Prijs airco: soorten, kiezen en plaatsen

Ben je op zoek naar een airco voor jouw woning en wil je meer inzicht krijgen in de prijzen? In dit artikel gaan we dieper in op de kosten van verschillende soorten airconditioners en bespreken we factoren die de prijs bepalen. We kijken ook naar de kosten voor het laten plaatsen van een airco en het belang van onderhoudskosten. Daarnaast geven we je advies over welk type airco het beste bij jouw behoeften past. Wil je een accurate prijsopgave? Dan laten we je zien hoe je offertes kunt vergelijken van ervaren airco experts. 

Wil je direct prijzen kunnen vergelijken? Dat kan je snel en eenvoudig via onze offertepagina.

Ontvang een prijs op maat

Wat is de prijs voor een airco?

De prijs van een airco kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. In 2024 is de gemiddelde prijs voor het installeren van verschillende soorten airconditioners als volgt:

Type aircoPrijsrange
Mobiele aircoVanaf € 250
Vaste airco zonder buitenunit€ 1.200 – € 3.000
Vaste airco met buitenunit€ 1.500 – € 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 – € 1.000
Single-split airco€ 1.500 – € 3.000
Multisplit airco€ 2.500 – € 6.000
Airco met warmtepomp€ 2.000 – € 5.000
Airco met zonnepanelen (schatting)*Kosten zonnepanelen: € 4.000 – € 14.500

Kosten airco: € 1.200 – € 3.000

Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen gemiddelden zijn en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk van de airco, het vereiste koelvermogen, en of je de airco zelf plaatst of laat plaatsen.

airco blaast koele lucht

Richtprijzen per type airco 2024

Natuurlijk is het veel voordeliger om alle types airconditioningsystemen eens grondiger onder de loep te nemen. Hieronder vind je een uitleg per type airco, inclusief de bijbehorende prijsranges.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een draagbaar apparaat dat geschikt is voor sporadisch gebruik en het koelen van kleine kamers. De prijzen voor mobiele airco’s variëren, maar beginnen meestal bij ongeveer € 250.

Mobiele airco’s zonder buitenunit zijn het meest gebruikelijk en vereisen dat warme lucht wordt afgevoerd via een afvoerbuis die uit een raam of deur moet worden gehangen. Hoewel mobiele airco’s goedkoper zijn in aanschaf, verbruiken ze over het algemeen meer energie dan andere systemen.

Vaste airco zonder buitenunit

Een vaste airco met buitenunit, ook wel een split airco genoemd, bestaat uit een binnenunit die koude lucht blaast en een buitenunit die de lucht koelt. Het voordeel van een split airco is dat het geen lawaai produceert in de ruimte zelf. Bovendien kunnen meerdere binnenunits worden gekoppeld aan één buitenunit, wat de gemiddelde kosten verlaagt als meerdere kamers moeten worden gekoeld.

De gemiddelde prijs voor een vaste airco met buitenunit varieert van € 1.500 tot € 3.000, inclusief installatie. Voor elke extra binnenunit kun je rekenen op een prijs van ongeveer € 800 tot € 1.000, inclusief installatie.

Single-split airco

Een single-split airco is een type vaste airconditioning met een binnenunit en een buitenunit. Het is bedoeld voor het koelen van één enkele ruimte. De gemiddelde prijs voor een single-split airco, inclusief installatie, varieert meestal tussen € 1.500 en € 3.000, afhankelijk van het merk, de capaciteit en de complexiteit van de installatie.

Multisplit airco

Een multisplit airco is vergelijkbaar met een single-split airco, maar heeft de mogelijkheid om meerdere binnenunits aan te sluiten op één buitenunit. Dit maakt het ideaal voor het koelen van meerdere ruimtes in een huis of kantoor. De prijzen voor multisplit airconditioningsystemen variëren afhankelijk van het aantal binnenunits en de capaciteit van de buitenunit. Gemiddeld kun je rekenen op prijzen tussen € 2.500 en € 6.000, inclusief installatie.

Airco met warmtepomp

Een airco met warmtepomp is een systeem dat zowel kan koelen als verwarmen. Het maakt gebruik van een omkeerbare werking om warmte uit de buitenlucht te onttrekken en deze naar binnen te brengen voor verwarming tijdens koude seizoenen. De prijzen van airconditioningsystemen met warmtepomp variëren afhankelijk van het type (bijvoorbeeld single-split of multisplit) en de capaciteit. Over het algemeen liggen de prijzen tussen € 2.000 en € 5.000, inclusief installatie.

Airco met zonnepanelen

Een airco met zonnepanelen verwijst naar een airconditioningsysteem dat wordt gevoed door zonne-energie die wordt opgewekt door zonnepanelen. De kosten van de zonnepaneleninstallatie variëren tussen € 4.000 en € 14.500 (exclusief btw en inclusief plaatsing), afhankelijk van verschillende factoren. De prijzen voor de airconditioninginstallatie zonder buitenunit (monoblock) variëren tussen € 1.200 en € 3.000 (exclusief btw en inclusief plaatsing).

Het vergelijken van offertes van meerdere airco-installateurs is aan te raden, omdat de prijzen kunnen variëren afhankelijk van het merk van de airco en de arbeidskosten.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Kostprijs airco laten plaatsen

Bij het kopen en plaatsen van een airco komt er flink wat kijken, en daarom is het raadzaam om het plaatsen van een airco over te laten aan een vakspecialist. Een vakspecialist zorgt ervoor dat de airco stevig aan de muur wordt bevestigd zonder beschadigingen, waardoor jij tijd en moeite bespaart. De kosten voor de montage van een airco bestaan uit voorrijkosten, arbeid en uitleg. Hieronder vind je de gemiddelde montagekosten, inclusief btw, per soort airco:

Type aircoPrijs
Split airco€ 400
Multi-split airco€ 650
Airco zonder buitenunit€ 500

Het is belangrijk om rekening te houden met deze kosten bij het plannen van de installatie van je airconditioningsysteem.

Premie airco 2024

In België zijn er verschillende premies beschikbaar voor warmtepompen, en aangezien een airco een lucht-luchtwarmtepomp is, kan de installatie van een dergelijk systeem ook in aanmerking komen voor deze premies. Het is echter belangrijk om te vermelden dat deze premies over het algemeen alleen gelden voor verbouwprojecten. Helaas zijn er geen specifieke premies beschikbaar voor de installatie van een airco in een nieuwbouwwoning.

airco plaatsen in huis

Bepalende factoren voor de airco prijs

Wil je meer weten over de beste airco? Hier kan je meer info vinden. Het bepalen van de prijs van een airco-installatie wordt beïnvloed door verschillende factoren die hieronder uitgebreid worden besproken.

1. Type airco-installatie

Het type airco-installatie is een belangrijke factor bij het bepalen van de prijs. Er zijn verschillende types, waaronder vaste airco’s zonder buitenunit (monoblock), vaste airco’s met buitenunit (split), single-split airco’s en multisplit airco’s. Zoals we hierboven besproken hebben heeft elk type zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen en prijsklasse. 

2. Het aantal binnenunits

Het aantal binnenunits dat wordt aangesloten op een buitenunit is ook een belangrijke factor die de prijs beïnvloedt. Voor elke extra binnenunit kunnen de kosten variëren van € 800,- tot € 1.000,-, inclusief installatie. Het gebruik van meerdere binnenunits kan voordeliger zijn dan het installeren van afzonderlijke single-airco’s, vooral als je meerdere ruimtes tegelijk wilt koelen en verwarmen of als de kamers ver verwijderd zijn van de buitenunit.

3. Het vereiste koelvermogen

Het vereiste koelvermogen van de airco-installatie is afhankelijk van de grootte van de te koelen ruimte(s). Hoe groter de ruimte, hoe hoger het vereiste koelvermogen en mogelijk ook de prijs van de airco. Het is essentieel om het juiste koelvermogen te bepalen om ervoor te zorgen dat de airco efficiënt en effectief werkt.

4. Het merk van de airco

Het gekozen merk van de airco kan ook een invloed hebben op de prijs. Verschillende merken bieden verschillende kwaliteit, prestaties en functies, wat kan leiden tot prijsverschillen. Het is belangrijk om merken te vergelijken en te kiezen voor een betrouwbaar merk met goede recensies en een goede reputatie.

5. Airco zelf plaatsen of laten plaatsen

Het zelf installeren van een airco kan kosten besparen, maar het is belangrijk om de nodige kennis en vaardigheden te hebben om de installatie correct en veilig uit te voeren. Het laten plaatsen van een airco door een professionele installateur brengt extra kosten met zich mee, maar zorgt voor een correcte installatie en mogelijke garanties.

6. Het bouwjaar van je woning

In sommige gevallen kan het bouwjaar van je woning van invloed zijn op de prijs van de airco-installatie. Bijvoorbeeld, wanneer je een airco laat installeren in een woning die ouder is dan tien jaar, kom je mogelijk in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. In plaats van het standaardtarief van 21%, kan het tarief worden verlaagd naar 6%.

Meer weten? Vraag advies en ontvang prijzen

Kosten voor onderhoud airconditioning

Airco-onderhoud is essentieel voor optimale prestaties en langdurig plezier van je airconditioningsysteem. Hier zijn de kosten die je kunt verwachten:

  1. Onderhoud op afroep: gemiddeld € 155 per onderhoudsbeurt.
  2. Onderhoudscontract: tussen € 105 en € 155 per jaar.
  3. Groot onderhoud: tussen € 155 en € 205 per keer.

Daarnaast zijn er enkele factoren die de kosten kunnen beïnvloeden zoals bijvoorbeeld het vullen en vacuüm zuigen van de airco. Dit kost je ongeveer € 40 – € 60 extra, elke twee jaar.

Vergelijk zeker verschillende offertes om de beste prijs en service te vinden. Zo blijft je airco in topconditie zonder verrassingen!

airco als hoofdverwarming gebruiken

Welke airco zou ik best kopen?

Om de juiste airco te kiezen, is het belangrijk om te begrijpen dat er verschillende soorten en types beschikbaar zijn, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Het vinden van de beste optie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de te koelen ruimte, energie-efficiëntie, installatiegemak en geluidsniveaus.

Door een expert te raadplegen, zorg je ervoor dat je een airco krijgt die optimaal presteert en voldoet aan je verwachtingen. Kortom, voor de beste keuze in airconditioning is het raadplegen van een vakman of specialist essentieel om ervoor te zorgen dat je de juiste airco koopt die past bij jouw behoeften en omstandigheden.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Alternatieven

Ben je op zoek naar andere opties? Je kunt overwegen om een airco te huren of op zoek te gaan naar een goedkopere airconditioner.

airco
Airco huren
goedkope airco installeren
Goedkope airco

Ook interessant voor jou:

Wat kost een airco in huis inclusief montage?

De kosten van een airco in huis inclusief montage kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type airco, de capaciteit, de complexiteit van de installatie en de regio. Over het algemeen kan de prijs variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.

Wat kost een airco met buitenunit geplaatst?

De kosten van een airco met buitenunit geplaatst kunnen ook variëren, afhankelijk van dezelfde factoren als hierboven vermeld. Over het algemeen ligt de prijs voor een airco met buitenunit geïnstalleerd hoger dan voor een airco zonder buitenunit, vanwege de extra installatiewerkzaamheden. De prijs kan variëren van enkele duizenden euro’s tot meer, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en wensen.

Hoe lang duurt het om een airco te installeren?

De installatietijd kan variëren afhankelijk van het type airco en de complexiteit van de installatie. In de meeste gevallen duurt het enkele uren tot een volledige dag.

Airco prijs op maat: vergelijk offertes experts

Wil je genieten van het comfort van een airco in je huis, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen! Wij staan klaar om het proces gemakkelijk voor je te maken. Via ons platform kun je gratis offertes aanvragen en deskundig advies ontvangen van ervaren airco-installateurs bij jou in de buurt.

Waarom zou je zelf installateurs benaderen als wij het werk voor je kunnen doen? Bespaar tijd en moeite door gebruik te maken van ons platform en vind snel de perfecte installateur voor jouw airco. Vul vandaag nog het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes en advies op maat. Maak van je huis een comfortabele oase met de hulp van onze betrouwbare specialisten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.