Airco met buitenunit: mogelijkheden, prijs en aandachtspunten

Airco met buitenunit biedt een unieke oplossing voor het koelen van een woning of kantoor. Met een buitenunit kun je de temperatuur binnenshuis regelen zonder dat je binnen de muren last hebt van lawaai of warmte. In dit artikel worden de mogelijkheden, prijs en aandachtspunten besproken van een airco met buitenunit.

Ontvang gratis advies van een airco-expert

Welk type airco heeft een buitenunit? 

Split-airconditioningsystemen bestaan uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Bekende merken zoals Daikin, Mitsubishi en Panasonic bieden verschillende soorten split-airco’s aan. Een single-split airco bestaat uit één buitenunit en één binnenunit, waarmee je één specifieke ruimte, zoals de woonkamer of slaapkamer, kunt koelen. Deze opstelling is ideaal als je de temperatuur in één kamer wilt regelen zonder de noodzaak om andere ruimtes te koelen.

Aan de andere kant biedt een multi-split airco de mogelijkheid om meerdere ruimtes in huis te koelen. Dit systeem bestaat uit één buitenunit en twee of meer binnenunits, waardoor je verschillende ruimtes kunt voorzien van koeling.

Je kunt kiezen uit 4, 5, 6 of zelfs 7 binnenunits, afhankelijk van je behoeften en de indeling van je huis. Dit maakt de multi-split airco een handige oplossing voor het koelen van meerdere kamers, zoals slaapkamers, kantoren of de woonkamer, met slechts één buitenunit.

airco met buitenunit

Wat kost een airco met buitenunit?

De prijzen van buitenunits (exclusief binnenunit) voor split-airconditioningsystemen variëren. Voor een buitenunit met een capaciteit van 2.5 kW moet je rekenen op een prijs van ongeveer € 1.100.

Als je een grotere ruimte wilt koelen, kun je kiezen voor een buitenunit met een capaciteit van 5 kW, waarvan de prijs rond de € 1.600 ligt. Voor nog grotere ruimtes is er een buitenunit met een capaciteit van 7 kW, die geprijsd is rond de € 1.900.

Ontvang direct prijzen op maat

Werking airco met buitenunit

Een buitenunit van een airco is een essentieel onderdeel van een split-airconditioningsysteem. Het bevindt zich buiten het gebouw en speelt een cruciale rol in het koelproces. Het systeem werkt door middel van het circuleren van koudemiddel, een speciale stof die warmte kan opnemen en afgeven, tussen de binnen- en buitenunit.

Bij het koelen van de binnenruimte zuigt de binnenunit warme lucht aan en leidt deze naar de buitenunit via leidingen die het koudemiddel bevatten. In de buitenunit bevindt zich een compressor, een belangrijk onderdeel dat zorgt voor de compressie van het koudemiddel. Hierdoor stijgt de druk en temperatuur van het gas.

Het hete gas wordt vervolgens naar de condensor in de buitenunit geleid. In de condensor komt het gas in contact met de buitenlucht, waardoor het gas afkoelt en condenseert. Tijdens dit proces geeft het koudemiddel de opgenomen warmte af aan de buitenlucht, waardoor de warme lucht effectief wordt afgevoerd.

Na het condensatieproces wordt het koudemiddel weer vloeibaar en stroomt het terug naar de binnenunit. Hier begint het proces opnieuw, waarbij de koele lucht de binnenruimte wordt ingeblazen, waardoor een aangename en comfortabele temperatuur wordt bereikt.

Waar airco buitenunit plaatsen?

Bij het installeren en wegwerken van de buitenunit van een airco in je bestaande of nieuwbouwwoning, zijn er meerdere opties om te overwegen: aan de muur, op het dak of in de tuin. Er zijn echter enkele belangrijke overwegingen:

 1. Zorg ervoor dat de buitenunit voldoende ruimte heeft om warme lucht weg te blazen. Er mogen geen obstakels in de buurt zijn die de afvoer van warme lucht belemmeren.
 2. Plaats de buitenunit niet in de buurt van bomen of struiken om verstopping van de filters te voorkomen.
 3. Het is aan te raden om de buitenunit op een schaduwrijke plaats te installeren om energieverbruik te verminderen en de levensduur van het aircosysteem te verlengen.
 4. Houd rekening met je buren door de buitenunit op voldoende afstand te plaatsen om geluidsoverlast te voorkomen.

Bij het bepalen van de locatie van de buitenunit kun je kiezen om deze aan de gevel te hangen, op een plat dak te plaatsen, of op de grond in de achter- of voortuin te installeren.

Vraag gerust extra advies aan een expert

Voordelen van een airconditioning met buitenunit

Een airco met buitenunit biedt verschillende voordelen ten opzichte van een mobiel systeem:

 1. Groter koelvermogen: een airco met buitenunit heeft over het algemeen een groter koelvermogen, waardoor het efficiënter kan koelen en een bredere ruimte kan bedienen.
 2. Efficiëntie: dankzij geavanceerde technologieën en een gescheiden systeem van binnen- en buitenunits, is een airco met buitenunit veel efficiënter in energieverbruik dan een mobiel systeem.
 3. Stilte: de buitenunit zorgt ervoor dat het geluidsniveau in de binnenruimte aanzienlijk wordt verminderd. Hierdoor kun je genieten van een aangename en stille omgeving.
 4. Multisplit-mogelijkheden: Bij een multisplit-airco kun je meerdere binnenunits installeren om verschillende kamers tegelijk te koelen. Dit biedt het gemak van het regelen van de temperatuur in meerdere ruimtes zonder dat je een mobiel apparaat hoeft te verplaatsen.
 5. Slimme functies: moderne airco’s met buitenunit hebben vaak slimme functies, zoals infrarooddetectie, waardoor ze kunnen registreren of er iemand in de kamer is en de luchtstroom daarop kunnen aanpassen.
 6. Verwarmingsmogelijkheden: naast koelen, biedt een vaste airco met buitenunit ook de mogelijkheid om te verwarmen. Dit zorgt voor een aangename temperatuur het hele jaar door.

Omkasting laten plaatsen om geluid te dempen

Als je buitenunit van de airco teveel lawaai produceert of als je de unit niet aantrekkelijk vindt, kan een omkasting een oplossing bieden. Een omkasting is een speciale hoes die je kunt gebruiken om de buitenunit te camoufleren. Deze omkastingen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.

Je hebt de mogelijkheid om een omkasting op maat te laten maken, waarbij de afmetingen van de buitenunit precies passen bij de binnenafmetingen van de omkasting. Op deze manier krijg je een perfecte pasvorm en ziet het geheel er netjes en esthetisch uit.

Een van de belangrijkste voordelen van het plaatsen van een omkasting rondom de buitenunit is het dempen van het geluid. De omkasting kan het geluidsniveau met meer dan driekwart verminderen, waardoor je aanzienlijk minder hinder ondervindt van het geluid van de airco. Dit is vooral gunstig als de buitenunit in de buurt van een terras, slaapkamer of werkruimte staat.

Daarnaast zorgt de omkasting ervoor dat de buitenunit netjes wordt weggewerkt en niet langer een storend element vormt in de omgeving. Hierdoor wordt de esthetiek van je buitenruimte verbeterd.

airco met buitenunit installeren

Airco met buitenunit zelf installeren of vakman inschakelen?

Het wordt sterk aangeraden om een airco met buitenunit te laten installeren door een professionele vakman. Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf de installatie uit te voeren, zijn er verschillende voordelen verbonden aan het inschakelen van een professional:

 1. Expertise en ervaring: een professionele installateur heeft de benodigde kennis, ervaring en expertise op het gebied van airconditioninginstallaties. Ze zijn op de hoogte van de juiste installatieprocedures, veiligheidsrichtlijnen en regelgeving. Dit verkleint het risico op fouten en zorgt voor een correcte en efficiënte installatie.
 2. Nauwkeurige dimensionering: een professionele installateur kan de juiste dimensionering van de airco bepalen op basis van de specifieke behoeften van jouw woning. Ze zullen rekening houden met factoren zoals de grootte van de ruimte, isolatie, vensters en andere omgevingsfactoren. Dit zorgt voor een optimale werking en energie-efficiëntie van het systeem.
 3. Veiligheid en garantie: het installeren van een airco met buitenunit vereist kennis van elektrische bedrading, leidingwerk en andere aspecten. Een professionele installateur zorgt voor een veilige en correcte installatie, waardoor potentiële risico’s op elektrische problemen, lekkages of andere complicaties worden geminimaliseerd. Bovendien bieden erkende installateurs vaak garanties op hun werk, waardoor je gemoedsrust hebt bij eventuele problemen.

Airco met buitenunit kopen? Vergelijk prijzen en offertes van specialisten

Vergelijk prijzen en vraag gratis offertes en advies aan bij specialisten voor het kopen van een airco met buitenunit via het onderstaande formulier. Zo kun je je beter informeren, prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw situatie vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.