Verwarmen met airco: soorten + kosten verwarming en onderhoud

Er zijn steeds meer airco toestellen waarmee je de woning niet alleen kan koelen, maar ook verwarmen. Ideaal als je op elk moment van de perfecte tempartuur wil genieten! Overweeg jij ook om een airco met verwarming te kopen? Dan vind je in dit artikel de nodige informatie en inspiratie.

Wil je direct in contact komen met professionele airco installateurs in je buurt? Stel je vragen en ontvang advies en prijzen op maat van meerdere vakmannen tegelijk via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat kost verwarmen met airco?

verwarmen met airco

Gemiddeld kan je rekenen op een aankoopprijs tussen de 2.000 en 3.500 euro voor een airco die één of meerdere ruimtes kan koelen en verwarmen. De totale kostprijs hangt echter sterk af van heel wat andere factoren, waarop we hieronder dieper zullen ingaan.

Prijs per type airco verwarming

Er bestaan verschillende types airco met verwarming. De prijs zal dus variëren naargelang het type dat je kiest. Een mono- of single-split airco met verwarming kan je bijvoorbeeld al kopen vanaf 1.350 euro, terwijl een multisplit airco heel wat duurder is. Onderstaande prijzentabel biedt je een gedetailleerder overzicht.

Type airco Richtprijs
Monosplit airco met verwarming € 1.350 – 1.800
Multisplit airco met verwarming (2 binnenunits) € 2.100 – 2.800
Multisplit airco, prijs per extra binnenunit ca. € 800
Monoblock airco met verwarming € 1.400 – 2.200

Bovenstaande prijzen zijn de gemiddelde kosten voor een airco met verwarming. Uiteraard hangt die prijs ook af van een aantal andere factoren. Eén van de belangrijkste factoren is het vermogen van het toestel. Daarnaast heeft ook het merk en het model een invloed op de prijs. Een wandmodel is doorgaans het goedkoopst en een inbouwmodel het duurst.

Ontvang prijzen op maat

Prijs installatie airco verwarming

Bovenstaande prijzen van airco’s met verwarming zijn inclusief montage en btw. Maar als je erg handig bent, kan je de airco in huis ook makkelijk zelf installeren. Hieronder ontdek je hoeveel je in dat geval uitspaart.

Kosten installatie airco

Het uurtarief van een airco installateur schommelt rond de 55 euro per uur en het werk neemt ongeveer een halve dag in beslag. Denk er op voorhand goed over na of je de airco zelf gaat of laat installeren. Als je toch kiest voor een installateur, ben je er zeker van dat alles goed verloopt. Je kan bovendien alsnog geld uitsparen door offertes van diverse vakmannen onderling te vergelijken!

Prijs onderhoud airco verwarming

Als je airco met verwarming wil, dan betaal je niet alleen de installatiekosten en aankoopprijs, maar ook het onderhoud. Zeker iets om rekening mee te houden! Hieronder een overzicht van de onderhoudskosten.

Kosten onderhoud airco

  • Eenmalig onderhoud: 140 euro
  • Onderhoudscontract met jaarlijks onderhoud: 90 tot 160 euro
  • Groot onderhoud: 150 tot 190 euro

Wanneer is verwarmen met airco interessant?

Nu je weet hoeveel een airco met verwarming kost, is het handig om te bepalen of dit voor jou wel interessant is. Er zijn namelijk bepaalde situaties waarin een airco met verwarming sterk aan te raden is.

Als je nog niet over een centraal verwarmingssysteem in je nieuwbouwwoning beschikt bijvoorbeeld. In dat geval maak je het jezelf heel makkelijk. Want je kan dan met hetzelfde toestel verwarmen en koelen. Je verbruikt bovendien minder dan wanneer je elektrische verwarming zou laten plaatsen.

Voordelen verwarmen met airco

Verwarmen met airco is dus vooral interessant in nieuwbouwwoningen, maar je kan zeker ook overwegen om je bestaande installatie te vervangen. Een lucht-lucht warmtepomp biedt namelijk heel wat voordelen.

Het grootste voordeel van verwarmen met airco is dat het veel goedkoper is dan het stoken van een cv-ketel. Ook kan je met een airco een ruimte veel sneller verwarmen. Alleen als de temperaturen erg laag zijn, is het nodig om een extra verwarmingsbron te voorzien.

Nadelen

Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om ook op de hoogte te zijn van de nadelen die verwarmen met airco met zich meebrengt.

Deze manier van verwarmen werkt bijvoorbeeld erg lokaal. Alleen de kamer waarin de unit hangt, wordt deftig verwarmd. Als je de hele woning wilopwarmen, moet je dus al meerdere binnen-units plaatsen. Daardoor kunnen de kosten sterk oplopen!

Een airco met verwarming zorgt bovendien voor een luchtstroom die minder aangenaam aanvoelt als je in de buurt vertoeft. Daarnaast is het niet de meest stille optie.

Dit zijn toch enkele dingen waar je best rekening mee houdt.

Meer weten? Vraag prijzen op maat

Airco verwarming: uitvoeringen

Wanneer er gesproken wordt over airco met verwarming, wordt er meestal een lucht-lucht warmtepomp airco bedoeld. Maar dat is niet de enige manier waarop je een ruimte met airco kan verwarmen. Je kan ook kiezen voor een airco met verwarming via een inverter. Er zijn enkele verschillen tussen beiden toestellen.

Verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp airco

Een lucht-lucht warmtepomp airco is de beste keuze als je op zoek bent naar de meest rendabele manier om je woning te verwarmen. Het wordt aangesloten op het afgiftesysteem. Deze airco kan je niet zomaar overal installeren.

Rechtstreeks verwarmen met de airco

Een airco met verwarming is een goed alternatief als een lucht-lucht warmtepomp niet mogelijk is. Het toestel blaast rechtstreeks warme of koude lucht de kamer in aan de hand van een inverter.

mobiele airco koelen en verwarmen

Hoe verwarmen met airco?

Verwarmen met airco werkt verschillend naargelang het systeem dat je kiest. Een lucht-lucht warmtepomp heeft bijvoorbeeld twee onderdelen: een binnen- en buitenunit.

Om een ruimte te koelen wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en vervolgens via de buitenunit afgevoerd. Bij het verwarmen van een ruimte wordt de warmte van de buitenlucht onttrokken en wordt deze naar de binnenunit afgevoerd.

Airco met verwarming werkt aan de hand van een inverter. Een eenvoudiger, maar minder rendabel systeem!

Verwarmen met airco: prijzen vergelijken loont

Wil jij ook graag je woning verwarmen met een airco en op elk moment genieten van het perfecte leefklimaat? Dan is het verstandig om een offerte op te vragen bij meerdere airco installateurs.

Je bespaart alvast heel wat geld. Want je kan makkelijker verschillende  installateurs met elkaar vergelijken. Via onderstaand formulier kan je dat via één aanvraag. Handig, toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.