Verwarmen met airco: soorten + kosten verwarming en onderhoud

Een airco kan een effectieve manier zijn om een ruimte te verwarmen, maar er zijn verschillende soorten airco’s die je kan gebruiken. Afhankelijk van het type airco dat je kiest, kunnen de kosten voor verwarming en onderhoud verschillen. In dit artikel bekijken we de verschillende soorten airco’s en de kosten die gepaard gaan met het verwarmen van een ruimte met airco.

Wil je direct in contact komen met professionele airco installateurs in je buurt? Stel je vragen en ontvang advies en prijzen op maat van meerdere vakmannen tegelijk via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Airco verwarming: uitvoeringen

Verwarmen met airco houdt in dat je een airconditioningsysteem gebruikt om je huis te verwarmen in plaats van alleen te koelen. Er zijn twee belangrijke uitvoeringen die hiervoor worden gebruikt:

Verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp airco

Een lucht-lucht warmtepomp airco is een type airconditioningssysteem dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze naar binnen transporteert om de ruimte te verwarmen. Dit systeem maakt gebruik van een compressor en een koelmiddel om warmte-energie te onttrekken en deze te gebruiken voor verwarmingsdoeleinden. Het biedt zowel koeling in de zomer als verwarming in de winter.

Rechtstreeks huis verwarmen met de airco

Een andere manier om te verwarmen met airco is door middel van een inverter. Dit systeem maakt gebruik van een omkeerbare warmtepomp die de koelcyclus kan omkeren en warmte kan genereren. Het kan warmte leveren door de werking van de airco om te keren, waardoor warme lucht de ruimte binnenkomt.

Ontvang direct prijzen op maat

Wat kost verwarmen met airco?

Verwarmen met airco kan een efficiënte en comfortabele manier zijn om je huis warm te houden tijdens koude periodes. Het is echter belangrijk om de kosten van verwarming met airco in overweging te nemen. Hieronder worden de gemiddelde kosten besproken van verwarmen met airco in 2024, inclusief prijzen per type airco, installatiekosten en onderhoudskosten.

verwarmen met airco prijzen

Prijs per type airco verwarming

De prijs van een airco verwarming kan variëren afhankelijk van het type systeem dat je kiest. Hier zijn de gemiddelde prijsranges voor de verschillende types airco verwarming:

  • Lucht-lucht warmtepomp: de prijs voor een lucht-lucht warmtepomp airco ligt gemiddeld tussen de € 1.500 en € 5.000, afhankelijk van de capaciteit, het aantal binnenunits, het merk en andere factoren.
  • Inverter airco: voor een airco met verwarming via een inverter kunnen de prijzen variëren van € 1.000 tot € 4.000, afhankelijk van de capaciteit en het merk.

Prijs installatie airco verwarming

Naast de kosten van het aanschaffen van een airco verwarmingssysteem, moet je ook rekening houden met de kosten voor installatie. De prijs voor de installatie van een airco verwarming kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie, de benodigde materialen en de arbeidskosten. Gemiddeld liggen de installatiekosten tussen de € 500 en € 1.500.

Prijs onderhoud airco verwarming

Om ervoor te zorgen dat je airco verwarmingssysteem optimaal blijft functioneren, is regelmatig onderhoud essentieel. De kosten voor onderhoud kunnen variëren afhankelijk van de specifieke vereisten van je systeem en de serviceprovider. Gemiddeld liggen de kosten voor onderhoud van een airco verwarming tussen de € 100 en € 300 per jaar.

Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen slechts een indicatie zijn en dat de daadwerkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, de energie-efficiëntie van het systeem en eventuele extra functies.

Ontvang gratis advies van een airco-expert

Wanneer is verwarmen met airco interessant?

Nu je op de hoogte bent van de prijzen en verschillende uitvoeringen van airco verwarmingssystemen, is het belangrijk om te begrijpen wanneer het verwarmen met airco een interessante optie kan zijn. Hieronder bespreken we de voordelen en nadelen van verwarmen met airco, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen verwarmen met airco

Het verwarmen met airco biedt heel wat mogelijkheden, waarbij efficiëntie en comfort gecombineerd worden. Airco verwarmingssystemen, zoals lucht-lucht warmtepompen en airco’s met verwarming via een inverter, stellen je in staat om op een energiezuinige manier je huis aangenaam warm te maken. In tegenstelling tot centrale verwarmingssystemen die gebruikmaken van fossiele brandstoffen, halen airco’s hun warmte uit de buitenlucht. Met meerdere units verspreid door het huis, kun je de gewenste temperatuur in elke ruimte regelen. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van energie en een aangename verwarmingssfeer in je woning.

Nadelen

Hoewel de prijzen van airco verwarmingssystemen variëren, kunnen de initiële kosten hoger zijn dan die van traditionele verwarmingssystemen. Het is belangrijk om rekening te houden met de investering die nodig is bij de aanschaf van een airco verwarmingssysteem. Deze hogere kosten worden echter vaak gecompenseerd door de energiebesparingen op de lange termijn en het comfort dat het systeem biedt.

Een ander aandachtspunt bij het verwarmen met airco is het mogelijk hogere elektriciteitsverbruik. Vooral oudere modellen of systemen die niet energie-efficiënt zijn, kunnen leiden tot een verhoogd elektriciteitsverbruik. Dit kan van invloed zijn op je energierekening en moet worden meegewogen bij de keuze voor airco verwarming.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat airco verwarmingssystemen afhankelijk zijn van elektriciteit om te functioneren. Dit betekent dat in geval van een stroomuitval je geen verwarming hebt, tenzij je een back-up verwarmingssysteem hebt geïnstalleerd. Het is dus verstandig om hiermee rekening te houden en eventueel een alternatieve verwarmingsbron te hebben voor noodsituaties.

verwarmen met airco

Hoe verwarmen met airco?

Verwarmen met airco gebeurt door middel van een lucht-lucht warmtepomp. Dit systeem bestaat uit een buitenunit die warmte onttrekt aan de buitenlucht en deze via koelvloeistof naar binnenunits leidt. In de verwarmingsmodus wordt de koelvloeistof gecomprimeerd, waardoor de temperatuur stijgt en warme lucht wordt gegenereerd. Een thermostaat regelt de gewenste temperatuur. Verwarmen met airco is energiezuinig, efficiënt en biedt het hele jaar door comfort. Zorg voor professionele installatie en regelmatig onderhoud voor optimale werking.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Ook interessant voor jou: 

Verwarmen met airco biedt verschillende voordelen en mogelijkheden. Hier zijn enkele onderwerpen die de moeite waard zijn om te verkennen:

Waarom zou ik best een vakman inschakelen? 

Het inschakelen van een vakman voor de installatie van een airco verwarmingssysteem is belangrijk om ervoor te zorgen dat het correct wordt geïnstalleerd en optimaal functioneert. Een vakman heeft de kennis en expertise om het systeem efficiënt te installeren en eventuele problemen op te lossen.

Is het verstandig om met een airco te verwarmen?

Verwarmen met een airco is een slimme keuze vanwege de energiezuinige werking en het comfort dat het biedt. Het kan een efficiënt alternatief zijn voor traditionele verwarmingssystemen en bijdragen aan lagere energiekosten.

Kan ik een airco gebruiken in de winter? 

Ja, airco’s met verwarmingsfunctie kunnen ook in de winter worden gebruikt om de ruimte te verwarmen. Ze zijn ontworpen om zowel te koelen als te verwarmen, waardoor ze het hele jaar door kunnen worden gebruikt.

Is verwarmen met een airco goedkoper dan gas?

Verwarmen met een airco kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan verwarmen met gas. Elektrische verwarmingssystemen, zoals airco’s, kunnen efficiënt werken en energiebesparingen opleveren. De exacte kostenbesparingen hangen echter af van verschillende factoren, zoals het energieverbruik, de isolatie van het gebouw en de energieprijzen.

Kan ik tegelijk koelen en verwarmen met verschillende binnenunits?

Ja, met een multi-split airco systeem is het mogelijk om verschillende binnenunits te gebruiken voor zowel koeling als verwarming. Deze units kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingesteld, zodat je in verschillende ruimtes tegelijk kunt koelen en verwarmen.

Wat zijn de voordelen van elektrisch verwarmen met een warmtepomp?

Elektrisch verwarmen met een warmtepomp, zoals een airco systeem, heeft diverse voordelen. Het is energiezuinig, milieuvriendelijk en biedt een efficiënte verwarming. Daarnaast zorgt het voor een gelijkmatige temperatuurverdeling en kan het de lucht zuiveren en ontvochtigen.

airco kopen

Verwarmen met airco: prijzen en installateurs vergelijken loont

Als je geïnteresseerd bent in het verwarmen met airco of aircoheater en op zoek bent naar de beste oplossing voor jouw situatie, loont het om prijzen en installateurs te vergelijken. Gelukkig kun je hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen over het verwarmen met airco. Door offertes aan te vragen, krijg je de mogelijkheid om je nog beter te informeren en eenvoudig prijzen te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.