Airco systemen: mogelijkheden, voordelen en richtprijzen

Vandaag de dag zijn airco systemen bijna niet meer weg te denken uit woon- en kantoorruimtes. Iedereen heeft namelijk de behoefte aan een gekoeld huis of kantoor tijdens de warme zomermaanden. Aangezien elk type airco verschillende mogelijkheden, voordelen en prijzen heeft, is het handig om hiervan op de hoogte te zijn. In dit artikel vind je alle benodigde informatie over airco systemen terug.

Wil je advies van een airco-specialist? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Ontvang een prijs op maat

Hoeveel en welke soorten airco systemen bestaan er in België?

In België zijn er twee verschillende soorten airco systemen:

1. Vaste of ingebouwde airco

Het vaste airconditioning systeem is een inbouw airco die permanent in een ruimte ingebouwd wordt. Dit gebeurt aan de hand van een binnen- en buitenunit.

De buitenunit is het gedeelte dat aan de buitenkant van het gebouw wordt ingebouwd. De binnenunit wordt meestal aan het plafond of aan de muur gemonteerd, (aan de binnenkant van het gebouw). Deze airco systemen zijn erg energie-efficiënt en zorgen voor een hoge koelcapaciteit in vergelijking met mobiele airconditioners. Ze zijn ideaal voor verblijfplaatsen en bedrijfspanden waar de warme lucht efficiënt afgevoerd wordt.

2. Mobiele airco

In tegenstelling tot het vaste airconditioning systeem is de mobiele airco verplaatsbaar. De mobiele airco is ideaal voor situaties waarin flexibiliteit gewenst is of wanneer inbouwen geen optie is. Mobiele airco’s zuigen de warme lucht uit een kamer op en voeren dit via een afvoerslang (die uit een raam of speciale opening geplaatst wordt) af. Dit systeem biedt een lagere koelcapaciteit dan een vast airco systeem. Daarom wordt het meestal in kleinere ruimtes gebruikt.

Ontvang direct prijzen op maat

Uit hoeveel units bestaat een airco? 

Airconditioners bestaan meestal uit 2 units (soms meer): een binnenunit en een buitenunit. Deze units werken met elkaar samen om de ruimte te koelen. Het aantal units hangt af van de verschillende soorten modellen. 

airco systemen: vaste airco installeren in de living.

Welke airconditioning modellen zijn er?

Monoblock airco

Een monoblock airconditioning toestel bestaat uit slechts 1 unit. Het monoblock airco toestel is een alles-in-één systeem waarbij alle onderdelen in één unit zitten. 

Split airco

Een split airco toestel bestaat uit 2 hoofdunits: een binnenunit en een buitenunit. Dit airco systeem wordt “split” genoemd omdat de twee units van elkaar gescheiden zijn en verbonden worden via koelings- en elektrische leidingen. Deze inbouw airconditioning wordt meestal aan de muur of op het plafond ingebouwd.

Multi split airco

Het multi split airconditioning toestel is een vergelijkbare variant van de split airco. Het enige verschil is dat dit toestel (zoals de naam al zegt), de mogelijkheid biedt om meerdere binnenunits te verbinden met één buitenunit

Ontvang tot 5 gratis offertes

Voordelen en nadelen van monoblock en split airco

Voordelen van monoblock airconditioning:

  • Eenvoudige installatie: het systeem kan snel en eenvoudig gemonteerd worden.
  • Draagbaarheid en flexibiliteit: een van de grootste voordelen van de monoblock airconditioner is de draagbaarheid. Hij kan eenvoudig verplaatst worden naar andere ruimtes. Daarnaast heeft dit type airconditioningsysteem geen buitenunit nodig, waardoor het ideaal is in situaties waarin het installeren van een buitenunit niet mogelijk is.

Nadelen van monoblock airconditioning:

  • Last van geluid: vanwege de interne compressoren en ventilatoren (die zich in dezelfde eenheid bevinden), kan de monoblock airconditioning soms luid zijn. Het geluid kan in de slaapkamer bijvoorbeeld storend zijn.
  • Beperkt koelvermogen: de monoblock airconditioning is voornamelijk gemaakt voor het koelen van kleine ruimtes. Hierdoor heeft hij meestal niet het vermogen om grotere ruimtes efficiënt te koelen.

Voordelen van split airconditioning:

  • Efficiëntie: bij de split airconditioning voert de condensor de warmte af naar buiten, waardoor de binnenunit in staat is om te koelen. Dit zorgt voor een hogere efficiëntie.
  • Geluidsarm: de split airconditioning is over het algemeen erg stil.
  • Flexibele temperatuurregeling: doordat de split airconditioning meerdere binnenunits kan hebben, is het in staat verschillende ruimtes afzonderlijk koelen. Ook de temperatuur kan individueel worden bepaald.

Nadelen van split airconditioning:

  • Complexe installatie: de installatie van een split airconditioning vraagt veel professionaliteit omdat de elektrische bedrading correct moet worden geïnstalleerd. Dit brengt tijd en kosten met zich mee.
  • Vereist buitenunit: een split airconditioning systeem heeft een buitenunit nodig, wat extra ruimte vereist voor installatie. Dit kan een probleem zijn wanneer er maar een beperkte ruimte beschikbaar is of de buitenunit niet geschikt is voor de installatie.  
aircosysteem installeren

Prijs voor elk type airco

Overzicht richtprijzen 2023

Het is belangrijk om te weten dat de prijs van een airconditioningsysteem sterk kan variëren. Factoren zoals het type systeem, de energie-efficiënte, de capaciteit, het merk, en de installatiekosten spelen een grote rol.

Een monoblock airconditioning biedt vaak een lagere prijs met prijsklassen die doorgaans variëren van € 200 tot € 800, afhankelijk van de capaciteit en de functies van het systeem.

De prijs van een split airconditioning varieert van ongeveer € 800 tot enkele duizenden euro’s. De eerder genoemde factoren spelen hierbij opnieuw een belangrijke rol.

De prijs van een multi split airconditioning ligt over het algemeen hoger dan een split airco. Dit komt omdat er extra binnenunits aangesloten worden op één buitenunit. Deze prijzen schommelen rond enkele duizenden euro’s, maar afhankelijk van het aantal binnenunits en de totale capaciteit van het systeem kunnen ze behoorlijk oplopen.

airco blaast koele lucht

Ook interessant voor jou: 

Wat is het beste airco systeem?

Wat het beste airco systeem is, hangt af van je specifieke situatie en hoe groot je budget is. Uit de laatste consumentenbond test in Nederland was in 2023 de LG Dualcool Prestige split unit het beste airco systeem. 

Wat kost een airco in huis inclusief montage?

Een monoblock vaste airco zonder buitenunit kost 1.200 tot 3.000 euro inclusief plaatsing. Een split  vaste airco met buitenunit heeft een prijs die tussen de 1.500 en 3.000 euro ligt inclusief plaatsing. Tot slot kost een mobiele airco met of zonder buitenunit minstens 250 euro. De kosten kunnen hier aanzienlijk variëren afhankelijk van welk model je kiest. 

Hoe airco systeem spoelen?

De systeemcomponenten van een airco worden gespoeld aan de hand van een spoelsysteem en een chemische oplossing. Vervolgens worden de resten van het spoelmiddel met stikstof verwijderd. Ook het systeem zelf moet met stikstof gedroogd worden. Je kunt ook spoelen met behulp van een koudemiddel of spoelvloeistof. 

Wil je airco laten installeren? Vergelijk verschillende offertes en airco installateurs

Indien je van plan bent om een airco te laten installeren, loont het om een vakman in te schakelen. Naast de garantie op vakkundig werk, kan hij of zij ook de beste oplossing vinden voor jouw persoonlijke situatie. Vul vandaag nog het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes en advies op maat. Zo kan je de juiste keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
mini airco met wieltjes
Mini airco
airco caravan
Airco caravan
airco met afvoerslang
Mobiele airco met slang
mobiele split airco
Mobiele split airco
airco
Mobiele airco met condensbak
airco vloermodel
Airco vloermodel
airco plafond
Plafond airco
airco in de woonkamer
Wand airco
airco slaapkamer
Airco slaapkamer
airco in de badkamer plaatsen
Airco in badkamer
raam airco
Raam airco
raamafdichting airco
Raamafdichting airco
airco op zolder
Airco op zolder plaatsen