Airco reinigen: gemiddelde kostprijs, soorten onderhoud & voordelen 

Vervelende geurtjes, stof, schimmel en een minder goed werkende airco; het zijn allemaal symptomen die kunnen duiden op een vervuilde airco. Een goede airco reiniging is daarom van groot belang om de prestaties van de airco te verbeteren. In dit artikel gaan we dieper in op het reinigen van de airco, waaronder de gemiddelde kosten, verschillende soorten onderhoud en de voordelen ervan.

Vind een airco installateur

Wat kost het reinigen van airco systemen? 

Hoeveel het kost om je airco te reinigen hangt af van het soort onderhoud dat je uitvoert, de toegankelijkheid van je airco en het type onderhoud of reiniging. In de onderstaande tabel kan je alvast een richtlijn vinden: 

 Type onderhoud Gemiddelde prijs 
 Basisonderhoud Vanaf €150
 Onderhoud + lekdichtheidscontrole Vanaf €150
 Onderhoudscontract Vanaf €150
 Energetische keuring Vanaf €150

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Vrijblijvend basisonderhoud 

Bij het niet verplichte onderhoud van de airco worden onderdelen gecontroleerd en eventueel vervangen. Meer specifiek worden tijdens zo’n onderhoud de filters, de units, de compressor, de afvoer en de ventilatoren zowel gereinigd als gecontroleerd. Daarnaast wordt de regelapparatuur afgesteld en getest en wordt er gekeken naar de elektrische componenten zoals kabels en aansluitklemmen.

Hoe vaak en door wie? 

Hoewel dit onderhoud niet verplicht is, wordt er aangeraden om dit jaarlijks te laten uitvoeren. Om zeker te zijn van een kwalitatieve reiniging en grondige controle, schakel je best een specialist in. Wat je eventueel wel zelf kan aanpakken, is het reinigen van de filters.

stinkende airco reinigen

Verplicht onderhoud 

Naast het vrijblijvende onderhoud, bestaat er ook een verplicht onderhoud om ervoor te zorgen dat de werking van je airco veilig blijft.

 1. Lekdichtheidscontrole en bijvullen koelvloeistof

Om het koelvermogen te behouden, moet een airco periodiek worden bijgevuld en gevacumeerd. Hierbij wordt de koelvloeistof uit de installatie verwijderd en de leidingen vacuümgezogen om resterend vocht te elimineren.

De specialist controleert vervolgens op lekkages met detectievloeistof. Als er geen lekkages zijn, wordt de airco goedgekeurd en opnieuw gevuld met koelvloeistof.

Hoe vaak schoongemaakt en door wie? 

De frequentie waaraan je deze controle moet laten uitvoeren is afhankelijk van de hoeveelheid koelmiddel die je airco bevat. Wanneer je installatie voorzien is van een lekkagedetectiesysteem, kan je de frequentie van het onderhoud halveren.

 Koelmiddelinhoud Frequentie lekdichtheidscontrole
 Koelinstallaties met ozonlaagafbrekende stoffen
 3 – 30 kg Jaarlijks
 30 – 300 kg  Elke 6 maand
 ≥ 300 kg  Elke 3 maand
 Koelinstallaties met F-gassen (CO2-equivalent)
 5- 50 ton Jaarlijks
 50 – 500 ton Elke 6 maand
 ≥ 500 ton Elke 3 maand
 5 ton + minder dan 3 kg ozonlaagafbrekende stoffen Jaarlijks
De controle gebeurt verplicht door een erkende koeltechnicus die werkt voor een gecertificeerd koeltechnisch bedrijf. 

Ontvang prijzen van meerdere airco installateurs

2. Energetische keuring 

Energetische keuring is eveneens verplicht, wanneer je koelvermogen boven de 12 kW is op gebouwniveau. Dat betekent dat alle airco’s binnen hetzelfde gebouw meetellen. Dit geldt echter enkel voor airco’s die gebruikt worden voor comfortkoeling. 

Hoe vaak en door wie? 

Hoe vaak je deze keuring moet laten uitvoeren is afhankelijk van het gezamenlijk nominaal koelvermogen: 

 Gezamenlijk nominaal koelvermogen Frequentie energetische keuring
 12 – 50 kW Om de 5 jaar
 50 – 250 kW Om de 3 jaar
 ≥ 250 kW Om de 2 jaar
Ook deze keuring wordt verplicht uitgevoerd door een erkende airco specialist. Via onderstaande form kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. 

Ben ik verplicht een logboek bij te houden? 

Een logboek vermeldt verslagen van de onderhoudswerken, gegevens van de installatie en de installateur. Soms is een logboek verplicht, namelijk in de volgende gevallen: 

  • Koelinstallaties met ozonlaagafbrekende stoffen en met een koelmiddelinhoud van ≥ 3 kg
  • Koelinstallaties met F-gassen met een CO2-equivalent van ≥ 5 ton
  • Koelinstallaties die minder dan 3 kg, maar meer dan 5 ton CO2-equivalent aan F-gassen bevatten
reinigen van airco

Hoe weet je wanneer je airco unit onderhoud nodig heeft? 

In de volgende gevallen weet je dat je airco een onderhoudsbeurt nodig heeft: 

  • Wanneer je installatie meer of ander lawaai maakt dan gewoonlijk. 
  • Wanneer je airco er langer over doet om de ruimte te koelen.
  • Wanneer je energiekosten stijgen.

Tip: bespaar aan de hand van een onderhoudscontract 

Door een onderhoudscontract aan te gaan, ben je zeker dat alle problemen op tijd worden opgespoord en hersteld. Zo vermijd je grote herstellingskosten en verleng je de levensduur van je airco. Daarnaast zijn veel onderhoudscontracten aan een voordelige prijs en komt dit goedkoper uit dan wanneer je jaarlijks een eenmalig onderhoud laat uitvoeren.

Vind airco installateurs in je buurt

Alle voordelen van een airco reiniging op een rijtje 

Je airco voldoende onderhouden brengt heel wat voordelen met zich mee: 

  • Je energieverbruik daalt wanneer je airco optimaal werkt.
  • De binnenlucht is gezonder. Een slecht onderhouden airco brengt bacteriën en schimmels met zich mee, wat kan leiden tot allergische reacties en slechte geurtjes.
  • Je airco zal langer meegaan als deze goed onderhouden is.
  • Je vermijdt plotse hoge kosten omwille van grote defecten.
airco in de woonkamer

Enkele tips om je mobiele airco in je huis zelf te onderhouden 

Een mobiele airco kan je voor een groot deel zelf goed onderhouden. Hieronder geven we enkele aandachtspunten.

1. Leeg de condensbak 

De condensbak is het bakje met vocht dat de airco genereert tijdens het koelproces. Wanneer het bakje vol is, overstroomt het, wat schade kan veroorzaken aan de airco. Leeg de bak dus regelmatig voor een optimale werking van de airco.

2. Reinig de buitenzijde 

De buitenzijde reinig je best even vaak als je je meubels reinigt. Wanneer je de buitenzijde eenmaal per week met een vochtige doek schoonmaakt, ben je zeker van een propere airco. Gebruik echter geen wasmiddel of andere vloeistoffen.

3. Vervang en was de luchtfilter

Er bestaan verschillende soorten filters. Sommige zijn uitwasbaar en andere moeten om de zoveel tijd vervangen worden met een nieuw exemplaar.

De uitwasbare exemplaren dompel je onder in warm water en met een zacht reinigingsmiddel. Vervolgens spoel je het grondig uit. Wanneer je een filter hebt die je moet vervangen, kijk je best goed naar de modelspecificaties voor je er eentje aankoopt. 

Tegenwoordig hebben veel mobiele airco’s een voorfilter. Deze voorfilter vervang je best wekelijks om te voorkomen dat er grote stofdeeltjes vast komen te zitten in de unit. Gebruik ook hierbij geen reinigingsmiddelen, deze kunnen de werking van de filter belemmeren.

4. Plaats en bewaar je airco in een propere omgeving 

Het is van belang om een mobiele airco niet in een stoffige of vuile ruimte te plaatsen. Het vuil kan voor slijtage zorgen en langdurige problemen. Maak de ruimte dus eerst schoon voor er een mobiele airco in te plaatsen! 

In periodes dat je de airco niet gebruikt, bewaar je het apparaat best ergens waar de temperatuur niet schommelt en waar er geen direct zonlicht op schijnt.

5. Controleer de kabels 

Controleer regelmatig de kabels van de airco op tekenen van schade. Beschadigde kabels vormen namelijk een groot risico. Trek de stekkers ook steeds uit het stopcontact alvorens je begint aan het onderhoud.

6. Inspecteer regelmatig de condensor batterijen 

Na verloop van tijd kunnen de condensorbatterijen erg smerig worden. Door dit regelmatig te controleren en op viezigheid en een spoelreiniger oplossing te gebruiken, ben je zeker van een lange levensduur van deze dure batterij.

7. Zorg voor een korte, rechte en propere afvoerslang 

Om te zorgen voor een optimale werking van je airco, zorg je ervoor dat je afvoerslag zo kort mogelijk is, om vochtophoping te voorkomen. Daarnaast moet de afvoerslang vrij zijn van knikken en bochten, zodat de airco efficiënt kan blijven werken. Tot slot is het belangrijk dat de afvoerslag vrij blijft van vuil om vlot lucht te kunnen afvoeren.

Airco zelf onderhouden of beter een specialist inschakelen? 

Voor de verplicht lekdichtheidscontrole of energetische keuring kan je niet anders dan een erkende specialist inschakelen. Maar ook voor het vrijblijvende onderhoud doe je best beroep op een vakman. Deze heeft de kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat het onderhoud grondig en correct is uitgevoerd en dat de levensduur van je airco zo lang mogelijk is.

Ook interessant voor jou: 

Hoe buitenunit airco schoonmaken?

Het vuil aan de buitenunit van je airco kan je verwijderen met een vochtig doek en een sopje. Het opgebouwde stof kan je verwijderen met een stofzuiger. De controle van de buitenunit laat je best over aan een vakman. 

Hoe verdamper airco reinigen?

Het reinigen van de verdamper gebeurt met een speciale verdamperreiniger die op de lamellen van de verdamper wordt aangebracht. De reiniger trekt een kwartier in en daarna wordt deze afgespoten met een waterspuit.

Hoe filter airco reinigen?

Het reinigen van de filter is niet moeilijk. Vaak is het genoeg om deze even schoon te maken met de stofzuiger. Als er nog vuil achterblijft, kan je met lauw water reinigen.

Wil je jouw airco laten reinigen? Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat van meerdere specialisten 

Om ervoor te zorgen dat je airco steeds optimaal gereinigd is en de werking altijd verzekerd is, zit je met een vakman altijd goed. Via onderstaande form vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan, zo vergelijk je de prijzen van verschillende specialisten in de buurt en kom je tot de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.