Vaste airco: voordelen, soorten en prijs

Een vaste airco is een krachtig en betrouwbaar toestel om je woning of winkel van een goede klimaatbeheersing te voorzien. Welke modellen bestaan er? Wat kosten ze ongeveer? Waarom geen mobiele airco? Vind het antwoord op deze en andere vragen in onderstaand artikel.

Wil je direct advies en prijzen op maat? Vraag ernaar via onze offertepagina.

Vraag advies en prijzen op maat

Vaste airco prijs

vaste airco

Je wil een airco kopen maar er bestaat een brede waaier van airco toestellen, merken en formaten. Ook de energiezuinigheid en eventuele extra functies zoals ventilatie of verwarming zijn bepalend voor de prijs. Daarom is het lastig om een gerichte prijs te geven voor een vaste airco. Wel kunnen we je voor de drie belangrijkste types al een prijsinschatting geven.

 • Vaste airco zonder buitenunit (monoblock airco): € 1.000 – 3.000
 • Vaste airco met buitenunit (split airco): € 1.200 – 4.000
 • Vaste airco met verwarming (warmtepomp airco): € 1.800 – 5.000

Vraag een prijs op maat

Voordelen van een vaste airco

Een vaste airco biedt heel wat voordelen en slechts enkele nadelen in vergelijking met een kleinere, mobiele airco. Dit zijn een paar van de meest interessante pluspunten.

 • Een vaste airco is meestal krachtiger en kan dus een grotere ruimte koelen dan een mobiele airco. Wil je weten of een bepaalde airco je woonkamer of winkel voldoende kan koelen? In de productinformatie staat voor welke oppervlakte het apparaat geschikt is.
 • Vaste airco’s zijn relatief efficiënt, zeker de split modellen. Daardoor gebruiken ze minder stroom om een gegeven ruimte met één graad af te koelen dan mobiele apparaten.
 • Dit type airco zorgt voor vrij weinig geluidsoverlast.
 • Veel vaste airco’s kunnen onopvallend in het plafond, bij de grond of achter een muur worden gemonteerd, zodat het apparaat niet storend aanwezig is.

Nadelen van een vaste airco

Een airco uitkiezen is altijd een kwestie van een balans zoeken tussen de kosten en het vermogen, en tussen de mobiliteit en de grootte. In vergelijking met kleine, mobiele airco’s heeft een vaste airco de volgende minpunten.

 • Ze kunnen niet makkelijk verplaatst of meegenomen worden, zoals het geval is met mobiele airconditioning units.
 • Grotere vaste airco’s moeten door een professional geïnstalleerd worden om goed te werken en om eventuele lekkage van koelvloeistof te voorkomen.
 • De prijs van vaste airco’s ligt (veel) hoger en ook de absolute stroombehoefte ervan is hoger.

Soorten vaste airco

Vandaag kunnen we drie populaire modellen onderscheiden. Je vindt al deze types in de winkel, op het internet en in de aanbiedingen van airco-experts die airco’s verkopen en installeren.

Prijzen op maat per soort vaste airco

Vaste airco zonder buitenunit

Dit is de kleinste en minst krachtige, maar ook de goedkoopste mobiele airco. Een vaste airco zonder buitenunit heeft één behuizing met daarin alle apparatuur. Hij wordt daarom ook wel monoblock airco genoemd, niet te verwarren met mobiele ‘monoblock’ airco’s.

Deze airco wordt tegen de muur bevestigd en heeft een afvoer naar buiten toe. Zo kan hij de lucht binnenin een woning of bedrijfspand afkoelen en voor een beter leef- en werkklimaat zorgen. Het verschil met een mobiele airco is dus dat deze niet verplaatsbaar is.

vaste airco zonder buitenunit

Vaste airco met buitenunit

Dit is de meest krachtige soort airco die je kan aanschaffen. Hij bestaat uit een binnenunit en buitenunit, die door de muur heen via buizen verbonden zijn. Het binnendeel neemt hitte op uit de binnenlucht en vervoert die via de buizen vol koelmiddel naar de buitenunit. In de buitenunit wordt de hitte via een warmtewisselaar efficiënt aan de buitenlucht afgegeven.

Vaste airco’s met buitenunit hebben het vermogen om ook grote ruimtes, volledige woningen en bedrijven met meerdere ruimtes efficiënt te koelen. Zeker de ‘split’ modellen met meerdere binnenunits die in verschillende zalen kunnen worden gemonteerd, zijn een effectieve en duurzame oplossing voor professionele koelbehoeften.

vaste airco met buitenunit

Airco met verwarming

Een vrij recente uitvinding is de airco met verwarming. Dit type wordt ook wel een airco met warmtepomp genoemd. Doordat de stroomrichting van het koelmiddel kan worden omgedraaid, kan deze airco de lucht binnenin het gebouw ook verwarmen in plaats van alleen maar afkoelen.

In de winter kan een airco met verwarming de temperatuur dus aangenaam verhogen. Het hangt van de kracht van de airco af in hoeverre hij de functie van je vaste verwarming kan aanvullen of overnemen.

Sommige airco’s kunnen je woning niet alleen verwarmen of koelen, maar ook ventileren en soms zelfs reinigen van zwevende deeltjes, waaronder allergenen.

Plaatsing van een vaste airco

In tegenstelling tot de plaatsing van een mobiele airco is het plaatsen van een vaste airco is een klus voor een expert. Een airco installateur heeft de expertise en het werkmateriaal om een airco juist en veilig in een gebouw te installeren. Daarbij voert hij of zij de volgende acties uit.

 • De monoblock airco of de airco met binnen- en buitenunit worden op geschikte plekken stevig gemonteerd en netjes, luchtdicht met je muren geïntegreerd.
 • Er worden indien nodig gaten voor buizen in de muren geboord. De leidingen worden daarna afgedicht en verbonden met de units van je airco.
 • De vaste airco wordt gevuld met koelmiddel, aangesloten op het stroomnet, opgestart en getest. Wanneer alles in orde is, is de vaste airco klaar voor gebruik.
 • Af en toe moet je airco nagekeken en schoongemaakt worden. Ook kan het nodig zijn om het koelmiddel bij te vullen. Als je een expert inhuurt voor de installatie, kan je zelfs deal voor periodiek onderhoud bekomen.

Vind een airco installateur

Een airco onopvallend laten aanbrengen

Verschillende modellen airco worden in de handel aangeprezen als vloerairco, wandairco, plafondairco of kanaal- of inbouwairco. Dat komt omdat een vakman ze netjes en bijna onzichtbaar kan wegwerken tegen elk van deze bouwelementen.

De airco doet dan netjes zijn werk zonder dat hij een afleidende en storende factor in je interieur vormt. Als de airco zich op een minder makkelijk bereikbare plek bevindt, is dat geen probleem. Je kan deze ‘verstopte’ airco’s perfect bedienen met een paneel, een afstandsbediening of een app op je telefoon.

Vaste airco kopen: vergelijk supersnel offertes

De beste manier om de prijs voor een airco en de installatie ervan betaalbaar te houden is door offertes aan te vragen bij meerdere airco specialisten. Die geven je inzicht in de prijzen en dienstverlening.

Op die manier wordt het veel makkelijker om in het ruime assortiment de meest geschikte airco voor jouw woning of pand te vinden en te kopen. Via onderstaand formulier ontvang je direct meerdere offertes tegelijk van airco installateurs in je regio. Waar wacht je nog op?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.