Airco installeren: het volledige stappenplan

Ben je de warme, plakkerige zomerdagen binnenshuis stilletjes aan beu? En droom je al van die frisse lucht van je nieuwe airco-systeem?

Dat begrijpen wij volledig! Hier vind je een uitgebreid stappenplan om je airco-systeem zo snel mogelijk te installeren. We leggen uit hoe je zelf of via een installateur kan beginnen aan de installatie, wat de mogelijke kosten zijn en waar je zeker op moet letten voor een optimale werking! 

Ontvang een prijs op maat

Hoe airco plaatsen? Stappenplan

Als je een airco-systeem wil (laten) plaatsen, geven we je hier het nodige stappenplan.

airco plaatsen

Bepaal de locatie van de binnen- en buitenunits 

Bekijk allereerst met jouw installateur wat de beste plaats is voor de binnen- en buitenunit(s) van je airco-systeem. 

Kijk hierbij naar de indeling van de ruimtes die je wil afkoelen, het type binnenunit (wand-, vloer- of ingebouwd model) en de lengte van de leidingen.

Boor vervolgens de nodige gaten in de muur voor de installatie van alle units. De binnen- en buitenunit(s) worden best zo dicht mogelijk bij elkaar geïnstalleerd.

Installeer de binnenunit

Na de plaatsbepaling installeert de vakman de binnenunit(s) en boort hij per binnenunit een opening voor de elektrische leidingen, de koeltechnische leidingen en de condensafvoer.

Wand-en vloermodellen worden bevestigd met een frame. Ingebouwde modellen worden in een verlaagd plafond of in een valse wand weggewerkt. Enkel de uitblaasroosters blijven nog zichtbaar.

Plaats de leidingen

Een aircosysteem werkt op basis van koelvloeistof dat via de geïsoleerde koperen leidingen tot aan de units geraakt. 

Meestal worden er hiervoor gaten in de buitenmuur geboord, zodat de leidingen met de buitenunit verbonden kunnen worden.

De leidingen kunnen gelegd worden via kabelgoten of een ingeslepen tracé in de muren of vloerplaat.

Vind een airco installateur

Sluit de buitenunit aan op het stroomnet

Nu de leidingen voor de koelvloeistof in orde zijn, kan de installateur ook stroomkabels voorzien. De buitenunit wordt op het stroomnet aangesloten en voedt nu de binnenunit(s) met stroom.

Zorg voor de condensafvoer

Een airco produceert heel wat condenswater. Het is daarom belangrijk dat de installateur voor elke binnenunit een afvoerbuisje voorziet. Bij grotere renovaties kan je ook kiezen om een condenspomp te laten plaatsen.

Test de airco (vacumeren)

Het airco-systeem is nu geïnstalleerd en kan getest worden. De installateur voert een druktest met droge stikstof uit. 

Hierna begint de installateur met vacumeren. Dit is een procedure waarbij hij met een vacuümpomp alle vochtige lucht uit de leidingen drijft. Indien er een lek in het systeem zit, is dit duidelijk te zien aan de teruglopende vacuümmeter op de pomp.

Vacumeren is belangrijk voor de levensduur en optimale werking van je airco-systeem en duurt ongeveer een halfuur.

Indien nodig, vult de installateur ook het koelmiddel bij. Het systeem wordt hierna een laatste keer getest.

Laatste schoonmaak

Als het systeem op de test slaagt, kan je beginnen genieten van je frisse airco-lucht. Als het boorwerk nog wat stof heeft overgelaten, kan je dit vlug even stofzuigen. 

airco-systeem in de living

Airco installatie: prijs

De prijs om airco te installeren hangt af van verschillende factoren, zoals het type airco (mobiel of vast), de mogelijkheid om te verwarmen, besturing met afstandsbediening en het aantal units

De gemiddelde kostprijs van een split airco installatie (met één binnen- en buitenunit) begint vanaf € 1.500. 

Als je voor een multi-split-installatie kiest met meerdere binnenunits reken je per unit best € 800 tot € 1.000 extra aan. Mobiele airco’s zijn een stuk goedkoper met een gemiddelde prijs vanaf € 250.

De prijzen voor het airco-systeem zelf variëren ook. 

In het algemeen is een vaste airco duurder dan een mobiele airco. Een vaste airco zonder extra units heeft een prijskaartje vanaf € 1.200 en kan oplopen tot € 3.000 afhankelijk van de bijkomende opties en installateur.

Een vaste airco met één buitenunit begint vanaf € 1.500 en een vaste airco met meerdere binnen- en buitenunits (de ‘multi-split airco’) kost je tussen de € 800 en € 1.000 extra per unit.

Dit in tegenstelling tot een mobiele airco waarvoor de prijs gemiddeld € 200 is. 

Op deze richtprijzen reken je dus best nog bijkomende kosten voor installatie. Als je graag een op maat gemaakte offerte wil voor jouw installatie, aarzel dan niet om hier vrijblijvend je offertes aan te vragen!

Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoe geniet ik van het verlaagd btw-tarief?

Als je een installateur inschakelt, geniet je van een verlaagd btw-tarief! Wanneer je woning minstens tien jaar oud is, betaal je voor de materiaal-, plaatsings- en onderhoudskosten maar 6% btw in plaats van 21% btw.

Indien je voor een split-airco-systeem kiest dat zowel verkoelt als verwarmt, kan je (afhankelijk van de inkomenscategorie) ook sprake maken op de MijnVerbouwPremie van € 300 – € 480.

Prijsvoorbeelden airco laten installeren

De kosten voor een installatie van airco hangt ook af van de grootte van de ruimte waarin het wordt geplaatst. 

Kleine ruimte

Voor een kleine ruimte neem je best een systeem met een vermogen van 2,5 kW. De kost hiervoor is gemiddeld € 1.100 (incl. btw, installatie- en voorrijkosten).

Matige ruimte 

Voor een middelgrote ruimte, zoals een woonkamer of kantoor, kies je best een systeem met een vermogen van 3,5 tot 5 kW.

Een airco met 3,5 kW kost gemiddeld € 1.650 en een airco met 5 kW kost gemiddeld € 1.695 (incl. btw, installatie- en voorrijkosten).

Grote ruimte

Voor een grote ruimte (vanaf 240 m3) kies je een airco met 7 kW vermogen. Dit kost gemiddeld € 2.500 (incl. btw, installatie- en voorrijkosten).

airco als hoofdverwarming gebruiken

Waar airco plaatsen?

De plaats van je airco is belangrijk om te garanderen dat je airco optimaal kan functioneren. Hier geven we een overzicht waarmee je best rekening houdt:

Zorg voor een goed geventileerde buitenruimte

Het is belangrijk dat de buitenunit vrij staat en niet verhinderd wordt door obstakels. Zo kan de unit de warme lucht vanuit je woning goed ventileren en werkt het koelsysteem naar ideaal vermogen.

Zorg dat de buitenunit altijd in de schaduw staat

Wanneer de buitenunit fel in de zon staat, moet deze des te harder werken om de koele lucht naar binnen te blazen.

Bovendien betaal je zo ook meer aan energie en krijgt je airco-systeem sneller te kampen met slijtage.

Plaats de binnenunit op een koele plek

De binnenunit van je airco-systeem mag niet dicht bij lampen, raam- en deuropeningen staan. Zo vermijd je dat er onnodige warmte wordt aangetrokken en bijkomende energie wordt verbruikt.

Plaats de binnenunit zo hoog mogelijk op een strategische plaats

Het is beter om de binnenunit zo hoog mogelijk tegen je plafond te plaatsen. Op die manier kan de koele lucht zich veel beter verdelen over de volledige kamer dan wanneer de unit in het midden van de muur staat. Voor een wandmodel is dit minstens op twee meter hoogte.

Om volop van je airco-systeem te kunnen genieten, raden we je ook aan om het systeem in de ruimte te plaatsen waar je het meeste tijd doorbrengt.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Welk type airco plaatsen?

Er zijn allerlei soorten airco-systemen op de markt die elk een specifiek installatieplan hebben. Hier lees je hoe de installatie van deze vier verschillende systemen in zijn werk gaat.

airco ontwerp

Split-airco

Een split-airco-systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit en kan maar één kamer afkoelen. Dit beperkt het aantal leidingen en maakt de installatie vrij eenvoudig.

Ook heb je met dit systeem geen last van geluid. Het werkt op basis van een warmtepomp en kan gebruikt worden om elektrisch te verwarmen in de winter. 

Multisplit-airco

Een multisplit-airco-systeem heeft één buitenunit en meerdere binnenunits. Je kan met dit systeem verschillende kamers afkoelen.

Het nadeel is wel dat je leidingwerk nodig hebt om alle units met elkaar te koppelen. In sommige gevallen zijn meerdere split-airco-systemen of een mobiele airco daarom een goedkoper alternatief.

Mobiele airco

Mobiele airco-systemen zijn verplaatsbaar en eenvoudig om zelf te installeren. Je hebt enkel een opening nodig in de muur of een raam voor de luchtafvoerslang.

Ze zijn ideaal voor kleinere ruimtes en voor een beperkt budget. Wel zijn ze minder krachtig dan een split- of multisplit-airco-systeem en veroorzaken ze opmerkelijk meer geluidshinder.

Monoblock airco

Een monoblock airco-systeem bestaat uit een stuk dat rechtstreeks of naast een buitenmuur wordt geplaatst

In tegenstelling tot een split-systeem zit de koelmotor hierdoor verwerkt in het binnentoestel. Dit heeft als voordeel dat je geen buitenunit nodig hebt.

Het nadeel aan dit systeem is dat je meer geluidsoverlast hebt van de werkende motor.

Vraag extra info, advies en prijzen op maat

Hoe vaste airco in huis plaatsen en installeren?

Als je graag vaste airco in je huis wil plaatsen, heb je de keuze tussen een inbouwmodel of een klassieker wand- of plafondmodel. We leggen beiden even voor je uit:

Inbouwmodel

Met een hoogtechnologisch inbouwmodel kan je de temperatuur van meerdere ruimtes tegelijkertijd regelen. Bovendien is het ingebouwde model nagenoeg onzichtbaar en ondervindt je nauwelijks geluidshinder aan het systeem.

Het model kan zowel in de wand als in het plafond worden bevestigd.

Wand- of plafondmodel

Een klassiek wand- of plafondmodel is natuurlijk meer zichtbaar dan de ingebouwde variant. Maar deze modellen zijn wel significant goedkoper.

plafondairco plaatsen

Airco installeren: buitenunit versus geen buitenunit

De installatie van een airco-systeem zonder (monoblock) of met een buitenunit (split) verloopt anders. Hier geven we de verschillen weer:

StapMonoblock airco (zonder buitenunit)Split-airco (met buitenunit)
1Bepaal de plaats: of je nu een vloer-wand- of plafondmodel kiest, het systeem wordt tegen een binnenmuur geplaatst op max. 2 meter hoogte.Binnnenunit monteren: eerst worden de binnenunit(s) geïnstalleerd. Deze moeten niet aan de buitenmuur worden bevestigd.
2Muurdoorvoer maken: de installateur boort een gat en plaatst daartussen de aan- en afvoerslangen. Buiten worden de roosters tegen het aan- en afvoerkanaal bevestigtKoelleidingen leggen: de vakman boort alle doorvoeren om zo de koelleidingen tussen de binnen- en buitenunit te trekken. De maximale afstand tussen beide units is ongeveer 20 meter.
3Airco monteren: de airco wordt op de voorziene plaats geplaatst en aangesloten op de slangen. Buitenunit installeren: wanneer de kanalen en leidingen zijn geplaatst, kan de buitenunit worden geïnstalleerd. Deze wordt verbonden met de binneninstallatie en staat liefst uit de zon.
4Afwerking: alles kan worden opgeruimd en het systeem is gebruiksklaar!Awerking: na een laatste controle van de koelleidingen en een test van het systeem, is de airco gebruiksklaar!

Ontvang prijzen op maat

Ook interessant voor jou: 

Kan ik zomaar een airco plaatsen?

Als je handig bent, kan je overwegen om de airco zelf te installeren. Je mag de binnen- en buitenunits zelf ophangen en plaatsen, de units elektrisch aansluiten en voorzien van een condens afvoerleiding alsook de koelleidingen klaarleggen.

Wat je niet zelf mag mag doen is het vacumeren en drogen van de leidingen en het vullen van de installatie met koelmiddel. Hier heb je verplicht een vakman of koeltechnisch bedrijf voor nodig.

Hoe afvoerslang airco installeren?

Een mobiele airco met afvoerslang kan je in elke ruimte plaatsen, zolang dat de warme lucht afgevoerd kan worden via een deur of raam.

Het is belangrijk dat de slang niet te veel bochten maakt om de luchtgeleiding niet te verstoren.

Voor een goede werking van je airco-systeem mag de kier in de deur of het raam ook niet te groot zijn. Een kantel- of schuifraam is hierdoor ideaal.

Als dit niet beschikbaar is, kan je kiezen voor een afdichtingskit. Hiermee kan je jouw raam afsluiten en de afvoerslang naar buiten brengen zonder dat er te veel warme lucht binnenstroomt.

Hoe lang duurt een airco installeren?

Tijdens de zomermaanden is er een heel grote vraag naar installaties voor airco-systemen. De wachttijd tussen de bestelling en installatie van je systeem kan hierdoor gemakkelijk oplopen van twee tot drie maanden. Je doet er dus goed aan om enkele maanden voor de zomer je bestelling te plaatsen.

De plaatsing zelf duurt gemiddeld maar één werkdag en hangt voornamelijk af van de moeilijkheidsgraad van de installatie.  

airco buitenunit installeren

Airco zelf of laten plaatsen?

Als je zelf handig bent, kan je ervoor kiezen om je airco zelf te installeren. Hier bespreken we kort wat je kan verwachten bij een installatie die je zelf doet of door een specialist.

Airco zelf plaatsen

Het grote voordeel van je airco zelf te plaatsen, is natuurlijk dat je de installatiekosten kan uitsparen

Toch moet je rekening houden dat je voor de installatie van de meeste airco-systemen specifiek gereedschap nodig hebt en een zekere vakkennis.

Mobiele airco’s zijn ook altijd een goed alternatief. Deze systemen zijn verplaatsbaar en hebben geen installatie nodig. Je hoeft enkel de draad via een deur of kier naar buiten te leggen en de stekker van het systeem in het stopcontact te steken. 

Ook een monoblock airco is eenvoudiger om zelf te installeren.

Airco laten plaatsen door installateur

Een airco laten plaatsen door een installateur wil zeggen dat je installatiekosten betaalt voor hun vakmanschap. 

Deze vakkennis is niet te onderschatten, want zij weten meer over:

  • Het nodige gereedschap: een airco-specialist beschikt over al het nodige gereedschap en kunnen elk soort airco-systeem installeren
  • De juiste afstand tussen de binnen- en buitenunit(s): voor de optimale werking van je airco-systeem mag er maar een bepaalde maximum afstand zijn tussen de verschillende units. Deze afstand is afhankelijk van het type airco en kan enkel door een specialist met zekerheid worden bepaald.
  • De juiste wand: niet alle wanden in je huis zijn gelijk. De juiste wand moet het gewicht van het airco-systeem blijvend kunnen dragen.
  • De onderhouds- en reparatievoorwaarden: de specialist kan meteen inschatten of je de locatie van je airco-systeem eenvoudig kan schoonmaken of eventueel repareren. 
  • De garantie: wanneer je jouw airco-systeem laat installeren door een gespecialiseerde firma heb je recht op een garantieperiode

Buiten een correcte en efficiënte installatie is het inschakelen van een installateur dus voordelig op heel wat vlakken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
airco koelvloeistof leiding
Airco leiding
Stinkende airco reinigen
Airco installeren in bestaande woning
airco wegwerken
Airco wegwerken
airco zonder afvoerslang
Airco zonder afvoerslang