Mini airco: wat is het? + Prijs en voordelen
Een mini airco is ideaal om kleinere ruimtes zoals een slaapkamer of kantoor efficiënt te koelen. Je kan zowel voor een mobiele mini airconditioning kiezen als voor een vaste mini airco. Maar hoeveel kost ieder type mini airco gemiddeld? En met welke zaken houd je best rekening bij je aankoop? Ontdek het in dit artikel. Wil je info of advies op maat van airco deskundigen? Vul het offerteformulier in.
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes
Table of Contents
Wat is een mini airco?
Een mini airco is een kleine en compacte airconditioning. Er bestaan kleine airconditioners met een maximale hoogte van 60, 70 of 80 centimeter. Niet alleen is een mini airco klein, het is bovendien een stuk lichter dan andere soorten airco’s. Dit zorgt ervoor dat de kleine airco gemakkelijk is om overal te plaatsen en mee te nemen.
Het vermogen ligt wel een stuk lager dan bij bijvoorbeeld een gewone vaste airco. Maar het werkingsprincipe is hetzelfde: de warme lucht wordt opgenomen en de koele lucht wordt in de kamer verspreid.
Hoeveel kost een mini airco gemiddeld?
Hoeveel een mini airco kost, hangt van meerdere factoren af zoals het type kleine airco, het koelvermogen, de extra functies van het toestel etc. In onderstaande tabel geven we per type mini airco een richtprijs mee. Hou er rekening mee de prijs hoger of lager kan liggen.
Soort mini airco | Richtprijs (excl. btw en incl. plaatsing) |
---|---|
Kleine vaste airco zonder buitenunit (monoblock) | 1.200 – 3.000 euro |
Kleine vaste airco met buitenunit (split) | 1.500 – 3.000 euro |
Per extra binnenunit | 800 – 1.000 euro |
Kleine mobiele airco (met of zonder buitenunit) | 200 – 1.000 euro |
Tip: wil je een exacte prijs weten voor een mini airco? Vul ons offerteformulier in en krijg meerdere offertes met prijsvoorstellen van airco specialisten uit jouw regio.
Vraag advies en ontvang prijzen op maat
Wanneer kiezen voor een kleine airco?
Er zijn heel wat soorten airco’s op de markt die elk hun eigen kenmerken, voor- en nadelen en plaatsingsmethoden hebben. Deze airconditionings komen ook in een compacter model voor: de kleine of mini airco. Maar wanneer kies je best voor dit model?
Een mini airco is een goede keuze wanneer:
- je weinig plaats hebt. Heb je een kleine ruimte, maar wil je de oppervlakte zo optimaal mogelijk benutten? Dan kies je best voor een mini airco die in staat is je ruimte te koelen zonder daarbij veel plaats in te nemen.
- je ruimte klein is. Heb je een kleine ruimte zoals een caravan, camper of slaapkamer? Omdat een mini airco vaak een kleiner vermogen heeft, is het perfect aangepast aan de grootte van een kleinere kamer.
- je airco niet mag opvallen. Wil je een airco plaatsen die bijna niet opvalt? Dan is een airco met een kleine binnenunit een ideale optie voor jou. Wil je een airco die je niet ziet? Dan kan je het toestel gedeeltelijk of volledig in het plafond of in een muur laten installeren.
Soorten mini airco’s
Er bestaan verschillende soorten mini of kleine airco’s. Mini airconditionings komen niet alleen als mobiele modellen voor, maar ook als vaste modellen die een kleine binnen- of buitenunit hebben. Hieronder geven we een handig overzicht van de drie soorten mini airco’s.
1. Kleine mobiele airco
Een kleine mobiele airco kan je eenvoudig en snel van de ene naar de andere ruimte verplaatsen. Bovendien zijn ze ideaal wanneer je ruimtes voor kortere periodes koelt.
Je kan kiezen uit twee types mini mobiele airco:
- Een kleine mobiele airco zonder slang en met een buitenunit. De binnen- en buitenunit zijn dan met elkaar verbonden aan de hand van een dunne koelleiding. Die loopt dan door het raam of via een gat in de muur.
- Een kleine mobiele airco met afvoerslang. Zorg er dan zeker voor dat je een raamafdichting hebt. Zo kan er geen warme buitenlucht naar binnen komen die de werking van je airco verstoort.
De kleine mobiele airco is budgetvriendelijk en makkelijk te verplaatsen, maar het toestel heeft een lager rendement, is minder energiezuinig en kan niet aan de muur of plafond gemonteerd worden.
2. Kleine vaste airco met buitenunit (split systeem)
Een kleine vaste airco met binnen- en buitenunit (split systeem) is ideaal wanneer je in je woning weinig plaats hebt of wanneer de oppervlakte aan je gevel beperkt is. De binnen- en buitenunit van dit type mini airco zijn een stuk kleiner.
Een kleine vaste airco met binnen- en buitenunit heeft een efficiënte koeling, is energiezuinig en heeft een groter koelvermogen. Bovendien zorgt het toestel voor zo goed als geen geluidshinder. Ze zijn wel een stukje duurder dan andere mini airco’s en de installatie is ingewikkelder.
3. Kleine vaste airco zonder unit buiten (monoblock)
Een kleine vaste airco zonder buitenunit of een mini monoblock airco is ideaal wanneer je geen plaats hebt voor een buitenunit, maar je wel dezelfde goede en energiezuinige koeling wil als een kleine vaste airco met buitenunit. Kies voor een kleine monoblock airco die in je ruimte past.
Bovendien zijn er verschillende muur- en plafondmodellen beschikbaar. Sommige kleine vaste airco’s zonder buitenunit kan je zelfs gedeeltelijk of volledig laten inbouwen.
Een kleine monoblock airco is vlot te plaatsen en zorgt voor geen ruimteverlies buiten. Dit type airco is wel maar voor 1 ruimte geschikt. Bovendien kan het ook voor geluidshinder zorgen.
Ontvang gratis advies van professionals
Alle voor- en nadelen van mini airco’s op een rijtje
Ben je nog aan het twijfelen om een mini airco te kopen? Dan kan onderstaand overzicht je helpen. We sommen alle voor- en nadelen op zodat je een weloverwogen keuze kan maken.
1. Voordelen
Een kleine airco heeft enkele voordelen:
- Kleine afmetingen. Er bestaan kleine mobiele airco’s met een maximale hoogte van 75 cm. De diepte en breedte zijn niet meer dan 50 cm. Voor een mini vaste airco met een hoger rendement is vooral de grootte van de binnenunit belangrijk. Er bestaan enkele wandmodellen die niet breder zijn dan 80 cm. Die kan je bijvoorbeeld boven een deur of kast hangen. In sommige gevallen kan je de airco zelfs (gedeeltelijk) laten inbouwen.
- Lager gewicht. Omdat mini airco’s zo licht van gewicht zijn, kan je ze zonder veel moeite van de ene naar de andere ruimte verplaatsen. Er bestaan kleine mobiele airco’s die niet meer dan 20 kilogram wegen.
- Eenvoudig te integreren in je woning. Door de kleine afmetingen valt het toestel bijna niet op in je ruimte. Op die manier past het ook beter in je interieur. Bovendien heb je vandaag een ruime keuze in uiteenlopende designs.
- Extra functies. Een mini airco biedt een groot gebruiks- en wooncomfort aan. Zo kan je bijvoorbeeld een groot deel van deze airconditionings met je smartphone verbinden. Sommige mini airco’s hebben ook detectoren die ervoor zorgen dat de airco aanspringt van zodra mensen de ruimte betreden.
- Verschillende modellen. Er bestaan heel wat modellen kleine airconditioners die elk hun eigen afmetingen hebben. Zo vind je zeker een mini airco die aan je wensen voldoet.
2. Nadelen
Een kleine airco heeft enkele nadelen:
- Lager vermogen. Een mini airco heeft over het algemeen een lagere capaciteit. Met sommige kleine airco’s kan je een ruimte van maximaal 15 m³ koelen. Controleer dus op voorhand of de kleine airconditioning in staat is om jouw ruimte efficiënt te koelen. Is dit niet het geval, dan verbruikt je airco te veel energie, kan het de volledige ruimte niet koelen en is de levensduur van het apparaat een stuk korter.
- Minder energiezuinig. Mini mobiele airco’s verbruiken meer stroom dan vaste airco’s. Als je een energiezuinige en efficiënte koeling voor een kleinere ruimte wil, investeer je best in een kleine vaste airco.
- Geluidsniveau. De stilste mini airco is een compacte airco met een buitenunit (split systeem). Dit model is perfect voor bijvoorbeeld de slaapkamer. Een kleine mobiele airco zonder buitenunit produceert meer decibels.
Waarop letten bij de aankoop van een kleine airco?
Bij de aankoop van een mini airco hou je best met enkele factoren rekening. We lijsten ze hieronder voor je op.
1. Waarom heb je een mini airco nodig?
Maak eerst voor jezelf uit of een mini airco in je huis en levensstijl past. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:
- Heb je een kleine tot middelgrote ruimte die verkoeling kan gebruiken?
- Wil je jezelf en anderen graag wat frisse lucht geven tijdens de warme lente- en zomerdagen in een caravan of camper?
- Leef je in een camper of RV die wat verkoeling zou kunnen gebruiken?
- Wil je jouw energierekening verlagen door een airco aan je muur of plafond te monteren? Of is er een meer energiebewuste keuze?
Zodra je zeker bent dat een mini airco in jouw situatie van pas komt, kan je ook de onderstaande factoren in overweging nemen.
2. Het formaat
Als je een draagbare mini airco wil, kies je best voor een toestel met een klein formaat. Zo kan je hem gemakkelijk opbergen in bijvoorbeeld de kofferbak van een auto of in een camper. Ook in een vakantiehuisje of klein appartement kan je een kleine airconditioning gemakkelijk een plaats geven.
3. Het gewicht
Ook is het verstandig om het gewicht van de mini airco te controleren. Zeker als je van plan bent de airco vaak te verplaatsen, is het slim om een toestel met een licht gewicht te kopen. Hoe hoger het koelvermogen (uitgedrukt in BTU), hoe zwaarder het toestel weegt. Indien je dit wenst, kan je ook een mini airco met wieltjes kopen. Dit maakt het verplaatsen een stuk eenvoudiger.
4. Het koelvermogen
Om ervoor te zorgen dat de mini airco je ruimte efficiënt koelt, is het belangrijk een toestel te kopen met de juiste BTU capaciteit. Meet de afmetingen van je kamer of ruimte op en bereken op basis van deze cijfers welk koelvermogen je minimaal nodig hebt.
5. De energie-efficiëntie
Wil je energie besparen? Kijk dan voor een kleine airco die energie-efficiënt is. Controleer bijvoorbeeld of het toestel energiebesparende of groene oplaadoplossingen heeft.
Tip: wil je extra duurzaam zijn? Gebruik dan zonne-energie. Vandaag is het mogelijk om een mini airco aan de hand van de opgewekte stroom van zonnepanelen op te laden.
6. Het onderhoud
Ook mini airco’s hebben onderhoud nodig. Ze verzamelen water in een bak omdat ze het vocht uit een kamer absorberen. Een kleine airconditioning scheidt namelijk het vocht van de lucht. Wil je dit niet? Zoek dan naar een mini airconditioning die geen water verzamelt, maar altijd geventileerd moet worden.
7. Het geluidsniveau
Het is verstandig om ook het geluidsniveau van de mini airconditioning te controleren. Het geluid wordt in dB of decibel uitgedrukt. Hoe hoger het cijfer, hoe luider de airco. Zorg dat je een airconditioner met een laag aantal decibel kiest wanneer je het in jouw slaapkamer wil gebruiken.
8. Het energielabel
Het energielabel wordt uitgedrukt aan de hand van een letter van het alfabet gevolgd door een of meerdere plustekens. Het label toont hoe energiezuinig het toestel is. Vaak vallen de energiekosten bij een mini airco best mee.
Vraag extra info, advies en prijzen op maat
De beste mini airco’s in 2024
Het grote aanbod van mini airco’s maakt het niet altijd even gemakkelijk om een keuze te maken. Bovendien moet het toestel aan je persoonlijke wensen voldoen. Vind je duurzaamheid en kwaliteit het belangrijkste, of krijgt de prijs voorrang? Hieronder geven we een overzicht van de beste kleine airco’s op dit moment.
1. Olimpia Splendid Dolceclima Mini Airco
De Olimpia Splendid Dolceclima Mini Airco heeft een energielabel klasse A en is ideaal voor een kleine woonkamer, slaapkamer of kantoorruimte. Het is een compact toestel: de hoogte is 70 cm en de breedte is slechts 35 cm.
De Blue Air Technologie zorgt voor een optimale en efficiënte verspreiding van de gekoelde lucht in de ruimte. Het koelen verloopt door deze technologie ook iets sneller dan bij andere mini airconditionings.
Het apparaat komt standaard met een afstandsbediening en heeft een geluidsniveau van 60 dB. Het koelvermogen is 9.000 tot 12.000 BTU. Het toestel kan een ruimte tot 25 m2 koelen.
Voordelen:
- Het toestel wordt met een raamafdichtingskit geleverd.
- Je kunt het in- en uitschakelen van de kleine airco gemakkelijk instellen.
- De airco heeft een slaapmodus.
Nadeel: Het water moet in een emmer opgevangen worden.
2. Malatec Mobiele airco
De Malatec Mobiele Airco is een compact toestel dat je aan de hand van de wieltjes makkelijk kunt verplaatsen. Door het kleine formaat neemt het apparaat niet veel plaats in. Deze mini airco komt met drie standen: langzaam, medium en snel. De nachtmodus treedt automatisch in werking wanneer de LED-display uitgeschakeld wordt.
De Breeze modus imiteert een lichte zeebries en de Swing functie verdeelt de lucht op een gelijkmatige manier in de ruimte. Bovendien heeft de kleine airconditioning een timer. Zo kan je zelf bepalen wanneer de mini airco uitgeschakeld wordt. Aan de hand van handgrepen in het toestel kan je het gemakkelijk verplaatsen. Het design is simpel, maar stijlvol.
Het koelvermogen is 7.000 BTU. Bovendien beschikt het toestel over een energielabel A+.
3. Mini airco met nachtlamp
Deze mini luchtkoeler met nachtlamp slaat warmte op en koelt het aan de hand van koud water. De luchtkoeler heeft een efficiënte werking. Het toestel heeft een USB aansluiting. Deze mini airco zorgt voor een koele en frisse wind die het best tot uiting komt in een kleine kantoorruimte, slaapkamer of andere kleine ruimte.
Het toestel komt met 7 verschillende LED kleuren en je hebt de keuze uit drie standen die van minimum tot maximum gaan. De mini airconditioning heeft een compact formaat en kan eenvoudig naar andere plaatsen gedragen worden. Wanneer het toestel volledig is opgeladen, gaat het tot 8 uur mee.
Het vermogen van dit apparaat is 72 Watt en het kan zowel koelen, bevochtigen als reinigen.
4. Arikoqiu Mini Aircooler met nachtlamp
Dit toestel is geen airco, maar een ventilator of aircooler. Het grote voordeel aan dit apparaat is dat je het overal kan meenemen en je geen USB nodig hebt. Dit model gebruikt namelijk oplaadbare batterijen. De aircooler kan door slechts één persoon gebruikt worden en kan maximaal 10 uur aan een stuk werken.
Voordelen:
- Het toestel heeft zowel een luchtvochtigings- als luchtreinigingsfunctie.
- Het is ideaal om als persoonlijke aircooler te gebruiken.
- Het apparaat biedt drie snelheden aan.
Nadeel: het is niet geschikt om een volledige kamer te koelen.
Ook interessant voor jou:
Wat is de beste kleine airco?
De beste kleine airco die zowel licht als krachtig is, is de Eurom Polar 12001. Het toestel heeft een koelvermogen van 12.000 BTU en kan zo een ruimte van 35 m2 koelen. De afmetingen zijn 33 cm x 80,7 cm x 35,5 cm. Het geluid is maximaal 64 dB en het toestel heeft een gewicht van 24 kilogram. Daarnaast heeft het een energielabel klasse A.
Hoe groot is de kleinste airco?
De kleinste mini airco is 30 cm x 68 cm x 28 cm. Dit is het toestel Qlima Tectro TP 2020.
Wat is beter: een ventilator of een mini airco?
Zowel een ventilator als een mini airco zorgen voor verkoeling, maar ze hebben wel een volledig andere werking. Een kleine airconditioning verlaagt namelijk de temperatuur en vochtigheidsgraad. Een ventilator zorgt voor luchtverplaatsing, waardoor de gevoelstemperatuur lager komt te liggen. Het zorgt voor een zachte en frisse bries die geen invloed heeft op de effectieve temperatuur. Wat je beter vindt, maakt je best voor jezelf uit.
Wat zijn de voordelen van een mini airco in de slaapkamer?
Er zijn enkele voordelen van een mini airco in de slaapkamer. Zo verkoelt het je slaapkamer en voert het de warme lucht af. Hierdoor blijft de temperatuur op een aangenaam niveau en heb je een betere nachtrust. Door het kleine formaat van de mini airco kan je het bovendien overal in je slaapkamer kwijt. Ga wel op zoek naar een toestel dat vrijwel geruisloos is.
Wat is de beste mini aircooler?
De beste mini aircooler op dit moment is de Tristar AT-5450. De watertank kan 4,5 liter water opslaan. Op die manier kan het 20 uur na elkaar koelen. Het toestel heeft bovendien een timerfunctie en een afstandsbediening. De airco weegt maar 7,5 kilo en de afmetingen zijn 74 cm x 37 cm x 30 cm. Op de hoogste stand maakt het toestel wel wat geluid, namelijk 63,1 dB.
Mini airco kopen? Verstuur je aanvraag en krijg prijsvoorstellen op maat van meerdere airco specialisten uit jouw regio
Wil je een mini airco aanschaffen? Of heb je nood aan extra informatie of advies op maat van airco deskundigen?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere airco specialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis vrijblijvende offertes op met prijsvoorstellen. Zo kan je verschillende offertes tegelijk vergelijken en de keuze maken die het beste bij jouw situatie past.