Mobiele airco met condensbak: werking, voor- en nadelen en tips onderhoud 

Een mobiele airco met condensbak is een compacte en handige oplossing voor het koelen van je woning. In de airco zit een ingebouwde condensbak. Na het koelproces van de airco produceert het systeem condens die nadien opgevangen wordt in de condensbak. Je moet de bak regelmatig legen om de airco optimaal te laten functioneren. Ontdek hieronder alles over de mobiele airco met condensbak: de werking, voor- en nadelen en tips voor het onderhoud van de airco.

Ontvang gratis advies

Wat is een mobiele airco met condensbak? 

Een mobiele airco met condensbak is een type airconditioning die koelt door warmte uit de kamer te trekken en aan de hand van een koelsysteem af te koelen. Het is een draagbaar type airco die je makkelijk kan verplaatsen van ruimte tot ruimte.

Er is één groot verschil in vergelijking tot andere mobiele airco’s: het vocht wordt opgevangen in een speciale condensbak. De airco vereist wel wat onderhoud. De condensbak moet je regelmatig legen. Zo voorkom je dat de aircooler waterschade veroorzaakt. 

Waar blijft het condenswater van een airco?

Het water moet worden afgevoerd. Daarom gaat het water via de pvc-buizen naar de afvoerbak van de mobiele airco.

Waar zit de condensbak mobiele airco?

De condensbak zit altijd in de mobiele airco zelf. Het is zeer belangrijk om de condensbak regelmatig te legen. Bij sommige airco’s doe je dit best om de dag maar bij andere airco’s moet je dat wekelijks doen. Het hangt dus enorm af van type airco tot type airco.

Natuurlijk hangt dat ook af van de hoeveelheid uren je de airco gebruikt per dag. Als je de airco dag en nacht gebruikt, is het zeker aan te raden om de airco elke dag te legen. Elk model airco heeft zijn kenmerken. Sommige airco’s hebben zelfs een speciale functie waarbij de airco automatisch uitschakelt wanneer de afvoerbak vol zit.

mobiele-airco

Wat is het belang van een opvangbak? 

Een opvangreservoir is noodzakelijk voor elk soort airco. Zonder de condensbak kan de warme lucht niet juist afgevoerd worden. Bij vaste airco’s wordt dat meestal gedaan via een afvoerslang. Bij de mobiele airco is het zeer belangrijk dat de condensbak regelmatig geleegd wordt. Meestal geeft de mobiele airco aan wanneer dat moet gebeuren op de display.

De luchtvochtigheid 

Door een mobiele airco met condensbak in je ruimte te installeren, zal de luchtvochtigheid veel lager liggen. Hierdoor zal de binnentemperatuur comfortabel aanvoelen doordat de lucht geconditioneerd wordt. Maar wat is nu de ideale luchtvochtigheid? Een luchtvochtigheid van ongeveer 40 tot 60 procent kan je zien als optimaal. 

Snel en gratis offertes vergelijken?

Welke afvoer oplossingen heeft een mobiele airco? 

Naast de condensbak bestaan er nog heel wat afvoer oplossingen bij een mobiele airco. Zo kan je ook een zelf geïmproviseerde afvoerslang gebruiken die je aansluit op de aftapplug van je mobiele airco.

Let op: Dit gaat niet bij elke mobiele airco. Controleer dus zeker de technische handleiding van je eigen mobiele airco.

Bovendien kan je ook een condensaatpomp overwegen voor je airco. De pomp vangt het water op en begint het automatisch te vervoeren zodra het een bepaald niveau heeft bereikt. 

mobiele-airco

Alle voor- en nadelen van een draagbare airco met condensbak op een rijtje 

Wanneer je overweegt om een airco met condensbak aan te schaffen, is het heel belangrijk om heel veel informatie op te zoeken en te vergelijken. Is de airco met condensbak wel iets voor jou en je woning? Lees hieronder zeker de voor- en nadelen van een mobiele airco met condensbak.

Voordelen

De mobiele airco met condensbak heeft tal van voordelen:

  • Het is een mobiele airco zonder slang. Dus je hoeft geen raam of deur open te doen voor de afvoer van de warme lucht. 
  • Er is geen buitenunit nodig. 
  • Je kan de airco makkelijk verplaatsen.
  • Het heeft een stijlvol design
  • De mobiele airco is gemakkelijk en snel te installeren.

Nadelen 

Naast de voordelen van de airco, bestaan er ook nadelen:

  • Het type airco is niet echt energiezuinig
  • Het apparaat kan je niet gebruiken als verwarming
  • Het koelvermogen van de airco ligt lager
  • Er is (bijna) geen luchtontvochtiging

Ontvang tot 5 gratis offertes

Enkele tips voor een goed onderhoud 

Het onderhouden van je airco apparaat is noodzakelijk voor de goede werking van je airco. Daarom geven we je enkele tips mee. 

1. Leeg de condensbak regelmatig 

Het is belangrijk om de condensbak regelmatig te legen. Doe je dit niet, dan kan dat zorgen voor waterschade in je woning. Sommige airco’s hebben een handige functie en geven aan wanneer je de condensbak moet legen.

2. Reinig de filters 

Maak de filters van je airco met condensbak regelmatig schoon. Zo zorg je ervoor dat het apparaat efficiënt blijft werken. Je kan dit doen door de filters uit de mobiele airconditioner te halen en ze af te spoelen met water of stofzuigen.                                         

3. Controleer of er lekkages zijn

Check regelmatig of er lekkages in de aircooler zijn. Wanneer je opmerkt dat er minder koele lucht uit de airco komt dan normaal, is dat de alarmbel. Let daarom zeker op voor lekkages.

4. Bewaar het toestel goed 

Tijdens de winter heb je de aircooler hoogstwaarschijnlijk niet meer nodig. Bewaar de airco dan heel goed. Doe dat op een droge plaats die niet meteen blootgesteld wordt aan zonlicht of vocht. 

5. Volg de instructies van de fabrikant 

Een laatste belangrijke tip is dat je steeds de instructies van de fabrikant moet volgen. Zo behoud je de goede werking van je mobiele airco. Check daarom zeker de handleiding van je mobiele airco.

Mobiele airco met of zonder opvangbak? 

Of je een mobiele airco met of zonder opvangbak moet kopen, hangt volledig af van jouw situatie. Bij een airco met condensbak ligt het koelvermogen lager, waardoor het ontvochtigen van de lucht moeizamer verloopt. Het is dus enkel handig wanneer je kleine ruimtes wilt koelen en je genoeg tijd hebt aangezien het een traag proces is. Wil je in een grote ruimte snel kunnen genieten van een aangename temperatuur? Dan kies je best niet voor een mobiele airco met condensbak.

Mobiele airco met condensbak kopen? Verstuur je aanvraag en krijg prijsvoorstellen op maat van airco deskundigen uit jouw regio 

Ben je geïnteresseerd in een mobiele airco met condensbak en wil je de beste deal scoren? Vul dan onderstaand formulier in en ontdek welke mobiele airco het beste is voor jou en je woning.

Vergelijk snel en makkelijk offertes op dit platform. Werk voor je project steeds samen met experts. Zij zijn gespecialiseerd in airco’s en kunnen je bijstaan gedurende het hele koop- en installatieproces. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.