Mobiele airco: prijs, voordelen en soorten
Een mobiele airco is een verplaatsbare airco die de ruimtes in je huis gemakkelijk kan koelen. Maar hoeveel kost zo’n type airco? Wat zijn de uitvoeringen? En welke voor- en nadelen zijn met draagbare airco’s verbonden? In dit artikel zetten we de informatie rond mobiele airco’s handig op een rijtje.
Extra info nodig over mobiele airco’s kopen? Laat je adviseren door een specialist en ontvang direct meerdere prijsoffertes om te vergelijken via onze offertepagina.
Table of Contents
Wat is een mobiele airco?
Een mobiele of draagbare airco is een airconditioning die je gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte kunt verplaatsen. Het werkingsprincipe van een mobiele airconditioning is hetzelfde als dat van een vaste airco: het toestel neemt de warme lucht uit de ruimte op.
Deze lucht gaat vervolgens door een warmtewisselaar die aan de hand van koelvloeistof de lucht in warme en koude lucht kan verdelen. De gekoelde lucht komt in de binnenruimte terecht en de warme lucht wordt naar buiten afgevoerd. Hoe dit precies gebeurt, hangt af van het type mobiele airco.
Hoeveel kost een draagbare airconditioning?
Een verplaatsbare airco is relatief goedkoop. Bovendien moet je geen rekening houden met de plaatsingskosten van airco installateurs: steek het toestel eenvoudigweg in het stopcontact en de koeling begint direct.
Een basistoestel kan je al vanaf 200 euro kopen. Wil je een toestel met een hoger koelvermogen of met een luxueus design dat in je interieur past? Dan kunnen de kosten al snel oplopen tot 1.000 euro. Welke airco je kiest, hangt natuurlijk af van jouw situatie, de totale oppervlakte die gekoeld moet worden en je budget.
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes
De verschillende soorten mobiele airconditioner
Als je van plan bent een mobiele airco te kopen, is het van belang te weten welke soort het beste bij jouw situatie past. Op dit moment kan je kiezen uit twee soorten mobiele airco. We bespreken deze types hieronder.
Bij alle modellen mobiele airco’s is er een condensbak. Deze moet je geregeld eens legen.
1. Mobiele airco zonder buitenunit (monoblock)
De mobiele airco zonder buitenunit of monoblock airco bestaat uit slechts 1 unit. Deze binnenunit staat in voor zowel de koeling van de lucht als de aanvoer ervan. Dit model wordt het meeste verkocht.
De monoblock airco komt standaard met een vaste of flexibele afvoerbuis. Deze wordt aan de achterkant bevestigd en zorgt voor de afvoer van de warme lucht naar buiten. Omdat een mobiele airco verplaatsbaar is en niet het hele jaar gebruikt wordt, is het voor veel mensen niet vanzelfsprekend om gaten in de muur te boren.
Gelukkig kan de afvoerbuis ook via een openstaand raam de warme lucht afvoeren. Wil je voorkomen dat er warme lucht of insecten binnenkomen? Investeer dan in speciale koppelstukken. Er bestaan koppelstukken voor zowel velux dakramen, schuiframen als draai-kiep ramen.
Wil je geen koppelstuk kopen? Hou er dan rekening mee dat er via de kieren warme buitenlucht in je woning binnenkomt. Dit is zeker niet goed voor de efficiëntie van de airconditioning.
Mobiele airco’s zonder buitenunit kan je al vanaf 200 euro kopen.
2. Mobiele airco met buitenunit (split systeem)
Een mobiele airco met buitenunit of een mobiele airco met een split systeem bestaat uit 2 units. De ene staat buiten en voert de warme lucht af, de ander geeft koele lucht af in de binnenruimte. De buitenunit bevat de luide compressor. Op die manier kan je de geluidsoverlast voor een deel onder controle houden.
Dit type airco heeft geen afvoerbuis nodig. Maar tussen de binnen- en buitenunit moet er wel een flexibele koelleiding geplaatst worden. Zo staan beide units met elkaar in verbinding.
Mobiele airco’s met een split systeem zijn duurder dan een monoblock airco. Over het algemeen hebben ze wel een kleinere binnenunit met meer koelvermogen. Het nadeel is dat je de twee units met elkaar moet verbinden, wat in bepaalde situaties wat ingewikkeld en onpraktisch is.
3. Mobiele airco zonder afvoerslang
Omdat een mobiele airco verplaatsbaar is, wordt het vaak gebruiksvriendelijk genoemd. Toch is de afvoerslang naar buiten voor veel mensen vervelend. Vandaag bestaan er jammer genoeg geen mobiele airco’s die zonder afvoerslang werken.
Wat wel bestaat, is een mobiele luchtkoeler zonder afvoerslang. Maar deze toestellen koelen de temperatuur in de ruimte niet. Gevoelsmatig zorgen ze echter wel voor een frissere omgeving. Hoe efficiënt je dit toestel vindt, maak je best voor jezelf uit.
Weet je niet welk type mobiele airco het beste bij jouw situatie past? Stel jezelf de volgende vragen:
- Wil je de mobiele airco gebruiken in meerdere kamers? Heb je geen groot budget voor een nieuwe airco? En heb je geen ruimte zoals een terras of dak waar je de buitenunit kwijt kunt? Dan is de monoblock airco de beste keuze voor jou.
- Wil je de mobiele airco enkel tussen de seizoenen verplaatsen? Wil je een airco die minder lawaai maakt? En is comfort prioriteit voor jou? Dan kies je best een mobiele split airco.
Vraag gerust extra advies aan een expert
Alle voor- en nadelen van draagbare airco’s op een rijtje
Ben je aan het twijfelen om een mobiele airco aan te schaffen? Hieronder geven we een overzicht van de voor- en nadelen. Zo kan je een keuze maken die met alle factoren rekening houdt.
Voordelen
Mobiele airco’s komen met de volgende voordelen:
- De installatie is heel eenvoudig. Je moet de mobiele airco gewoon in het stopcontact steken en vervolgens de gewenste temperatuur instellen. Je betaalt dus geen installatiekosten voor een airco deskundige.
- Mobiele airco’s hebben een grote flexibiliteit. Je kunt namelijk met hetzelfde toestel verschillende ruimtes op verschillende momenten koelen. Op een warme dag kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om overdag je living te koelen en in de avond je slaapkamer.
- Verplaatsbare airco’s zijn de goedkoopste oplossing voor een koeling van jouw ruimte(s). Vaste airco’s zijn heel wat duurder dan mobiele airco’s. Zeker wanneer je een airco niet vaak gebruikt, is een goedkope draagbare airco een verstandige keuze.
Nadelen
Mobiele airco’s komen met de volgende nadelen:
- De toestellen wegen relatief zwaar. Mobiele airco’s zijn vaak lompe apparaten die in de weg kunnen staan. Het gewicht is meestal zwaarder dan je denkt, waardoor verplaatsingen (zeker als je van verdiepingen verandert) een moeilijke opgave zijn. Sommige toestellen hebben wieltjes, maar dat is niet altijd het geval.
- Omdat de meeste mobiele airco’s monoblock modellen zijn, bevindt de compressor zich in de binnenunit. De compressor verbruikt stroom en kan geluidshinder veroorzaken. Als je snel geïrriteerd raakt door geluid is een monoblock airco geen goed idee.
- Mobiele airco’s hebben een laag vermogen. Vaak hebben de toestellen een vermogen dat beperkt is. Daarom is het in de eerste plaats vooral geschikt voor het koelen van kleine kamers.
- Mobiele airco’s hebben een hoog verbruik. De apparaten kunnen heel wat stroom verbruiken. Gelukkig zijn de toestellen vandaag al een stuk energiezuiniger dan vroeger.
Aandachtspunten bij de aankoop van een mobiele airconditioning
Als je jouw type mobiele airco gekozen hebt, is het belangrijk om bij je aankoop op enkele zaken te letten. Hieronder bespreken we vier factoren die je best in je achterhoofd houdt: het energielabel, de fabrikant, het geluidsniveau en het koelvermogen van de airconditioning.
1. Energielabel
Het energielabel geeft een indicatie van het energieverbruik van het toestel. Omdat een mobiele airco veel stroom verbruikt, kies je best voor een goed energielabel.
Je hebt keuze uit de volgende energielabels:
- Energielabel A+++
- Energielabel A++
- Energielabel A+
- Energielabel A
- Energielabel B tot en met G
Tip: Wil je nog meer besparen op je stroomverbruik airco? Combineer dan een airconditioning met zonnepanelen. Zo wek je zelf de stroom op die je airco nodig heeft.
2. Fabrikant
Er bestaan vandaag heel wat fabrikanten van mobiele airco’s. Je kiest best voor een bekender merk. Je bent dan zeker van een correcte garantie en een grote beschikbaarheid van reserve onderdelen. Denk aan merken zoals AEG, Honeywell, Tristar, Inventum, Whirlpool et cetera.
3. Geluidsniveau
Een mobiele airco kan voor geluidshinder zorgen. Vooral een monoblock airco is binnen lawaaierig. De compressor bevindt zich namelijk in de binnenunit. Hoe hoger je de airco zet, hoe luider hij is. Gelukkig kan je bij de producteigenschappen gemakkelijk controleren hoeveel geluid een mobiele airco maakt. Het geluid wordt uitgedrukt in decibel.
Een gemiddelde airco heeft over het algemeen volgende decibels:
- Stille mobiele airco: tot 50 dB. Het geluid is vergelijkbaar met dat van zacht geroezemoes.
- Normale mobiele airco: 50 tot 60 dB. Het geluid kan je vergelijken met dat van een elektrische tandenborstel.
- Luide mobiele airco: 60 dB en meer. Het geluid is vergelijkbaar met een normaal gesprek van op 1 meter afstand.
Tip: Voor stille ruimtes (slaapkamer, woonkamer, kantoor) koop je best een mobiele airco met een geluidsniveau dat niet hoger dan 60 dB ligt. Voor ruimtes (badkamer, keuken, hal) waarin het geluid niet zo’n grote rol speelt, kan je een mobiele airco met 60 dB of meer kopen.
4. Koelvermogen
Het koelvermogen van een airco wordt in British Thermal Unit of BTU uitgedrukt. Wil je het vermogen van je airconditioning berekenen? Dan moet je rekening houden met het volume en de isolatieklasse van je ruimte. Klasse 1 betekent een heel goede isolatie, terwijl klasse 6 een slechte isolatie is.
Aan de hand van onderstaande tabel kan je gemakkelijk zien welk koelvermogen je airco nodig heeft. De berekeningen zijn gebaseerd op een plafondhoogte van 2,5 meter. Dit is de standaard hoogte voor plafonds in zowel België als Nederland.
Isolatie- klasse | Tot 10 m³ | Tot 15 m³ | Tot 25 m³ | Tot 35 m³ | Tot 50 m³ | Tot 75 m³ | Tot 100 m³ |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Klasse 1 | 1.500 | 2.200 | 3.700 | 5.200 | 7.500 | 11.200 | 15.000 |
Klasse 2 | 2.200 | 3.400 | 5.600 | 7.800 | 11.200 | 16.900 | 22.400 |
Klasse 3 | 3.000 | 4.500 | 7.500 | 10.500 | 15.000 | 22.400 | 22.900 |
Klasse 4 | 3.700 | 5.600 | 9.300 | 13.000 | 18.700 | 29.000 | 37.320 |
Klasse 5 | 4.500 | 6.700 | 11.200 | 15.700 | 22.400 | 33.600 | 44.785 |
Klasse 6 | 500 | 7.800 | 13.000 | 18.300 | 26.100 | 39.200 | In BTU |
Vraag advies aan een airco installateur
De 10 beste mobiele airco’s in 2024
Ben je zeker dat je een mobiele airco wil kopen, maar weet je niet goed welk merk je best kiest? Hieronder geven we een lijstje met de 10 beste airco’s op dit moment. We leggen ieder model kort uit.
1. Inventum AC127WSET
De mobiele airco die het beste uit de test komt, is de Inventum AC127WSET. Deze airconditioning is namelijk in staat om een kamer van 42 m2 in anderhalf uur met 7,4 graden te koelen. Bovendien heb je met deze airco ook de optie om de ruimte enkel te ventileren.
Op de hoogste stand produceert de airconditioning een geluid van 55,5 dB. Het toestel heeft een timerfunctie en komt met een afstandsbediening. Tot slot heeft de mobiele airco een dubbele slang, wat ervoor zorgt dat de koude en warme lucht niet door dezelfde slang gaan. De koeling verloopt op deze manier een stuk efficiënter.
Wat geluidsniveau betreft, is dit toestel een stille mobiele airco. Daarom kan het perfect ‘s nachts gebruikt worden. Zorg ervoor dat er een raam in de buurt is met een raamafdichting. Dit koppelstuk wordt niet standaard met het toestel meegeleverd.
Het bedieningspaneel met de LED-lampjes oogt overzichtelijk en is niet storend tijdens het slapen.
2. Delonghi PAC EX100
De Delonghi PAC EX100 heeft een sterk koelvermogen en een hoge energieklasse A++. Hierdoor bespaar je serieus op je energierekening. Delonghi levert bovendien 5 jaar gratis garantie.
Het koelvermogen is 10.000 BTU. Na anderhalf uur koelen is dit toestel in staat een kamer van 42 m2 met 6,4 graden te koelen.
3. Inventum AC907W
De Inventum AC907W is een krachtige mobiele airco voor een kleinere kamer die maximaal 26 m2 bedraagt. Het is een relatief groot toestel dat snel werkt met een energieklasse A+. Het geluidsniveau is 54,5 dB op de hoogste stand.
Via het bedieningspaneel kan je gemakkelijk de verschillende functies instellen. Het toestel heeft drie verschillende modi: ventileren, ontvochtigen en koelen. Het display vermeldt de temperatuur in huis en de ingestelde temperatuur.
4. AEG AXP34U338CW
De AEG AXP34U338CW heeft een koelvermogen van 12.000 BTU. Hiermee kan je een ruimte van 34 m2 gemakkelijk koelen. Maar dit hangt voor een deel ook af van hoe goed de isolatie van je ruimte is.
Dit toestel heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien heeft het een energielabel A+.
De AEG airconditioning komt met een afvoerslang, maar zonder een raamafdichting. Je koopt deze raamafdichting er best nog bij. Voor het merk AEG is er speciaal de AEG AWK04 ontwikkeld: een koppelstuk dat je toelaat draai-, kantel-, schuiframen en naar binnen en buiten draaiende deuren af te sluiten.
Het koppelstuk is niet geschikt voor een dak-, kiep-, skylightraam en kiepdeur. In dat geval koop je best een universele raamafdichting.
5. AEG AXP26U338CW
Een goede mobiele airco voor een kleine kamer is de AEG AXP26U338CW. Dit krachtige en snel koelende toestel heeft een koelvermogen van 9.000 BTU en is geschikt voor ruimtes tot 26 m2. Heeft jouw ruimte een slechtere isolatie? Dan kan je dit toestel inzetten voor oppervlakten tot 17 m2.
Deze mobiele airco heeft een hoge prestatie en een snelle koeling. Bovendien heeft het heel wat uiteenlopende functies zoals een slaapmodus en verschillende snelheidsniveaus. De materialen waaruit het toestel is opgebouwd, zijn van hoge kwaliteit.
Het toestel heeft een energieklasse A en verbruikt ongeveer 1 kWh per uur.
Ontvang prijzen van meerdere airco installateurs
6. Fuave ACB09K01
De Fuave ACB09K01 beschikt over een koelvermogen van 9.000 BTU. Dit toestel is verrassend licht en bezit heel wat kracht. Bovendien is het een 3-in-1 model met een timerfunctie, ventilatie en ontvochtiger. Het komt standaard met een afstandsbediening.
Voor de prijs koelt het relatief snel. De prijs-kwaliteitverhouding zit goed: het is goedkoper en het heeft een krachtige werking.
7. Comfort Line Aircobreeze
De Comfort Line Aircobreeze is een mobiele airco die niet alleen koelt, maar ook verwarmt. Je kunt dus niet alleen de kamer koelen, ventileren of ontvochtigen, maar ook verwarmen tot wel 28 graden.
Deze airconditioning heeft drie verschillende ventilatiesnelheden en een slaapmodus. Het design ziet er luxueus uit. Het komt bovendien standaard met een afstandsbediening.
Dit toestel is in staat een ruimte tot maximaal 21 m2 te koelen. Omdat het koelvermogen bij verwarmen lager is, kan het toestel ruimtes van maximaal 19 m2 verwarmen.
8. Fuave ACB07K01
De Fuave ACB07K01 is de goedkoopste mobiele airco van het huismerk Coolblue. Dit toestel kan ruimtes tussen de 13 en 20 m2 koelen (afhankelijk van hoe goed je isolatie is).
Ook dit toestel wordt met een afstandsbediening (met batterijen) geleverd. Ook de afvoerslang en de raamafdichting zitten standaard in de verpakking. Deze hoef je dus niet meer apart te kopen.
Je kunt de uitblaasrichting handmatig instellen. Het toestel heeft een timerfunctie en een thermostaat die je toelaat de ruimte naar de ingestelde temperatuur te koelen. Bovendien kan het toestel ook ontvochtigen en ventileren.
9. Inventum AC902B
De Inventum AC902B is een mobiele airco die ruimtes van maximaal 23 m2 kan koelen. Dit is wel afhankelijk van hoe goed je isolatie is. Als je een goede isolatie hebt, kan dit toestel ruimtes tot 28 m2 koelen.
Het nadeel aan deze airconditioning is dat het relatief zwaar is, ondanks het kleine formaat. Het bedieningspaneel bevat niet veel toetsen, maar de afstandsbediening wel. Zo kan je de timer, slaapmodus en lichtsterkte via de afstandsbediening instellen.
10. LG PA11WS
Een goede mobiele airco met spraakbediening en een bijbehorende app is de LG PA11WS. Deze kan een ruimte tot maximaal 35 m2 koelen.
Het toestel heeft een uniek design: de afvoerslang zit recht achter het apparaat, wat ervoor zorgt dat het al naar omhoog gericht is. Het apparaat heeft zo een efficiëntere werking. Tot slot is het ook energiezuinig omdat het de energieklasse A+ heeft.
Mobiele of vaste airco kopen?
De voornaamste reden waarom mensen voor een mobiele airco kiezen, is omdat ze goedkoper en makkelijk te verplaatsen zijn. Het nadeel is echter dat ze een lager koelvermogen hebben: grote ruimtes zijn minder geschikt om efficiënt te koelen.
Ook verbruikt een mobiele airco een stuk meer stroom dan een vaste airco. De nieuwste modellen vaste airco’s hebben een lucht-lucht warmtepomp die het stroomverbruik met meer dan 50% vermindert. Bovendien kan je deze warmtepomp ook inzetten als een energiezuinige verwarming in de winter.
Het prijsverschil is opvallend: een mobiele airco kost tussen de 250 en 1.000 euro, terwijl een vaste airco al snel een startprijs van 1.200 euro inclusief plaatsing heeft. Afhankelijk van de afmetingen en de isolatie van je ruimte, betaal je voor een vaste airco al snel 1.200 tot 3.500 euro.
Hoewel een vaste airco zeker niet goedkoop is, biedt het toch heel wat voordelen die een mobiele airco vaak niet heeft, zoals:
- Lager verbruik
- Geen lawaaihinder
- Verwarming in de winter
- Geen afvoerslang
- …
Vraag hier gratis offertes aan
Waar mobiele airco plaatsen?
Omdat mobiele airco’s met een afvoerslang werken die naar buiten leidt, is het belangrijk om de airco dicht bij een venster of buitendeur te plaatsen. Bovendien is het verstandig een afdichtingskit te kopen zodat de warme lucht van buiten niet naar binnen komt. Tot slot moet je jouw mobiele airco ook in de buurt van een stopcontact plaatsen.
Welke mobiele airco koelt het beste?
De mobiele airco die het beste koelt, is de Inventum AC127WSET. Deze airconditioning is namelijk in staat om een kamer van 42 m2 in anderhalf uur met 7,4 graden te koelen.
Ook interessant voor jou:
Wat kost een mobiele airco aan stroom per uur?
Een mobiele airco is het minst energiezuinig: het verbruikt al snel 1,5 kWh per uur. Als je het toestel 12 uur per dag laat aanstaan, kost je dit ongeveer 9 euro.
Hoe goed is een mobiele airco?
Een mobiele airco is goed omdat het goedkoop en makkelijk verplaatsbaar is. Maar vaak hebben ze wel een beperkt vermogen, een hoog energieverbruik en veroorzaken ze geluidshinder.
Waar op letten bij aankoop mobiele airco?
Bij de aankoop van een mobiele airco let je best op 4 zaken: het energielabel, de fabrikant, het geluidsniveau en het koelvermogen.
Een mobiele airco laten installeren? Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat van meerdere airco deskundigen
Wil je een mobiele airco laten installeren? Of wens je informatie of advies op maat van airco deskundigen?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met verschillende airco specialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis vrijblijvende offertes op met prijsvoorstellen op maat. Door meerdere offertes te vergelijken, kan je je beter informeren en de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Bovendien verzekert een airco specialist dat de werken veilig en correct uitgevoerd zijn.