Airco installeren in bestaande woning: wat zijn de mogelijkheden?

Door de hoge temperaturen zoeken heel wat mensen een goede airconditioning om het huis koel te houden. Maar is het mogelijk om een airco te installeren in een bestaande woning? Om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet, geven we in dit artikel een overzicht van de aandachtspunten. Het is namelijk niet bij ieder bestaand huis even vanzelfsprekend om een airconditioning te plaatsen. Wil je advies op maat of meer info? Vul het offerteformulier in. 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Kan een airco-installatie in een bestaande woning? 

In de meeste gevallen kan je een airco in een bestaande woning plaatsen. 

De leidingen van een vaste airconditioning worden door de buitenmuur naar buiten geleid. Een split-airco heeft aan de buitenkant een buitenunit. Bij een monoblock airco komt er een rooster op de buitenmuur. Zo zijn de leidingen mooi weggewerkt. 

Wanneer je een airco in een bestaand huis wil plaatsen, is het van belang de sterkte van zowel de binnen- als buitenmuren te controleren. De meeste buitenmuren zijn sterk genoeg, maar niet alle binnenmuren zijn geschikt om een airco-installatie te dragen. 

Wil je weten of je binnenmuren sterk genoeg zijn? Schakel dan een airco deskundige in. Hij of zij heeft de nodige kennis en ervaring om je advies op maat te geven. 

airconditioning met afstandsbediening

Welke soorten airco in een bestaand huis? 

Er bestaan verschillende soorten airco’s die je huis kunnen koelen en/of verwarmen. Hieronder leggen we uit welke types in een bestaande woning geplaatst kunnen worden. Ieder airconditioning systeem heeft andere vereisten waar je best rekening mee houdt. 

1. Single-split airco systeem 

Een single-split airco is een vast airconditioning systeem dat warme lucht uit de ruimte onttrekt en vervolgens via de buitenunit naar buiten afvoert. Aan de hand van het koudemiddel wordt de verse lucht gekoeld en daarna via de binnenunit in de ruimte geblazen.

Dit type airco heeft een buitenunit nodig. Hou daar rekening mee wanneer je een single-split airco wenst te installeren. Het is belangrijk dat je voor de buitenunit over ruimte rondom je woning beschikt. 

Omdat een single-split airco maar één binnen- en buitenunit heeft, is er vaak genoeg ruimte in een bestaande woning om het te installeren. 

2. Multi-split airco systeem 

Een multi-split airco is ook een vast airconditioning systeem. Het verschil met een single-split airco is dat dit type extra binnenunits heeft die op één buitenunit aangesloten worden. Daarom kan je met dit toestel meerdere ruimtes in een woning koelen en/of verwarmen. Het aantal units binnen bepaalt hoeveel ruimtes je van koeling of verwarming kunt voorzien.  

Zorg dat je voldoende ruimte in je huis hebt om de binnenunits te installeren. Gelukkig heeft een split airco verschillende modellen zoals een wandmodel en vloermodel. Zo kan je jouw beschikbare ruimte optimaal gebruiken. 

3. Monoblock airconditioning 

Een monoblock airco is een vaste airconditioning die niet alleen met een buitenunit werkt, maar ook met luchtkanalen. Twee luchtkanalen worden in de gevel geïnstalleerd. Deze regelen de luchttoevoer en -afvoer. 

Een monoblock airco koelt minder dan een split airco en is daarom ideaal voor kleinere ruimtes en woningen. Het lagere vermogen maakt deze toestellen voordeliger dan split airco’s. Zorg dat je in jouw bestaande woning genoeg ruimte hebt voor zowel de binnenunit, buitenunit als luchtkanalen. 

4. Mobiele airconditioning 

Een mobiele airco is mogelijk in iedere woning die een elektriciteitsaansluiting heeft. Het voordeel van dit type airconditioning is dat je het gemakkelijk kunt verplaatsen. Zo kan de mobiele airco bijvoorbeeld overdag je woonkamer koelen en ‘s nachts je slaapkamer. 

Heb je niet genoeg ruimte om een split airco of monoblock airco te plaatsen? Wil je één ruimte per keer koelen, maar de mogelijkheid hebben om het toestel te verschuiven? Dan is een mobiele airconditioning de perfecte keuze voor jou. 

Kan ik thuis een buitenunit plaatsen? 

Hierboven hebben we al kort besproken dat je over genoeg ruimte moet beschikken om een buitenunit te plaatsen. Er zijn echter nog enkele zaken waarmee je best rekening houdt wanneer je een buitenunit in je bestaande woning wenst te plaatsen. 

Bij de plaatsing van een buitenunit zorg je best voor de volgende zaken

  • Voldoende ruimte. Rondom de buitenunit moet er voldoende plaats zijn om de warme lucht weg te blazen. Zorg dat er geen muur of andere objecten zijn die de ventilator van de buitenunit blokkeren. 
  • Afstand. De buitenunit mag niet te ver van de binnenunit staan. Het leidingwerk mag zeker niet langer dan 25 meter zijn. Anders werkt je airco systeem niet optimaal en ligt het rendement een stuk lager. Ook het hoogteverschil tussen de buitenunit en binnenunit(s) mag niet te groot zijn. 
  • Schaduw. Plaats je buitenunit zeker niet in direct zonlicht. Hoe warmer je buitenunit, hoe intensiever het moet werken om de gewenste temperatuur te behouden. Daardoor verbruik je meer energie en is ook de levensduur van je toestel korter. 
  • Geluid. Zorg dat je buitenunit niet voor geluidsoverlast zorgt. Plaats het niet te dicht bij de erfgrens. Overdag mag een buitenunit op de perceelgrens niet meer dan 45 dB geluid maken. ‘s Nachts mag het niet meer dan 40 dB produceren. 

Tip: Weet je niet waar je jouw buitenunit kunt plaatsen? Vraag advies op maat aan specialisten via ons offerteformulier. 

Kom in contact met experten en krijg advies op maat voor jouw situatie

Aandachtspunten voor plaatsing airconditioning in een bestaande woning

Overweeg je om in jouw bestaande woning een airco te plaatsen? Dan neem je best de volgende aandachtspunten in overweging. Het is namelijk niet altijd mogelijk om een airco in een bestaande woning te installeren. 

vaste airco in woonkamer

1. Structuur van de woning

Controleer de structuur van je woning. Zo kan je zien welke locaties eventueel geschikt zijn om een airconditioning te plaatsen. Stel dat je een ouder huis met dikke muren hebt, dan is het misschien niet mogelijk om alle benodigde leidingen in de muur te installeren. 

Een ander mogelijk probleem is dat de binnenmuren niet sterk genoeg zijn om een airco te dragen. Vandaar dat je de structuur van je woning met de binnen- en buitenmuren best op voorhand laat nakijken. 

2. Stroomvoorziening 

Controleer of je stroomkast voldoende vermogen heeft om een airco op aan te sluiten. Het is mogelijk dat sommige oudere huizen een verouderde bedrading en/of beperkte capaciteit hebben. Als je dan een airconditioning installeert, krijg je waarschijnlijk met overbelasting te maken. 

Daarom laat je jouw stroomvoorziening best eerst door een elektricien nakijken. Hij of zij geeft je dan advies op maat. 

3. Ruimtebeperkingen 

Zorg dat je voldoende beschikbare ruimte hebt om de verschillende onderdelen van een airco te plaatsen. Sommige aircosystemen hebben bepaalde ruimtevereisten. Denk aan een buitenunit die voldoende plaats nodig heeft om de warme lucht te kunnen verspreiden. Als je woning niet over deze ruimte beschikt, is de installatie ingewikkelder of zelfs niet mogelijk. 

4. Gemeentelijke voorschriften en/of vergunningen 

Controleer of je gemeente bepaalde voorschriften heeft rond het installeren van een airconditioning. Soms moet je over bepaalde vergunningen of voorschriften beschikken om een airco te kunnen installeren. Zeker een monumentaal pand of woningen met erfpacht hebben vergunningen nodig. 

5. Kosten en budget 

Voordat je een airco plaatst, is het altijd verstandig om eerst de kosten van de airconditioning zelf, de installatie en de arbeidskosten in overweging te nemen. Ook eventuele aanpassingen aan je elektrisch systeem kosten geld. Bepaal of de installatie en alles wat erbij komt kijken financieel haalbaar is. 

Is er een aparte stroomgroep nodig voor een airconditioning? 

Voordat je de installatie van een airco laat doorvoeren, is het belangrijk om te controleren of het toestel op een bestaande stroomgroep aangesloten kan worden. Is dit niet het geval, dan heb je in je meterkast een nieuwe stroomgroep nodig. 

Per type airco geldt over het algemeen het volgende: 

  • Single-split of kleine multi-split airco. Een single-split airco kan vaak zonder problemen op een bestaande stroomgroep aangesloten worden. Ook een kleine multi-split airco kan op bestaande stroomgroepen werken, maar meestal moeten de verschillende binnenunits op aparte groepen aangesloten worden. De ene binnenunit heeft dan bijvoorbeeld een aansluiting op de woonkamer groep, terwijl de ander bij de slaapkamer groep hoort. 
  • Multi-split airco. Een airconditioning met een hoger vermogen heeft meestal een aparte stroomgroep nodig. Dit is het geval bij een airconditioning van 5 kW of meer. De installatie van een extra groep kost gemiddeld tussen de 180 en 250 euro. Soms heeft je aansluiting een verzwaring nodig. Een 1-fase aansluiting is dan niet voldoende. Huizen van na 2011 hebben meestal een 3-fase aansluiting nodig. De installatie van een verzwaring heeft een gemiddelde kostprijs die tussen de 250 en 350 euro ligt. 

Airco laten plaatsen in een bestaande woning? Verstuur je aanvraag en krijg prijsvoorstellen op maat van airco installateurs uit jouw regio 

Wil je een airco installeren in een bestaande woning? Of wil je advies op maat van airco deskundigen? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met airco installateurs uit jouw regio. Zij sturen je gratis vrijblijvende offertes op met prijsvoorstellen. Door verschillende offertes met elkaar te vergelijken, kan je je goed informeren en uiteindelijk de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Bovendien garandeert een specialist correct en veilig uitgevoerde werken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.