Werking airco: onderdelen en werking per type

Airco’s maken een wereld van verschil om in je huis of winkel in de zomer een acceptabele, comfortabele temperatuur te creëren. Onder het vrij saaie uiterlijk van een airco bevindt zich een ingewikkelde set technische onderdelen die allemaal samenwerken. Lees hier meer over de werking van een airco en de verschillende modellen die je vindt op de markt.

Benieuwd naar prijzen? Wil je meer info? Of wens je advies te krijgen van een airco specialist? Stel al je vragen via onze offertepagina.

Vraag en ontvang prijzen op maat

Werking airco in het kort

werking airco

De werking van een airco lijkt op die van een koelkast. Allebei bevatten ze koelmiddel en een buizensysteem dat het product rondpompt. Op die manier kan de lucht binnenshuis of in de frigo met meerdere graden afkoelen.

Hoe buitenlucht koelen?

Een airco transporteert warmte van binnen naar buiten toe, zodat de binnenlucht kouder wordt. De buitenlucht wordt dus niet afgekoeld, zoals veel mensen denken. Wil je je terras of een andere plek buitenshuis afkoelen? Dan heeft een airco geen nut: een ventilator die geschikt is voor buitengebruik is dan nuttiger voor je.

Werking airco: onderdelen en hun functie

Eigenlijk bestaat een airco uit twee onderdelen, elk met een aparte functie. Bij een split airco kan je duidelijk zien dat het apparaat een binnen- en buitenunit heeft. Een kleine mobiele airco beschikt over dezelfde onderdelen, alleen zitten ze samen in hetzelfde airco toestel.

Binnenunit

De binnenunit van een airco zuigt binnenlucht aan. De warmte uit deze lucht wordt opgenomen door het koelmiddel. Daardoor wordt het koelproduct gasvormig, het verdampt dus. Via een buizenstelsel wordt het koelmiddel dan naar de buitenunit getransporteerd.

Buitenunit

In de buitenunit wordt de warmte uit het koelmiddel afgegeven aan de buitenlucht. Daardoor vindt er een nettotransport plaats van warmte van binnenin het pand naar de buitenomgeving toe.

Warmtewisselaar

De werking van een airco laat zich omschrijven als warmtetransport. De warmtewisselaar is gekoppeld aan de buizen met het koelmiddel. Door zijn grote oppervlakte kan de warmtewisselaar snel warmte opnemen en terug afgeven.

Compressor

De compressor in je airco drukt het gasvormige koelmiddel samen (comprimeert ze), zodat het vloeibaar wordt. De compressor zit tussen de buiten- en binnenunit. Het vloeibare koelmiddel stroomt dan naar de binnenunit, waar het weer warmte kan opnemen.

Koelmiddel

Het koel- of koudemiddel heeft twee vormen: gasvorming en vloeibaar. In de binnenunit wordt het onder invloed van de opgenomen warmte gasvormig. Door de compressor wordt later het afgekoelde koudemiddel weer samengeperst tot zijn vloeibare vorm, klaar om warmte in de binnenomgeving op te nemen.

Ventilatoren

In de binnenunit wordt lucht uit de kamer opgezogen en afgekoeld. De ventilator in de binnenunit van de airco verspreidt de afgekoelde lucht vervolgens terug door de ruimte, waardoor die op zijn beurt koeler wordt. Ook de buitenunit kan een ventilator bevatten om de warme lucht naar buiten toe sneller te verspreiden.

Omdat een airco een ventilator bevat, kan het ook gebruikt worden om de lucht binnenshuis te laten circuleren en/of te zuiveren van deeltjes.

Soorten airco en hun werking

multisplit airco systeem

Er bestaat een brede waaier van soorten airco’s die je kan gebruiken om je woon- of werkruimtes te verkoelen. Je vindt ze in uiteenlopende prijsklassen en vormen. Sommige zijn mobiel, anderen worden dan weer vast gemonteerd.

Door de grote keuze is er altijd een airco unit die voldoet aan jouw wensen. Al kan het even zoeken zijn naar het juiste model. Onderstaand overzicht van de populairste soorten aircomodellen helpt je alvast op weg.

Werking mobiele airco

Een mobiele (monoblock) airco is een compact apparaat dat telkens op een nieuwe plek kan worden gezet. Ondanks het feit dat deze airco in één behuizing is gemonteerd, bevat hij alle onderdelen die we hierboven besproken hebben.

Dus een binnenunit die de lucht aanzuigt en koelt, en een buitenunit die de warmte van het koelmiddel afgeeft. Dit laatste gebeurt via een lange afvoerslang die je buiten je huis kan hangen of leggen. Ook bevat een mobiele airco een ventilator, een compressor en buizen met koelmiddel.

Door z’n compacte formaat werkt een mobiele airco niet heel efficiënt en is het koelvermogen eerder beperkt. Daar staan de makkelijke transporteerbaarheid en de lage prijs tegenover.

Werking split airco

Een (mobiele) split airco is ook behoorlijk goed te verplaatsen. Bij een split airco zie je duidelijk dat de airco uit twee losse onderdelen bestaat. De buitenunit van de split airco wordt buiten het gebouw geplaatst. Door de betere splitsing van de twee onderdelen kan dit type airco zijn werk efficiënter doen.

Het koelvermogen is groter dan een mobiele monoblock airco, de prijs ligt hoger en het apparaat is ook zwaarder.

Werking monoblock airco

Een vaste monoblock airco bestaat uit een volledige airco in één behuizing. Die wordt vast gemonteerd in huis en voert de warmte naar buiten af via roosters in de buitengevel.

Heel wat soorten vaste monoblock airco’s zijn ontworpen om minder zichtbaar in de muur of aan het plafond weggewerkt te worden. Deze toestellen kunnen je huis of werkruimtes erg goed verkoelen, maar zijn niet mobiel en redelijk prijzig.

Werking airco met buitenunit

Een vaste airco met een losse binnen- en buitenunit is de krachtigste airco voor particulier gebruik. Daarbij zijn de verschillende onderdelen van elkaar gescheiden en met buizen onderlingverbonden. Een vaste airco met buitenunit beschikt over een bijzonder hoog koelend vermogen. Daardoor is het apparaat ook duur, en moet het door een professional worden geïnstalleerd.

Er bestaan zelfs varianten met meerdere binnenunits (split airco’s) die een volledig bedrijfsgebouw kunnen koelen.

Werking airco en warmtepomp

Veel airco’s krijgen vandaag het label van warmtepomp airco. Deze apparaten kunnen de stroomrichting van het koudemiddel omkeren. Zo wordt het mogelijk om de airco als verwarming (welisaar met een beperkt vermogen) te gebruiken in de winter.

airco lucht koelen of verwarmen

Airco plaatsen: doe beroep op een specialist

Een airco in huis is superhandig! Tegelijk is het ook een behoorlijk complex apparaat. Zeker de vaste modellen moeten vrijwel altijd door een vakman worden geïnstalleerd. Dan ben je zeker van een correcte installatie. Ook het periodieke onderhoud van een airco is een klus voor een specialist.

Voor het plaatsen van een airco en het onderhoud bekom je via onderstaand formulier snel en eenvoudig prijsoffertes van meerdere airco installateurs. Op die manier krijg je een overzicht van de huidige tarieven voor de verschillende types airco en hun montage.

Een vakman kan je ook uitleggen welk model het meest optimale resultaat levert in jouw woning. Zo geniet jij komende zomer van een sterk verbeterd binnenklimaat voor de beste prijs!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.