Airco leiding: soorten & maximale lengte voor een goed rendement

Vaste airco’s bestaan uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits die door leidingen met elkaar verbonden zijn. Maar waarvoor dient een airco leiding eigenlijk? Welke soorten bestaan er? En hoe lang mogen deze leidingen zijn om een goed rendement te behalen? In dit artikel beantwoorden we deze vragen. Meer info of advies op maat nodig? Vul ons offerteformulier in. 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Waarom heeft een airco leidingen nodig? 

Split airco’s bestaan uit zowel één binnen- als buitenunit. Het binnendeel neemt de warmte uit de ruimte op en verspreidt vervolgens de gekoelde lucht. Het buitendeel voert de warme lucht naar buiten af. Dit koelingsproces is enkel mogelijk wanneer de twee units met elkaar verbonden worden aan de hand van leidingen

Multi-split airco’s bestaan uit meerdere binnenunits en één buitenunit. De werking is precies hetzelfde als bij een split airco. Ook hier zijn de units met elkaar verbonden aan de hand van leidingen. Zo kan het koelingsproces op een vlotte manier plaatsvinden. 

airco koperen leiding

Drie soorten leidingen voor een airconditioning 

Wanneer de buitenunit en binnenunit(s) geïnstalleerd zijn, is het belangrijk om in de units bepaalde openingen te boren. De leidingen worden later op deze openingen aangesloten. Hieronder bespreken we de drie soorten leidingen.  

1. Elektrische voedingskabel 

Aan de hand van een stroomkabel wordt de buitenunit op het elektriciteitsnet aangesloten. Een stroomtoevoerkabel met drie vertakkingen van elk 2,5 à 4 mm2 is vaak voldoende. De kabel voor de buitenunit krijgt een mantelbuis voor extra bescherming.

De buitenunit voedt de binnenunit(s) elektriciteit. Dit kan enkel als er tussen de twee units elektrische aansluitingen of leidingen zijn. 

2. Koelleidingen 

Het koelmiddel of de koelvloeistof zorgt ervoor dat de airco je ruimtes kan koelen en/of verwarmen. Deze vloeistof wordt via geïsoleerde koperen leidingen van de buitenunit naar de binnenunit gebracht en omgekeerd. 

Om een maximaal rendement te behalen, maak je de koelleidingen best zo kort mogelijk. Dit doe je door de buitenunit en binnenunit(s) zo dicht mogelijk bij elkaar te zetten

3. Condensafvoerleidingen 

Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht. Daarom produceert de binnenunit van een airco tijdens het koelingsproces condenswater. Aan de hand van een condensafvoerleiding kan het water via de leiding naar beneden lopen. Vervolgens komt het in een bestaande afvoer terecht. 

De condensafvoerleiding bevat bovendien een sifon of waterslot. Dit zorgt ervoor dat de geurtjes vanuit de riolering niet naar de binnenunit kunnen gaan. Anders zou je ruimte onaangenaam beginnen ruiken.  

Als je afvoer hoger ligt, heb je ook een condenspomp nodig. Dit onderdeel zorgt ervoor dat het condenswater naar boven gestuwd kan worden.  

Vraag gerust extra advies aan een expert

Welke soorten airco’s hebben leidingen nodig? 

Er bestaan verschillende soorten airco’s die elk een andere installatie vereisen. Daarom heeft niet elke airco leidingen nodig. We geven hieronder weer welke toestellen leidingen nodig hebben en welke niet.  

1. Mobiele airco 

Omdat een mobiele airco zo goed als altijd uit één unit bestaat, heeft het geen leidingen nodig. Het toestel heeft wel een afvoerbuis waarmee de warme lucht naar buiten kan. Deze buis hang je best uit een open raam of schuifdeur. 

Het nadeel is dat de warme lucht via de kieren van het open raam terug naar binnen kan. Daarom schaf je best ook een raamafdichtingskit aan. Dit onderdeel dekt de openingen waardoor de warme lucht buiten blijft. 

2. Split airco 

Een split airco is een vast airconditioningsysteem met één binnen- en buitenunit. Daarom is het toestel in staat om maar één ruimte te koelen of verwarmen. De binnenunit wordt aan de hand van een airco leiding verbonden met de buitenunit. 

3. Multi-split airco 

Een multi-split airco is iets ingewikkelder. Het toestel heeft één buitenunit en verschillende binnenunits (maximaal 5). Deze binnenunits worden aangesloten op één unit buiten. Meerdere kamers kunnen zo van koeling en/of verwarming genieten. Een multi-split systeem heeft daarom meerdere leidingen nodig. 

Wat is de maximale lengte voor airco leidingen? 

Over het algemeen worden de verschillende units van een airconditioning zo dicht mogelijk naast elkaar geplaatst om de lengte van de leidingen te beperken. Hoe korter de koelvloeistofleidingen, hoe hoger het rendement van je airco. De kortst mogelijke afstand tussen de units is drie meter

De maximaal toegestane lengte is onder andere afhankelijk van de capaciteitsklasse van de buitenunit. Onderstaande tabel geeft een handig overzicht. 

Capaciteits-klasse buitenunit 2MXM40N 2MXM50N2MXM68N3MXM40N7 3MXM52N 3MXM68N4MXM68M
4MXM80M5MXM90M
Max. aantal binnenunits 223445
Max. leiding naar elke binnenunit20 m25 m25 m25 m25 m25 m
Max. totale lengte van de leidingen tussen alle units30 m50 m50 m60 m70 m 75 m

Ontvang gratis advies van professionals

Het hoogteverschil 

Er is niet alleen een maximaal toegestane lengte voor koelleidingen, maar ook een maximaal hoogteverschil tussen: 

  • De buitenunit en binnenunit(s) 
  • De binnenunits onderling 

Heeft je buitenunit een hogere plaatsing dan alle binnenunits? Dan mag het hoogteverschil tussen de buitenunit en de laagste binnenunit niet meer dan 15 meter zijn. De afstand tussen de hoogste en laagste binnenunit mag niet meer dan 7,5 meter bedragen.  

Zijn één of meerdere van je binnenunits hoger geplaatst dan de buitenunit? Dan mag het hoogteverschil tussen de hoogste en laagste binnenunit niet meer dan 15 meter zijn. Tussen de buitenunit en de laagste binnenunit mag er niet meer dan 7,5 meter afstand liggen. 

airco leidingen aan plafond

Hoe airco leidingen wegwerken? 

Een split airco en multi-split airco hebben dus sowieso koelleidingen nodig. Deze kan je gelukkig wegwerken. Dit is belangrijk omwille van twee redenen

  • De buizen ogen niet mooi in het interieur van je huis. Door de buizen weg te werken, los je dit probleem gemakkelijk op. 
  • Bovendien zorgt de wegwerking voor een extra bescherming van je leidingwerk. Stel dat er een lek is, dan komen er giftige stoffen vrij. Dit zorgt ervoor dat je airco niet meer goed werkt en dat het circuit druk verliest. 

De leidingen van jouw airco kan je gemakkelijk wegwerken aan de hand van airco goten. Dit zijn kabelgoten met een grotere diameter zodat er zowel een elektrabuis als een airco leiding door kan lopen. Deze goten zijn zowel voor binnen als buiten geschikt. Ze zijn in twee kleuren beschikbaar: wit en antraciet. 

Aarzel niet om een offerte aan te vragen

Heeft een airco leiding isolatie nodig? 

Als je jouw airco leidingen onbeschermd laat, kunnen zowel de omgevingsfactoren als de inhoud van de leidingen het materiaal van de buizen aantasten. Omwille van de volgende redenen krijgen de leidingen een laag isolatie:  

  • Je beperkt jouw energieverlies. Heb je geen isolatie, dan nemen jouw koelleidingen de omgevingswarmte op. Hierdoor moet je toestel intensiever werken om de gewenste temperatuur te behouden. Dit zorgt bijgevolg voor energieverlies. 
  • Zonder isolatie komen de koude leidingen in contact met de warme lucht. Dit zorgt voor condensvorming. De damp tast de leidingen aan en zorgt zo voor corrosieschade

Hoe kunnen airco leidingen buigen? 

Wil je jouw airco leidingen om een hoek laten lopen? Dan kan je ze zelf buigen aan de hand van een vaste hoekgoot of een goot die beweegbaar is. Deze laatste goot is handig omdat je de leiding zelf in een grotere of kleinere hoek kunt buigen. 

airco in de badkamer plaatsen

Airco leidingen aansluiten? Vul het offerteformulier in en kom in contact met airco deskundigen uit jouw regio 

Wil je een airco leiding aansluiten? Of ben je geïnteresseerd in een volledige airco-installatie door specialisten? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere airco installateurs uit jouw regio. Zij sturen je gratis vrijblijvende offertes op met prijsvoorstellen en geven je advies op maat. Door meerdere offertes te vergelijken, kan je je beter informeren en maak je de keuze die het beste bij jouw situatie past. Bovendien verzekert een airco installateur correct en veilig uitgevoerde werken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.