Airco vloermodel: kostprijs, soorten & voor- en nadelen 

Ben je op zoek naar een airco vloermodel? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van vloer airco’s. We bespreken de kostprijs, verschillende soorten en montagemogelijkheden van vloer airco’s.

Daarnaast zetten we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Ook delen we interessante inzichten over de werking van vloer airco’s en vergelijken we ze met wandmodellen.

Ontvang hier gratis offertes!

Wat is een airco vloermodel? 

Een airco vloermodel is een type airconditioning waarbij de binnenunit op de vloer wordt geplaatst of net boven de vloer wordt opgehangen, meestal ter hoogte van een radiator. Het vloermodel is ontworpen om zo min mogelijk op te vallen en zo min mogelijk ruimte in te nemen.

Onderaan het vloermodel wordt warme lucht opgenomen en bovenaan het model wordt koele lucht afgegeven. In het geval van een split of multi-split unit, wordt er ook een buitenunit gebruikt die op een plat dak staat of aan de gevel wordt bevestigd.

Vloermodel airco net boven de grond

Wat is de prijs van een vloer airco? 

De prijs van een vloer airco varieert meestal tussen de € 400 en € 1.500, exclusief installatie en eventuele buitenunit. De kosten zijn afhankelijk van factoren zoals functies en koelvermogen. De installatie van een vloer airco is over het algemeen relatief eenvoudig en vereist meestal geen ingrijpende bouwwerkzaamheden.

Ontvang tot 5 gratis offertes

De soorten airco vloermodellen 

Natuurlijk zijn er meerdere vloer airco modellen beschikbaar. Maar welke soorten bestaan er dan eigenlijk allemaal? En nog belangrijker, wat zijn de verschillen? Hieronder bespreken we de verschillende modellen:

1. Split vloer airco met buiten- en binnenunit

Dit systeem biedt efficiënte koeling en verwarming met één vloermodel binnenunit die warmte onttrekt aan de kamer en één buitenunit die de warmte afvoert naar buiten. Het zorgt voor een comfortabel binnenklimaat met een discrete installatie.

2. Multi-split vloer airco 

Met dit systeem kun je meerdere vloer- of wandmodellen aansluiten op één buitenunit. Hierdoor kun je individueel de temperatuur in elke kamer regelen en genieten van een flexibele en energiezuinige oplossing voor het koelen of verwarmen van je woning.

3. Airco vloermodel zonder unit buiten (monoblock) 

Bij een monoblock airco is er geen aparte buitenunit nodig. Dit systeem kan eenvoudig worden geïnstalleerd doordat de warme lucht via een luchtkanaal naar buiten wordt geblazen. Het is ideaal voor ruimtes waar geen ruimte is voor een buitenunit.

4. Mobiele vloer airco 

Deze draagbare airco op wielen biedt flexibiliteit en gemak. Het kan eenvoudig worden verplaatst naar verschillende ruimtes en vereist geen permanente installatie. Het is een praktische oplossing voor tijdelijke koeling in bijvoorbeeld een huurwoning of kantoor.

5. Airco vloermodel met verwarming (vloerairco warmtepomp) 

Dit veelzijdige systeem kan zowel koelen als verwarmen met behulp van een warmtepomp. Het biedt het gemak van één systeem voor het reguleren van het binnenklimaat, wat resulteert in het hele jaar door comfort. Het is een energie-efficiënte oplossing die kostenbesparend kan zijn.

Hoe werkt een vloer airco?

Een vloer airco werkt op dezelfde manier als een standaard airconditioningsysteem. De binnenunit onttrekt warmte uit de ruimte en transporteert deze naar de buitenunit, die de warmte afvoert naar de buitenlucht. Vloermodellen hebben vaak een dubbele luchtstroom om de kamer snel op de gewenste temperatuur te brengen.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Welke montagemogelijkheden heeft een airco vloermodel? 

Een airco vloermodel kan op verschillende manieren worden gemonteerd, afhankelijk van de specifieke situatie en voorkeuren. Hieronder worden de belangrijkste montagemogelijkheden besproken:

1. Vloer airco op de vloer plaatsen 

Een vloer airco wordt op de vloer geplaatst, meestal tegen een muur of in een hoek van de ruimte. Dit is een eenvoudige en gebruikelijke manier van installatie.

2. Vloer airco aan de muur ophangen 

In sommige gevallen kan een vloer airco ook aan de muur worden opgehangen, meestal ter hoogte van een radiator. Dit zorgt ervoor dat de vloer vrij blijft en gemakkelijk kan worden schoongemaakt.

3. Vloer airco wegwerken aan de hand van een rooster 

Als je een vloer airco uit het zicht wilt hebben, kun je ervoor kiezen om deze achter een valse wand te plaatsen. Boven de plint wordt dan een rooster geïnstalleerd waardoor de koele lucht de ruimte in wordt geblazen.

4. Vloer airco aan het plafond installeren 

Sommige modellen vloer airconditioners kunnen ook aan het plafond worden opgehangen. Dit vraagt om meer inspanning bij de installatie, maar zorgt ervoor dat de vloerairco uit het zicht is en effectief kan koelen. Koude lucht zakt namelijk naar beneden, waardoor het plafond een geschikte plek is om de koele lucht te verspreiden.

Vloer aircomodel geplaatst in de muur door een vakman

Alle voor- en nadelen van airco vloermodellen op een rijtje 

Het kiezen van de juiste airconditioner kan een uitdaging zijn met zoveel opties op de markt. Laten we daarom de voor- en nadelen van vloermodellen bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen

  • Mogelijkheid om vloermodel achter een valse wand weg te werken
  • Geschikt als binnenunit in een multi-split systeem
  • Sommige vloermodellen kunnen aan het plafond worden gehangen
  • Sommige vloer airco modellen kunnen ook als verwarming worden gebruikt

Nadelen 

  • Vloer airco modellen nemen meer ruimte in en kunnen in de weg staan
  • Staande en laaghangende vloermodellen kunnen moeite hebben om een efficiënte luchtstroom te creëren

Airco vloermodel of wandmodel?

Het verschil tussen een vloermodel en een wandmodel ligt in de plaatsing. Een wandmodel hangt aan de muur, vaak net onder het plafond, terwijl een vloermodel op de vloer staat of aan de muur wordt opgehangen ter hoogte van een radiator. Wandmodellen zijn minder zichtbaar en kunnen vaak niet aan het plafond worden gehangen, terwijl vloermodellen de mogelijkheid bieden om te worden weggewerkt achter een valse wand.

Airco vloermodel laten installeren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere airco specialisten uit jouw regio 

Wil je graag een airco vloermodel in je huis, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, wij zijn er om je te helpen! Met onze uitgebreide informatie over de kostprijs, verschillende soorten en montagemogelijkheden van vloer airco’s, ben je goed geïnformeerd om de juiste keuze te maken.

Vergeet ook niet gebruik te maken van ons platform om gratis offertes aan te vragen en advies te krijgen van ervaren airco-installateurs bij jou in de buurt. Vul het formulier hieronder in en ontvang vrijblijvend offertes en advies op maat. Maak van je huis een comfortabele oase met een airco vloermodel, met de hulp van onze betrouwbare specialisten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.