.

Ontvang prijzen van meerdere airco installateurs

Hoe airco kopen? Belangrijke vragen

Voor je een airco gaat uitkiezen, stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe groot is de ruimte die je wil koelen? Kleine ruimtes kunnen door een mobiele airco worden gekoeld. Boven een bepaald oppervlak zijn deze kleinere machines niet toereikend, en zal je je toevlucht moeten nemen tot een vaste airco.
  • Wil je één of meerdere ruimtes koelen? Als je een groot gebouw met meerdere ruimtes wilt kopen, dan is een vaste multisplit airco, met voor elke kamer één aparte binnenunit, interessant.
  • Wil je met de airco ook kunnen ventileren en/of verwarmen? Sommige airco’s geven je de mogelijkheid om de ruimte ook beperkt te verhitten of de lucht te laten circuleren. Als je dit een aanwinst vindt, zoek dan naar een warmtepomp airco die deze functies biedt.

airco kopen

Airco kopen: welk type?

Er zijn drie populaire soorten airco toestellen. Voor elk van deze drie schommelen de huidige prijzen tussen de volgende bedragen.

  • Een mobiele airco kost tussen de 100 en 1.000 euro.
  • Een vaste airco met één unit (monoblock) kost tussen de 1.000 en 2.500 euro.
  • Een vaste airco met binnen- en buitenunit (split airco) kost tussen de 1.500 en 5.000 euro.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Mobiele airco

De goedkoopste airco is de mobiele airco. Die is, zoals de naam al aangeeft, klein en licht genoeg om te vervoeren. Dat maakt het mogelijk om het apparaat naar elke ruimte te brengen waar op dat moment koeling gewenst is.

Alles wat het apparaat nodig heeft, is een stopcontact en een deur of raam om de hitte af te voeren. Mobiele airco’s hebben een afvoerslang. Deze kenmerken maken de mobiele airco een uitstekende keuze voor de meeste woningen waar niet constant alle ruimtes te hoeven worden gekoeld.

Het grootste nadeel van deze apparaten is hun beperkte vermogen. In de kleine behuizing past geen ventilator of koelsysteem die een groot gebouw efficiënt kunnen koelen. Deze apparaten zijn verder niet erg energiezuinig en kunnen vrij veel lawaai maken. De modellen zonder afvoerslang (aircoolers) zijn extreem goedkoop, maar hebben een heel laag vermogen.

Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)

Een zwaardere airco dan de mobiele modellen is de vaste monoblock airco. Deze apparaten worden binnenshuis ingebouwd. Ze voeren constant hitte uit de lucht naar buiten toe af. Door het vrij forse formaat hebben ze een hoger koelvermogen dan een mobiele airco. De monoblock modellen werken ook efficiënter en zijn vaak stiller. Verschillende types kunnen onopvallend worden weggewerkt tegen het plafond of op grondniveau. Voor grote woningen en kleine bedrijven zijn dit type vaste airco’s vaak zeer geschikt.

Vaste airco met buitenunit (split)

De zwaarste en duurste soort airco is de vaste airco met buitenunit, ook wel split airco genoemd. Dit apparaat bestaat uit een binnen- en een buitenonderdeel. Die worden respectievelijk binnen en buiten het pand gemonteerd en zijn verbonden met buizen die door de muur heen worden aangebracht. Door deze scheiding kunnen allebei de onderdelen heen effectief werken. Dit is dan ook een airco met een heel hoog vermogen, die een grote zaal of een volledige kantoorruimte vele graden koeler kan maken. Ook in een groot huis hoef je met een split airco nooit bang te zijn dat het onaangenaam warm wordt binnen.

De overtreffende trap van de vaste airco met buitenunit is de multisplit airco. Die bestaat uit meerdere binnenunits die elk hun warmte aan de buitenunit afgeven. Dat maakt de multisplit airco de aangewezen machine om een groot bedrijf met meerdere ruimtes af te koelen.

Airco kopen: waarop letten?

airco aandachtspunten

We hebben hierboven de belangrijkste types airco’s vermeld. Van klein naar groot hebben die allemaal hun eigen toepassingen en koelvermogen. Maar er zijn nog een paar producteigenschappen waar je vóór je aankoop naar zou moeten kijken. Als je dat doet, kan je vrij eenvoudig een product uitkiezen dat aan jouw behoeftes voldoet en je huis of bedrijf jarenlang veel aangenamer maakt om in te werken of te verblijven.

Energieverbruik

Net als veel huishoudelijke apparaten gaan airco’s met een bepaalde efficiëntie met energie om. Een airco is per definitie geen zuinig apparaat en verbruikt dus vrij veel stroom. Daarom is het een goed idee om naar de energiezuinigheid (het energielabel) van de verschillende modellen te kijken voordat je een keuze maakt. Vooral als je een dure vaste airco koopt die je veel wil gaan gebruiken, kan een zuinig energielabel je op de lange termijn veel stroomkosten besparen.

Koelvermogen op maat

Afgezien van het model airco is het vermogen om de ruimte te koelen een belangrijke factor bij je keuze. In de informatie over elk model kan je aflezen hoeveel vierkante of kubieke meter het apparaat kan koelen, en met hoeveel graden dat gebeurt. Als je de maten van jouw woning of bedrijf vergelijkt met het vermogen, ontdek je snel welke airco tegen zijn taak opgewassen is. Neem dit vermogen liefst iets te ruim! Het zou jammer zijn als je nog steeds een te warm binnenklimaat hebt omdat de airco op zijn hoogste stand niet voldoende koelt.

Geluidsniveau

Vooral mobiele airco’s maken soms herrie, maar goedkopere vaste airco’s kunnen er ook wat van. Is het voor jou belangrijk dat je nieuwe airconditioning zo stil mogelijk zijn werk doet? Selecteer hem dan op basis van het geluidsniveau. Zo word je niet gestoord bij je werk of bij je vrije tijd.

Merk/garantie

De bekendere merken die airco’s leveren bieden een goede kans dat je machine heel veel jaar uitstekend zijn werk doet. Ze worden gemaakt met de beste materialen en hebben daarom ook een lange garantietermijn. Voor de naamsbekendheid en kwaliteit betaal je natuurlijk een gepaste prijs. Wil je liever een budgetmodel? Kies dan een airco van een minder beroemd merk, maar stel je verwachtingen dan wel bij.

Airco kopen: vraag advies en vergelijk prijzen

Wil je de beste aanbiedingen en een prijs op maat van jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsoffertes van meerdere airco installateurs tegelijk. Zo krijg je een beter beeld van de opties en kies je sneller het ideale aircosysteem voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.