Airco in huis: prijzen, voordelen en soorten

Airco in huis wordt steeds populairder vanwege de vele voordelen die het biedt. Naast het verlagen van de temperatuur kunnen moderne airco-systemen ook verwarmen, waardoor ze het hele jaar door nuttig zijn. Bovendien zijn er verschillende soorten airco’s beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en prijsklassen.

In dit artikel worden de prijzen, voordelen en verschillende soorten airco’s besproken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het overwegen van een airco in huis.

Meer weten? Wil je graag prijzen vergelijken? Ben je op zoek naar een airco installateur? Dat kan je snel en eenvoudig via onze offertepagina.

Ontvang advies en prijzen op maat

Airco in huis prijs 2024

Om te beginnen is het belangrijk om de prijzen van airconditioningsystemen in huis te begrijpen. De kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, het type systeem en de installatiekosten. Hieronder vind je een schematisch overzicht van de geschatte prijsklassen voor airco-installaties in 2024:

Type aircoGemiddelde prijs
Vaste airco (met buitenunit)€ 1.500 tot € 3.000
Vaste airco (monoblock, zonder buitenunit)€ 1.200 tot € 3.000
Multi-split airco€ 1.500 tot € 3.000 
Designer airco€ 1.000 tot € 4.500
Airco met wifi€ 750 tot € 1.750
Extra binnenunit€ 1.000 per unit
Mobiele airco€ 300 tot € 1.000

De bovengenoemde prijzen zijn slechts een indicatie en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke vereisten van de installatie.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Factoren die een rol spelen 

Bij het overwegen van een airconditioningsysteem voor je huis zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste factoren:

  1. Grootte van de ruimte: de grootte van de ruimte die je wilt koelen is een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste airconditioningsysteem. Een kleinere kamer heeft mogelijk een andere capaciteit nodig dan een grotere ruimte.
  2. Energie-efficiëntie: het is belangrijk om te kiezen voor een energiezuinig airconditioningsysteem om je energieverbruik en kosten laag te houden. Let op het energielabel en de SEER-rating (Seasonal Energy Efficiency Ratio) bij het selecteren van een systeem.
  3. Installatiekosten: de installatiekosten kunnen variëren afhankelijk van het type airconditioningsysteem en de complexiteit van de installatie. Zorg ervoor dat je deze kosten meeneemt bij het budgetteren.
  4. Onderhoud: airconditioningsystemen vereisen regelmatig onderhoud om optimaal te blijven functioneren. Houd rekening met de onderhoudsvereisten en kosten bij het maken van je keuze.
airco in huis plaatsen

Airco in huis: voordelen en nadelen

Airconditioningssystemen worden steeds populairder in woningen vanwege de vele voordelen die ze bieden. In dit gedeelte worden de voordelen en nadelen van het installeren van een airco in huis besproken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen airco in huis

Het hebben van een airconditioningsysteem in huis brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste kun je met een airco de temperatuur in je huis naar wens regelen, wat zorgt voor een comfortabele omgeving, vooral tijdens warme zomerdagen. Daarnaast verbetert een airco de luchtkwaliteit in huis door de circulatie van lucht te bevorderen en allergenen en stofdeeltjes te verminderen. Dit is vooral gunstig voor mensen met allergieën.

Bovendien zorgt een koele slaapkamer met een airco voor een betere nachtrust. Je kunt de temperatuur optimaliseren, zelfs tijdens hittegolven, wat bijdraagt aan een goede slaapkwaliteit. Een ander voordeel is dat een koele en comfortabele omgeving de productiviteit verhoogt. Je kunt je beter concentreren en efficiënter werken, zelfs tijdens hete zomerdagen. Moderne airconditioningsystemen zijn ook stil en energiezuinig, waardoor ze je comfort bieden zonder storende geluiden of hoge energierekeningen.

Nadelen

Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van airconditioningsystemen in huis. Ten eerste zijn de initiële kosten van het aanschaffen en installeren van een airco vaak hoog, vooral bij complexe systemen zoals multi-split of VRF airco’s. Daarnaast vereisen airconditioningsystemen regelmatig onderhoud en reiniging om optimaal te blijven functioneren, wat extra kosten en tijd met zich meebrengt.

Een ander nadeel is dat airco de luchtvochtigheid in huis kan verminderen, waardoor de lucht droger wordt. Dit kan leiden tot problemen zoals een droge huid, geïrriteerde ogen en ademhalingsproblemen, vooral voor mensen met allergieën of astma. Ten slotte heeft het gebruik van airconditioningsystemen een impact op het milieu, vanwege de verhoogde CO2-uitstoot en energieverbruik. Het is daarom belangrijk om energiezuinige modellen te kiezen en het gebruik van airco te beperken wanneer dat mogelijk is.

Als je overweegt om een airco in huis te plaatsen, is het handig om de verschillende soorten te ontdekken. Elk type aircotoestel heeft namelijk z’n eigen voordelen en nadelen. Bovendien passen sommige types beter in bepaalde ruimtes dan andere. Hieronder kom je te weten welk aircosysteem het meest geschikt is voor jouw situatie.

Meer weten? Vraag advies en prijzen

Waar kan ik mijn airco plaatsen?

Airconditioningssystemen kunnen vrijwel overal in huis worden geplaatst, en ze zijn tegenwoordig erg populair. Hier bespreken we enkele van de meest voorkomende plaatsen waar je een airco kunt installeren en de voordelen die ze bieden.

airco plaatsen

Airco in de slaapkamer

Een airco in de slaapkamer kan zorgen voor een comfortabele en rustgevende slaapomgeving, vooral tijdens warme zomeravonden. Het stelt je in staat om de temperatuur naar wens aan te passen, zodat je kunt genieten van een aangename nachtrust. Bovendien kan een airco in de slaapkamer helpen bij het verminderen van geluidsoverlast, waardoor je ongestoord kunt slapen.

Airco in de woonkamer

De woonkamer is een andere veelvoorkomende ruimte waar airconditioning wordt geïnstalleerd. Het hebben van een airco in de woonkamer zorgt voor een comfortabele leefomgeving, vooral wanneer je gasten ontvangt of gewoon ontspant na een lange dag. Het stelt je in staat om de temperatuur te regelen en een aangename sfeer te creëren voor zowel jou als je bezoekers.

Airco in de keuken

In de keuken kan het behoorlijk warm worden, vooral tijdens het koken. Het installeren van een airco in de keuken kan helpen bij het reguleren van de temperatuur en het afvoeren van overtollige hitte. Dit creëert een comfortabele omgeving waarin je kunt koken zonder overmatig zweten of ongemak.

Ontvang gratis advies van een airco-expert

Soorten airco in huis: doelgericht ruimtes koelen

Er zijn verschillende soorten airconditioningsystemen beschikbaar die zijn ontworpen om specifieke ruimtes af te koelen en aan de behoeften van gebruikers te voldoen. Hier bespreken we enkele van de populairste soorten airco’s en hun kenmerken.

vaste airco in de slaapkamer

Vaste airco

Een vaste airco, ook wel bekend als een split airco, is een veelgebruikte optie voor het koelen van individuele ruimtes of meerdere ruimtes in huis. Het bestaat uit twee hoofdcomponenten: een binnendeel dat de gekoelde lucht verspreidt en een buitendeel dat de warmte afvoert.

Een vaste airco biedt efficiënte koeling en is ideaal voor langdurig gebruik in specifieke ruimtes, zoals de slaapkamer, woonkamer of kantoor. Het vereist professionele installatie, waarbij het binnendeel op een strategische plaats wordt gemonteerd en het buitendeel buiten wordt geplaatst.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een draagbaar apparaat dat flexibiliteit biedt bij het koelen van verschillende ruimtes. Het is gemakkelijk te verplaatsen en vereist geen permanente installatie. Een mobiele airco bestaat uit een enkele eenheid met een afvoerslang voor het afvoeren van warme lucht naar buiten.

Het kan worden gebruikt in ruimtes waar geen vaste airco-installatie aanwezig is, zoals slaapkamers, studeerkamers of kleine appartementen. Mobiele airco’s zijn handig, maar kunnen iets minder krachtig zijn dan vaste systemen en produceren soms wat geluid.

Mono-split airco

Een mono-split airco is een type vaste airco-installatie dat bestaat uit één binnendeel en één buitendeel. Het is ontworpen om een specifieke ruimte efficiënt te koelen en wordt vaak gebruikt in slaapkamers, woonkamers of kantoren.

Het voordeel van een mono-split airco is dat het een individuele ruimte zeer effectief kan koelen, met de mogelijkheid om de temperatuur naar wens aan te passen. Het biedt een stille werking en is energiezuinig, waardoor het een goede keuze is voor gerichte koeling.

mono-split airco huis

Multi-split airco

Een multi-split airco is vergelijkbaar met een mono-split airco, maar kan meerdere binnendelen aansluiten op één buitendeel. Hierdoor kan het meerdere ruimtes in huis efficiënt koelen. Een multi-split airco biedt flexibiliteit en maatwerk, omdat je verschillende temperaturen kunt instellen voor elke ruimte, afhankelijk van de behoeften.

Dit type airco is ideaal voor woningen waar meerdere kamers moeten worden gekoeld zonder de noodzaak van individuele buitendelen.

multi-split airco huis

Verwarmen met airco in huis

Wist je dat je airconditioning niet alleen kunt gebruiken om je huis te koelen, maar ook om te verwarmen? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar moderne airco-systemen zijn in staat om zowel te koelen als te verwarmen. Hier leggen we uit hoe je je airco kunt koppelen aan de verwarmingsfunctie.

Met een omkeerklep kan de warmtepompfunctie van een airco worden geactiveerd, waardoor warmte uit de buitenlucht wordt gehaald en naar binnen wordt getransporteerd. Dit betekent dat een airco niet alleen in de zomer kan koelen, maar ook in de winter kan verwarmen.

Let op: Niet alle airco-systemen hebben een verwarmingsfunctie. Bij het kopen van een airco is het belangrijk om te controleren of deze zowel kan koelen als verwarmen, zodat je het hele jaar door kunt genieten van een aangename temperatuur in huis.

Onderhoud en bijvullen airco in huis

Het regelmatig onderhouden van je airco-systeem is essentieel om de optimale werking te behouden. Hierbij kun je denken aan het reinigen of vervangen van de filters, het schoonhouden van de condensor en verdamperspoelen, en het controleren op eventuele blokkades die de luchtstroom belemmeren.

Daarnaast kan het nodig zijn om je airco bij te vullen met koelmiddel. Na verloop van tijd kan een airco-systeem namelijk koelmiddel verliezen, wat invloed kan hebben op de prestaties. Het bijvullen van koelmiddel moet echter worden uitgevoerd door een professionele installateur om ervoor te zorgen dat de juiste hoeveelheid en het juiste type koelmiddel worden gebruikt.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Kan ik zelf mijn airco onderhouden? 

Het onderhouden van je airco-systeem is belangrijk voor een goede werking. Je kunt zelf filters reinigen en de buitenunit schoonhouden. Voor complexer onderhoud kun je het beste een airco installateur inschakelen om schade te voorkomen. Raadpleeg altijd de handleiding en neem indien nodig contact op met een expert.

airco installateur in je buurt

Airco met binnen of buitenunit laten installeren?

Bij het kiezen van een airco-systeem heb je de keuze tussen een airco met een binnen- en buitenunit of een systeem zonder buitenunit dat volledig binnenshuis wordt geïnstalleerd. Beide opties hebben hun eigen kenmerken en voordelen.

Een airco met binnen- en buitenunit is krachtig en kan meerdere kamers koelen of verwarmen. De binnenunit blaast de lucht de ruimte in, terwijl de buitenunit de warmte afvoert. Het nadeel is dat de buitenunit ruimte inneemt en mogelijk installatiekosten met zich meebrengt.

Een airco zonder buitenunit maakt gebruik van kanalen in de wanden of het plafond om de lucht te verspreiden. Hierdoor is er geen zichtbare buitenunit nodig. Het is esthetisch aantrekkelijker en heeft geen impact op de buitenruimte. Het nadeel is dat deze systemen vaak minder krachtig zijn en mogelijk niet geschikt voor grotere ruimtes.

Bestaan er goedkope airco’s?

Er bestaan goedkope airco’s die geschikt zijn voor thuisgebruik. Deze airco’s bieden een betaalbare optie om je huis te koelen en kunnen een goede keuze zijn als je een beperkt budget hebt.

Er zijn verschillende merken en modellen die bekend staan om hun betaalbaarheid. Enkele van de topmerken in de categorie van goedkope airco’s zijn AEG, Tristar, Eurom, en Trotec. Deze merken bieden betaalbare opties met redelijke prestaties en functionaliteiten die voldoen aan de basisbehoeften van koeling.

Airco in huis kopen: vraag advies en vergelijk prijzen

Bij het kopen van een airco voor je huis is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en verschillende opties te vergelijken. Gelukkig kun je hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen, waardoor je nog beter geïnformeerd wordt en eenvoudig prijzen kunt vergelijken. Op deze manier vind je de beste oplossing voor jouw specifieke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Airco aansluiten op ventilatiesysteem
Airco aansluiten op ventilatiesysteem
Airco en zonnepanelen
Airco en zonnepanelen
Werking airco
Werking airco