Airco in huis: prijzen, voordelen en soorten

Overweeg je een airco in huis te halen? Pas als je goed geïnformeerd bent over de voor- en nadelen, de verschillende soorten aircosystemen en hun prijs is het mogelijk om te kiezen en dus een airco te kopen. Alle info om de juiste keuze te maken, vind je in dit artikel.

Meer weten? Wil je graag prijzen vergelijken? Ben je op zoek naar een airco installateur? Dat kan je snel en eenvoudig via onze offertepagina.

Ontvang advies en prijzen op maat

Airco: prijs

airco in huis

Het spreekt voor zich dat je eerst meer wil weten over de prijs als je plant een airco in je woning te plaatsen. Zo kan jij je beter voorbereiden.

De exacte prijs van een aircosysteem is moeilijk te bepalen. Over het algemeen mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de 1.200 en 3.000 euro voor een vaste airco zonder buitenunit. Wil je liever een systeem met één binnen- en buitenunit? Dan start de prijs vanaf ongeveer 1.500 euro. Per binnenunit betaal je 800 tot 1.000 euro extra.

Soort airco Richtprijs
Vaste airco zonder buitenunit ca. € 1.200 – 3.000
Vaste airco met binnen- en buitenunit vanaf € 1.500
Per extra binnenunit ca. € 800 – 1.000

Zoals je ziet, een airco is een flinke investering, maar je kan in sommige gevallen wel rekenen op een premie of een ander voordeel. Als je bijvoorbeeld je airco in een woning van 10 jaar of ouder laat plaatsen door een erkende aannemer kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6 % in plaats van 21 %. Dat scheelt al heel wat!

Ontvang advies en prijzen op maat

Airco in huis: voordelen en nadelen

Een airco in huis biedt zowel voor- als nadelen. Het is interessant om ze te kennen, zodat je weet wat je mag verwachten.

Voordelen airco in huis

Het grootste voordeel van een airco in huis is het comfort dat het je biedt. In de zomer hoef je je niet langer ongemakkelijk te voelen door de warmte of hitte. In plaats daarvan geniet je van een frisse ruimte. Dat verhoogt niet alleen het gezelligheidsgevoel, maar zorgt er ook voor dat je je meer kan concentreren. Om die reden wordt er vaak gebruikgemaakt van airco’s in bedrijfspanden. Maar ook voor je woning is het een groot pluspunt!

Een airco in huis is ook goed voor je gezondheid. Je vermijdt een hete ruimte en alle lichamelijk ongemakken die je daarvan kan ondervinden. Denk aan longaandoeningen, hart- en vaatziekten, enzovoort. Vele airco’s werken bovendien luchtzuiverend en -ontvochtigend, waardoor het nog meer voordelen biedt voor je welzijn!

Vandaag kan je met heel wat airco toestellen ook ruimtes verwarmen. Zo wordt bijvoorbeeld je kachel quasi overbodig. Je maakt het jezelf makkelijker en je bespaart zelfs plaats in je woning! Deze toestellen werken op een warmtepomp. Ze zijn energiezuinig. Wat je veel geld uitspaart.

Nadelen

Zo’n airco in huis biedt dus veel interessante voordelen. Niet voor niets dat steeds meer mensen hiervoor opteren. Maar net zoals alles, heeft een airco in huis ook enkele nadelen.

Deze minpunten gaan vooral samen met het soort toestel dat je kiest. Zo kan een airco bijvoorbeeld veel energie verbruiken, maar dit geldt dan hoofdzakelijk voor oudere modellen. Tegenwoordig zijn de meeste toestellen voorzien van een groen energielabel. Met een splitsysteem verkoel en verwarm je bovendien enkel de meeste noodzakelijke ruimtes, waardoor je niet nodeloos energie verliest.

Investeren in een toestel dat energiezuinig is, loont dus zeker de moeite. Als je dit doet, zijn er nagenoeg geen nadelen aan een airco in huis.

Soorten airco: doelgericht ruimtes koelen

Als je overweegt om een airco in huis te plaatsen, is het handig om de verschillende soorten te ontdekken. Elk type aircotoestel heeft namelijk z’n eigen voor- en nadelen. Bovendien passen sommige types beter in bepaalde ruimtes dan andere. Hieronder kom je te weten welk aircosysteem het meest geschikt is voor jouw situatie.

Meer weten? Vraag advies en prijzen

Mobiele airco

De mobiele airco is de goedkoopste in zijn soort. De prijzen starten vanaf 200 euro. Wil je een ruimte op een goedkope manier verkoelen, hoef je niet te twijfelen.

Dit type airco wordt vaak echter alleen gekozen als tijdelijke oplossing om een ruimte af te koelen. Dat heeft natuurlijk een reden: het werkt minder krachtig als andere soorten airco, maakt veel lawaai en verbruikt meer. Het grote voordeel is dan weer dat je hem eenvoudig verplaatst. Dat is in bepaalde situaties erg handig!

Mobiele airco’s zijn verkrijgbaar met of zonder afvoer naar buiten. De meest eenvoudige keuze is uiteraard zonder afvoer, want anders moet je steeds een opening naar buiten voorzien. Hierdoor kan warme lucht langs het raam naar binnenglippen. Ideaal is dat niet!

Een afvoerbuis is ook onhandig en ziet er niet zo fraai uit. Maar het grote voordeel is dat je met dit type airco een ruimte veel sneller afkoelt. Hou er wel rekening mee dat hij meer verbruikt dan een mobiele airco zonder afvoer.

mobiele airco in huis

Mono-split airco

De mono-split airco is ideaal als je slechts één ruimte wil verkoelen. Het heeft een binnen- en buitenunit.

Als je jouw mobiele airco wil vervangen, is dit het beste alternatief. Het maakt namelijk veel minder lawaai en werkt zuiniger. Om die redenen is het een goede keuze voor je kantoor, slaapkamer of andere ruimtes waar rust en concentratie belangrijk zijn.

Twijfel je tussen een single-split en een multi-split airco? Dan is een keuze maken niet altijd even simpel. Veel is afhankelijk van hoeveel ruimtes je wil verkoelen of verwarmen. Als het slechts één ruimte betreft, volstaat een mono-split airco. Je kan nog altijd binnenunits bijkopen voor andere kamers en koppelen aan de buitenunit. Je spreekt dan niet langer van een single-split, maar van een multi-split airco.

Ook als je voor een mono-split airco kiest, zijn er meerdere modellen verkrijgbaar. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een mobiele split-airco of voor een vast type. Het grote voordeel van een mobiele mono-airco is dat het weinig plaats inneemt. Op langere termijn is een vast model een betere keuze!

mono-split airco huis

Multi-split airco

Een multi-split airco heeft één buitenunit en meerdere binnenunits. Als je graag je volledige woning wil afkoelen, is dit voor jou de beste optie.

Hoeveel binnenunits je maximaal op je buitenunit kan aansluiten, hangt van het type af. Per koelleiding kan je namelijk één binnenunit aansluiten. Het is dus een goed idee om hier op voorhand rekening mee te houden.

Multi-split airco’s zijn ook eenvoudig te bedienen, via een infrarood afstandsbediening of via een app. Je kan in elke ruimte een andere temperatuur instellen. Dat is handig, want in bepaalde ruimtes heb je het nu graag eenmaal koeler of warmer dan in andere. Je geniet dankzij dit systeem dus altijd en overal van een perfect klimaat!

multi-split airco huis

Verwarmen met airco in huis

Met heel wat aircondition toestellen kan je vandaag ook ruimtes verwarmen. Een groot voordeel, want door deze extra functie wordt je bestaande verwarming quasi overbodig. Hierdoor spaar je plaats uit.

Verwarmen met airco is mogelijk dankzij een lucht-lucht warmtepomp systeem. Als je beslist om hierin te investeren, zal je er geen spijt van hebben. Een lucht-lucht warmtepomp verbruikt namelijk tot wel 4 keer minder energie dan elektriciteit. Dit verschil zal je vrijwel meteen op je energiefactuur merken.

Meer weten? Vraag advies en prijzen

Onderhoud en bijvullen airco

Een airco moet af en toe onderhouden en bijgevuld worden. Doe je dat niet, dan zal hij niet langer optimaal werken. Koelvloeistof laat je best toevoegen door een erkend professional.

Hij zal eerst de restanten koelvloeistof en het vocht verwijderen, en vervolgens het toestel testen op lekkages. Als dat in orde is, vult hij dan de vloeistof bij. Je laat dit het best om de twee jaar uitvoeren of wanneer er zich problemen voordoen.

Regelmatig je airco onderhouden is alvast geen overbodige luxe. Sterker nog, als je airco veel koelmiddel bevat is dit zelfs verplicht. Tijdens het onderhoud wordt er gecontroleerd op verstopte filters, de koelvloeistof wordt gecheckt en er wordt ook gekeken of er geen sprake is van lekken.

Per onderhoudsbeurt betaal je ongeveer 150 euro.

Zelf airco onderhouden

Waarschijnlijk vraag jij je af of het toch mogelijk is om het onderhoud van je airco zelf te doen. Het bespaart je tenslotte heel wat geld uit.

In principe is het zo dat je een deel van het airco onderhoud perfect op eigen houtje kan uitvoeren. Het reinigen van de filters bijvoorbeeld. Dat is helemaal geen lastige klus!

Het is echter wel zo dat een vakman beter kan controleren waar eventuele problemen zich situeren. Zo vermijd je onvoorziene problemen en eventueel hogere kosten. Om er zeker van te zijn dat alles nog optimaal werkt, laat je het onderhoud dus best over aan een airco-expert.

Airco in huis kopen: vraag advies en vergelijk prijzen

Voor je overgaat tot de aankoop en het laten plaatsen van een airco in huis is het belangrijk dat je info inwint over de verschillende opties. Zo vermijd je later eventuele kopzorgen of problemen!

Tijdens je zoektocht naar informatie mag je zeker niet vergeten om offertes op te vragen bij meerdere airco installateurs. Het kost slechts enkele minuten van je tijd en is volledig gratis en vrijblijvend.

Via onderstaand offerteformulier ontvang je tot 5 gratis offertes van airco-experts. Vraag nu, ontvang advies en prijzen op maat, en vind direct de installateur voor jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.