Prijs airco: soorten, kiezen en plaatsen

Onder invloed van de klimaatverandering en de steeds warmere zomers nemen steeds meer mensen de beslissing om een airco te kopen. Maar, wat is de prijs van een airco en welke factoren beïnvloeden het totale kostenplaatje? Vind het antwoord op deze en andere vragen in onderstaand artikel.

Wil je direct prijzen kunnen vergelijken? Dat kan je snel en eenvoudig via onze offertepagina.

Ontvang een prijs op maat

Prijs en soorten airco

airco prijs

Wat de prijs van een airco is, hangt af van het type dat je kiest. Een mobiele airco vind je al vanaf 200 euro, terwijl een split airco je tussen de 1.500 en 3.000 euro kost. Daarbij komt een extra kost van 800 à 1.000 euro per extra binnenunit. Voor een monoblock airco betaal je tussen de 1.200 en 3.000 euro.

Soort airco Prijs
Mobiele airco Vanaf € 200
Split airco € 1.500 – 3.000
Split airco, per extra binnenunit € 800 – 1.000
Monoblock airco € 1.200 – 3.000

Er zijn zoveel verschillende aircosystemen op de markt dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste keuze te maken. Afhankelijk van jouw persoonlijke noden, wensen en je budget kan je kiezen voor een ander type airco toestel. We bespreken hieronder kort de verschillende soorten airco’s.

Mobiele airco

De naam zegt het zelf al: een mobiele airco kan je snel en moeiteloos van de ene naar de andere kamer verplaatsen. Een mobiele airco is een budgetvriendelijke oplossing die een prima alternatief biedt als je wilt verkoelen gedurende korte periodes (tijdens de extreem warme zomerdagen bijvoorbeeld). Nadelig aan deze toestellen is dat ze veel energie verbruiken en slechts een klein koelvermogen hebben. Je kan kiezen voor een mobiele airco met buitenunit of voor een zonder.

Vaste airco zonder buitenunit

Een vaste airco zonder buitenunit, ook wel monoblock genoemd, is ideaal voor kleine woningen die geen plaats bieden voor een buitenunit (studio’s of appartementen bijvoorbeeld). Een monoblock neemt weinig plaats in en is verkrijgbaar in verschillende, klassieke en moderne designs. De minpunten van dit systeem zijn de geluidshinder en de beperkte capaciteit om slechts één ruimte tegelijkertijd te kunnen verkoelen.

Single-split airco

Een split airco is een systeem dat bestaat uit één buitenunit en één of meerdere binnenunits. Het toestel is geruisloos, energiezuinig en kan ook voor verwarming zorgen in de koudere wintermaanden.

Aangezien het bij een single-split airco om één enkele binnenunit gaat kan je logischerwijze ook maar één ruimte terzelfdertijd verkoelen.

Multisplit airco

Een multisplit airco beschikt over dezelfde interessante voordelen als een single-split airco met het grote verschil dat je meerdere binnenunits kunt koppelen aan dit systeem. Op deze manier kan je verschillende ruimtes tegelijkertijd verkoelen (of verwarmen in de winter).

Airco met warmtepomp

prijs airco

Airco’s die naast verkoelen ook kunnen verwarmen zijn beter bekend onder de naam “warmtepompen”. Ze zijn uiterst milieuvriendelijk, eenvoudig te installeren en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Bovendien doen deze toestellen je een aardig bedrag uitsparen op je energiefactuur en kan je één enkele buitenunit op meerdere binnenunits aansluiten.

Welk premies zijn er?

Voor de aankoop van een standaard airco worden er jammer genoeg geen premies toegekend in België. Wie een airco met warmtepomp aankoopt daarentegen, kan in sommige gevallen wel rekenen op een tegemoetkoming. Begeef je naar het gemeentehuis in jouw gemeente en vraag na of jij in aanmerking komt voor een premie voor de installatie van een airco met warmtepomp.

Meer weten? Vraag advies en ontvang prijzen

Bepalende factoren voor de airco prijs

Wil je meer weten over de beste airco? Hier kan je meer info vinden. De prijs voor je aircosysteem kan niet op een-twee-drie berekend worden omdat deze door meerdere factoren bepaald wordt:

1) Type airco-installatie

Een vaste unit is energiezuiniger en heeft een langere levensduur dan een mobiele airco. Deze verschillen zie je uiteraard ook terug aan het prijskaartje.

2) Het aantal binnenunits

Een multisplit airco bestaat uit één buitenunit en het door jou gewenste aantal binnenunits. Hoe meer binnenunits je wilt, hoe meer je zult moeten betalen voor jouw airconditioningsysteem.

3) Het vereiste koelvermogen

Wil jij een aircosysteem met een zeer hoog koelvermogen of ben jij tevreden met een toestel met een standaard koelvermogen? Hoe hoger het koelvermogen, hoe hoger de prijs.

4) Het merk van de airco

Net zoals dat voor zoveel producten het geval is, is er ook voor aircosystemen sprake van een hoge concurrentie. Het spreekt vanzelf dat je voor een aircosysteem van een wereldberoemd merk, zoals Samsung, Toshiba of Daikin meer betaalt dan voor een goedkope namaakvariant.

5) Airco zelf plaatsen of laten plaatsen

Als je van plan bent om je airco zelf te plaatsen, kan je waarschijnlijk een mooi bedrag in je eigen zakken steken. Houd er echter wel rekening mee dat je de installatie van een complex aircosysteem beter uitbesteedt aan een ervaren vakman om achteraf niet met ongewenste ongemakken opgescheept te zitten. Daar komt nog eens bij dat je waarschijnlijk ook niet over de juiste apparatuur beschikt om zelf een gecompliceerde airco-installatie tot een goede einde te brengen.

6) Het bouwjaar van je woning

Ben je van plan om een airco te laten plaatsen in een woning die ouder dan 10 jaar is? Dan geniet je van een verlaagd btw-percentage op de prijs van de airco zelf en op de kosten voor de installatie. In dit geval betaal je slechts 6 in plaats van 21 % btw.

Kosten plaatsen airco

Het totale kostenplaatje voor het plaatsen van een airco bestaat uit de prijs van het toestel zelf, de installatiekosten en de voorrijkosten. Hoeveel je precies betaalt is afhankelijk van de installateur die je contracteert.

Over het algemeen dien je rekening te houden met de volgende prijzen voor de plaatsing van je aircosysteem.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Prijs mobiele airco

Voor een mobiele airco betaal je tussen 250 en 750 euro, afhankelijk van de grootte, het merk en het koelvermogen.

Prijs vaste airco zonder buitenunit

De prijs voor een vaste airco zonder buitenunit begint bij 1.200 euro en kan oplopen tot 3.000 euro naargelang het merk, de afmetingen en het koelvermogen.

Prijs single-split airco

Voor een vaste airco met één enkele buitenunit schommelt de prijs tussen 1.500 en 3.000 euro. Logischerwijze hangt de exacte prijs ook hier weer af van het merk, het koelvermogen en de grootte van de unit.

Prijs multisplit airco

De prijs voor een multisplit airco wordt bepaald door het aantal gewenste binnenunits. Gemiddeld komt er tussen 800 en 1.000 euro bij de prijs per extra binnenunit. Uiteraard dien je hier de gewone prijs voor een single-split airco bij op te tellen om tot de totaalprijs te komen.

Kosten voor onderhoud airco

prijs airco

Door je airco regelmatig aan een onderhoud te ontwerpen voorkom je defecten, zorg je voor een gezondere binnenlucht en verhoog je daarnaast ook de levensduur van je toestel. Voor een standaard onderhoud betaal je ongeveer 150 euro, terwijl een groot onderhoud tussen 150 en 200 euro kan kosten. Je kan de kosten voor het onderhoud van je airco verlagen door een periodiek onderhoudscontract af te sluiten. In dat geval betaal je tussen 100 en 150 euro per jaar.

Airco prijs op maat: vergelijk offertes experts

De airco prijzen variëren enorm en omdat er zoveel verschillende koeltechniekers zijn de dag van vandaag, is het aangewezen om offertes aan te vragen op meerdere plaatsen.

Vergelijk de offertes onderling qua prijs, voorwaarden en opties. Beslis op basis van dit alles aan wie jij de installatie van je toekomstige aircosysteem wenst over te laten.

Ontvang via onderstaand formulier direct meerdere prijsoffertes tegelijk, gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.