Mobiele split airco: werking en overzicht beste modellen 

Ben je op zoek naar een flexibele en efficiënte oplossing voor het koelen van verschillende ruimtes in je huis? Dan is een mobiele split airco wellicht de ideale keuze.

In dit artikel gaan we dieper in op de werking van een mobiele airco met een split systeem. We bespreken de voor- en nadelen van deze draagbare units en geven een overzicht van de beste modellen die momenteel beschikbaar zijn. Of je nu op zoek bent naar een krachtige airco voor je slaapkamer of een draagbaar systeem voor je kantoor, we hebben alle informatie die je nodig hebt.

Ontvang hier offertes op maat!

Hoe werkt een mobiele airco met split systeem? 

Een mobiele airco met een split systeem werkt eigenlijk als een combinatie van een split airco en een mobiele airco. Het systeem bestaat uit een binnenunit en een buitenunit, vergelijkbaar met een traditionele split airco-installatie. Het verschil is dat de units draagbaar zijn, waardoor je de airco gemakkelijk kunt verplaatsen naar verschillende ruimtes.

Bij een mobiele split-unit airco wordt de buitenunit buiten geplaatst, zoals in de tuin, op het balkon of op het dak. De binnenunit, die verantwoordelijk is voor het koelen van de lucht, blijft binnen de ruimte. Om de twee units met elkaar te verbinden, wordt er een leiding gebruikt waar het koelmiddel doorheen stroomt. Deze leiding wordt naar buiten geleid, meestal door een klein gaatje in het raam of de muur.

Het voordeel van een mobiele split airco is dat er geen raam of deur volledig open hoeft te staan, zoals bij een monoblock systeem. Hierdoor is het systeem efficiënter en kun je de koeling beter reguleren. In sommige gevallen kan een kattenluikje of een klein bovenlichtje dienen als handige oplossing om de leiding doorheen te leiden.

Alle voor- en nadelen van een draagbare split airco op een rijtje 

Een draagbare split airco biedt verschillende voordelen ten opzichte van een monoblock mobiele airco of een vaste airco. Hieronder vind je een overzicht van de voordelen en nadelen van een mobiele split airco.

draagbare split airco

Voordelen 

 • Meer koelvermogen: een draagbare split airco heeft over het algemeen een hoger koelvermogen dan een monoblock mobiele airco. Hierdoor kan het efficiënter en sneller een ruimte koelen.
 • Minder geluidsoverlast: het belangrijkste voordeel van een draagbare split airco is het verminderde geluidsniveau. Omdat de compressor, die het meeste geluid produceert, buiten geplaatst is, is een splitsysteem geschikter voor bijvoorbeeld een kantoor aan huis of een slaapkamer waar rust en stilte gewenst zijn.
 • Kleinere binnenunit: de binnenunit van een draagbare split airco is vaak compacter en neemt daardoor minder ruimte in beslag in de te koelen ruimte. Dit kan handig zijn als je beperkte ruimte hebt of als je de airco discreet wilt plaatsen.
 • Geavanceerde opties: mobiele split airco’s bieden vaak meer geavanceerde opties en functies, zoals individuele temperatuurinstellingen, programmeerbare timers en luchtontvochtigingsfuncties. Dit geeft je meer controle over het klimaat en het comfort in de ruimte.

Nadelen 

 • Hogere prijs: een draagbare split airco is over het algemeen duurder in vergelijking met een monoblock mobiele airco. Dit komt door de extra componenten en het gesplitste systeem. Het is belangrijk om de kosten af te wegen tegen de voordelen en je budget.
 • Complexiteit van de installatie: een draagbare split airco vereist een professionele installatie vanwege de buitenunit en het verbinden van de leidingen tussen de binnen- en buitenunit. Dit kan extra kosten en tijd met zich meebrengen.
 • Minder flexibiliteit: ondanks dat een draagbare split airco mobiel is, is het minder flexibel dan een monoblock mobiele airco. De buitenunit moet buiten worden geplaatst en het verplaatsen van de airco kan meer inspanning vergen.

Ontvang direct prijzen op maat

Waarom zijn mobiele airconditionings met buitenunit voor thuis moeilijk te verkrijgen? 

Het verkrijgen van mobiele airconditionings met een buitenunit voor thuis kan soms een uitdaging zijn. Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom dat zo moeilijk kan zijn? Dit heeft verschillende redenen, we sommen ze hieronder even op:

 1. Beperkter aanbod: mobiele airconditionings met een buitenunit, ook wel mobiele split airco’s genoemd, vormen een nicheproduct in vergelijking met de meer gangbare monoblock mobiele airco’s en vaste split-units. Hierdoor is het aanbod van mobiele split airco’s voor thuisgebruik beperkter.
 2. Specifieke toepassingen: mobiele split airco’s zijn vaak ontworpen voor specifieke toepassingen, zoals campers en caravans. Deze modellen zijn compact en geschikt om kleine ruimtes te koelen. Hoewel ze ook in thuisomgevingen kunnen worden gebruikt, zijn ze mogelijk minder algemeen verkrijgbaar in reguliere winkels.
 3. Seizoensgebonden beschikbaarheid: de beschikbaarheid van mobiele split airco’s is seizoensgebonden. In veel landen begint het aircoseizoen in de lente of zomer, wanneer de vraag naar airconditioning toeneemt. Als gevolg hiervan kan het assortiment mobiele split airco’s beperkter worden naarmate het seizoen vordert.
 4. Alternatieve opties: voor thuisgebruik kiezen veel mensen vaak voor monoblock mobiele airco’s of vaste split-units. Monoblock airco’s zijn eenvoudig te installeren en vereisen geen buitenunit, terwijl vaste split-units een permanente oplossing bieden met een hoger koelvermogen. Deze alternatieve opties zijn vaak gemakkelijker verkrijgbaar en breder bekend bij consumenten.

Hoewel mobiele split airco’s voor thuisgebruik wellicht minder algemeen verkrijgbaar zijn, zijn er nog steeds mogelijkheden om ze te vinden. Het is de moeite waard om specialisten te raadplegen of contact op te nemen met leveranciers die zich richten op campers en caravans.

 mobiele airconditioning

De beste 7 modellen verplaatsbare split airco in 2024 

In dit overzicht presenteren we de 7 beste modellen mobiele split airconditioners op dit moment. Deze modellen bieden de voordelen van een split airco met de flexibiliteit van een mobiele airco. Hieronder vind je een kort overzicht van elk model:

1. Trotec PAC 4600

Deze mobiele split airco heeft een indrukwekkend koelvermogen van 14.500 BTU en is geschikt voor ruimtes tot ongeveer 58m2. Het apparaat produceert minder geluid dan traditionele mobiele airco’s en heeft een energielabel B.

2. Remko RKL 495 DC (S-Line)

Deze Duitse mobiele split airco heeft een vergelijkbaar koelvermogen en geluidsniveau als de Trotec PAC 4.600. De RKL 495 DC en de RKL 495 DC S-Line hebben beide energielabel B en zijn geschikt voor het koelen van middelgrote ruimtes.

3. Argoclima Ulisse 13 DCI ECO

Deze mobiele split airco biedt een geluidsarme werking en heeft een energielabel A. Hoewel het koelvermogen iets lager is dan de concurrentie, is het geschikt voor ruimtes tot ongeveer 12.000 BTU of 3.700 kW.

4. Eurom AC2401

Deze mobiele split airco is specifiek ontworpen voor caravans, campers en kleine ruimtes. Met een koelvermogen van 2.400 BTU is het geschikt voor ruimtes van ongeveer 6 tot 9m2.

5. Mestic SPA-3000 / Mestic SPA-2600

Deze mobiele split airco is ook gericht op caravans en campers. Met iets betere specificaties dan de Eurom AC2.401, kan het ruimtes koelen van ongeveer 7 tot 11 m2.

6. Mestic SPA-5000

Deze nieuwe mobiele split airco heeft een koelvermogen van 5.100 BTU en is geschikt voor ruimtes van 12 tot 20m2. Het is een goede optie voor gemiddeld formaat caravans.

7. Vechline 7000 BTU

Deze krachtige mobiele split airco biedt een koelvermogen tot 26m2, waardoor het ideaal is voor grotere ruimtes. Het is een model om in de gaten te houden.

Vraag gerust extra advies aan een expert

Ook interessant voor jou:

Is een mobiele airco zinvol?

Ja, een mobiele airco is zinvol omdat het flexibel is en je kunt verplaatsen naar verschillende ruimtes in huis voor koeling.

Wat is beter mobiele airco of vaste airco?

Het hangt af van je behoeften. Een mobiele airco biedt flexibiliteit en gemak, terwijl een vaste airco efficiënter kan zijn voor permanente installatie in specifieke ruimtes.

Wat is de beste mobiele airco voor in huis?

De beste mobiele airco voor in huis hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, koelvermogen en functies. Het is raadzaam om verschillende modellen te vergelijken en te kijken naar beoordelingen en aanbevelingen van gebruikers.

Mobiele split airco laten installeren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met airco deskundigen  

Ben je geïnteresseerd in het laten installeren van een mobiele split airco? Bij ons ben je aan het juiste adres! Vul eenvoudigweg het offerteformulier in en kom direct in contact met airco deskundigen die je gratis kunnen voorzien van professioneel advies en op maat gemaakte offertes. Ons platform maakt het proces van het vinden van de juiste installateur snel en moeiteloos.

Waarom zelf installateurs benaderen als wij het werk voor je kunnen doen? Bespaar tijd en energie door gebruik te maken van ons handige platform.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.