Airco lekt water: overzicht van de mogelijke oorzaken en hoe je ze kunt oplossen

Ontdek waarom je airco water lekt en leer hoe je deze problemen kan oplossen. Je krijgt een overzicht van de mogelijke oorzaken en geven oplossingen om je airco optimaal te laten functioneren.

Wil je advies van een airco-specialist? Stel je vragen en ontvang direct meerdere offertes via onze offertepagina.

Ontvang een prijs op maat

Waarom lekt mijn airconditioning? 

Een lekkende airconditioning kan verschillende oorzaken hebben. Er bestaan meerdere redenen voor het lekken van water uit je airco. Waaronder problemen met de afvoer, verstopte filters of defecte onderdelen.

airco lekt

Airco lekt water: overzicht van de mogelijke oorzaken en hoe oplossen 

Hieronder bieden we een overzicht van de mogelijke oorzaken van een lekkende airconditioning. Je leest praktische tips over hoe je het probleem zelf kan aanpakken of wanneer het je best een professional  inschakelt.

1. Verstopte condensaatafvoerleiding

Als je airco gedurende langere tijd niet heeft gewerkt kan het voorkomen dat de condensaatafvoerleiding verstopt raakt door stof of insecten.

Controleer het uiteinde van de afvoerleiding om te zien of deze open is en maak deze indien nodig schoon.

2. Vuile spoelen of filters

Een airco kan water gaan lekken als de filters en spoelen vuil zijn. Dit belemmert de luchtstroom en kan leiden tot waterlekkage. Reinig de filters met een stofzuiger.

3. Foutieve installatie

Een verkeerde installatie van de airco kan ook lekkages veroorzaken. Als de condensafvoer niet goed is geïnstalleerd kan deze barsten of losraken, waardoor waterlekkage ontstaat.

Controleer de installatie en zorg ervoor dat alle onderdelen goed zijn bevestigd.

4. Bevroren spoel in de verdamper

Een lekkende airco kan gebeuren door een bevroren spoel in de verdamper. Dit is een serieuzer probleem, omdat het de compressor kan beschadigen. 

Als er ijsvorming op de spoel optreedt, laat de airco dan ontdooien en overweeg om een professional in te schakelen voor reparatie.

5. Beschadigde afvoerbak

Als de afvoerbak van je airconditioner beschadigd of verroest is, kan er water doorheen lekken. De afvoerbak vangt water op uit de verdamper. Als deze beschadigd is kan het geen water vasthouden. Overweeg om de afvoerbak te laten vervangen.

6. Gebroken condenspomp

Sommige airco-installaties hebben een condenspomp die het water afvoert. Als deze pomp defect is, kan dit lekkages veroorzaken. Laat de condenspomp controleren en indien nodig repareren of vervangen.

7. Verstopte waterafvoer

Net als bij de condensaatafvoerleiding kan ook de waterafvoer verstopt raken door stof of insecten. Controleer de afvoerleiding op verstoppingen en maak deze indien nodig schoon.

8. Koeltechnische lekkage

Als de airco water begint te lekken, zelfs bij de juiste temperatuurinstelling. Dit kan een koeltechnische lekkage zijn. Een gevolg van een tekort aan koudemiddel in de airco.

Schakel de airco uit en laat deze ontdooien voordat je een professional inschakelt om het probleem te verhelpen.

9. Slecht vastgedraaide leidingaansluitingen

Controleer of de waterafvoerleidingen en de bijbehorende aansluitingen goed zijn vastgedraaid. 

Slecht vastgedraaide leidingen kunnen lekkages veroorzaken. Zorg ervoor dat de afvoerslang naar beneden gericht is en geen knikken of verbuigingen heeft.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Is een lekkende airconditioning gevaarlijk? 

Een lekkende airconditioning kan potentieel gevaarlijk zijn, met mogelijke schade aan oppervlakken en de groei van schimmel.

Kleine lekkages kunnen mogelijk geen direct gevaar vormen. Het is wel belangrijk om ze niet te negeren. Raadpleeg een professional om de lekkage te beoordelen.

Soms kan een eenvoudige reparatie het probleem oplossen en kan de airco veilig blijven functioneren. Prioriteit is de veiligheid en het welzijn van jouw huis en gezin.

airco reinigen

Wat zijn de gevolgen van een airco waterlekkage? 

Als je airco water lekt kan het schade veroorzaken aan je vloeren en hogere energiekosten met zich meebrengen.

Bovendien kan de vloeistof die lekt mogelijk koelmiddel zijn, wat gevaarlijk kan zijn. Schakel een specialist in om het probleem snel en correct op te lossen.

Vraag extra info, advies en prijzen op maat

10 tips om lekkage mobiele airco te voorkomen 

Je neemt best preventieve maatregelen zodat een lekkage niet (opnieuw) gebeurt, hieronder vind je tien tips die jou kunnen helpen.

1. Plaats de airconditioning waterpas 

Zorg ervoor dat de airconditioning waterpas staat om lekkage te voorkomen. Een waterpas is een handig hulpmiddel om te controleren of het apparaat in de juiste positie staat.

Een onjuiste helling kan ervoor zorgen dat water zich ophoopt en lekt uit de airconditioning.

2. Sluit de afvoerdop goed af

Controleer of de afvoerdop van de airconditioning goed is afgesloten. Een slechte afdichting kan ervoor zorgen dat water uit de condensaattank lekt.

Zorg ervoor dat alle tuiten, pluggen en afvoerdoppen stevig zijn vastgedraaid om lekkages te voorkomen.

3. Geef de afvoerslang een nieuwe vorm 

Pas de vorm van de afvoerslang aan om te voorkomen dat regenwater in de slang sijpelt en lekkages veroorzaakt.

Door de slang een omgekeerde U- of S-vormige uitlijning te geven, kan overtollig vocht worden voorkomen en lekkageproblemen worden geminimaliseerd.

4. Reinig de slang en afvoertuit 

Houd de afvoerslang en afvoertuit schoon om een efficiënte afvoer te hebben en waterophoping te voorkomen.

Verwijder eventuele verstoppingen of vuil dat de waterstroom kan afremmen. Spoel de slang door met water onder druk en gebruik indien nodig een mild schoonmaakmiddel om eventuele opbouw van vuil of schimmel te verwijderen.

5. Laat de afvoerslang schuin lopen 

Zorg ervoor dat de afvoerslang van de airconditioning naar beneden wijst om te voorkomen dat water terugstroomt. Dit voorkomt dat water zich ophoopt in de slang en lekkages veroorzaakt. Controleer ook of de afvoerleiding niet verstopt is, zodat het condensaat probleemloos kan worden afgevoerd.

6. Leeg de condensbak regelmatig 

Controleer de condensbak op regelmatige basis en maak deze leeg wanneer deze vol begint te raken. Een overvolle condensbak kan leiden tot lekkages. Zorg er ook voor dat de condensbak schoon is om verstoppingen te voorkomen.

7. Sluit luchtspleten af

Voorkom lekkages door eventuele luchtspleten en slecht afgesloten poorten op de airconditioning af te dichten. Controleer de aansluitingen en gaten van de airconditioning op eventuele openingen.

Gebruik geschikte afdichtingsmaterialen, zoals ducttape, om de luchtspleten effectief af te sluiten. Hierdoor kan lucht niet ontsnappen en wordt de kans op lekkages verminderd.

8. Reinig en vervang de filters regelmatig 

Reinig en vervang regelmatig de filters om condensatieproblemen en lekkages te voorkomen. Vuile filters kunnen de luchtstroom belemmeren en ervoor zorgen dat vocht zich ophoopt in de airconditioning.

Maak de filters schoon volgens de instructies van de fabrikant en vervang ze indien nodig. Dit zorgt voor een optimale werking van de airconditioning.

9. Vervang tijdig kapotte onderdelen

Controleer regelmatig de staat van de onderdelen en vervang kapotte onderdelen tijdig om lekkages te voorkomen en de goede werking van de airconditioning te behouden.

Let vooral op de ventilator en zorg ervoor dat deze goed functioneert. Een defecte ventilator kan leiden tot onvoldoende luchtstroom en condensatieproblemen.

10. Reinig de airco geregeld

Reinig regelmatig de airconditioning om vuilophoping en condensatieproblemen te voorkomen. Volg de reinigingsinstructies van de fabrikant.

Verwijder stof, vuil en eventuele aanslag van de belangrijke onderdelen, zoals de verdamper, spoelen en condensor.

Een schone airconditioning zorgt voor een optimale werking en voorkomt lekkages als gevolg van verstopte componenten.

Ook interessant voor jou: 

Hoeveel mag een airco unit lekken?

Het is normaal dat een airco condenswater produceert, maar overmatig lekken is niet goed. Als je veel water ziet lekken probeer de oorzaak te achterhalen en op te lossen.

Soms is het probleem eenvoudig te verhelpen, maar in andere gevallen kan er een groter defect zijn dat moet worden aangepakt. Neem het lekken van je airco serieus en schakel indien nodig een professional in.

Is het normaal dat airco in huis lekt?

Het is normaal dat je condensatie verliest bij je airconditioning, tenzij het frequent voorkomt. Het verliezen van airco vloeistof kan schadelijk zijn.

In dat geval bel je best de monteur om het airco reservoir en de leidingen te laten inspecteren.

Lekt je airco water? Vul het offerteformulier in en kom in contact met airco deskundigen uit jouw regio

Lekt jouw airco water? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met erkende airco installateurs.

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes en laat je adviseren over het lekprobleem en de eventuele installatie van een nieuwe airco. 

Vergelijk prijzen en vind de beste oplossing voor jouw situatie. Profiteer van de meerwaarde van deskundig advies en ervaren professionals.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.