Split airco: uitvoeringen en prijzen

In ons land stijgt de populariteit van airconditioningsystemen aan een razendsnel tempo. De meeste mensen kiezen voor een split airco voor het verkoelen van één of meerdere ruimtes tegelijkertijd. Maar, wat is een split airconditioning nu eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van dit type airco? Je komt het allemaal te weten in onderstaand artikel.

Ben je op zoek naar een airconditioning installateur? Vind een vakman in je regio snel en eenvoudig via onze offertepagina.

Ontvang een prijs op maat

Wat is een split airco?

split airco

Een split airco is een aircosysteem dat uit meerdere units bestaat. Het gaat om één enkele buitenunit en één of meerdere binnenunits, er bestaan vormen als vaste airco en mobiele airco, afhankelijk van het aantal ruimtes dat je wenst te verkoelen.

Een split airco kopen

Als je van plan bent om een split airco te kopen is het belangrijk dat je de voor- en nadelen van dit soort airco eerst grondig tegen elkaar afweegt. Daarnaast moet je een keuze maken tussen een single-split airconditionign en een multisplit airco en dien je uiteraard rekening te houden met het diverse prijzenaanbod.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Voordelen van een split airco

De aanschaf van een split airco biedt heel wat interessante voordelen:

 • Weinig of geen geluidshinder: bij een aircosysteem is het de compressor die voor geluidsoverlast zorgt. In het geval van een split airco bevindt de compressor zich steeds in de buitenunit, waardoor jij jouw vaste airco in je woon- of werkruimte amper kan horen.
 • Alle soorten designs mogelijk: heb jij graag een kleine binnenunit in het plafond van de vergaderruimte van je bedrijf, maar zie je liever een wandmodel voor je eigen kantoor? Overal dezelfde uitvoering of een andere uitvoering voor iedere ruimte? Met een split airco kan je alle kanten op.
 • Kleinere binnenunits: in het geval van een split airco is er sprake van meerdere units waardoor elke unit op zich kleiner is. Doordat iedere unit afzonderlijk compacter is en bijgevolg minder ruimte inneemt, ziet jouw airco-installatie er direct veel stijlvoller uit.
 • Meer plaatsingsmogelijkheden dan bij een airco zonder buitenunit: wie voor een split unit airco kiest heeft meer vrijheid wat de exacte locatie van de units betreft. De binnenunits worden aan de buitenunit gekoppeld en hoeven daarom niet direct in lijn te staan met de buitenlucht.

Wat zijn de nadelen van een split airco?

Hoewel een airco splitunit jou als gebruiker talrijke voordelen biedt, zijn er ook een paar (kleine) nadelen:

 • Plaats nodig voor de buitenunit: als je een tweedelige airconditioning koopt dien je er rekening mee te houden dat je ruimte moet voorzien voor de buitenunit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je over deze ruimte beschikt en daarnaast kies je best een strategische plaats uit die niet onmiddellijk in het oog springt. Een buitenunit ziet er tenslotte niet bepaald esthetisch uit.
 • Complexe installatie: een airco zonder buitenunit (monoblock) is snel en eenvoudig te installeren. De plaatsing van een airco met buitenunit daarentegen, is een pak omslachtiger en laat je dus best over aan een ervaren koeltechnieker.

Uitvoeringen van split airco’s

Je vindt vandaag meerdere soorten of types airco toestellen op de markt. We sommen ze hieronder voor je op. Je hebt de monosplit, multisplit en warmtepomp airconditionings.

Meer weten? Vraag advies en prijzen

Mono split airco

Een mono-split airco, bij sommigen beter bekend als een single-split airco, is de ideale oplossing voor wie niet te veel geld wil uitgeven en tegelijk ook geen mobiele airco in huis wil. Een mono-split airco bestaat uit één binnen- en één buitenunit die recht tegenover elkaar geplaatst worden en via twee leidingen met elkaar verbonden worden.

Dit type airco beschikt over een hoog koelvermogen, maar zorgt enkel voor verkoeling in de ruimte waar de binnenunit zich bevindt. Verafgelegen kamers zullen in dat geval geen baat hebben bij het aircosysteem.

Multisplit airco

Een multi split airco bestaat uit één buitenunit (of meerdere) die rechtstreeks in contact staat met meerdere binnenunits. Met deze uitvoering is het perfect mogelijk om een volledige woning of kantoorgebouw te verkoelen (of te verwarmen).

Wanneer je een multi split airco koopt is het belangrijk dat je controleert hoeveel binnenunits je maximaal aan de buitenunit kan koppelen. Het is aan te raden dat je een multi split model koopt waarvan het maximum aantal binnenunits hoger ligt dan het aantal binnenunits dat je op dat moment werkelijk nodig hebt. Je weet immers nooit of je achteraf graag nog een extra multi split binnenunit zou laten installeren.

Warmtepomp airco

Bij het horen van de term “warmtepomp” denken de meesten onder ons onmiddellijk aan het verwarmen van een woning of van het water in een woning.

Toch kan een warmtepomp ook voor verkoeling zorgen tijdens de warme zomermaanden. Voor actieve koeling (een proces waarbij de warmte aan je woning of bedrijfsruimte onttrokken wordt) wordt er gebruikgemaakt van lucht-water warmtepompen.

Bij passieve koeling (een proces waarbij er gebruikgemaakt wordt van grondwater om te verkoelen) worden er water-warmtepompen en grond-water warmtepompen ingezet.

Een warmtepomp airco is energiezuinig, biedt een hoog rendement en gaat jarenlang mee.

split airco buitenunit

Een split airco plaatsen

Wanneer je besloten hebt om je woon- of werkplek uit te rusten met een airco is het raadzaam om de plaatsing over te laten aan een professionele vakman. Op die manier ben je zeker van een correcte installatie, profiteer je van een garantieperiode en hoef je bovendien geen speciaal gereedschap aan te kopen.

De airco installateur gaat als volgt te werk:

 1. Plaatsbepaling van de buitenunit: in overleg met jou beslist de vakman waar de buitenunit precies komt. Er wordt gekozen voor een strategische plaats die niet te veel in het zicht ligt.
 2. Leidingen leggen: er worden gaten geboord om alle benodigde leidingen te kunnen leggen.
 3. De binnenunits worden geplaatst: de vakman beslist over de exacte locatie van de verschillende binnenunits. Hierbij moet hij rekening houden met verschillende factoren, zoals de draagsterkte van de wand, de afstand tussen de binnenunits en de buitenunit, enz.
 4. De airco wordt getest: de airco installateur vult de installatie met een vloeibaar gas om na te gaan of er geen lekken zijn.
 5. Opruimen: alles wordt netjes opgeruimd en achtergelaten.

split airco plaatsen

Een split airco kopen? Vergelijk prijzen

Hoeveel een split airco precies kost is afhankelijk van meerdere elementen. Het spreekt vanzelf dat de mono-variant je minder zal kosten dan een multisplit airco. Omdat het slechts één binnenunit betreft.

De uiteindelijke prijs wordt dus bepaald door het type airco, het merk, het exacte koelvermogen en de airco installateur die je inschakelt. Vraag alvast offertes bij meerdere vakmannen. Vergelijk ze onderling op basis van prijs, voorwaarden, garantie, enzovoort. Via onderstaand offerteformulier kom je direct in contact met meerdere aircospecialisten tegelijk.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.