Airco wegwerken: overzicht mogelijkheden voor buiten- en binnenunit en leidingen

Twijfel je om een airco te kopen omdat je niet houdt van het uitzicht van het toestel? Of heb je momenteel een airconditioning die vloekt met je interieur? Lees dan zeker verder, want in dit artikel geven we enkele oplossingen voor airco wegwerken. We leggen uit hoe je zowel de buitenunit, binnenunit als leidingen van een airco efficiënt en mooi kunt verbergen. Wil je meer info of advies op maat van airco installateurs? Vul ons offerteformulier in. 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Kan ik een airco wegwerken? 

Je kan de onderdelen van een airconditioning zowel binnen als buiten op verschillende manieren wegwerken. Zo kan je het toestel volledig bij de uitstraling van je interieur laten passen. Ook de unit buiten kan je op uiteenlopende manieren verbergen. Tot slot kunnen ook de leidingen verstopt worden. 

Wat is de prijs voor het verbergen van een airconditioner? 

Hoeveel de wegwerking kost, hangt in de eerste plaats af van de methode die je kiest. Maak je een omkasting op maat of gebruik je een tweedehands kast? Geef je jouw airconditioning zelf een nieuwe kleur of koop je een design airco in de gewenste kleur? 

Onderstaande tabel geeft de kosten weer voor het toestel zelf. Zo kan je inschatten hoeveel geld je extra wil uitgeven voor het wegwerken van de units en/of leidingen. 

Type airconditioningGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)1.200 tot 3.000 euro 
Vaste airco met buitenunit (split systeem) 1.500 tot 3.000 euro 
Per bijkomende binnenunit800 tot 1.000 euro 

Tip: Wil je een specifieke prijs voor jouw airco project? Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat van verschillende airco deskundigen uit jouw regio. Zo kan je de kosten vergelijken en advies op maat krijgen. 

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

airco wegwerken planten buiten

Buitenunit airconditioning onzichtbaar wegwerken 

De buitenunit van een airco oogt volgens heel wat mensen onverzorgd. Heb je een vaste airco met een buitenunit en wil je deze graag wegwerken? Dan komt onderstaand overzicht zeker van pas. Hieronder leggen we 8 manieren uit waarop je de buitenunit kunt verbergen.

Tip: Wil je liever geen buitenunit aan je gevel, op je dak of in je tuin? Dan is een monoblock airco met enkel een binnenunit een goede keuze voor jou. Zo’n type vaste airco is goedkoper en heeft een vlotte plaatsing omdat er geen units aan elkaar verbonden moeten worden. Enkel een muurdoorvoer is vereist voor de slangen die de aan- en afvoer van de lucht regelen. 

1. Omkasting 

Een eerste manier om de buitenunit van je airco te verbergen, is aan de hand van een omkasting op maat. De houten ombouw kan je in verschillende houtsoorten, kleuren en stijlen bestellen. Zo kan je de omlijsting perfect in de stijl van je interieur laten maken.  

Voordelen

 • De op maat gemaakte omkasting is een efficiënte en aantrekkelijke oplossing om de buitenunit weg te werken. 
 • Omdat het voor voldoende ventilatie zorgt, behoudt het ook de goede werking van de airco. 

Nadelen: 

 • Een ombouw op maat laten maken en installeren is vaak duur. 
 • Ook de omkasting zelf heeft onderhoud nodig. Het is bovendien belangrijk dat de luchtstroom niet verhinderd wordt. 

2. Schilderen

De buitenunit van een airco heeft meestal een witte kleur. Als je buitenmuren ook wit zijn, dan contrasteert de unit niet met je gevel. In alle andere gevallen wel. Daarom kan je ervoor kiezen om je buitenunit in een RAL-kleur naar keuze te laten schilderen

Het is zelfs mogelijk dat de unit van je aircosysteem in meerdere kleuren beschikbaar is. Je kunt dit zeker navragen aan je airco installateur. 

Voordelen

 • Schilderen is een goedkope optie om de unit te verbergen. 
 • Het zorgt er bovendien voor dat de buitenunit past in je omgeving. 

Nadelen:

 • Het is belangrijk dat je verf gebruikt die geschikt is voor buitenmaterialen. Zorg ervoor dat de verf je airco niet aantast. 
 • Regelmatig onderhoud is nodig. Na een bepaalde periode kan de unit een nieuw laagje verf gebruiken. Controleer ook altijd dat de luchtstroom niet door de verf belemmerd wordt. 

3. Beplanting 

Een derde mogelijkheid is het plaatsen van verschillende soorten beplanting op en rondom je buitenunit. Denk bijvoorbeeld aan potplanten, bloemen en bepaalde struiken. 

Zorg ervoor dat de planten de luchtcirculatie niet hinderen. Als de afvoer van de warme binnenlucht verstoord raakt, kan het toestel niet (optimaal) functioneren. 

Voordelen

 • Planten zijn een relatief goedkope optie om de buitenunit te verbergen. 
 • Beplanting is niet alleen een effectieve oplossing om de unit weg te werken, het doet je tuin er bovendien gezelliger uitzien. 

Nadelen

 • Wanneer de planten niet goed geplaatst worden, kunnen ze de luchtstroom belemmeren. Hierdoor werkt de airconditioning niet meer efficiënt. 
 • Je moet de planten regelmatig verzorgen. 

4. Camouflagehek of -scherm 

Een vierde eenvoudige optie is om de unit te verbergen aan de hand van een camouflagehek of -scherm. Je kan kiezen voor scherm die bij je omgeving past. Een ander voordeel is dat de unit door het hek of scherm sowieso in de schaduw staat. 

Voordelen

 • Een hek of een scherm is een goede en gemakkelijke optie om de buitenunit weg te werken. 
 • Het is relatief goedkoop en niet moeilijk om te plaatsen. 

Nadelen

 • Het hek of scherm kan de luchtstroom belemmeren. Hierdoor is de airconditioning minder efficiënt. 
 • Het camouflagescherm of -hek veeg je best af en toe schoon. 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan erkende installateurs

5. Installatie op dak 

Heb je een dak met voldoende vrije ruimte? Dan kan je de buitenunit gemakkelijk daar plaatsen. Niet alleen is de unit dan uit het zicht, je kunt er bovendien zeker van zijn dat de efficiënte werking van de airco behouden blijft. Zorg ervoor dat de unit veilig bevestigd is en voldoende beschermd is tegen alle weersomstandigheden. 

Voordelen

 • De unit is volledig weggewerkt en de luchtstroom wordt niet belemmerd. De airco blijft zo efficiënt werken. 
 • Het dak kan je bovendien gebruiken als een soort extra opbergruimte. 

Nadelen

 • Een buitenunit op het dak laten installeren, is relatief duur. Ook is onderhoud vereist. 
 • Op een dak is er vaak weinig schaduw. Een unit plaats je best niet in direct zonlicht. De airco moet dan intensiever werken om de temperatuur te behouden. Zo verbruikt het heel wat meer stroom. 

Tip: Heb je een plat dak? Schakel dan een specialist in om de buitenunit te installeren. Aan de hand van muurbeugels kan een airco installateur de unit vlot en stevig aan de muur boven het platte dak hangen. 

6. Integreren in een muur- of raamkozijn 

De buitenunit kan ook in een muur- of raamkozijn geplaatst worden. Aan de hand van een op maat gemaakte ombouw wordt het vervolgens verborgen. 

Voordelen:

 • Een muur- of raamkozijn is een heel aantrekkelijke oplossing om de buitenunit weg te werken en de efficiënte werking van het toestel te behouden. 

Nadelen

 • Het is relatief duur om een muur- of raamkozijn op maat te laten maken. 
 • Onderhoud is nodig. 

7. Verbergen achter tuinmeubels 

Ook kunst of tuinmeubilair kan ingezet worden om de buitenunit eenvoudig te verbergen. Zorg dat er nog steeds ventilatie is. 

Voordelen

 • Deze oplossing is eenvoudig en relatief goedkoop (als je geen nieuwe tuinmeubelen moet aankopen). 

Nadelen

 • De luchtstroom kan belemmerd worden en zo de efficiënte werking van de airco verstoren. 
 • Zorg ervoor dat de buitenunit veilig is en dat het over voldoende ventilatie beschikt. 

8. Zelf de ombouw maken 

Ben je een creatieveling die graag de handen uit de mouwen steekt? Dan kan je zelf een ombouw maken voor de buitenunit van je airconditioning. Je kiest dan het uiterlijk en de locatie van de ombouw. Zo ben je zeker dat het aan je persoonlijke wensen voldoet. 

Voordelen

 • Deze optie biedt veel creatieve vrijheid om de buitenunit te verbergen en bij de omgeving te laten passen. 

Nadelen

 • Je moet handig zijn. Ook heb je heel wat vrije tijd nodig om de ombouw te maken. 
 • Zorg dat de ombouw genoeg ventilatie biedt en dat het de unit veilig houdt.   

Binnenunit airconditioning in huis mooi wegwerken 

De binnenunit hoeft niet te vloeken met de stijl van je woning. Er zijn verschillende manieren om de airconditioning bij je interieur te laten passen. We sommen hieronder op hoe je de airco binnenunit kan wegwerken.  

Tip: Wil je een binnenunit hebben die sowieso al niet veel opvalt? Kies dan voor een kleine airco of mini airco. Er bestaan vandaag wandmodellen die bijvoorbeeld niet breder zijn dan 80 cm. Zo kan je ze gemakkelijk kwijt boven een kast of deur. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper dan een vaste ingebouwde airco. 

airco wegwerken in interieur

1. Kies een binnenunit in de kleur van je binnenmuur 

Binnenunits komen in veel meer kleuren voor dan buitenunits. Daarom kan je gegarandeerd een unit vinden die dezelfde kleur als je binnenmuren heeft. Vraag de opties zeker even na aan je airco installateur. Dit is een eenvoudige en snelle oplossing om je airco in je interieur te laten passen.

Bovendien heb je ook nog altijd de optie om de airco in de gewenste kleur te schilderen

2. Werk je binnenunit weg in een kast 

Net als bij een buitenunit kan je ook de binnenunit in een omkasting op maat verbergen. Het is goedkoper en eenvoudiger om de unit in een bestaande kast of tv-meubel te verbergen. 

Zorg ervoor dat je binnenunit genoeg ruimte heeft om de koele lucht in de ruimte te blazen. 

3. Ingebouwde airco 

Er bestaan niet alleen vloer- en wandmodellen, maar ook ingebouwde airco binnenunits. Inbouw airconditionings zijn gedeeltelijk of volledig weggewerkt in een muur of plafond. Zeker bij een nieuwbouw of wanneer je jouw huis volledig renoveert, is het handig om je airco zo weg te werken. 

Kom in contact met experten uit jouw regio

4. Design airco 

Het is niet altijd even gemakkelijk om de binnenunit volledig weg te werken. Er zijn bepaalde situaties waarin het niet mogelijk is of het gewoon niet mag. Als dit voor jou het geval is, dan is een design airco de ideale oplossing. Deze toestellen zijn zo gemaakt dat ze je interieur een extra toets geven. 

Je kunt uit verschillende soorten design airco’s kiezen: 

 • Gekleurde design airco’s. Deze airconditionings zijn beschikbaar in een brede waaier van kleuren. Je kunt voor een opvallende kleur kiezen die je airco doet opvallen of een kleur die bij de rest van je interieur past. 
 • Afgeronde design airco’s. Een binnenunit hoeft niet per se uit een recht frontpaneel te bestaan. Je kunt ook voor een afgeronde wandairco kiezen. Deze toestellen hebben een moderne uitstraling en geven een speelse toets aan je strakke interieur. 
 • Vierkante desgin airco’s met LED-verlichting. Deze airco heeft geen standaard rechthoekige vorm, maar een vierkante vorm. Bovendien beschikken ze over LED-verlichting. Zo kunnen ze je ruimte in een aangename en gezellige sfeer brengen. 
 • Design airco’s met een strakke vormgeving. In plaats van afgeronde randen of een gebogen frontpaneel kan je ook voor een airconditioning met strakke en scherpe randen kiezen. 

Hoe leidingen van een airco verstoppen?

Ook leidingen of buizen ogen niet mooi buiten of in je interieur. Gelukkig kan je de leidingen van jouw airco gemakkelijk wegwerken aan de hand van airco goten. Dit zijn kabelgoten met een grotere diameter zodat er zowel een elektrabuis als een airco leiding door kan lopen. 

Je kan ze zowel binnen als buiten gebruiken. De goten komen bovendien in verschillende kleuren voor. Zo kan je de leidingen eenvoudig en efficiënt wegwerken. 

design airco in woonkamer

Airco laten wegwerken? Vul het offerteformulier in en kom in contact met airco deskundigen uit jouw regio 

Wil je jouw airco laten wegwerken door een specialist? Of ben je geïnteresseerd in een volledige airco-installatie door erkende airco installateurs? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere airco deskundigen uit jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis vrijblijvende offertes op met prijsvoorstellen. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je je beter informeren en uiteindelijk de keuze maken die het beste bij je situatie past. Bovendien garandeert een specialist correct en veilig uitgevoerde werken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.