Airco zonder afvoerslang: prijs, soorten en alternatieven

Airco’s zonder afvoerslang zijn een relatief nieuwe technologie die steeds meer wordt toegepast. Ze worden gebruikt om een ruimte op een comfortabele temperatuur te houden zonder dat een afvoerslang nodig is. Ze zijn eenvoudig te installeren en te bedienen en vereisen weinig onderhoud.

In dit artikel zullen we de verschillende soorten airco’s zonder afvoerslang bekijken, waaronder mobiele, split- en monoblock-units, en de verschillen tussen deze soorten. 

Wil je bijkomende professioneel advies van een airco installateur? Vraag info, tips en prijzen aan vakmannen in jouw regio via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Airco zonder afvoerslang, kan dat?

Het is zeker mogelijk om een airco zonder afvoerslang te vinden. Deze modellen staan bekend als luchtkoelers of aircoolers. Hoewel ze de ruimte niet echt koeler maken, hebben ze vooral invloed op de gevoelstemperatuur.

In tegenstelling tot traditionele airconditioners, hoeven airco’s zonder afvoerslang geen lucht af te voeren. Dit maakt ze handig in situaties waarbij het openen van ramen allergische reacties kan veroorzaken, zoals bij hooikoorts.

Bovendien hoef je je bij deze modellen geen zorgen te maken over het openen van ramen of slechte weersomstandigheden die binnen kunnen dringen. Hoewel ze niet dezelfde koelcapaciteit hebben als traditionele airconditioners, kunnen airco’s zonder afvoerslang nuttig zijn in bepaalde situaties.

Hoe werkt een airco?

Een airco zonder afvoerslang, zoals een luchtkoeler of aircooler, werkt anders dan een airco met een afvoerslang. In plaats van de warme lucht naar buiten af te voeren, laat het apparaat de warme lucht verdampen. De lucht wordt tegen een met water gevulde filter geblazen, waardoor een verkoelend effect ontstaat. Dit zorgt voor een aangename bries zonder dat je veel kosten maakt. Het nadeel is dat airco’s zonder afvoerslang soms iets minder efficiënt zijn in termen van koelcapaciteit.

Airco met versus zonder afvoer

Er zijn verschillende verschillen tussen een airco met een afvoerslang en een airco zonder afvoerslang:

 1. Koelcapaciteit: een airco met afvoerslang heeft over het algemeen een grotere koelcapaciteit en kan de temperatuur in de ruimte effectiever verlagen dan een airco zonder afvoerslang.
 2. Gebruik van raam: airco’s met afvoerslang vereisen vaak dat een raam openstaat om de warme lucht af te voeren. Dit kan ongemakkelijk zijn tijdens slechte weersomstandigheden. Airco’s zonder afvoerslang hebben dit probleem niet, aangezien er geen lucht naar buiten wordt afgevoerd.
 3. Echte airconditioning: airco’s zonder afvoerslang worden vaak luchtkoelers of aircoolers genoemd, omdat ze de ruimte niet echt koeler maken, maar vooral het gevoel van koelte versterken. Een airco met afvoerslang voert daadwerkelijk warme lucht af en zorgt voor een effectieve verlaging van de temperatuur.
airco zonder afvoerslang

Prijs airco zonder afvoerslang

Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen (excl. btw, incl. plaatsing) voor airconditioners zonder afvoer, waarbij het grootste prijsverschil wordt bepaald door het type (monoblock of split) en andere factoren zoals koelvermogen, merk en extra functies:

Type airco zonder afvoerGemiddelde prijs
Monoblock airco (zonder buitenunit)€ 1.200 – € 3.000
Split airco (met buitenunit)€ 1.500 – € 3.000
Per bijkomende binnenunit (bij een split airco)€ 800 – € 1.000

Houd er rekening mee dat dit richtprijzen zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren op basis van verschillende factoren en individuele omstandigheden. Het is altijd raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Ontvang direct prijzen op maat

Soorten airco zonder afvoerslang

Split-unit airco

Een split-unit airco bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits. De gekoelde lucht wordt via de binnenunits de ruimte ingeblazen, terwijl de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd. Hierbij zijn er zowel voordelen als nadelen:

Voordelen

 • Energiezuinig: split airco’s zijn over het algemeen energiezuiniger dan mobiele airco’s en verbruiken minder stroom.
 • Stille werking: split airco’s werken vaak erg stil, waardoor ze geen storende geluidshinder veroorzaken.
 • Flexibele plaatsing: de binnenunit kan op verschillende plaatsen in de ruimte worden geïnstalleerd, waardoor er meer vrijheid is in de keuze van de locatie.

Nadelen

 • Hogere kosten: een split airco vereist een grotere investering dan een mobiele airco. De initiële kosten zijn vaak hoger.
 • Installatie vereist: voor de plaatsing van een split airco is professionele installatie nodig door een erkende installateur.
 • Niet verplaatsbaar: een split airco kan niet eenvoudig van de ene ruimte naar de andere worden verplaatst.

Mobiele split-unit airco

Een mobiele split-unit airco is vergelijkbaar met een gewone split airco, maar met het voordeel van mobiliteit. Hierbij zijn er ook voordelen en nadelen:

Voordelen

 • Mobiliteit: een mobiele split-unit airco kan gemakkelijk worden verplaatst naar verschillende ruimtes in huis, afhankelijk van waar koeling nodig is.
 • Energiezuinigheid: mobiele split-unit airco’s zijn over het algemeen energiezuiniger dan traditionele mobiele airco’s.
 • Flexibele plaatsing: de binnenunit kan op verschillende locaties worden geplaatst, zoals vloer- of wandmodellen.

Nadelen

 • Hogere kosten: mobiele split-unit airco’s hebben over het algemeen hogere kosten in vergelijking met traditionele mobiele airco’s.
 • Installatie vereist: de installatie van een mobiele split-unit airco vereist professionele installatie door een erkende installateur.
 • Beperkte mobiliteit: hoewel mobiel, kunnen deze airco’s niet zo eenvoudig worden verplaatst als traditionele mobiele airco’s.

Evolar EVO-ES9000

De Evolar EVO-ES9000 is een specifiek model van een mobiele airco zonder afvoerslang. Hier zijn de voordelen en nadelen:

Voordelen

 • Geen afvoerslang: de Evolar EVO-ES9000 heeft geen afvoerslang nodig, waardoor er geen raamopeningen nodig zijn.
 • Eenvoudige installatie: dit model kan eenvoudig worden geïnstalleerd zonder technische voorkennis.
 • Verplaatsbaar: de Evolar EVO-ES9000 kan gemakkelijk worden verplaatst naar verschillende ruimtes in huis.

Nadelen

 • Mogelijk minder efficiënt: mobiele airco’s zonder afvoerslang hebben soms een lagere koelcapaciteit en kunnen iets minder efficiënt zijn in vergelijking met airco’s met afvoerslang.
 • Geluidshinder: net als andere mobiele airco’s kunnen geluidshinder en ventilatorgeluid optreden tijdens het gebruik.
 • Beperktere koelcapaciteit: afhankelijk van het model kan de koelcapaciteit beperkter zijn in vergelijking met andere airco’s.

Monoblock airco zonder buitenunit

Een monoblock airco zonder buitenunit is een ander type airco zonder afvoerslang. Hier zijn de voordelen en nadelen:

Voordelen

 • Geen buitenunit: monoblock airco’s hebben geen buitenunit nodig, waardoor er geen extra installatiewerkzaamheden nodig zijn.
 • Geschikt voor kleinere ruimtes: deze airco’s zijn vaak geschikt voor het koelen van kleinere ruimtes waar geen buitenunit kan worden geplaatst.
 • Eenvoudige installatie: de installatie van een monoblock airco zonder buitenunit is doorgaans eenvoudiger en minder tijdrovend.

Nadelen

 • Beperkte koelcapaciteit: monoblock airco’s hebben over het algemeen een beperktere koelcapaciteit en zijn mogelijk niet geschikt voor grotere ruimtes.
 • Geluidshinder: net als andere airco’s kunnen monoblock airco’s geluidshinder veroorzaken tijdens het gebruik.
 • Minder flexibel: omdat er geen buitenunit is, is het niet mogelijk om de gekoelde lucht naar andere ruimtes te leiden.
mobiele airco

Alternatieven voor airco zonder afvoerbuis

Luchtkoeler

Een luchtkoeler werkt door middel van koud water, waardoor de langsstromende lucht wordt afgekoeld. Hoewel het niet de meest efficiënte manier is om een huis te koelen, is het een zeer betaalbaar alternatief voor een airco zonder afvoerslang.

Luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is ontworpen om de droge lucht in huis te bevochtigen, waardoor het aangenamer aanvoelt. Hoewel een luchtbevochtiger geen significant temperatuurverschil creëert, is het een goede optie voor mensen met een beperkt budget die de luchtkwaliteit in huis willen verbeteren.

Ventilator

Een ventilator is een goed alternatief voor airconditioning en is verkrijgbaar in verschillende varianten. In tegenstelling tot een airco verkoelt een ventilator de lucht niet, maar verplaatst het de lucht in de ruimte. Toch kan de ruimte bij gebruik van een ventilator tot wel 3 graden koeler aanvoelen. Het is vooral een handige tussenoplossing of kan goed gecombineerd worden met een van de andere genoemde alternatieven.

ventilator

Vind een airco installateur

Wat zijn de beste mobiele airco’s zonder slang? Top 3

Fuave ACB09K01: de Fuave ACB09K01 is een betaalbare mobiele airco die ideaal is voor kleine ruimtes. Ondanks zijn compacte formaat biedt deze airco effectieve koeling en verfrissing.

Het apparaat is eenvoudig te bedienen en biedt een gebruiksvriendelijke oplossing voor mensen met een beperkt budget. De Fuave ACB09K01 beschikt over verschillende koelinstellingen en ventilatorsnelheden, zodat je de temperatuur naar wens kunt aanpassen. Het apparaat heeft een efficiënte energieprestatie, waardoor je energiekosten kunt besparen.

Met zijn draagbare ontwerp kan de airco gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte worden verplaatst, waardoor je overal in huis kunt genieten van verkoeling en comfort.

Eurom 180 Wifi: de Eurom Coolperfect 180 wifi is een krachtige mobiele airco die geschikt is voor het verkoelen van vrijwel elke ruimte. Met zijn hoge koelcapaciteit kan hij snel en efficiënt een aangename temperatuur creëren, zelfs tijdens de warmste dagen.

Het apparaat is uitgerust met geavanceerde functies, zoals wifi-connectiviteit, waardoor je de airco eenvoudig kunt bedienen via een smartphone of tablet. Dit biedt gemak en flexibiliteit, zodat je de temperatuur kunt regelen, zelfs als je niet thuis bent.

De Eurom Coolperfect 180 wifi heeft een stijlvol design en een gebruiksvriendelijk bedieningspaneel, waardoor hij zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

DeLonghi EL98 Eco: de DeLonghi EL98 Eco is een hoogwaardige mobiele airco met een focus op stille werking, energiezuinigheid en betrouwbaarheid. Deze airco is speciaal ontworpen om een comfortabele koeling te bieden in ruimtes tot 25m2.

Dankzij geavanceerde technologieën en een efficiënt koelsysteem kan de DeLonghi EL98 Eco de gewenste temperatuur handhaven met minimaal geluidsniveau. Het apparaat heeft een energiezuinige werking, waardoor je energiekosten kunt verlagen zonder in te leveren op prestaties. Met een garantie van 3 jaar ben je verzekerd van duurzaamheid en kwaliteit.

De DeLonghi EL98 Eco is een betrouwbare keuze voor wie op zoek is naar een stille en efficiënte mobiele airco zonder afvoerslang.

mini airco met wieltjes

Airco zonder afvoerslang kopen: vraag deskundig advies en prijzen

Wil je een airco zonder afvoerslang kopen? Ontvang deskundig advies en prijzen door gratis offertes aan te vragen via het onderstaande formulier. Vergelijk verschillende specialisten en ontdek de beste oplossing voor jouw situatie.

Het loont om verschillende aanbiedingen te vergelijken en advies op maat te krijgen. Elk huis en elke behoefte is immers anders.

Door offertes aan te vragen, kun je prijzen vergelijken en de beste deal vinden. Profiteer van de meerwaarde van deskundig advies bij het kiezen van een airco zonder afvoerslang. Vul het formulier in en maak een weloverwogen beslissing voor een comfortabele omgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.