Vaste airco: kostprijs, soorten & montagemogelijkheden

Op zoek naar een goede en betrouwbare airco voor je woning of kantoor? Een vaste airco biedt de ideale oplossing. Ontdek hieronder de verschillende kostprijzen, soorten en montagemogelijkheden van vaste airco’s. Laat je verrassen door de vele voordelen van een vaste airco en kies zo de beste oplossing voor je woning of bedrijf. 

Wil je direct advies en prijzen op maat? Vraag ernaar via onze offertepagina.

Vraag advies en prijzen op maat

Welke functies heeft een vaste airco? 

Tegenwoordig kan een vaste airco niet enkel koelen. Het kan veel meer dan dat. Zo kan de airco ook ontvochtigen. De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol bij de hitte binnenshuis. Hoe vochtiger de lucht, hoe warmer we het krijgen.

Daarom is een airco die overtollig vocht kan afdrijven, heel interessant. Naast ontvochtigen kan de airco ook ventileren. Bij nieuwbouw of grote renovaties is het al verplicht, aangezien de binnenlucht hierdoor heel ongezond wordt.

Door je woning te ventileren, creëer je een gezondere lucht voor jou en je gezin. Last but not least: een vaste airco kan natuurlijk ook koelen. Dat kan in één of meerdere ruimtes. 

airco

Wat kost een vaste airconditioning?

Wanneer je overweegt om een vast aircosysteem te installeren, zal de prijs enorm afhangen van een aantal verschillende factoren zoals het vermogen van de airco, het aantal binnenunits en eventuele functies. Wil je toch een idee van de kostprijs van een nieuwe vaste airco? Check zeker onderstaande tabel. 

Soort aircoGemiddelde prijzen
Monoblock aircoTussen de 1.200 en 3.000 euro
Split airco (die enkel koelt)Ongeveer 1.500 euro (voor 1 buitenunit en 1 binnenunit)
Per bijkomende binnenunitTussen de 800 en 1.000 euro
Lucht-lucht warmtepomp  (airco die ook kan verwarmen)Ongeveer 2.500 euro

Tip: Wil je een vaste airco laten installeren door een erkende specialist in een privéwoning die ouder is dan 10 jaar? Dan kom je hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor een verlaagd Btw-tarief. Dan betaal je slechts 6% BTW in plaats van 21%. 

Natuurlijk hangen prijzen enorm af van installateur tot installateur. Vergelijk daarom genoeg offertes om zo tot de beste deal te komen voor je project. 

Wat kost een vaste airco in huis aan stroom?

Een vaste airco verbruikt gemiddeld 1 kWh per uur. Dat wil zeggen dat je ongeveer 8 kWh per dag aan energie verbruikt wanneer de airco 8 uur aan staat. 

Ontvang direct prijzen op maat

Alle soorten vaste airco  

Vaste airco’s heb je in verschillende maten en vormen. We bespreken de drie belangrijkste en meest voorkomende soorten vaste airco: split systeem, monoblock airco en vaste airco met verwarmingsmogelijkheden. 

1. Vaste airco met unit buiten (split systeem) 

Een vaste airco met een buitenunit noemen we ook wel een split airco. Dit type airco heeft twee grote onderdelen: de buitenunit en de binnenunit. Aangezien de buitenunit zich buiten bevindt, ontstaat er een pak minder lawaai vanuit de airco. Je kan één binnenunit aan een buitenunit aansluiten: dat noemen we een split systeem. Je kan ook meerdere binnenunits aan één buitenunit aansluiten: dat noemen we een multi split systeem

2. Vaste airco zonder buitenunit (monoblock) 

Een monoblock airco is relatief goedkoper dan het split systeem. Het grote nadeel van de monoblock airco is dat het heel wat lawaai produceert aangezien alle onderdelen in één unit zitten. Om de monoblock airco te installeren moeten er twee roosters in de buitenmuur gemaakt worden. Via die roosters kan de warme lucht naar buiten. 

3. Vaste airco met verwarmingsmogelijkheden 

Een vast aircosysteem met verwarmingsmogelijkheden is ideaal voor iemand die nog geen verwarmingssysteem heeft, of wanneer je een alternatief zoekt voor elektrische verwarming. Met een lucht-lucht warmtepomp kan je zowel koelen als verwarmen in je woning.

Het prijskaartje van dit type airco ligt wat hoger dan het split systeem. Voor dit type airco heb je altijd een buitenunit nodig. Hieraan kan je meerdere binnenunits koppelen.

airco-binnenunit

Wat zijn de montagemogelijkheden? 

Wanneer je overweegt om een vast aircosysteem te installeren in je woning, is het heel belangrijk om na te denken over de locatie ervan. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden: slaapkamer, woonkamer, kantoor,… Bovendien bestaan er verschillende montagemogelijkheden: inbouwen van aan vaste airco of een wand- en plafondmodel.

1. Vaste airconditioning inbouwen 

Wil je geen afbreuk doen aan het ontwerp en het interieur van je woning? Dan is een airco inbouwen wellicht iets voor jou. Het aircosysteem is zo ontworpen dat je alleen de roosters ziet die de koele lucht in de ruimte blazen. Zulke installaties worden vaak gedaan bij nieuwbouwprojecten of bij grote renovaties

2. Wand- of plafondmodel 

Het wand- of plafondmodel wordt het meest gekozen tegenwoordig. Wil je niet dat het apparaat heel hard opvalt? Dan is het plafondmodel wellicht de betere keuze. Een vloermodel is tegenwoordig ook mogelijk.

Alle voor- en nadelen van vaste airconditioning op een rijtje

Nog niet zeker over de installatie van een gloednieuw vast aircosysteem? Een vaste airco biedt heel wat voordelen. Maar natuurlijk heeft elk voordeel ook zijn nadeel. 

Voordelen

  • Tijdens snikhete zomermaanden kan de airco de temperatuur binnenshuis in een mum van tijd doen dalen
  • Tijdens koude wintermaanden kan je je huis ook verwarmen met het toestel.
  • Tegenwoordig komen airco’s met een handige draadloze afstandsbediening
  • Je kan meerdere ruimtes koelen of verwarmen door middel van een multi split systeem. 
  • Je hebt amper last van geluid aangezien de compressor en de condensor zich in de buitenunit bevinden. 
  • Een airco doet je woning in waarde stijgen
  • Wanneer je de airco goed onderhoud, beleef je er jaren plezier aan.

Nadelen 

  • De installatie van de vaste airco kan je niet zelf doen. Dat is het werk van een expert.
  • Het is een dure investering.
  • Een airco verbruikt heel wat elektriciteit
  • Bij een slecht onderhoud van je airco kunnen vieze geurtjes ontstaan.
  • Airco’s kunnen opvallen in het interieur van je woning. Je kan kiezen voor een designmodel, maar die zijn heel wat duurder.

Aarzel niet om een offerte aan te vragen

Wanneer een vaste airco kopen? 

Wanneer is het kiezen voor een vaste airco een goed idee:

  • Je bezit een woning.
  • Het kan heel warm worden in je woning. 
  • Je wilt verschillende ruimtes tegelijk verkoelen.
  • Door je gezondheid is het noodzakelijk om een goede regeling van de binnentemperatuur te hebben. 
  • Je verwarmt elektrisch. Een lucht-lucht warmtepomp zou dat kunnen vervangen.
vaste airco in de woonkamer

Wat is beter: vaste of mobiele airco plaatsen?

Of de vaste of mobiele airco beter is voor jou hangt af van heel wat verschillende factoren. Een mobiele airco kan je makkelijk zelf installeren en verplaatsen van kamer tot kamer. In tegenstelling tot de vaste airco kan de mobiele airco geen grote ruimtes verkoelen. Een vaste airco kan je niet zelf installeren, hiervoor schakel je best de hulp in van een specialist.

Vaste airco laten installeren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met erkende airco deskundigen uit jouw regio 

Overtuigd? Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes aan vragen over vaste airco’s en de installatie ervan. Zo kan je je nog beter en sneller informeren en prijzen vergelijken. Ons doel is dat jij de beste deal scoort. Werk voor je project steeds samen met een expert. Zij helpen je met al je vragen en bezorgdheden gedurende het hele proces.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.