Raamafdichting airco: soorten, prijs en werking

Tijdens de warme zomerdagen is je mobiele airco haast onmisbaar. Een raamafdichting is noodzakelijk voor de goede werking van je airco. Het houdt de lucht binnen en voorkomt dat warme lucht uit de kamer ontsnapt. Er bestaan heel wat verschillende soorten raamafdichtingen voor je airco, met verschillende prijzen en werkingen. 

Vergelijk nu offertes

Waarom zou ik kiezen voor een airco raamafdichting?

Door een raamafdichting te gebruiken bij je mobiele airco, vermijd je dat de aircoslang uit een open raam hangt. Als er ramen of deuren open staan in de nabijheid van je mobiele airco kan de warme lucht in een mum van tijd opnieuw naar binnen geblazen worden. Een airco raamafdichting biedt tal van voordelen

  • Je houdt de gekoelde lucht beter binnen en de warme lucht beter buiten dankzij de raamafdichting. 
  • Zo verbruik je minder energie. Je bespaart enorm op je energiefactuur door een raamafdichting te gebruiken in combinatie met je airco.
  • Het houdt bovendien de insecten buiten
  • De airco afdichting is zeer makkelijk te plaatsen
  • De afdichting is waterstotend. Dat wilt zeggen dat je condens vermijdt. 
  • Je verliest geen lichtinval in je woning door de airco afdichting. 

Hoeveel en welke soorten raamafdichting airco bestaan er?

Er bestaan drie verschillende soorten raamafdichtingen: een dakraam, een schuifraam en draaikiepramen. Elk met hun eigen voordelen en eigenschappen.

1. Dakraam

Kamers onder het dak worden snikheet tijdens de zomer. Een airco kan daar zeker niet ontbreken. Daarom bestaat er een raamafdichting voor een dakraam. Er bestaan twee soorten: het ene model dicht het volledige raam af en het andere model dicht enkel de luchtopening. Niet elk dakraam is hetzelfde en heeft dezelfde afmetingen. Controleer daarom zeker de afmetingen van je dakraam voordat je overgaat naar de aankoop. Het prijskaartje van een raamafdichting voor een dakraam bedraagt gemiddeld 35 euro

2. Schuifraam

Er bestaan ook raamafdichtingen voor een schuifraam. De afmetingen van schuiframen zijn vaak heel groot. Meet zeker op voorhand jouw schuifraam voor je een aankoop doet. Zo vermijd je de aankoop van een foute raamafdichting. Heb je een huisdier die vaak naar buiten wilt? Sommige raamafdichtingen komen met een handig luikje. De prijs start vanaf 20 euro

3. Draaikiepramen

Je kan ook rondom gewone ramen een afdichtingskit voor je airco plaatsen. Hierbij hangt ook een prijskaartje aan vast dat start vanaf 20 euro

raamafdichting airco

Wat is de prijs voor raamafdichting airco?

De prijs van airco afdichtingen hangt volledig af van de afmetingen van je raam. Hoe dan ook zijn de afdichtingen echt niet duur. Een universele raamafdichting heb je al vanaf 20 euro. Je kan er ook voor kiezen om een raamafdichting te kopen van hetzelfde merk als je airco. Die prijzen kunnen oplopen tot wel 90 euro

Wil je graag inzicht in exacte prijzen specifiek voor jouw raam? Aarzel dan zeker niet om via dit platform gratis en snel offertes aan te vragen.

Ontvang een prijs op maat

Werking raamafdichting airco

Je kan de werking van een airco vergelijken met de werking van een koelkast. Het systeem onttrekt warme lucht uit de kamer. Die lucht wordt aangezogen en door een verdamper geleid, die vocht uit de lucht onttrekt.

Hierna zal koele lucht met een ventilator in de kamer geblazen worden. Het is belangrijk dat de afvoerslang naar buiten geleid wordt via een open raam of een open deur. Maar als je een geopend raam hebt, stroomt er opnieuw warme lucht van buiten naar binnen. Gelukkig bestaat er een oplossing: een raamafdichting

Afvoerslang naar buiten

Met de afvoerslang kan warme lucht en afvalwater vanuit de airco afgevoerd worden. Daarom moet je de afvoerslang naar buiten leiden. Hiervoor heb je twee opties: ofwel maak je een gat in de muur ofwel kun je de afvoerslang uit het raam hangen. De afvoerslang loopt door de raamafdichting waardoor er geen warme lucht terug binnen in de kamer kan komen. 

Welke raamafdichting zou ik gebruiken voor een mobiele airco?

Het is heel belangrijk om de juiste raamafdichting te kopen voor jouw mobiele airco. 

Hieronder vind je de top 3 beste raamafdichtingen voor een mobiele airco: 

  1. Kikiko Raamafdichtingskit Mobiele Airco | 400 cm | Window Kit | Universeel
  2. FDBW – Airco Deurafdichtingskit
  3. TROTEC AirLock 100 – raamafdichtingskit – 400 cm

De drie raamafdichtingen zijn allemaal vrij makkelijk te plaatsen en relatief goedkoop. Let zeker op de afmetingen van je raam. Je wilt zeker geen foute aankoop doen. 

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Hoe raamafdichting airco plaatsen en installeren in 2024?

Je kan makkelijk zelf de raamafdichting van je airco installeren. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Doe het in deze 6 makkelijke stappen: 

  1. Maak je raam grondig schoon
  2. Plak de klittenband op je geopend raam. Goed op drukken is de boodschap: je wilt niet dat het loskomt. 
  3. Plak ook klittenband op het frame van je raam. Zorg ervoor dat je het raam nog altijd goed kan openen en sluiten. 
  4. De wijde zijde van de raamafdichting plak je op het raamkozijn
  5. De smalle zijde bevestig je op het geopende raam. Zo is de kier van het raam volledig bedekt. 
  6. Neem de luchtslang en steek die door de rits- of magneetopening. Je kan het desnoods ook vast binden met een snelbinder zodat het op zijn plaats blijft.

Bestaan er alternatieven? 

Toch geen fan van de raamafdichting? Er bestaan ook wat verschillende alternatieven. Zo kan je ook een gat in de muur boren, een constructie creëren met doorgang of een oude schouw van een gas- of houtkachel gebruiken. 

Alternatief 1: Gat boren in de muur

Een eerste alternatief is een gat in de muur boren waar de aircoslang door kan. Zo vermijd je dat er warme of vervuilde lucht opnieuw naar binnen dringt. Een voordeel hiervan is dat je de functie van het raam gewoon kan behouden.

Maar aan elk voordeel is ook een nadeel verbonden. Dit alternatief is vrij definitief. Een mobiele airco kan je makkelijk verplaatsen maar het gat in de muur niet. Denk goed na of je de mobiele airco op lange termijn veel gaat gebruiken voordat je definitieve beslissingen gaat maken.

Alternatief 2: Constructie creëren met doorgang

Ben je een handige harry? Dan is dit alternatief wellicht iets voor jou. Je kan ervoor kiezen om een plaat uit plexiglas of hout te maken die exact in je raam past. In de constructie kun je een gat boren met de diameter van de aircoslang. 

Alternatief 3: Oude schouw van gas- of houtkachel gebruiken

Heeft je woning nog een oude schouw die je niet gebruikt? Als de schouw nog in een goede staat is, kan je de aircoslang daarin installeren. Gebruik hiervoor zeker een oud laken of handdoek.

Kan ik zelf raamafdichting maken? Tips

Je kan zeker zelf een raamafdichting maken. Om het je wat makkelijker te maken, zijn hier enkele tips

  • Gebruik isolatietape of tochtstrips voor de randen van het raam om eventuele kieren af te dichten. Check zeker of er geen openingen zijn zodat je warmteverlies ten alle kosten kan vermijden. 
  • Bevestig plastic folie of speciale raamisolatie op het frame van je raam. Gebruik hiervoor dubbelzijdig plakband. 
  • Je kan ook een op maat gemaakte afdichting met houten latten en rubberen afdichtingen maken. Dat houdt de warmte nog meer buiten. 

Raamafdichting airco kopen: vergelijk prijzen en specialisten!

Wil je een raamafdichting airco aanschaffen? Aarzel dan zeker niet om verschillende offertes te vergelijken bij verschillende specialisten. Zo kom jij tot de beste deal! Werk voor je project steeds samen met een expert. Bij hen kan je terecht met al je vragen of bezorgdheden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.