Airco kopen: mogelijkheden en aandachtspunten

Bij het overwegen van de aanschaf van een airconditioningsysteem is het essentieel om belangrijke factoren in overweging te nemen, zoals het juiste type airco, budget, energie-efficiëntie en omgevingsomstandigheden. Dit artikel biedt waardevolle inzichten en advies om je te helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing bij het kopen van een airconditioningsysteem dat perfect aansluit bij jouw behoeften.

Wil je extra info? Zoek je prijzen voor aankoop en installatie? Stel je vragen via onze offertepagina en ontvang direct meerdere prijsoffertes tegelijk.

Ontvang direct prijzen op maat

Airco kopen: prijs in 2024

Bij het kopen van een airco zijn er verschillende kostenaspecten waarmee je rekening moet houden. Het type airco dat je kiest, zoals een split-airco, multi-split systeem of mobiele airco, kan invloed hebben op de prijs.

Daarnaast speelt de capaciteit van de airco, gemeten in BTU (British Thermal Units), en de grootte van de ruimte een rol. Verder kunnen installatiekosten bijdragen aan de totale kosten, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en benodigde materialen.

Ook kunnen extra functies en accessoires, zoals een programmeerbare thermostaat of wifi-connectiviteit, de prijs beïnvloeden. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van het budget voor het kopen van een airconditioningsysteem.

Hieronder vind je een overzicht van de geschatte gemiddelde prijzen voor verschillende types airconditioningsystemen:

  1. Mobiele airco: een mobiele airco is een draagbare eenheid die flexibel kan worden verplaatst naar verschillende ruimtes. Gemiddeld variëren de prijzen voor mobiele airco’s tussen € 300 en € 800, afhankelijk van de capaciteit en extra functies die ze bieden.
  2. Split airco: een split airco bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit wordt in de te koelen ruimte geïnstalleerd, terwijl de buitenunit de warmte afvoert. De gemiddelde prijzen voor split airco’s liggen doorgaans tussen € 1.000 en € 3.000, afhankelijk van de capaciteit, het merk en eventuele extra functies.
  3. Multi-split airco: een multi-split airco is vergelijkbaar met een split airco, maar maakt het mogelijk om meerdere binnenunits aan te sluiten op één buitenunit. Hierdoor kun je meerdere kamers koelen met één systeem. De gemiddelde prijzen voor multi-split airco’s variëren meestal tussen € 2.000 en € 5.000, afhankelijk van het aantal binnenunits, de capaciteit en het merk.
  4. Monoblock airco: een monoblock airco is een vaste airco zonder buitenunit. Deze systemen bestaan uit één geïntegreerde eenheid die in de te koelen ruimte wordt geïnstalleerd. De gemiddelde prijzen voor monoblock airco’s liggen gewoonlijk tussen € 1.500 en € 3.000, afhankelijk van de capaciteit, het merk en eventuele extra functies.

Ontvang prijzen van meerdere airco installateurs

Hoe airco kopen? Belangrijke vragen

Als je overweegt om een airco te kopen, zijn er enkele belangrijke vragen waar je rekening mee moet houden. Een airconditioningsysteem kan een waardevolle investering zijn voor je huis of kantoor, maar het is essentieel om de juiste keuze te maken. Hier zijn enkele belangrijke vragen om te overwegen voordat je een airco koopt:

airco kopen

1. Wat is het juiste type airco voor mijn behoeften?

Er zijn verschillende soorten airconditioners op de markt, zoals split-airconditioners, raamunit airco’s en draagbare airconditioners. Het is belangrijk om het juiste type airco te kiezen dat past bij jouw specifieke behoeften. Bij het bepalen van het juiste type moet je rekening houden met factoren zoals de grootte van de ruimte die je wilt koelen, de installatiemogelijkheden en het energieverbruik.

2. Wat is het koelvermogen van de airco?

Het koelvermogen, uitgedrukt in BTU (British Thermal Units), is een belangrijke factor bij het kiezen van een airconditioner. Het geeft aan hoeveel warmte een airco per uur kan verwijderen. Het is essentieel om het juiste koelvermogen te selecteren op basis van de grootte van de ruimte. Een airco met onvoldoende koelvermogen zal niet efficiënt werken, terwijl een airco met te veel koelvermogen onnodig energie zal verbruiken.

3. Welke energie-efficiëntieklasse heeft de airco?

Bij het kiezen van een airconditioner is het belangrijk om op de energie-efficiëntieklasse te letten. Een airco met een hogere energie-efficiëntieklasse zal efficiënter koelen en minder energie verbruiken. Dit kan leiden tot lagere energiekosten op de lange termijn. Let op het energielabel en zoek naar airco’s met een A+++-classificatie voor optimale energiezuinigheid.

4. Is er een garantie?

Een garantie is een belangrijke overweging bij de aanschaf van een airconditioner. Het is geruststellend om te weten dat het product gedekt is en dat eventuele defecten of problemen worden opgelost. Controleer de garantievoorwaarden voordat je een airco koopt en zorg ervoor dat je begrijpt wat wel en niet wordt gedekt.

5. Zijn er extra functies of opties beschikbaar?

Sommige airconditioners worden geleverd met extra functies of opties die het gebruiksgemak vergroten. Denk aan een afstandsbediening, programmeerbare timers, slaapmodus, luchtzuiveringssysteem of een energiebesparende modus. Overweeg welke extra functies voor jou belangrijk zijn en zoek naar een airco die aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Vraag hier gratis offertes aan

Airco kopen: welk type?

Mobiele airco

Een mobiele airco is een draagbaar systeem dat je gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte kunt verplaatsen. Het bestaat uit één eenheid met een ingebouwde condensor, compressor en ventilator.

Deze airco’s zijn ideaal voor huizen of kantoren waarin je niet permanent een airco-installatie wilt hebben. Ze zijn eenvoudig te installeren en vereisen geen ingrijpende aanpassingen aan de ruimte. Houd er echter rekening mee dat mobiele airco’s vaak meer geluid produceren dan andere types en een afvoerslang nodig hebben om de warme lucht naar buiten af te voeren.

Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)

Een vaste airco zonder buitenunit, ook wel een monoblock airco genoemd, bestaat uit één eenheid die zowel de koeling als de warmteafvoer regelt. In tegenstelling tot een split-airconditioner heeft dit type airco geen buitenunit nodig. Het wordt meestal geïnstalleerd in een raam, muur of plafond en kan zowel koelen als verwarmen.

Monoblock airco’s zijn een goede optie als je geen mogelijkheid hebt om een buitenunit te plaatsen of als je op zoek bent naar een eenvoudigere installatie. Houd er echter rekening mee dat monoblock airco’s vaak minder efficiënt zijn en iets meer geluid produceren dan split-airconditioners.

Vaste airco met buitenunit (split)

Een vaste airco met buitenunit, ook wel een split-airconditioner genoemd, bestaat uit twee eenheden: een binnenunit die de gekoelde lucht afgeeft en een buitenunit die de warmte afvoert. De binnenunit kan aan de wand, het plafond of in de vloer worden gemonteerd.

Dit type airco biedt een efficiënte koeling en kan meerdere ruimtes tegelijkertijd bedienen, afhankelijk van het systeem. Split-airconditioners zijn populair vanwege hun energiezuinigheid, stille werking en geavanceerde functies, zoals individuele temperatuurregeling per kamer. Ze vereisen echter professionele installatie en een buitenunit die ergens buiten het gebouw wordt geplaatst.

airco installateur

Waarop letten bij aankoop airco?

Bij het kopen van een airco zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je op moet letten om de juiste keuze te maken die past bij jouw behoeften. Hieronder bespreken we enkele van deze belangrijke overwegingen:

Energieverbruik

Het energieverbruik van een airco is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Kies voor een model met een hoog energie-efficiëntielabel, zoals A+++. Een energiezuinige airco kan je helpen om de energiekosten laag te houden en is milieuvriendelijker.

Koelvermogen op maat

Het koelvermogen van de airco moet afgestemd zijn op de grootte van de ruimte die je wilt koelen. Te weinig koelvermogen zal resulteren in onvoldoende verkoeling, terwijl te veel koelvermogen onnodig energieverspilling betekent. Bereken de benodigde capaciteit op basis van de afmetingen en het gebruik van de ruimte.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van de airco kan een belangrijke factor zijn, vooral als je de airco wilt gebruiken in bijvoorbeeld de slaapkamer of een stille werkomgeving. Let op het geluidsniveau dat wordt aangegeven in decibel (dB) en kies een model met een laag geluidsniveau voor een comfortabele en rustige werking.

Merk/garantie

Overweeg bij de aankoop van een airco ook het merk en de garantievoorwaarden. Kies voor een gerenommeerd merk dat bekend staat om kwaliteit en betrouwbaarheid. Controleer ook de garantievoorwaarden om te zorgen dat je gedekt bent in geval van defecten of problemen.

Vraag gerust extra advies aan een expert

Waar kan ik airco in huis plaatsen? 

Als je een airco in huis wilt plaatsen, zijn er verschillende locaties die het meest voorkomend zijn en waar je rekening mee kunt houden. Hier bespreken we de belangrijkste plaatsen voor het installeren van een airco.

Slaapkamer

De slaapkamer is een veelvoorkomende plaats om een airco te installeren, omdat een comfortabele temperatuur essentieel is voor een goede nachtrust. Een airco in de slaapkamer zorgt voor verkoeling tijdens warme zomernachten en kan je helpen beter te slapen. Daarnaast zijn er speciale modellen beschikbaar die weinig geluid produceren, zodat je niet gestoord wordt tijdens je slaap.

Zolder

De zolder is vaak een ruimte die gevoelig is voor hitte, vooral in de zomer. Door een airco op zolder te plaatsen, kun je de temperatuur reguleren en de ruimte comfortabel maken. Dit is vooral belangrijk als je de zolder als werkruimte, speelkamer of extra slaapkamer gebruikt.

Kelder

Hoewel kelders van nature koeler zijn dan andere delen van het huis, kan het in sommige gevallen nuttig zijn om een airco in de kelder te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je de kelder gebruikt als woonruimte, speelruimte of opslagruimte voor gevoelige materialen die baat hebben bij een constante temperatuur en vochtigheidsgraad.

airco kopen type

Ook interessant voor jou:

Wat is de prijs van een goede airconditioning?

De prijs van een airconditioning kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type airco, de capaciteit en de installatiekosten. Het is belangrijk om een budget vast te stellen en prijzen te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden die past bij jouw behoeften.

Wat kost een airco voor mijn woonkamer?

Als je een airco wilt installeren in de woonkamer, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte en de gewenste koelcapaciteit. De kosten kunnen variëren afhankelijk van deze factoren, evenals het merk en de functies van de airco.

Waar kan ik een airco kopen in België?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een airco te kopen in België. Je kunt gebruik maken van online formulieren om gratis offertes aan te vragen en advies te krijgen over het kopen en installeren van een airco. Daarnaast zijn er gespecialiseerde winkels en leveranciers die airconditioningssystemen aanbieden

Kan ik een airco kopen met afstandsbediening en wifi?

Ja, veel moderne airconditioningsystemen zijn uitgerust met handige functies zoals een afstandsbediening en wifi-connectiviteit. Met een afstandsbediening kun je de airco gemakkelijk bedienen vanuit elke hoek van de kamer, terwijl wifi-connectiviteit je in staat stelt om de airco te bedienen via een smartphone of ander slim apparaat, zelfs als je niet thuis bent.

Wil je online airco kopen? Vraag advies en vergelijk prijzen

Als je overweegt om een airco te kopen, is het een goed idee om advies in te winnen en prijzen te vergelijken. Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en advies krijgen over het kopen en installeren van een airco. Op deze manier kun je jezelf beter informeren, verschillende opties vergelijken en de beste oplossing vinden voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.