Mobiele airco: prijs, voordelen en soorten

Een mobiele airco maakt je huis aangenaam koel in de zomer, is goedkoop en makkelijk te verplaatsen. Welke soorten mobiele airco’s vind ik vandaag op de markt? Wat is hun kostprijs? Wat kosten mobiele airco’s met energieklasse A? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.

Extra info nodig over mobiele airco’s kopen? Laat je adviseren door een specialist en ontvang direct meerdere prijsoffertes om te vergelijken via onze offertepagina.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Mobiele airco kopen: prijs

mobiele airco

Een mobiele airco heb je vaak al voor minder dan € 500, de goedkoopste modellen zelfs voor minder dan € 100. De prijzen variëren dus sterk. Ze verschillen naargelang het rendement, het merk en de eventuele extra functies. Hieronder vind je enkele richtprijzen voor drie types mobiele airco.

 • Een mobiele ‘split’ airco: € 500 – 1.200.
 • Een monoblock airco: € 250 – 800.
 • Een mobiele airco ‘zonder’ slang (aircooler): € 50 – 300.

Ontvang prijzen op maat

Mobiele airco: voordelen en nadelen

Een mobiele airconditioning unit heeft net zoals de populaire vaste airco’s voor- en nadelen. We sommen de belangrijkste voor je op.

Voordelen

 • Het is betaalbaar en groot genoeg om een kleine tot grote kamer te verkoelen. Bijgevolg is het voor veel huisbezitters en winkeleigenaars de perfecte oplossing om hun verblijfsruimte in de zomer op een aangename temperatuur te brengen.
 • Zoals de naam het zelf zegt, is een mobiele airco makkelijk verplaatsbaar. Je verzet hem dus snel en eenvoudig naar de ruimte waar verkoeling op dat moment nodig is.

Nadelen

 • Mobiele airco’s zijn relatief minder zuinig qua energieverbruik dan een vaste airco. Dat komt vooral omdat bij een vaste airco de binnen- en buitenunit van elkaar gescheiden zijn en dus beter warmte-isolerend zijn.
 • Een mobiele airco pompt lucht met behulp van een ventilator (en voert eventueel warme lucht via een afvoerslang naar buiten) en produceert dus geluid. Denk je last te zullen hebben van dit geluid? Selecteer je model op basis van het aantal dB (decibel) dat de airco produceert.

Soorten mobiele airco

Op dit moment vind je drie types mobiele airco in de handel. Ze verschillen van elkaar op het vlak van koelcapaciteit, prijs en andere productkenmerken.

Via onderstaand overzicht kan je ze makkelijk onderling vergelijken en zo je keuze vinden. Afhankelijk van jouw situatie.

Split airco

mobiele split airco

Een vrij nieuwe vondst is de mobiele split airco. Voorheen werden split airco’s met een apart binnen- en buitenunit alleen als vaste modellen gefabriceerd. Tegenwoordig zijn er echter ook mobiele split airco’s.

Door de scheiding tussen de twee units doen deze apparaten erg efficiënt hun werk en kunnen ze vrij grote ruimten verkoelen. Bovendien gaan ze efficiënter met stroom om en maken ze minder geluid dan een normale mobiele airco.
In tegenstelling tot de goedkopere monoblock ben je hier ook niet verplicht om een grote lompe afvoerbuis te voorzien met een doorsnede van 13cm. Er dient enkel een dunne flexibele koelleiding gelegd te worden tussen de buitenunit en de binnenunit.  

De prijs ligt echter beduidend hoger, en het apparaat is minder makkelijk te verplaatsen dan andere modellen.

Monoblock airco

monoblock airco

Dit is het meest verkochte type. Het apparaat bestaat uit één unit die je makkelijk in de hand neem en overal neer kan worden gezet.

Deze airco voert hitte uit de binnenlucht af via een afvoerslang naar buiten langs het venster of de deur. Doordat het lastig is om een luchtdichte sluiting van de ruimte te maken, en doordat de airco uit één stuk bestaat, werkt dit model niet bijzonder zuinig. De bedoeling is dat de warme lucht met de afvoerslang naar buiten gebracht wordt. Er bestaan sluitstukken voor bijvoorbeeld velux dakramen maar ook  schuiframen om je koeling zo efficiënt en rendabel te laten verlopen. Zo kan je de frisse lucht binnen houden en de warme lucht buiten. 

Ook kan er sprake zijn van vrij veel geluidshinder, wat storend is als je geconcentreerd probeert te werken of je graag wil ontspannen. 

Mobiele airco zonder afvoerslang

mobiele airco zonder slang

Vrij nieuw is de mobiele airco zonder afvoerslang. Deze airco wordt ook als aircooler in de markt gezet. Het voordeel van deze mobiele toestellen is dat ze heel goedkoop zijn.

De koelcapaciteit is echter vrij laag, omdat de warme lucht niet via een slang naar buiten toe wordt afgevoerd. De lucht wordt gecirculeerd in de ruimte en bij passage door de aircooler afgekoeld, dit kan met een optie om je lucht te verfrissen komen. Mobiele airco’s zonder afvoerslang kunnen zelfs een kleine ruimte maar met een paar graden afkoelen, en zijn alleen geschikt voor mensen met een minimale behoefte aan afkoeling.

Hoe mobiele airco installeren?

Een mobiele airco hoeft per definitie niet geïnstalleerd te worden. Als het apparaat een buitenunit of afvoerslang heeft om de warme lucht naar buiten te voeren, is het voldoende om die buiten de woning te plaatsen. Als het apparaat op netstroom wordt aangesloten en in wordt geschakeld, begint het automatisch de ruimte af te koelen.

Let op: mobiele airco’s werken op basis van koelvloeistof, die af en toe moet worden bijgevuld.

Mobiele airco kopen

Online makkelijk en snel te bestellen, en vaak de volgende dag al geleverd. Waar hou je best rekening mee als je een model gaat uitzoeken en kopen?

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Vaste of mobiele airco?

Kies je voor een vaste of een mobiele airco? Wat je ook kiest, hangt vooral af van je budget en van de ruimte van je woning of bedrijf.

Een vaste airco is groot, duur en moet door een professional geïnstalleerd worden. Daar staat tegenover dat zo’n apparaat heel efficiënt koelt. Een vaste airco kan grote gebouwen met meerdere kamers afkoelen. Een model met multi split (meerdere binnenunits) kan zelfs gebruikt worden om een groot gebouw te verkoelen, omdat elke zaal of kamer zijn eigen binnenunit krijgt.

Een mobiele airco is goedkoper, heeft geen installatie nodig en verbruikt minder stroom. Het apparaat kan meegenomen worden naar elke ruimte waar gewerkt of geleefd wordt, zodat andere ruimtes niet voor niets gekoeld worden. Het kan zelfs met de auto of camper mee worden genomen naar een andere locatie. Daar staat tegenover dat hij vrij luidruchtig is, een beperkte koelbehoefte heeft, en relatief veel stroom verbruikt voor het effect dat hij genereert.

Waarop letten bij keuze mobiele airco?

Om een goede keuze te kunnen maken, kan je op de volgende punten letten.

 • Kijk naar het merk. Toonaangevende merken die meer witgoed en elektronica maken (zoals LG, Black&Decker en AEG) leveren goede apparaten met een lange levensduur. Voor gekende merken zal je ook sneller vervangonderdelen vinden. Minder bekende merken kunnen soms tegenvallen, maar zijn een stuk goedkoper.
 • Bereken de grootte van je kamer. Op elke airco staat een indicatie voor hoeveel m² oppervlakte of m³ lucht het apparaat geschikt is. Reken uit hoe groot je kamer of bedrijfsruimte is, en of de airco’s die je op het oog hebt in staat is om deze ruimte goed te koelen. Het koelvermogen van je mobiele airco wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Unit) of in kW (= 1000 Watt = 3,41 BTU/u).
 • Veel airco’s bieden ook de optie om een ruimte (beperkt) te verwarmen of hem te ventileren. Sommige modellen kunnen zelfs de lucht zuiveren. Dat zijn mooie extra functies waar je natuurlijk ook iets extra voor betaalt.
 • Kies bij voorkeur voor een mobiele airco’s met energielabel A

Welk koelvermogen heeft mijn mobiele airco nodig?

Mobiele airco: prijs, voordelen en soortenHet koelvermogen van mobiele airco’s wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Units) of in kW (kilowatt), de verhouding tussen deze twee: 1000 Watt = 3,41 BTU/u. Welk vermogen je airco’s dan nodig heeft om die nodige verkoeling te bieden is afhankelijk van zowel de grootte van je kamer als de isolatieklasse (zie energielabel). De best geïsoleerde klasse is klasse 1 nadien dalen we naar steeds slechter geïsoleerd. Des beter geïsoleerd je kamer des te minder je mobiele airco moeten werken. Opgelet dit zijn slechts schattingen gebaseerd op een standaard (België en Nederlands) kamer met een hoogte van 2,5 meter. 

We spreken van een kleine kamer tot en met 25m³. Grote kamers kunnen zelfs tot 60m³ zijn. Voor een goed geïsoleerde grote slaapkamer van 30m², die heeft dus een volume van 75m³, heb je een koelvermogen van minstens 11200 BTU (3,284 kW) nodig. 
Voor grote ruimtes van meer dan 60m² (150m³), bijvoorbeeld kantoorruimtes, zal een mobiele airco lang zo efficiënt niet meer zijn en is het verstandiger om te opteren voor een vaste airco

Isolatieklasse     <10m³ <15m³ <25m³ <35m³ <50m³ <75m³ <100m³
Klasse 1  1500 2200 3700 5200 7500 11200 15000
Klasse 2 2200 3400 5600 7800 11200 16900 22400
Klasse 3 3000 4500 7500 10500 15000 22400 22900
Klasse 4 3700 5600 9300 13000 18700 29000 37320
Klasse 5 4500 6700 11200 15700 22400 33600 44785

Klasse 6

5000 7800 13000 18300 26100 39200

Ga je dus een mobiele airco kopen, kijk dan goed uit zodat je aankoop aan jouw eisen kan voldoen. 

Hoeveel dB maakt mijn mobiele airco?

Je mobiele airco zal lawaai maken. Vaak is er geen buitenunit waar de luidruchtige compressor geplaatst kan worden. Er zijn drie categorieën: tot en met 50 dB, van 50 dB tot 60 dB en de luide airco van meer dan 65 dB. De eerste categorie is een licht geroezemoes of licht straatverkeer achter dubbel glas. Bij 60 decibel spreken we van een gespreksniveau. Hoger dan 60 dB of 65dB is natuurlijk verre van aangenaam voor een airco. 
Zo goed als alle airco’s blijven rond de 50 dB. Informeer je hierover wanneer je overgaat tot het kopen van je mobiele airco.

Offertes vergelijken loont

Elke woning is uniek en om de de beste optie en aanbieding te krijgen voor jouw noden kan je best contact opnemen met een ervaren vakman. Ook al is een mobiele airco kopen is niet duur. Maar, waarom zou je meer betalen dan nodig? Vind snel de beste aanbieding door vrijblijvende offertes aan te vragen bij meerdere vakspecialisten tegelijk. Zo ontdek je direct welk airco toestel de beste effecten oplevert voor de laagste prijs.

Via onderstaand formulier krijg je direct advies en prijzen op maat van verschillende airco-experten in één keer. Da’s makkelijk, toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.