Mobiele airco met slang: werking, voordelen en stappenplan installatie

Met de mobiele airco met slang, een handige en draagbare oplossing, kun je eenvoudig de gewenste temperatuur creëren en genieten van verkoeling op warme dagen. Maar wat zijn de voor- en nadelen en hoe installeer je deze airco? Lees hier alles over de werking en de installatie van de mobiele airco met slang!

Vraag hier je gratis offertes aan

Wat is de werking van een mobiele airco met slang? 

Een mobiele airco met een afvoerslang werkt door warme lucht uit de omgeving op te zuigen en deze door een koelsysteem te leiden. De verdamper in de airco koelt de lucht af door warmte op te nemen en deze te laten condenseren.

Vervolgens wordt de gekoelde lucht via een opening aan de voorkant terug de ruimte in geblazen. Tegelijkertijd wordt de geproduceerde warmte afgevoerd via de afvoerslang, die naar buiten wordt geleid. Het correct installeren en afdichten van de afvoerslang is essentieel om de efficiëntie van de airco te behouden en het koelproces te optimaliseren.

airco met afvoerslang

Hoe draagbare airconditioning met afvoerslang installeren? Stappenplan

Wil je graag weten hoe je een draagbare airconditioner met afvoerslang kunt installeren? Volg dit handige stappenplan voor een eenvoudige en efficiënte installatie van je mobiele airco.

Stap 1: Plaats de airconditioning dicht bij het raam. 

Zorg ervoor dat de mobiele airconditioner dicht bij een raam wordt geplaatst, aangezien de afvoerslangen meestal een lengte hebben van ongeveer 1,5 meter. Het is niet mogelijk om de airco aan de andere kant van de kamer of het huis te plaatsen.

Stap 2: Gebruik een goede raamafdichting. 

Om warmte van buiten te voorkomen, moet de afvoerslang naar buiten worden geleid zonder dat er warme lucht naar binnen kan komen. Gebruik speciale raamafdekkingen of afdichtingen die geschikt zijn voor verschillende soorten ramen. Alternatief kan de warme lucht via een gat in de muur worden afgevoerd, maar dit beperkt de mobiliteit van de airco.

Stap 3: Verleng de afvoerslang niet. 

Het wordt sterk afgeraden om de afvoerslang te verlengen, omdat dit de capaciteit en effectiviteit van de mobiele airconditioner aantast. Hierdoor kan er warme lucht naar binnen komen. Een betere oplossing is om te kiezen voor een installatie met een gat in de muur.

Stap 4: Werk de afvoerslang eventueel weg. 

Isoleer de afvoerslang voor een optimale werking door isolatiemateriaal te gebruiken of een grotere slang eromheen te plaatsen. Je kunt de afvoerslang ook wegwerken door deze te verbergen in een goot of met behulp van een kastje, zodat deze zo min mogelijk zichtbaar is in de kamer.

Stap 5: Hang de afvoerslang zo recht mogelijk. 

Zorg ervoor dat de afvoerslang horizontaal en recht wordt opgehangen en aangesloten. Dit zorgt voor een goede werking van de mobiele airconditioner. Een bocht of knik in de slang kan leiden tot een verminderde luchtafvoer of zelfs voorkomen dat de lucht goed wordt afgevoerd.

Meer weten? Vraag advies en prijzen

Wat doen met de afvoerslang van een mobiele airco? 

1. Slang naar buiten 

Een mobiele airco met slang naar buiten is essentieel voor het afvoeren van warme lucht. In tegenstelling tot een aircooler, die de warmte in de ruimte niet effectief verlaagt, zorgt een mobiele airco ervoor dat de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd.

De werking van een mobiele airco met slang naar buiten is als volgt: warme lucht wordt aangezogen door de airco en vervolgens gekoeld door een warmtewisselaar met behulp van koelvloeistof. Dit proces onttrekt warmte uit de lucht, vergelijkbaar met hoe een koelkast werkt maar dan omgekeerd.

De afgekoelde lucht wordt daarna weer de ruimte ingeblazen, waardoor de temperatuur daalt. Tegelijkertijd wordt de warme koelvloeistof via de afvoerslang naar buiten geleid. Bij een mobiele split airco wordt dit proces opgesplitst in een binnen- en buitenunit, waardoor dit model iets efficiënter is dan een mobiele airco met enkel een slang naar buiten.

2. Slang isoleren 

Het isoleren van de slang van een mobiele airco is een handige maatregel om te voorkomen dat de warmte die wordt afgevoerd, terug de ruimte in kan stromen. Er zijn verschillende manieren om de slang te isoleren.

Een budgetoptie is het gebruik van handdoeken die je om de slang kunt wikkelen. Daarnaast is het belangrijk om de afvoerslang zo kort mogelijk te houden, omdat dit de kans op opwarming van de ruimte vermindert. Door de slang goed te isoleren en zo kort mogelijk te houden, kun je de efficiëntie van de mobiele airco verbeteren en de koeling in de ruimte optimaliseren.

3. Airco met 2 slangen 

Mobiele airconditioners met twee slangen zijn relatief zeldzaam op de markt in Nederland en België, maar er zijn enkele modellen beschikbaar. Het belangrijkste voordeel van een mobiele airco met twee slangen is dat er lucht van buiten wordt aangevoerd, waardoor de druk in de kamer gelijk blijft.

Hoewel in het verleden Trotec enkele modellen met twee slangen had, zijn deze momenteel niet meer beschikbaar. Het lijkt erop dat de vraag naar dit type airco niet groot genoeg is in de markt.

4. Slang verlengen 

Het verlengen van een mobiele airco slang wordt over het algemeen afgeraden, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Het koelvermogen van de airco is namelijk afgestemd op de lengte van de slang, dus het verlengen ervan kan de koelprestaties verminderen.

Slangen van 10 meter worden sterk afgeraden, omdat de airco dan niet efficiënt zal werken. Voor een slang van 5 meter is het raadzaam om een slang met dezelfde diameter als de originele slang te kopen, zoals de Nedco slang.

Een slang van 3 meter kan betere koeling bieden, en de slang van Amazon met een diameter van 150 millimeter biedt een goede optie. Als je een slang van 150 millimeter wilt verlengen, is de Evolar slang geschikt. 

Vraag extra info, advies en prijzen op maat

Alle voor- en nadelen van mobiele airco met slang op een rijtje 

Voordelen

Voordelen mobiele airco met slang:

  • Een mobiele airco met slang is eenvoudig te verplaatsen naar elke gewenste ruimte in huis of op kantoor.
  • De installatie van een mobiele airco met slang is gemakkelijk en vereist geen extra kosten voor professionele installatie.
  • Naast koelen kan een mobiele airco met slang ook verwarmen.
  • Mobiele airco’s met slang hebben vaak een relatief lage aanschafprijs in vergelijking met andere koelopties.
  • Veel mobiele airco’s met slang zijn voorzien van een ionisator die de lucht zuivert, waardoor een gezonde en schone luchtkwaliteit wordt bevorderd.

Nadelen 

Nadelen mobiele airco met slang:

  • Het gebruik van een mobiele airco met slang kan gepaard gaan met geluid, vooral tijdens het koelen of verwarmen van de lucht.
  • Mobiele airco’s met slang hebben over het algemeen een hoger energieverbruik vanwege het koelproces.
  • De slang van een mobiele airco kan zichtbaar zijn en mogelijk esthetisch minder aantrekkelijk in huis.
  • Verplaatsbaarheid naar verschillende etages kan beperkt zijn vanwege het zware en grote formaat van een mobiele airco met slang.
  • Een mobiele airco met slang neemt ruimte in beslag in de ruimte waarin het wordt geplaatst.
mobiele airco met slang werking

Ook interessant voor jou: 

Hoe lang mag de slang van een mobiele airco zijn?

De lengte van de slang van een mobiele airco kan variëren, maar over het algemeen wordt aanbevolen om de slang zo kort mogelijk te houden voor optimale prestaties. Te lange slangen kunnen de koelcapaciteit verminderen en de efficiëntie beïnvloeden.

Kan een mobiele airco zonder slang werken?

Nee, een mobiele airco zonder slang biedt niet dezelfde koelingseffecten. Het werkt vaak als een luchtkoeler die de temperatuur niet daadwerkelijk verlaagt. Een mobiele airco met condensbakje is een optie, maar heeft een lager koelvermogen en ontvochtigt de lucht niet. 

Mobiele airco met slang kopen? Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat van airco deskundigen uit jouw regio 

Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes en deskundig advies aanvragen over mobiele airco’s met slang en de installatie van vaste airconditioningsystemen.

Een erkende airco-installateur staat voor je klaar om advies op maat te geven, zodat je goed geïnformeerd bent en eenvoudig prijzen kunt vergelijken. Zo vind je de beste oplossing voor jouw specifieke situatie, met de meerwaarde van een specialistisch advies.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.