Airco zonder buitenunit: werking, voordelen en prijzen

Airco’s zijn tegenwoordig een essentieel onderdeel van veel woningen. De meeste airco’s bestaan uit twee delen – een buitenunit en een binnenunit. Echter, er zijn ook airco’s zonder buitenunit. Deze airco’s zijn een veel betere optie als je geen buitenunit wilt installeren of als je gewoon geen ruimte hebt voor een buitenunit. In dit artikel bespreken we de werking, de prijzen en wat de voordelen zijn van een airco zonder buitenunit.

Ontvang gratis advies van een airco-expert

Wat zijn airco’s zonder buitenunit?

Een airconditioner zonder buitenunit, ook wel bekend als een monoblock airco, is een systeem waarbij alle belangrijke onderdelen, zoals de condensor en compressor, geïntegreerd zijn in één enkele binnenunit. In tegenstelling tot conventionele airco’s, die een aparte buitenunit vereisen voor het afvoeren van warmte, wordt bij een airco zonder buitenunit de warmte direct via luchtafvoer of een afvoerslang naar buiten geleid.

Dit maakt de installatie eenvoudiger, omdat er geen complexe leidingen naar buiten nodig zijn. Hoewel ze over het algemeen geschikt zijn voor kleinere ruimtes, bieden ze nog steeds de mogelijkheid om te koelen en te verwarmen, waardoor ze voor een comfortabel binnenklimaat zorgen.

airco zonder buitenunit

Voordelen en nadelen van airco zonder buitenunit

Voordelen

Airconditioners zonder buitenunit bieden verschillende voordelen:

  1. Eenvoudige installatie: ze vereisen geen complexe leidingen of montage van een buitenunit, waardoor de installatie snel en gemakkelijk verloopt. Dit bespaart tijd en kosten.
  2. Flexibele plaatsing: ze kunnen aan de wand, het plafond of op de vloer worden gemonteerd, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende interieurontwerpen en ruimte-indelingen.
  3. Geen buitenruimte nodig: aangezien er geen buitenunit nodig is, zijn airco’s zonder buitenunit ideaal voor gebouwen zonder buitenruimte of met beperkingen voor het plaatsen van een buitenunit.

Nadelen

Er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

  1. Beperkte capaciteit: airco’s zonder buitenunit hebben over het algemeen een beperkte koelcapaciteit en zijn het meest geschikt voor kleinere ruimtes. Voor grotere ruimtes kan een systeem met een buitenunit efficiënter zijn.
  2. Geluidsniveau: omdat alle componenten zich in één binnenunit bevinden, kan het geluidsniveau hoger zijn dan bij systemen met een buitenunit. Het is belangrijk om het geluidsniveau van het specifieke model te controleren en rekening te houden met gewenste geluidscomfortniveaus.
  3. Minder energie-efficiënt: airco’s zonder buitenunit kunnen minder energie-efficiënt zijn dan systemen met een buitenunit. Het is verstandig om het energieverbruik en de energie-efficiëntieklasse van het specifieke model te controleren om ervoor te zorgen dat het aan jouw energiebesparende doelen voldoet.

Vraag gerust extra advies aan een expert

Vaste of mobiele airco zonder buitenunit kiezen?

Wanneer kiezen voor vaste airco? 

Een vaste airco zonder buitenunit is ideaal voor permanente installatie in specifieke ruimtes zoals slaapkamers, woonkamers of kantoren. Het biedt een grotere koelcapaciteit en kan esthetisch worden geïntegreerd in het interieur, waardoor een uniforme uitstraling behouden blijft. Dit type airco is geschikt als je op zoek bent naar een duurzame en efficiënte koeloplossing op lange termijn.

Wanneer kiezen voor mobiele airco?

Aan de andere kant biedt een mobiele airco zonder buitenunit flexibele verplaatsbaarheid en is het handig in situaties waar koeling nodig is in verschillende kamers of ruimtes. Het kan eenvoudig worden verplaatst naar waar het nodig is, zonder ingrijpende installatiewerkzaamheden. Bovendien is een mobiele airco vaak een meer betaalbare optie, wat gunstig kan zijn als je een beperkt budget hebt of tijdelijke koeling nodig hebt, bijvoorbeeld in een gehuurde woning of kantoorruimte.

Wat is de prijs van een airco zonder buitenunit?

De kosten van een airco zonder buitenunit zijn afhankelijk van factoren zoals het vermogen, type (vast of mobiel), energieprestaties en extra functies.

Vaste airco’s zonder buitenunit kosten meestal tussen 1.200 en 3.000 euro, en in oudere woningen kan het verlaagde BTW-tarief van 6% van toepassing zijn. Het is raadzaam om de installatie aan een erkende professional over te laten.

Mobiele airco’s zijn goedkoper, met prijzen vanaf ongeveer 200 euro tot 900 euro voor luxere modellen. Het energieverbruik van mobiele airco’s is echter hoger. Voor prijzen op maat en installateurs kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

Ontvang direct prijzen op maat

Werking airco zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit werkt efficiënt en compact. Warme lucht wordt opgenomen, gekoeld en gedehumidificeerd in de eenheid, waarna de gekoelde lucht de kamer in wordt geblazen en de warme lucht via een uitlaat naar buiten wordt afgevoerd. Dit compacte ontwerp maakt installatie eenvoudig en geschikt voor ruimtes waar traditionele systemen moeilijk te plaatsen zijn, hoewel geluidsniveau een aandachtspunt kan zijn.

airco zonder buitenunit installeren

Kan een airco zonder buitenunit ook verwarmen?

Een monoblock airco kan ook dienen als verwarming. Dit wordt mogelijk gemaakt door de omkeerbare warmtepomptechnologie die in deze systemen wordt toegepast.

De airco kan het koelproces omkeren en in plaats daarvan warmte uit de buitenlucht opnemen. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de binnenruimte, waardoor de airco de functie van verwarming kan vervullen.

Ook interessant voor jou: 

Wat is beter airco met of zonder buitenunit?

Airco’s zonder buitenunit zijn handig als je geen buitenunit kunt installeren, maar ze zijn minder effectief in het verwijderen van warme lucht en kunnen lawaaiig zijn. Voor een comfortabele en discrete koeling is een split-airco met zowel een binnen- als buitenunit meestal de betere keuze.

Hoe goed is een airco zonder buitenunit?

Een airco zonder buitenunit kan effectief zijn voor individuele koeling, maar de efficiëntie varieert. Ze zijn praktisch waar een buitenunit niet mogelijk is, maar kunnen minder goed warme lucht verwijderen en soms lawaaiig zijn. Een split-airco met binnen- en buitenunit biedt meestal een betere oplossing.

Hoeveel geluid maakt een airco zonder buitenunit?

Airco’s zonder buitenunit kunnen vrij luidruchtig zijn vanwege het ontbreken van een externe compressor. Het geluidsniveau kan variëren tussen verschillende modellen. Als je op zoek bent naar een stille koeloplossing, is een split-airco met een aparte buitenunit vaak een betere keuze.

Wat is de beste airco zonder buitenunit?

De Argoclima Apollo 12HP wordt vaak genoemd als een van de beste airco’s zonder buitenunit. Met wifi-functionaliteit en bediening via een app biedt het gemak en comfort. Bovendien is het installeren eenvoudig, zonder de noodzaak van een F-gassen diploma.

airco zonder buitenunit werking

Airco zonder buitenunit zelf plaatsen of vakman inschakelen?

Het is mogelijk om een airco zonder buitenunit zelf te plaatsen, vooral voor doe-het-zelvers. Het vereist geen specifieke koeltechnische kennis of het vullen van koelmiddel. Er zijn zelfbouwpakketten beschikbaar die het installatieproces vereenvoudigen. Echter, het inschakelen van een vakman biedt voordelen zoals professionele expertise, garantie op de installatie en deskundig advies voor optimale prestaties en efficiëntie.

Airco kopen? Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes

Ben je op zoek naar een airco zonder buitenunit? Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies ontvangen. Vergelijk verschillende installateurs om de beste prijs en oplossing voor jouw situatie te vinden. Advies op maat is waardevol bij het kiezen van de juiste airco zonder buitenunit. Verstuur nu je aanvraag en informeer jezelf beter!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.