Airco plaatsen: het volledige stappenplan

Met de steeds warmere zomers in ons land, stijgt de vraag naar degelijke airconditioningsystemen. Hoeveel kost een airco eigenlijk? Waar kan en mag je een airco plaatsen? Met welke factoren dien je rekening te houden voor de installatie? In dit artikel kom je alles te weten over het vakkundig plaatsen van een airco.

Advies nodig van een aircospecialist? Stel gerust al je vragen en ontvang direct info en prijzen op maat van meerdere experts!

Ontvang een prijs op maat

Airco plaatsen: prijs

Als je plant een airco te plaatsen in je woning is het belangrijk te weten dat de prijzen enorm kunnen variëren. Zo is een mobiele airco bijna altijd goedkoper dan een vaste airco. Kies je voor een vaste airco? In dat geval betaal je meer voor een plafondmodel in vergelijking met een wandmodel.

Naast het type airco zijn er nog andere elementen die de prijs beïnvloeden. Wil je een airco kopen die ook kan verwarmen in de winter? Krijg je er graag een afstandsbediening bij geleverd? Of wil je meerdere units? Dan dien je uiteraard een groter bedrag te investeren.

 • De prijzen voor een vaste airco zonder extra units starten vanaf 1.200 euro en kunnen oplopen tot 3.000 euro. Afhankelijk van de extra opties en de installateur.
 • Wil je een vaste airco met minimaal één buitenunit? Hou rekening met een prijskaartje van circa 1.500 euro.
 • Wie kiest voor een airco met meerdere binnen- en buitenunits, beter gekend onder de naam ‘multi split airco’, betaalt tussen 800 en 1.000 euro per extra unit.
 • Als je tevreden bent met een mobiele airco, betaal je gemiddeld 200 euro.

Waar airco plaatsen?

Waarom airco plaatsen in huis?

Om er zeker van te zijn dat je aircosysteem optimaal functioneert is het essentieel dat je hem op een strategische plaats installeert. Hou daarbij alvast rekening met de volgende zaken:

Zorg voor een goed geventileerde buitenruimte

De buitenunit moet vrij staan en mag in geen geval gehinderd worden door obstakels. Enkel wanneer de warme lucht afkomstig uit je woning goed geventileerd wordt door een vrijstaande buitenunit, zal je koelsysteem optimaal werken.

Zorg dat de buitenunit altijd in de schaduw staat

Een buitenunit die in de zon staat moet heel hard werken om de gewenste koele lucht naar binnen te sturen. Daar komt nog eens bij dat je meer aan energie zal betalen en dat je aircosysteem sneller slijtage vertoont, wanneer je kiest voor een plek in de schaduw.

Plaats de binnenunit op een koele plek

Plaats de binnenunit van je airconditioningsysteem ver van lampen en raam- en deuropeningen om geen onnodige warmte aan te trekken en bijgevolg geen onnodige energie te verbruiken.

Plaats de binnenuit zo hoog mogelijk op een strategische plaats

Een airco die zo dicht mogelijk tegen het plafond aan geplaatst wordt verdeelt de koele lucht veel beter over de volledige ruimte dan eentje die in het midden van een muur wordt bevestigd. Plaats je airco in de buurt van de ruimtes waar je het meeste tijd doorbrengt.

Hoe vaste airco in huis plaatsen?

Als je een airco gaat plaatsen heb je keuze uit een hoogtechnologisch inbouwmodel of een klassiek wand- of plafondmodel.

Inbouwmodel

Een inbouwmodel staat je toe om de temperatuur van meerdere ruimtes gelijktijdig te regelen en is zo goed als onzichtbaar. Een ander praktisch voordeel van een ingebouwde airco is dat je nauwelijks geluidshinder ondervindt aan dit systeem. Een inbouwmodel kan zowel in de wand als in het plafond bevestigd worden.

Wand- of plafondmodel

Een standaard wand- of plafondmodel ziet er op het eerste zicht misschien minder aantrekkelijk uit dan een inbouwairco. Deze modellen zijn meestal een pak goedkoper dan de inbouwmodellen.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Hoe airco plaatsen? Stappenplan

 • Kies de locatie bepaal waar de binnen- en buitenunits precies geplaatst zullen worden.
 • Boorwerk: boor de benodigde gaten voor de installatie van alle units.
 • Installeer de binnenunit
 • Plaats de leidingen: een aircosysteem werkt op basis van een vloeibaar gas dat via leidingen tot aan de units geraakt.
 • Monteer de buitenunit: sluit de leidingen aan op de binnen- en buitenunit.
 • Test de airconditioning: vul de airco met vloeibaar gas om te kijken of er geen sprake is van lekkages.
 • Opruimen: ruim alles netjes op en geniet van je nieuwe aircosysteem.

installatie airco

Airco zelf of laten plaatsen?

Wanneer je ervoor kiest om een airco te plaatsen kan je dat zelf doen of kan je deze klus overlaten aan een aircospecialist. We bespreken kort de verschillen tussen beide opties.

Airco zelf plaatsen

Wanneer je van plan bent om zelf een airco te plaatsen, kan je een mooi bedrag uitsparen aan installatiekosten. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de installatie van de meeste airco toestellen om specifieke vakkennis en gereedschap vraagt.

Om het risico op problemen te verkleinen, kies je best voor een mobiele airco. Met een draagbare airco moet je enkel een doorgang door het raam of de muur voorzien. Klaar! Ook een monoblock airco (airco zonder buitenunit) kan je gemakkelijk zelf installeren.

Airco laten plaatsen

Wat voor airco je ook kiest, het is in elke situatie beter om deze klus uit te besteden aan een ervaren vakman. Dit heeft meerdere redenen:

 • Nodige gereedschap: een aircospecialist beschikt over het nodige gereedschap om eender welk type airco te kunnen bevestigen.
 • Juiste afstand tussen de binnen- en buitenunit(s): opdat je airconditioningsysteem optimaal werkt, moet er een bepaalde maximumafstand zijn tussen de verschillende units. Deze afstand is afhankelijk van het soort airco dat je gekozen hebt. Enkel een specialist weet precies om welke afstanden het gaat.
 • Een vakman kiest voor de juiste wand: niet alle wanden zijn sterk genoeg om het gewicht van een aircosysteem blijvend te kunnen dragen. Een professional kiest er altijd de juiste wand uit.
 • Onderhoud en reparatie mogelijk: ga je een airco plaatsen op een moeilijk bereikbare plaats? Dan is het achteraf zo goed als onmogelijk om hem schoon te maken en (eventueel) te repareren. Een deskundige vakman kiest voor een doordachte plaats.
 • Garantie: laat je je airco installeren door een gespecialiseerde firma, dan heb je recht op een garantieperiode.

Droom je van een aircosysteem voor jouw woning? Vergelijk offertes van verschillende specialisten voordat je een keuze maakt! Dat kan je heel makkelijk via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.