Airco aansluiten op ventilatiesysteem: wat zijn de mogelijkheden?

Steeds meer mensen laten een vaste airco installeren om tijdens de warme zomerdagen van verkoeling te kunnen genieten. Maar heeft een airco ook ventilatie? Of kan je airco aansluiten op een ventilatiesysteem? In dit artikel bespreken we de mogelijkheden. Bovendien leggen we uit wat de verschillende functies zijn van een airconditioning en een ventilatiesysteem. Wil je meer weten of heb je nood aan advies op maat? Vul gratis en vrijblijvend ons offerteformulier in. 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Kan ik een airco aansluiten op een ventilatiesysteem? 

Er bestaan enkele ventilatiesystemen waarop je een airco kunt aansluiten. Niet alle mechanische ventilatiesystemen zijn echter geschikt. Dit ligt onder andere aan het vermogen dat een airco nodig heeft. Meestal zijn enkel de duurdere modellen ventilatiesystemen hierop uitgerust. 

Er bestaan verschillende typen mechanische ventilatie: type A, B, C en D. De eerste twee typen kunnen de temperatuur niet op een efficiënte manier regelen. Daarom worden vooral de laatste twee typen geïnstalleerd. Enkel de ventilatiesystemen van type D zijn goed te combineren met een airco-installatie. 

Let op: Het aansluiten van een (mobiele) airco op een mechanische ventilatie verlaagt de temperatuur maar met een paar graden. Het is dus niet zo efficiënt als een gewone airco. Maar het doet wel de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte dalen, wat het binnenklimaat een stuk aangenamer maakt: de gevoelstemperatuur van lucht met een lagere vochtigheid is comfortabeler dan die van lucht met een hoge vochtigheid. 

Ontvang direct prijzen op maat

Wat is de functie van ventilatie? 

Een ventilatiesysteem voert de vervuilde lucht af naar buiten en blaast vervolgens schone lucht naar binnen. Dit zorgt voor het ontstaan van een luchtstroom die ook de temperatuur in je gebouw comfortabel doet aanvoelen. Mechanische ventilatie zorgt niet voor gekoelde lucht zoals een airco, maar kan wel pollen, stof en roet uit de lucht filteren voordat het naar binnen afgevoerd wordt. 

Ventilatie zorgt met andere woorden voor een permanente luchtverversing die niet alleen een aangename binnentemperatuur garandeert, maar ook een gezonde binnenlucht. Vaak brengt het de verse lucht eerst langs de droge ruimtes (slaapkamer, bureau) om het daarna naar de natte ruimtes (badkamer, keuken) te sturen. 

Een mechanische ventilatie heeft daarnaast ook invloed op de luchtvochtigheid. Daarom worden ventilatiesystemen zowel in de zomer als in de winter ingeschakeld. 

Ventilatiesystemen zijn van belang om een gezonde toevoer van verse zuurstof in je gebouw te garanderen. Op die manier vermijd je ook geurhinder, problemen met huisstofmijt en schimmels. Het is niet voldoende om je gebouw af en toe te verluchten door een raam of deur open te zetten. Een ventilatiesysteem ververst de binnenlucht voortdurend. 

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen. We leggen ze hieronder uit. 

Airco aansluiten op ventilatiesysteem

1. Ventilatiesysteem A 

Systeem A is het eenvoudigste systeem, maar is eigenlijk niet meer gangbaar. Omdat het op een natuurlijke manier voor de toe- en afvoer van verse lucht zorgt, heeft het een groot warmteverlies wanneer er buiten veel wind is. Meestal is de koude ook aan de ramen merkbaar. Het ventilatiesysteem A is bijgevolg niet goed in het regelen van de temperatuur. 

2. Ventilatiesysteem B 

Systeem B heeft een mechanische aanvoer van verse lucht en een natuurlijke afvoer van de vervuilde lucht. De verse lucht bereikt je gebouw via een elektrische ventilator. De verticale afvoerkanalen brengen de vervuilde lucht naar buiten. Ook het ventilatiesysteem B komt in de praktijk niet vaak voor. De temperatuurregeling verloopt niet op een efficiënte manier. 

3. Ventilatiesysteem C

Systeem C heeft eigenlijk de omgekeerde werking van systeem B: hier verloopt de toevoer van verse lucht op een natuurlijke manier via roosters of vensters in de muren. De elektrische ventilatoren zorgen voor een mechanische afvoer van de vervuilde lucht. 

Systeem C komt vaker in de praktijk voor: het behaalt in alle weersomstandigheden goede resultaten. Bovendien kan het de temperatuur op een efficiëntere manier regelen dan systemen A en B. 

4. Ventilatiesysteem D 

Wanneer je systemen B en C combineert, krijg je systeem D als resultaat: zowel de aan- als afvoer gebeurt aan de hand van elektrische ventilatoren

Bovendien is dit type ventilatie in staat om de warmte uit de afvoerende lucht te halen. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om de nieuwe, verse lucht op te warmen. Dit systeem kan met andere woorden de temperatuur efficiënt regelen. Wanneer je airco op een ventilatiesysteem wil aansluiten, kies je best voor type D.

Kom in contact met experten en krijg advies op maat voor jouw situatie

Wat doet een airco systeem? 

Aan de hand van een airconditioning kan je het binnenklimaat in een ruimte controleren: het houdt zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid op een comfortabel niveau. Aan de hand van een wisselaar wordt de ruimte gekoeld. Dit onderdeel haalt warme lucht uit de ruimte, blaast die naar buiten en houdt vervolgens koele lucht over die terug in de ruimte geblazen wordt. 

Vandaag hebben airco’s bovendien goede filters die de lucht in de ruimte kunnen zuiveren en vervolgens weer met een aangepaste temperatuur verspreiden. Deze bijkomende zuivering is enkel van toepassing op de circulerende lucht in de ruimte: er wordt geen verse buitenlucht aangevoerd. Dit is een van de redenen waarom extra ventilatie vereist is. 

Bovendien zuivert een airconditioning enkel de lucht wanneer het toestel aanstaat. Wanneer mensen in de wintermaanden hun airco uitzetten, wordt ook de lucht niet meer gezuiverd. Bijkomende ventilatie is dus nodig. 

Combinatie van de twee: ventilatie als airco gebruiken 

Heel wat mensen brengen veel tijd binnenshuis door. Een goede ventilatie die voor een gezonde binnenlucht zorgt, is daarom belangrijk. Vandaag is het mogelijk om je ventilatiesysteem te combineren met een airconditioning. Op die manier heb je zowel gezonde als koele lucht in je gebouw. 

airco met afstandsbediening

(Mobiele) airco aansluiten op mechanische ventilatie 

Er bestaan vier soorten ventilatiesystemen: type A, B, C en D. De eerste twee soorten worden bijna niet meer geplaatst omdat ze de temperatuur niet op een efficiënte manier kunnen regelen. Systemen C en D kunnen dat wel. 

Het type C ventilatiesysteem gebruikt roosters in de ramen of muren om nieuwe lucht naar binnen te voeren. Op hetzelfde moment wordt de vervuilde binnenlucht via een klein en compact toestel naar buiten afgevoerd. Dit type mechanische ventilatie combineer je best niet met een airco systeem omdat het averechts werkt. 

De balansventilatie of het mechanische ventilatiesysteem D regelt de aan- en afvoer van de lucht via twee ventilatoren. Ventilatieroosters komen dus niet voor. Het onderdeel dat het type D zo voordelig maakt, is de warmtewisselaar. Die brengt de buitenlucht eerst op de gewenste temperatuur voordat ze in de ruimte geblazen wordt. 

In de zomer is de balansventilatie in staat de lucht af te koelen en in de winter heeft het toestel geen enkel probleem om de koude lucht op te warmen. Die warmteterugwinning is gemakkelijk te combineren met een airco-installatie. Er moet wel een volledig buizennetwerk in het huis geïnstalleerd worden. 

Dankzij die kouderecuperatie is systeem D goed geschikt om te combineren met autonome airco-installaties. Maar ventilatie als airco gebruiken is niet zo effectief als een gewone airco: het debiet van een ventilatiesysteem ligt lager. Het kan de temperatuur maar met enkele graden (2 à 3) laten dalen. 

Vind een airco installateur in je buurt

Ook interessant voor jou: 

Hoe werkt een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem zorgt voor een voortdurende luchtverversing die niet alleen de binnentemperatuur op een aangenaam niveau brengt, maar ook voor een gezonde binnenlucht zorgt. Het vervoert namelijk de vervuilde lucht naar buiten en blaast zuivere lucht naar binnen. 

Een ventilatiesysteem zorgt niet voor gekoelde lucht zoals een airco dat doet, maar kan wel de lucht filteren van pollen, stof en roet. 

Kan airco ventilatie vervangen?

In principe kan airco ventilatie vervangen. Een airco-toestel kan je namelijk ook gewoon aanzetten om de lucht te filteren. De meeste nieuwe airco’s hebben filters die de lucht zuiveren. Deze zuivering is wel enkel van toepassing op de circulerende lucht in de ruimte: er wordt geen verse buitenlucht aangevoerd. 

Dit is een van de redenen waarom extra ventilatie aangeraden wordt. Veel mensen gebruiken airconditioning enkel in de zomermaanden. Dit betekent dat de lucht niet gezuiverd wordt in alle andere periodes van het jaar. 

Kan ik een airco aansluiten op mijn warmteterugwinsysteem?

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om je airco op een warmteterugwinsysteem of WTW unit aan te sluiten. Enkel het mechanische ventilatiesysteem type D is hier geschikt voor. Dit heeft te maken met het vermogen dat een airco nodig heeft. De meeste ventilatiesystemen zijn hier niet op uitgerust. 

airco aansluiten op ventilatiesysteem

Wil je airco laten aansluiten op een ventilatiesysteem? Vul het offerteformulier in en krijg advies op maat van airco specialisten 

Wil je jouw airco laten aansluiten op een ventilatiesysteem? Of ben je geïnteresseerd in de installatie van airco door airco deskundigen? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je je goed informeren en de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Een erkend airco-installateur heeft kennis van zijn of haar veld en garandeert een correcte plaatsing van de airco. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.