Airco en zonnepanelen: duurzame oplossing voor koelen en verwarmen

Wil je op een energiezuinige, duurzame en milieuvriendelijke manier jouw woning koelen en verwarmen? Dan is de installatie van airco en zonnepanelen een ideale oplossing voor jou. In dit artikel bespreken we onder andere de prijs, de mogelijke subsidies en de voordelen en nadelen van airco in combinatie met zonnepanelen. Op het einde geven we bovendien enkele tips rondom het gebruik van airco en hoe je meer kan besparen op je energierekening. Meer weten?

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Kan ik een airconditioning installatie combineren met zonnepanelen? 

Een airconditioning installatie combineren met zonnepanelen is zeker mogelijk. De extra energie die je voor de airco nodig hebt, kan je dan eenvoudig met je panelen opwekken. Deze installatie is slim, duurzaam en milieuvriendelijk. Je kunt er je woning mee verwarmen en koelen. Er bestaan al heel wat airco’s die door zonnepanelen worden aangedreven.

Wanneer je jouw gebouw niet op fossiele brandstof, maar op elektriciteit wil verwarmen, dan is de combinatie van een airco met zonnepanelen zeker een goede optie voor jou. Ook een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of biomassaketel zijn goede alternatieven. 

Ontvang direct prijzen op maat

Wat is de prijs voor een airconditioner met zonnepanelen? 

Als je beslist een airco met zonnepanelen te combineren, moet je uiteraard voor twee installaties betalen: die van de zonnepanelen en die van de airco. Hou er bovendien rekening mee dat wanneer je jouw volledige gebouw op deze manier wil verwarmen, je heel wat units en zonnepanelen nodig hebt. 

Daarom is het van belang om eerst en vooral te berekenen hoeveel kWh je airco’s nodig hebben. Vervolgens laat je een zonnepanelen installatie op maat aansluiten. Zo ben je ervan verzekerd dat je panelen genoeg stroom opwekken om je airco’s draaiende te houden. 

Onderstaande tabel geeft de kosten weer voor de aankoop en installatie van verschillende soorten airconditioning en zonnepanelen. Deze prijzen zijn richtlijnen. 

Soorten airconditioner en zonnepanelen Prijs inclusief btw en montage 
Multi split airco met 1 binnen- en buitenunit 2.500 – 4.000 euro 
Extra binnenunits600 – 800 euro per unit 
Zonnepanelen 2.500 kW vermogen 6.000 – 6.250 euro 
Zonnepanelen 3.500 kW vermogen 8.000 – 9.000 euro 
Zonnepanelen 4.000 kW vermogen 9.000 – 11.000 euro 
Zonnepanelen 5.000 kW vermogen 11.000 – 13.000 euro 

Heb ik recht op subsidies of andere hulpmiddelen? 

Omdat airconditioners een lucht-lucht warmtepomp bevatten en niet een gewone warmtepomp, kan je jammer genoeg de investeringssubsidie Duurzame Energie niet aanvragen. Maar wanneer je een airco met zonnepanelen combineert, kan je wel financiële steun krijgen. Dit kan je op de volgende manieren doen:

  • Btw-aftrek: de overheid kan je steunen door de btw die je betaald hebt terug te betalen. De btw bedraagt 21% van alle uitgaven die je voor de aankoop en de installatie gedaan hebt. Hou er rekening mee dat je enkele administratieve taken moet uitvoeren en dat je je als ondernemer moet aanmelden bij de belastingdienst. 
  • Regionale subsidies: er zijn ook heel wat gemeenten en provincies die subsidiegelden vrijgemaakt hebben voor de inwoners die in zonnepanelen investeren. Omdat dit per regio verschilt, vraag je dit best na bij jouw regionale overheden. 
  • Een gunstige lening: een laatste optie is het afsluiten van een energielening. Dit houdt in dat je het benodigde bedrag voor je zonnepanelen leent. Later kan je dit terugbetalen met een lage rente en goede voorwaarden. Uiteraard kan je dit geld voor geen andere zaken inzetten. 

Wat is het rendement en de terugverdientijd? 

Omdat je zonnepanelen gebruikt als compensatie voor de energie die je airconditioners verbruiken, is er eigenlijk geen sprake van een rendement. Ook is er geen terugverdientijd: je maakt namelijk geen besparingen. 

Wil je jouw zonnepanelen voor meerdere doeleinden inzetten? Dan is het van belang dat je een airco kiest met een zo laag mogelijk energielabel. Met andere woorden: een airco die heel zuinig werkt. Vandaag worden er bijvoorbeeld lucht-lucht warmtepompen aangeboden die ervoor bekend staan heel spaarzaam te zijn. 

Als je de zuinige airco combineert met een grotere zonnepaneleninstallatie, dan ben je in staat meer stroom op te wekken dan nodig is om je woning te verwarmen en koelen. Zo bespaar je op je energierekening. Dit geld kan je dan gebruiken om de investering in je zonnepanelen te betalen. 

Hoe snel je de kosten terugbetaalt, verschilt per situatie. Verschillende factoren zoals het aantal zonnepanelen, hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel airco’s je beslist te installeren, spelen een grote rol. 

airconditioning buitenunits en zonnepanelen

Alle voordelen en nadelen van airco’s als verwarming op een rijtje 

Veel mensen zien airco’s niet als een manier om hun woning of gebouw te verwarmen. Vaker worden vloer- en wandverwarming of een centrale verwarming met een zonneboiler of warmtepomp ingezet. Ook bestaan er pelletkachels of biomassaketels die water kunnen opwarmen met goedkoper restafval in plaats van gas. 

Airconditioners bezitten nochtans heel wat voordelen. Om ervoor te zorgen dat je een geïnformeerde keuze maakt, zetten we hieronder ook de nadelen uiteen. Op basis van onderstaand overzicht kan je voor jezelf uitmaken of je jouw woning met airco wil verwarmen, of toch liever niet. 

Ontvang gratis advies van professionals

Voordelen

Airco’s als verwarming gebruiken, komt met de volgende voordelen

  • Aan de hand van airco’s kan je op een eenvoudige en snelle manier je volledige woning of gebouw op een constante temperatuur houden. In de winter kan je airco’s inzetten als verwarming, in de zomer als verkoeling. Zorg er altijd voor dat je een unit koopt met het juiste vermogen. Hoe groter je ruimte is, hoe groter je vermogen moet zijn. 
  • Met airco’s kan je niet alleen verwarmen en koelen, je kunt bovendien het klimaat in je woning regelen. Dit betekent dat ze zorgen voor een constante aanvoer van verse lucht, wat ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid op een goed niveau blijft. 
  • Omdat airco’s een seizoensgebonden product zijn, kan je ze vaak aan een voordelige prijs kopen in de winter. Hou de aanbiedingen in die periode zeker in de gaten. 
  • Airco’s verwarmen op stroom in plaats van gas. Als je jouw gebouw wil verwarmen en je wil niet meer afhankelijk zijn van gas, dan zijn airco’s een goede oplossing. 

Nadelen 

Airco’s als verwarming gebruiken, komt met de volgende nadelen

  • Een airconditioner gebruikt geen gas, maar wel stroom. Dit compenseer je uiteraard met je zonnepanelen, maar het is dus niet de duurzaamste oplossing
  • Als zowel de koude als de warme lucht gaan stromen, dan voel je tocht in de ruimtes waarin je airco aanstaat. 
  • Airco’s zijn vrij duur. Voor één buitenunit met zes binnenunits, betaal je al snel een gemiddelde prijs van 6.000 euro. Dit is meer dan de aankoop van een nieuwe cv-ketel. 
  • Airconditioners kunnen niet aangesloten worden op een bestaande verwarming

Vind een airco installateur in je buurt

Enkele tips voor het gebruik van een airconditioner in combinatie met zonnepanelen 

Er bestaan heel wat vooroordelen rondom airco’s. Zo geloven veel mensen dat een airconditioner je verkouden maakt. Dat is inderdaad mogelijk, maar dit komt voor uit het feit dat je het apparaat op een verkeerde manier bedient of je het niet voldoende onderhoudt. 

Daarom geven we hieronder enkele tips rond het gebruik van een airco. We leggen uit hoe je een constante temperatuur kan behouden en hoe je jouw energieverbruik zo laag mogelijk krijgt. 

Enkele tips om zo energiezuinig mogelijk te verwarmen, zijn de volgende: 

  • Zet de airconditioner op tijd aan, ook al is het buiten nog niet warm. Verwacht je binnenkort een warme periode? Zet de airco dan al aan. Als de kamer al op temperatuur is voordat de warme temperaturen aanbreken, dan moet het toestel een stuk minder intensief werken om de temperatuur constant te houden. 
  • Zet je airco nooit lager dan 23 graden in de zomer. Zo’n lage temperaturen kan een airco eigenlijk niet halen. Omdat een airconditioner met een thermostaat werkt, blijft hij draaien zolang de temperatuur die je hebt ingesteld niet bereikt wordt.
  • Het is niet slim om de temperatuur in één keer een stuk lager te zetten om je woning of gebouw sneller te koelen. Dit is een van de redenen waarom je verkoudheidsklachten krijgt. 
  • Zet geen ramen open terwijl de airconditioner draait. De temperatuurverschillen die dan ontstaan, zorgen ervoor dat de thermostaat niet goed kan inschatten hoeveel graden het in je ruimte is. Bovendien ververst een airco de binnenlucht, dus een raam openzetten voor verluchting is zinloos. Bovendien verstoort het de goede werking van je airconditioner. 

Bespaartips: om op de kosten voor je airconditioner met zonnepanelen te besparen, kunnen volgende tips van pas komen: 

  • In de winter kan je airco’s tegen een aanzienlijk lagere prijs kopen. Dit komt doordat airconditioners seizoensgebonden toestellen zijn. 
  • Schrijf je in bij een zonnepanelen collectief: soms kan je een volledige installatie kopen met heel wat korting. 
  • Er bestaan ten laatste ook heel wat outlets waar je airco’s tegen een gereduceerde prijs kunt kopen. Ook op een tweedehands markt kan je vaak koopjes doen. 
airco aansluiten op ventilatiesysteem

Hoeveel zonnepanelen heeft een airco nodig? 

Hoeveel zonnepanelen een airco nodig heeft, hangt in de eerste plaats af van het type airco. Een mobiele airco die slechts één kleine ruimte moet verwarmen of koelen, heeft een stuk minder stroom nodig dan een airco met meerdere units. 

Kan ik zonnepanelen rechtstreeks op een airco aansluiten? 

Het is geen goed idee om je zonnepanelen rechtstreeks op een airconditioner aan te sluiten: door de dalen en pieken van de zonnepanelen opbrengst kan je nooit zeker zijn dat je op ieder moment van de dag voldoende stroom hebt. 

Daarom is het beter om de omvormer of de micro-omvormers van je zonnepanelen op het net aan te sluiten. Op die manier kan je opgewekte energie ook voor andere elektrische apparatuur dan de airco inzetten. En bij te weinig opbrengst van de zonnepanelen kan je de airco via netstroom laten werken. Dit garandeert dat je nooit zonder airco zult zijn.  

Kom in contact met experten uit jouw regio

Hoe een airconditioning op zonne-energie onderhouden? 

Om de goede werking van je airconditioning te behouden, is het van belang het toestel goed en regelmatig te onderhouden

Omdat airco’s koelvloeistof bevatten, moeten deze af en toe verplicht geïnspecteerd worden door een deskundige. Hoe vaak deze inspectie plaatsvindt, hangt af van het soort airconditioner. Je leverancier kan je hiervan op de hoogte brengen. 

Als je dit zou willen, kan je meestal ook een onderhoudscontract afsluiten. Dit betekent dat ze om de zoveel tijd langskomen om je airconditioner te controleren op verstoppingen, lekkages en verstopte filters. Indien nodig worden de filters dan vervangen of volledig gereinigd. Deze filters zijn belangrijk omdat zij de lucht doorlaten die je inademt. 

Tijdens dit onderhoud vragen de meeste mensen om ook de airconditioner zelf te inspecteren en de koelvloeistof bij te vullen indien nodig. Zo ben je altijd zeker dat je airco volledig in orde is. 

Je kunt ook zelf de filters reinigen. Dit doe je best elke twee maanden. 

airco en zonnepanelen op dak

Ook interessant voor jou: 

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 2 airco’s?

Voor een airco met 4 units heb je ongeveer 11 zonnepanelen nodig om 3.000 kWh per jaar op te wekken. Dit betekent dat je voor 2 units ongeveer 5 à 6 zonnepanelen nodig hebt. 

Hoeveel zonnepanelen installeren om met een airco te kunnen verwarmen? 

Dit hangt ervan af hoeveel kWh je airco nodig heeft en hoe groot de oppervlakte is die je wil verwarmen. Best bereken je eerst het kWh om vervolgens een zonnepanelen installatie op maat te laten maken.

Deze richtlijn wordt altijd aangenomen: een airco met 4 units heeft een verbruik van 3.000 kWh per jaar, wat betekent dat het 11 zonnepanelen nodig heeft om alle benodigde energie voor verwarming op te wekken. 

Hoeveel zonnepanelen kopen voor 1 airco unit?

Een airco met 4 units heeft 11 zonnepanelen nodig om in alle energie te kunnen voorzien. Dit betekent dat je voor 1 airco unit gemiddeld 3 zonnepanelen nodig hebt. 

airco en zonnepanelen

Airco en zonnepanelen laten plaatsen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met installateurs uit jouw regio 

Wil je een airco installatie combineren met zonnepanelen? Of wil je advies op maat ontvangen rondom zonnepanelen en/of airco? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met airco specialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Door offertes van verschillende airco installateurs te vergelijken, kan je de keuze maken die het beste bij je budget en wensen past. Bovendien verzekert een deskundige dat alle werken correct en veilig uitgevoerd worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.