Airco binnenunit: installatie, prijzen en geluid
De binnenunit is een cruciaal onderdeel van een airco. De unit verplaatst de warme lucht vanuit de binnenkant van het huis, waardoor er koele lucht in je ruimte komt. Wanneer je overweegt om een airco te installeren in je woning of kantoor is het belangrijk om rekening te houden met de installatie, de prijs en het geluid van de unit. Ontdek alles over de airco binnenunit hier.
Ontvang gratis advies van een airco-expert
Table of Contents
Wat is de binnenunit van een airco precies?
De naam verklapt het al: de binnenunit bevindt zich binnen in de ruimte(s) die gekoeld worden. De units kan je vinden in verschillende vormen, maten, designs en prijzen. Je kan meerdere binnenunits in je woning laten installeren. Om je interieur niet te verpesten, kan je kiezen voor een mooi en subtiel design.
Werking en aansluiting binnenunit
De binnenunit is altijd verbonden met een buitenunit. Je kan de binnenunit eigenlijk zien als een soort warmtewisselaar. De unit werkt in verschillende stappen:
- De compressor en koelvloeistof van de binnenunit onttrekt de warme lucht aan je ruimte. Door de verdamping hiervan neemt het koelmiddel de warmte van je binnenlucht op.
- De warme lucht van binnen gaat langs de buitenunit naar buiten. Dat gebeurt via de compressor die de damp samendrukt en laat condenseren.
- De verdampte koelvloeistof verspreidt zich door de buiten van je airco, waardoor de binnenunit koele lucht gaat blazen in de ruimte. Nadien start de cyclus opnieuw.
Vraag gerust extra advies aan een expert
Prijzen airco binnenunit 2024
Hoeveel kost nu zo’n binnenunit? Dat hangt enorm af van verschillende factoren. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per soort binnenunit.
Type binnenunit (excl. buitenunit) | Prijs (excl. installatie) |
---|---|
Standaard binnenunit | 450 euro |
Designer binnenunit | 650 euro |
Vaste monoblock airco (zonder buitenunit) | 1.100 euro |
Opgelet: dit zijn slechts gemiddeldes van de realiteit. Wens je graag inzicht in exacte prijzen van je airco binnenunit? Aarzel dan zeker niet om snel en makkelijk offertes te vergelijken via dit platform.
Wanneer je overweegt om een airco binnenunit te plaatsen, zijn er een aantal factoren waar je zeker rekening mee moet houden. We bespreken de twee grootste: keurmerken en garanties.
Let op de keurmerken
Voor je je airco aankoopt, is het belangrijk om op de keurmerken te letten. Op die manier kan je checken of je potentiële airco binnenunit voldoet aan de wettelijke normen.
Staat het STEK- of NVKL-logo op je potentiële binnenunit? Dan kun je er van uit gaan dat de airco voldoet aan de wettelijke eisen. Dat betekent ook automatisch dat het apparaat lang zal meegaan. Keurmerken checken voor je aankoop is dus een zeker een slimme keuze.
Garanties
Het is ook belangrijk om de garanties van een airco te checken voor je de airco definitief aankoopt. Zo kom je te weten hoelang en hoe goed je gedekt bent tegen pech. Er bestaan twee soorten garanties: de productgarantie en de garantie op installatie.
Ontvang direct prijzen op maat
Hoeveel en welke soorten binnenunits bestaan er?
Wil je meerdere ruimtes in je woning koelen? Dan kan je meerdere binnenunits in je woning laten installeren. Er bestaan heel wat verschillende airco binnenunits. We bespreken de drie meest voorkomende: wandmodel, vloermodel en vaste monoblock airco.
1. Wandmodel
Het wandmodel is het meest voorkomende model van binnenunit. De airco hangt door middel van een wandbeugel aan de muur. Het kan ook op het plafond geplaatst worden, zodat het minder opvalt in het interieur van je ruimte. Het grote voordeel van het wandmodel is dat ze steeds slanker en slanker worden ontworpen, waardoor ze nog minder opvallen in je ruimte.
2. Vloermodel
Een vloermodel is een soort binnenunit die zo dicht mogelijk bij de grond wordt geplaatst. Het grootste voordeel van het vloermodel is dat het geen nodige plaats inneemt. Het vloermodel weegt ongeveer 15 kg.
3. Vaste monoblock
Een vaste monoblock airco is het type binnenunit die enkel uit een binnenunit bestaat en dus geen buitenunit. Dat is heel handig wanneer je geen plaats hebt voor een buitenunit of wanneer je bijvoorbeeld in een appartement woont. Alle onderdelen zitten in de monoblock, wat wilt zeggen dat de airco zwaarder is. De vaste monoblock weegt ongeveer 37 kg.
Afmetingen airco binnenunit
Wanneer je overweegt om een airco binnenunit te installeren thuis, zijn de afmetingen ervan allesbehalve onbelangrijk. Heb je wel genoeg ruimte voor een binnenunit?
Hoe breed is een airco binnenunit?
Hieronder vind je een overzichtje van de afmetingen per type binnenunit. (lengte x breedte x hoogte).
Type binnenunit | Afmetingen |
---|---|
Wandairco | 90 x 30 x 25 cm |
Vloerairco | 110 x 25 x 65 cm |
Monoblock | 50 x 40 x 75 (ongeveer hetzelfde als een mobiele airco) |
Elk merk airco heeft zijn eigen vormen en afmetingen. Wil je graag inzicht in exacte afmetingen voor je potentiële binnenunit? Neem dan zeker contact op met een specialist.
Verschillen tussen standaard en designer binnenunits
Naast het type binnenunit kan je er ook voor kiezen om te gaan voor een standaard of designer binnenunit. Vind je de standaard binnenunits afschuwelijk of past het simpelweg niet in je interieur? Dan is een designer binnenunit misschien wel iets voor jou.
Hoeveel soorten designer binnenunits zijn er?
Designer binnenunits vind je in verschillende soorten. We bespreken de voornaamste soorten units.
1. Gekleurde airco’s
De standaard airco’s zijn vaak wit of beige. Heb je een donkere kleur op je muren? Dan kan de airco enorm opvallen. Daarom kan je de keuze maken om een andere kleur te kiezen op je airco zoals zwart, zilver of rood. Bovendien kan je ook kiezen voor verschillende afwerkingen van de binnenunit: matte kleuren, metallic, geborsteld of hoogglans.
2. Afgeronde design airco’s
De meeste airco’s zijn recht en hoekig. Je kan ook kiezen voor een afgerond design. Het heeft een iets modernere uitstraling en zou zo kunnen passen in je interieur. Natuurlijk kan je ook nog steeds kiezen voor een binnenunit met een vierkante vorm.
3. Vierkante airco’s met LED-verlichting
LED-verlichting is tegenwoordig heel erg populair. Daarom kan je ook kiezen voor een airco binnenunit met LED-verlichting. Je kan de verlichting bedienen met een draadloze afstandsbediening en zo de kleuren van je airco altijd veranderen.
4. Airco’s met strakke vormgeving
Heb je een strak interieur? Dan kan je ook gaan voor een airco met strakke vormgeving zoals een airco met scherpe randen. Dit type airco past perfect in een strak interieur en kan je bovendien ook krijgen in verschillende kleuren.
Er zijn dus heel wat opties voor een designer binnenunit. Aarzel zeker niet om gratis en vrijblijvend offertes op maat aan te vragen. Zo kom jij tot de beste deal voor je designer binnenunit.
Geluidsniveau: hoeveel lawaai maakt de binnenunit?
Het geluidsniveau van de binnenunit is een zeer belangrijk aspect. Je wilt zeker geen last hebben van een luid en storend lawaai. Gelukkig worden airco’s alsmaar stiller en stiller.
Wil je graag een stille airco voor in je slaapkamer of bureau? Ga dan voor een binnenunit met een geluidsniveau van onder de 35 dB. Hoe meer vermogen de binnenunit bezit, hoe meer geluid de unit gaat produceren. Daarom maakt een airco die een grote ruimte moet koelen meer geluid dan een kleine ruimte.
Tip: zet de binnenunit aan voordat het warm wordt op een lage stand. Op die manier heeft het apparaat minder vermogen nodig om volledig te werken. Bovendien kost het koelen op een lager vermogen minder energie.
Zelf binnenunit plaatsen of specialist inschakelen?
Je mag al het voorbereidend werk voor het installeren van de airco zelf doen. Dat wil zeggen dat je de airco zelf mag ophangen maar voor het aansluiten en het in werking stellen van de airco moet je een specialist inschakelen.
De airco zit namelijk vol met schadelijke f-gassen. Vakmannen weten precies waar zij mee bezig zijn. Daarom is het heel belangrijk om samen te werken met een specialist die kan zorgen voor een goede werking van je splinternieuwe airco.
Welk type binnenunit kies ik voor mijn airco?
Welk type binnenunit jij moet kiezen voor je airco hangt volledig af van verschillende factoren. Elke woning is anders. Daarom is het aangeraden om advies op maat aan te vragen. Vakmannen zijn gespecialiseerd in het installeren van binnenunits en raden je de beste optie voor jou en je situatie aan.
Ook interessant voor jou:
Heb je nog andere vragen over de binnenunit van je nieuwe airco? Vind hier het antwoord op je vragen.
Wat is het gewicht van een wandmodel?
Een wandmodel weegt ongeveer 10 kg. De airco wordt aan een soort beugel opgehangen. De beugel verdeelt het gewicht van de unit.
Wat weegt een vaste monoblock airco gemiddeld?
De monoblock airco is redelijk zwaar omdat alle onderdelen in één unit zitten. Gemiddeld weegt een monoblock airco 37 kg.
Hoe zwaar is een vloerairco?
Een vloerairco weegt ongeveer 15 kg. Het gaat hier over een vloerairco met buitenunit.
Ben ik verplicht om mijn binnenunit te reinigen?
Bij toestellen die meer dan 7,4 kg koelmiddel bevatten, is het onderhoud van de airco verplicht. Dat is dus enkel zo bij heel krachtige airco’s. Hoewel het aangeraden is om je airco goed te onderhouden.
Kan ik een binnenunit tegen het plafond installeren?
Ja, je kan perfect een binnenunit tegen het plafond plaatsen. Plafondairco’s worden populair in woningen en kantoren. Ze vallen minder op en zorgen voor een koele ruimte tijdens de zomermaanden.
Airco binnenunit installeren? Vergelijk installateurs en prijzen
Wil je graag een binnenunit laten installeren? Aarzel niet om via dit platform gratis en snel offertes te vergelijken. Zo kom jij tot de beste deal zonder veel moeite te doen. Werk zeker samen met specialisten voor de installatie van je airco binnenunit. Je kan bij hen steeds terecht met al je vragen of bezorgdheden.