Wand airco: kostprijs, soorten & hoe plaatsen? 

Transformeer je muur in een oase van comfort! In dit artikel ontdek je alles over wand airco’s: van de kostprijs en verschillende soorten tot handige plaatsingstips.

We onthullen de voordelen en nadelen en nemen een kijkje achter de schermen van de horizontale en verticale lamellen. Maak je klaar om je huis te verfrissen met de perfecte wand airco. Lees verder en laat je inspireren!

Wil je advies van een specialist? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Ontvang hier gratis offertes!

Wat is een wand airco? 

Een wandairco is een type airconditioning dat hoog tegen de muur wordt opgehangen. Het is een vaste airco, in tegenstelling tot een mobiele airco, maar het koelprincipe blijft hetzelfde. Wandairco’s zijn populair vanwege hun eenvoudige installatie, betaalbare prijs en efficiënte luchtverspreiding door de opgehangen binnenunit. Ze nemen geen vloerruimte in beslag en hebben geen gedoe met luchtafvoer.

Vrouw bedient een airco aan de muur

Prijs muur airconditioning? 

De prijs van een wandairco kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Voor een single-unit wandairco ligt de richtprijs meestal tussen € 1.500 en € 3.000.

Als je meerdere binnenunits wilt installeren, moet je rekening houden met een extra kost van € 500 – € 750 per unit (maximaal 5 units). Het aantal units beïnvloedt de bekabeling, het breek- en kapwerk, en het vermogen van de buitenunit.

Voor een wandairco met warmtepomp is de minimale kostprijs meestal € 2.500. Het is aan te raden om een offerte op maat aan te vragen. Bij de aankoop van een wandairco is het namelijk belangrijk om te letten op stille en energiezuinige modellen.  

Ontvang tot 5 gratis offertes

De verschillende soorten wand airco’s  

Er zijn verschillende soorten wandairco’s beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Je kunt kiezen uit:

1. Single-split wand airco (buiten- en binnenunit)

Dit type wandairco bestaat uit één buitenunit en één binnenunit. De buitenunit is verantwoordelijk voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van warme lucht. De binnenunit zorgt voor de verspreiding van koele lucht in één specifieke ruimte. Een single-split wandairco is ideaal voor het permanent en efficiënt koelen van bijvoorbeeld een slaapkamer, woonkamer of kantoor.

2. Multi-split wand airco (meerdere units binnen) 

Een multi-split wandairco systeem bestaat uit één buitenunit die verbonden is met meerdere binnenunits. Dit geeft je de flexibiliteit om meerdere ruimtes tegelijkertijd te koelen. Met een multi-split systeem kun je individuele instellingen per kamer maken, zodat je verschillende temperaturen en functies kunt instellen afhankelijk van de behoeften van elke ruimte. Dit is ideaal voor woningen of kantoren met meerdere kamers waar individuele klimaatbeheersing gewenst is.

3. Monoblock wand airco (zonder buitenunit) 

Een monoblock wandairco is een type wandairco zonder aparte buitenunit. In plaats daarvan maakt dit systeem gebruik van luchtkanalen om warme lucht naar buiten te blazen. Hoewel het ontbreken van een buitenunit zorgt voor een eenvoudigere installatie, vereist een monoblock wandairco wel dat er luchtkanalen worden geïnstalleerd om de warme lucht af te voeren. Dit type airco is vooral geschikt voor ruimtes waar het niet mogelijk is om een buitenunit te plaatsen.

Multi split airco afgebeeld

Alle voor- en nadelen van een muur airconditioning op een rijtje 

Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van een wand airconditioning:

Voordelen 

 • Hoge koelcapaciteit: wand airco’s hebben een hoog koelvermogen en zorgen snel voor verkoeling in de ruimte.
 • Luchtfiltering: ze helpen bij het filteren van de lucht, waardoor stof en pollen worden verwijderd en de luchtkwaliteit verbetert.
 • Esthetisch aantrekkelijk: moderne wand airco’s hebben een slank en stijlvol ontwerp, waardoor ze goed passen bij het interieur en rekening houden met energie-efficiëntie.
 • Flexibiliteit: ze kunnen in bijna elke ruimte worden opgehangen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen.
 • Instelbare luchtstroom: met de horizontale en verticale lamellen kun je de luchtstroom goed regelen.
 • Efficiënt koelen: de brede lamellen van een wand airco zorgen voor een snelle koeling van de ruimte.

Nadelen  

 • Kosten: wand airconditioners kunnen duurder zijn in aanschaf dan mobiele airco’s.
 • Installatie: de installatie van een wand airco vereist professionele hulp en kan extra kosten met zich meebrengen.
 • Vaste positie: eenmaal geïnstalleerd, kunnen wand airco’s niet gemakkelijk worden verplaatst naar andere ruimtes.

Wat is de functie van de horizontale en verticale lamellen van een wand airco? 

In een wandairco zitten er twee verschillende soorten lamellen verwerkt, namelijk horizontale en verticale lamellen. 

De horizontale lamellen bevinden zich over de lengte van de wand airco. Ze zijn gesloten wanneer de airco is uitgeschakeld en klappen automatisch uit wanneer de airco wordt ingeschakeld. De horizontale lamellen zijn breder dan die van vloermodellen of mobiele airco’s. Ze helpen bij het gelijkmatig verspreiden van de gekoelde lucht in de ruimte.

De verticale lamellen bevinden zich achter de horizontale lamellen en zijn verantwoordelijk voor het regelen van de richting van de luchtstroom. Met behulp van een afstandsbediening kun je de verticale lamellen aanpassen om de luchtstroom omhoog, omlaag of in een specifieke richting te sturen, afhankelijk van je voorkeur.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Waar muur airconditioning plaatsen? 

Een wandairco kan op verschillende plaatsen geïnstalleerd worden, afhankelijk van de specifieke behoeften en de lay-out van de ruimte. Hier zijn enkele veelvoorkomende locaties voor het plaatsen van een wandairco:

 1. Woonkamer: de woonkamer is vaak een centrale ruimte in huis waar veel tijd wordt doorgebracht. Het installeren van een wandairco in de woonkamer zorgt voor een comfortabele temperatuur, ongeacht het seizoen.
 2. Slaapkamer: een wandairco in de slaapkamer zorgt voor een aangename temperatuur en een goede nachtrust. Het zorgt voor een rustige en comfortabele omgeving om te ontspannen en te slapen.
 3. Kantoren: kleine tot middelgrote kantoren kunnen profiteren van een wandairco om een comfortabele werkomgeving te creëren voor medewerkers en klanten.
 4. Winkels: kleine winkels kunnen ook profiteren van wandairco’s om een aangename winkelervaring te bieden aan klanten, vooral tijdens warme seizoenen.
 5. Hotelkamers en kapsalons: wandairco’s zijn ideaal voor het koelen van individuele hotelkamers en kapsalons, waar een comfortabele temperatuur essentieel is voor het welzijn van gasten en klanten.
Wand airco in een middelgroot kantoor

Waarop letten bij plaatsing? 

Allereerst moet je bij het plaatsen van een wandairco ervoor zorgen dat je hem niet te ver plaatst van de buitenunit, dit verlengt namelijk de lengte van de leidingen. Plaats de binnenunit op een geschikte hoogte, meestal op een muur op een hoogte van ongeveer 1,5 – 2 meter.

Verder is het ook raadzaam om de airco niet direct naar het gezicht of het lichaam te richten. Dit kan ongemak veroorzaken en de luchtstroom gelijkmatig over de ruimte verspreiden. 

Ook is het belangrijk om warmtebronnen te vermijden. Plaats de binnenunit niet in de buurt van warmtebronnen zoals dakvensters, verwarmingstoestellen of lampen. Dit kan de werking van de airco beïnvloeden en het koelvermogen verminderen. Zorg natuurlijk ook voor ruimte rondom de airco, zodat je een goede luchtcirculatie hebt.

Als laatste raden we natuurlijk een professionele installatie aan zodat je problemen kan voorkomen. Bij ons kan je alvast gratis offertes aanvragen!

Ontvang gratis advies van een airco-expert

Ook interessant voor jou: 

Wat is beter airco met of zonder buitenunit?

Een airco met buitenunit biedt over het algemeen betere koelprestaties en efficiëntie, maar het vereist wel installatiewerk en heeft een zichtbare buitenunit. Een airco zonder buitenunit, zoals een monoblock airco, is gemakkelijker te installeren maar heeft mogelijk beperktere koelcapaciteit.

Wat is beter vloer of wand airco?

De keuze tussen een vloer- en wandairco hangt af van je specifieke behoeften en ruimte. Een vloerairco kan handig zijn als je beperkte wandruimte hebt of de voorkeur geeft aan een lager geplaatste eenheid. Een wandairco neemt minder vloerruimte in beslag en biedt vaak een betere luchtverspreiding.

Wat is de beste wand airco?

De beste wand airco is afhankelijk van je individuele behoeften en budget. Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen die rekening kan houden met factoren zoals de grootte van de ruimte, energie-efficiëntie en geluidsprestaties, om de beste wandairco voor jouw situatie aan te bevelen.

Wand airco laten installeren? Verstuur je aanvraag en krijg prijsvoorstellen op maat van airco deskundigen uit jouw regio 

Wil je graag een wandairco laten installeren? Geen zorgen, wij staan voor je klaar! Vul simpelweg het aanvraagformulier in en ontvang gratis advies op maat van airco experts bij jou in de regio. Ons platform maakt het vinden van de juiste installateur snel en gemakkelijk, zodat jij kunt genieten van de perfecte wandairco zonder gedoe. Bespaar tijd en energie, en laat ons het werk voor je doen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.