Split airco: uitvoeringen en prijzen

Split airco is een uitvoering van airconditioning waarbij het binnen- en buitenunit gescheiden zijn. Dit betekent dat de buitenunit buiten wordt geïnstalleerd en het binnen apparaat binnen. De buitenunit is verantwoordelijk voor het afvoeren van de warme lucht naar buiten en het binnen apparaat is verantwoordelijk voor het verwarmen of koelen van de interne lucht. Er zijn verschillende uitvoeringen van split airconditioning, elk met hun eigen kenmerken en prijzen.

Ben je op zoek naar een airconditioning installateur? Vind een vakman in je regio snel en eenvoudig via onze offertepagina.

Ontvang een prijs op maat

Wat is een split airco?

Split-airconditioning bestaat uit een buitenunit en binnenunit, verkrijgbaar als wand- of vloermodellen. Het is een ideale keuze voor wie een mobiele airco wil vervangen. De buitenunit zorgt voor de koeling en maakt de binnenunit stiller in vergelijking met mobiele airco’s.

Meestal worden de units recht tegenover elkaar geïnstalleerd, verbonden door een luchtkanaal of leiding. Het is ook mogelijk om de binnenunit iets verder van de buitenunit te plaatsen, met extra leidingen voor de verbinding.

split airco

Wat zijn de voordelen en nadelen van een split airco?

Ook een split airco kan zowel voordelen als nadelen hebben. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende aspecten om rekening mee te houden bij een split airco.

Voordelen van een split airco

Dankzij het gesplitste ontwerp van een airco systeem, kunnen de binnenunits compacter blijven. Hierdoor verlies je minder binnenruimte en ziet het er esthetisch beter uit met compacte binnenunits.

Bovendien biedt split-airconditioning flexibiliteit doordat je meerdere binnenunits op één buitenunit kunt aansluiten, zelfs van verschillende modellen. Je kunt dus bijvoorbeeld een plafondmodel in de ene ruimte kiezen en een wandairco in een andere ruimte. Ook is het mogelijk om later extra binnenunits toe te voegen aan een bestaand systeem.

Een ander voordeel is dat de lawaaierige onderdelen, zoals de compressor, in de buitenunit zijn geïnstalleerd. Hierdoor is er nauwelijks geluidshinder binnen de woning of het kantoor.

Daarnaast biedt een split-systeem meer vrijheid wat betreft de locatie. In tegenstelling tot monoblock airco’s, die direct aan een buitenmuur moeten worden geplaatst, kan de binnenunit van een split-systeem op een meer flexibele locatie worden geïnstalleerd, omdat deze niet rechtstreeks in contact hoeft te staan met de buitenlucht.

Nadelen van een split airco

Hoewel een split airco verschillende voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.

Ten eerste vereist de installatie van een split airconditioning ruimte aan de buitenzijde van het gebouw voor de buitenunit, wat mogelijk esthetische bezwaren kan opleveren. Bovendien is de installatie van een split airconditioning over het algemeen complexer en kostbaarder dan die van airco’s zonder buitenunit, zoals monoblock airco’s. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het nemen van een beslissing over het type airco dat het beste bij jouw behoeften past.

Vind een airco installateur

Uitvoeringen van split airco’s

Mono split airco

Een mono split airco is de meest voorkomende uitvoering van een split airconditioning. Het bestaat uit één buitenunit die verbonden is met één binnenunit. Dit systeem is ideaal voor het koelen van één specifieke ruimte, zoals een slaapkamer, woonkamer of kantoor. Het biedt een efficiënte en individueel regelbare koeling voor een specifieke ruimte.

Multisplit airco

Een multisplit airco is een variant van een split airconditioning waarbij één buitenunit wordt gecombineerd met meerdere binnenunits. Met een multisplit systeem kun je verschillende ruimtes in je woning, kantoor of andere gebouwen onafhankelijk van elkaar koelen. Dit biedt flexibiliteit en comfort, omdat elke binnenunit individueel kan worden bediend en aangepast aan de gewenste temperatuur. Het is een ideale oplossing voor het koelen van meerdere ruimtes met één buiteneenheid.

Warmtepomp airco

Een warmtepomp airco is een split airco systeem dat zowel kan koelen als verwarmen. Naast het leveren van verkoeling in de zomer, kan een warmtepomp airco ook dienen als een efficiënte verwarmingsoplossing tijdens de koudere maanden. Het maakt gebruik van een omkeerbare cyclus waarbij warmte uit de buitenlucht wordt gehaald en naar binnen wordt gebracht, waardoor een comfortabele temperatuur wordt gecreëerd.

split airco uitvoeringen

Wat is de prijs van een split airco?

Bij de aankoop van een split airco dien je rekening te houden met verschillende kostenfactoren, waaronder het type (mobiel of vast), het energieverbruik, de gekozen opties (koelen of koelen en verwarmen) en eventuele installatie- en onderhoudskosten.

De gemiddelde prijs van een split airco varieert tussen 1500 en 3500 euro, terwijl een multi split airco per binnentoestel 800 à 1000 euro extra kan kosten. Het is belangrijk op te merken dat prijzen sterk kunnen verschillen afhankelijk van de fabrikant, zoals Daikin, Panasonic, Philips, LG en Mitsubishi.

Bovendien kom je mogelijk in aanmerking voor een verlaagd Btw-tarief van 6% als je de airconditioning laat installeren in een privéwoning die ouder is dan 10 jaar.

Ontvang een prijs op maat

Wat is de zuinigste split airco?

De zuinigste split airco is de variant met energielabel A+++. Met een vast wandmodel bestaande uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits biedt een split airconditioning vele voordelen.

Het is stiller, energiezuiniger en heeft een grotere koelcapaciteit in vergelijking met mobiele airco’s.

Let op: De energielabels van mobiele airco’s en split airco’s zijn niet direct vergelijkbaar. Voor optimale energiezuinigheid wordt aangeraden te kiezen voor een split airco met energielabel A+++.

Hoe een split airco plaatsen?

Wanneer je hebt besloten om een airco te installeren in je huis of werkruimte, is het verstandig om de plaatsing over te laten aan een professionele vakman. Dit garandeert een correcte installatie, biedt garantie en voorkomt de noodzaak om speciaal gereedschap aan te schaffen.

De airco installateur volgt een gestructureerde aanpak:

  1. Plaatsbepaling van de buitenunit: samen met jou bepaalt de vakman een strategische locatie voor de buitenunit, zodat deze discreet wordt geplaatst.
  2. Leggen van leidingen: er worden gaten geboord om de benodigde leidingen te leggen.
  3. Plaatsing van de binnenunits: de vakman kiest de optimale posities voor de binnenunits, rekening houdend met factoren zoals wandsterkte en afstanden tot de buitenunit.
  4. Testen van de airco: de installateur controleert op lekken door de installatie met een vloeibaar gas te vullen.
  5. Opruimen: tot slot zorgt de vakman ervoor dat alles netjes wordt opgeruimd en achtergelaten.

Door te vertrouwen op een professionele airco installateur, kun je genieten van een probleemloze installatie en een goed functionerend airconditioningsysteem.

Welke split airco systeem kiezen voor meerdere ruimtes te koelen?

Wanneer je meerdere ruimtes wilt koelen, is het aan te raden om te kiezen voor een multi-split airco systeem. Hierbij wordt één buitenunit gecombineerd met meerdere binnenunits, waardoor je verschillende ruimtes onafhankelijk van elkaar kunt koelen. Dit biedt flexibiliteit en comfort, waarbij elke binnenunit individueel kan worden bediend en afgestemd op de gewenste temperatuur.

Onderhoud split unit

Om ervoor te zorgen dat een split unit airco optimaal blijft functioneren, is regelmatig onderhoud essentieel. Het onderhouden van een split unit airco omvat verschillende belangrijke taken.

Allereerst is het belangrijk om regelmatig de filters te reinigen of te vervangen, aangezien vuile filters de luchtkwaliteit kunnen verminderen en de efficiëntie van het systeem kunnen beïnvloeden. Daarnaast moet de koelvloeistof niveaus worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het systeem voldoende koelvermogen heeft. Het inspecteren van de condensor, die zich meestal in de buitenunit bevindt, is ook van groot belang, omdat vuil en stof de warmteafvoer kunnen belemmeren.

Een split airco kopen? Vergelijk prijzen

Wil je een split airco kopen? Vergelijk prijzen en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via het onderstaande formulier. Ontvang deskundig advies over split airco’s, informeer jezelf grondig en vergelijk eenvoudig prijzen. Zo vind je de beste oplossing die perfect past bij jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.