Monoblock airco: voordelen, uitvoeringen en prijs

Een monoblock airco is een van de meest populaire soorten airconditioners. Het systeem is eenvoudig op te zetten en biedt veel voordelen, zoals een lagere energierekening en een constante luchtstroom.

Monoblock airconditioners zijn er in twee verschillende uitvoeringen, te weten monoblock split-systeem en monoblock verwarmings- en koelsysteem. Dit artikel bespreekt de voordelen, de verschillende uitvoeringen en de prijzen.

Wil je extra info, prijzen op maat en/of een airco installateur vinden? Dat kan je perfect via onze offertepagina.

Vraag extra info, advies en prijzen op maat

Wat is een monoblock airco?

Een monoblock airco is een draagbaar airconditioningsysteem zonder buitenunit. Het bestaat uit één enkele eenheid met een geïntegreerde verdamper en condensor, waardoor het gemakkelijk te installeren is.

Het is vooral geschikt voor kleinere ruimtes zoals slaapkamers of kantoren. Hoewel het handig is omdat het geen complexe installatie vereist, heeft het enkele nadelen, zoals het verminderde isolatie-effect door de luchtuitlaatopening en mogelijk energieverlies. Bovendien kan het iets meer geluid produceren dan split-systemen.

monoblock airco plaatsen

Hoe monoblock airco bedienen? 

Een monoblock airco kan op verschillende manieren worden bediend. Je kunt het toestel zelf gebruiken met knoppen of een draaiknop, of een draadloze afstandsbediening gebruiken.

Sommige fabrikanten bieden ook smartphone-apps aan om de airco vanaf je telefoon te bedienen. Bij vaste monoblock airco’s is het mogelijk om een thermostaat te koppelen, waardoor je geprogrammeerde schema’s kunt instellen. Raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant voor specifieke instructies over het bedienen van jouw monoblock airco.

Monoblock airco prijs 2024

Bij de aanschaf van een monoblock airco is de prijs afhankelijk van factoren zoals benodigd vermogen, design, merk en moeilijkheidsgraad van de installatie.

Voor vaste monoblock airco’s variëren de kosten, inclusief installatie, doorgaans tussen 1.200 en 3.000 euro per unit. Bij installatie in een privéwoning ouder dan 10 jaar geldt een verlaagd Btw-tarief van 6% met een geregistreerde aannemer. Mobiele monoblock airco’s beginnen rond 250 euro, met luxueuze designmodellen die oplopen tot ongeveer 900 euro. Mobiele airco’s vereisen geen installatie, alleen het inpluggen van de stekker.

Ontvang een prijs op maat

Wat zijn de voordelen en nadelen van monoblock airconditioning?

Voordelen 

De voordelen van een monoblock airco zijn onder andere het ontbreken van een buitenunit, wat kostenbesparend is en geschikt voor locaties zonder tuin of beperkingen voor buitenunit-installaties.

De installatie is eenvoudig en kan zelf worden uitgevoerd zonder een gecertificeerde installateur. Monoblock airco’s zijn energiezuinig met minimaal energielabel A, waardoor ze de energierekening verlagen, vooral als er zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

Bovendien kunnen monoblock airco’s ook verwarmen door gebruik te maken van een lucht-lucht warmtepomp, wat gasbesparing in de winter mogelijk maakt. Zo biedt een monoblock airco het hele jaar door comfort en efficiëntie.

Nadelen

Hoewel monoblock airco’s veel voordelen hebben, zijn er situaties waarin een split-unit of mobiele airconditioning een betere keuze kan zijn. Ten eerste kan een monoblock airco meer geluid produceren dan een split-unit vanwege de geïntegreerde componenten. Hoewel het stiller is dan een mobiele airco, is het geluidsniveau nog steeds merkbaar.

Daarnaast is een monoblock minder geschikt voor grote ruimtes, waar een split-unit efficiënter werkt. Bovendien vereist een monoblock installatie op een buitenmuur, waardoor het niet geschikt is voor inpandige ruimtes zonder buitenwanden.

Bij het kiezen van een airconditioningsysteem is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren en de specifieke behoeften van de ruimte.

monoblock airco

Uitvoeringen van airco zonder buitenunit

Airco’s zonder buitenunit zijn verkrijgbaar in zowel vaste muuropstellingen als mobiele varianten in de vorm van vrijstaande of verrijdbare toestellen.

Vaste monoblock airco

Airconditioning zonder buitenunit is beschikbaar in verschillende vaste uitvoeringen, zoals vloer-, wand- of plafondmodellen. Deze systemen vereisen slechts twee roosters aan de buitenkant van het gebouw voor luchtinlaat en -afvoer, waardoor er geen aparte ruimte nodig is voor een omvangrijke buitenunit.

Bovendien hebben vaste airco’s vaak een groter koelvermogen dan mobiele apparaten, wat resulteert in een aanzienlijk verbeterd comfortniveau in zowel woningen als kantoren.

Mobiele airco (zonder buitenunit)

De meeste verplaatsbare airconditioners zijn monoblock-systemen, waarmee je flexibel verschillende ruimtes kunt koelen zonder installatiekosten. Hoewel ze prijstechnisch voordeliger zijn dan vaste airco’s, hebben mobiele monoblock airco’s het nadeel dat ze warme lucht via een afvoerslang naar buiten moeten afvoeren, waarbij het openen van een raam of deur kan resulteren in het binnendringen van warme buitenlucht, wat de efficiëntie kan verminderen.

Meer weten? Vraag advies en prijzen

Monoblock airco plaatsen en installeren

Het in werking stellen van een mobiele monoblock airco is eenvoudig, terwijl het bij een vaste airco zonder buitenunit wat meer voorbereiding vergt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gekozen muur voldoende stevig is om het gewicht van het aircotoestel te dragen en dat er een onbelemmerde luchtstroom mogelijk is, zowel binnen als buiten.

Vaak worden monoblock airco’s geleverd met sjablonen om de juiste plaatsing van de condensafvoer, luchtkanalen en bevestigingsgaten op de muur te markeren.

Na het boren van de benodigde gaten kunnen de luchtbuizen en bevestigingsbeugels worden geplaatst. Controleer ten slotte alle aansluitingen voordat je de airco in gebruik neemt.

Ook interessant voor jou: 

Kan ik met een monoblock airco verwarmen?

Het interessante is dat de meeste airconditioners zonder buitenunit ook de mogelijkheid bieden om je huis te verwarmen. Met een airco die warme lucht kan produceren, kun je in de winter een aangename warmte in huis creëren.

Deze vaste airco’s, die ook kunnen verwarmen, worden vaak lucht/lucht warmtepompen genoemd. Ze dienen meestal als bijverwarming en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om je slaapkamer extra te verwarmen tijdens koude nachten. Dit geeft je flexibiliteit en comfort gedurende het hele jaar.

Hoeveel geluid maakt een airco zonder buitenunit?

In vergelijking met een split-unit airco, waarbij de buitenunit vaak het meeste geluid produceert, combineert een monoblock airco zowel het binnen- als buitendeel in één unit.

Hoewel de motor van een monoblock airco over het algemeen iets meer geluid kan maken dan een split-unit airco, bereikt het geluidsniveau doorgaans niet meer dan 60 dB, vergelijkbaar met beperkt geluid zoals een pruttelend koffieapparaat.

Wat zijn de beste monoblock airco merken? 

Er zijn verschillende merken die hoogwaardige monoblock airco’s aanbieden. Enkele van de beste merken op dit gebied zijn Evolar, Innova, Olimpia Splendid, VANTUBO en Qlima. Deze merken bieden een breed scala aan modellen met verschillende functies en vermogens om aan diverse behoeften te voldoen.

Evolar EVO-M1000CH is een populaire keuze vanwege zijn krachtige koel- en verwarmingscapaciteit, terwijl Innova 2.0 12HP DCInverter bekend staat om zijn plug-and-play installatiegemak. Olimpia Splendid Unico Smart 12 SF staat bekend om zijn stille werking, terwijl VANTUBO APOLLO 12HP ideaal is voor grote ruimtes. Voor wie op zoek is naar een budgetvriendelijke optie, biedt Qlima WDH 229 Inverter een goede prijs-kwaliteitverhouding.

monoblock airco prijzen

Monoblock kopen? Vergelijk de prijzen

Als je overweegt om een monoblock airco aan te schaffen, is het verstandig om verschillende installateurs en prijzen te vergelijken.

Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en deskundig advies ontvangen over monoblock airconditioning. Advies op maat is van onschatbare waarde als het gaat om het kiezen van een airco zonder buitenunit, dus maak gebruik van deze mogelijkheid om de juiste beslissing te nemen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.