Airco repareren: kostprijs & overzicht veelvoorkomende problemen

Werkt je airconditioning niet meer zoals vroeger? Of heb je het gevoel dat het tijd is om je toestel te vervangen? In dit artikel ontdek je welke veelvoorkomende problemen eigenlijk gemakkelijk op te lossen zijn. Ook lees je voor welke technische problemen je best een specialist inschakelt. Tot slot geven we weer in welke situaties je best je toestel laat vervangen in plaats van de airco te repareren. Wil je meer info of advies op maat? Vul het offerteformulier in. 

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Wat kost reparatie van een airco? 

De kosten voor een airco reparatie liggen over het algemeen tussen de 80 en 450 euro, afhankelijk van hoe groot het probleem is. Omdat iedere airco herstelling verschilt, is het moeilijk om exacte prijzen te kennen. 

Daarom geeft onderstaande tabel de richtprijzen per type reparatie weer. Hou er rekening mee dat de prijzen in de werkelijkheid hoger of lager kunnen liggen. 

Soort reparatie Gemiddelde prijs incl. btwInbegrepen 
Eenvoudig op te lossen 80 euroVoorrijkosten, halfuur arbeid, geen vervanging van bepaalde onderdelen nodig 
Gemiddeld 145 – 210 euro Voorrijkosten, uur arbeid, vervanging van bepaalde onderdelen (bijvoorbeeld slangen of leidingen)
Grote reparatie 300 tot 600 euro Voorrijkosten, halve dag werk, vervanging van bepaalde dure onderdelen (bijvoorbeeld nieuwe binnen- of buitenunit) 

Heb je bij de aankoop van je airconditioning ook voor een onderhoudscontract gekozen? In sommige contracten zitten bepaalde reparaties in de jaarprijs inbegrepen. Controleer dit zeker of vraag het na aan je airco installateur

Heb je nog geen onderhoudscontract? Dan kan je dit nog altijd afsluiten. Gemiddeld kost het tussen de 90 en 160 euro per jaar. Een goed onderhoud van je airco verlengt de levensduur van het toestel. 

Tip: Wil je de exacte prijs voor jouw airco reparatie weten? Schakel dan een airco installateur in. Hij of zij controleert wat er aan de hand is en informeert je vervolgens over de prijs. 

airco repareren leidingen

Tip: voorkom extra kosten door regelmatig onderhoud 

Je kunt extra kosten voorkomen door de airconditioning regelmatig te onderhouden. Zo gaat je toestel langer mee en is de kans op defecten niet meer zo groot. Vieze filters of oude koelvloeistof kunnen bijvoorbeeld de efficiënte werking van de airconditioning serieus verstoren. De kosten voor een onderhoud zijn ongeveer 70 euro per beurt. 

Ook een onderhoudscontract is een goede optie. Dan betaal je 90 tot 160 euro per jaar. Bovendien zijn er standaard bepaalde reparaties in de prijs inbegrepen. Zo ben je altijd voorbereid voor wanneer er iets mis is met je airco. 

Het is verstandig om de onderhoudsmonteur minstens 1 keer per jaar voor een controle langs te laten komen. Hij of zij reinigt of vervangt de filters, maakt de units schoon, controleert de koelvloeistof en kijkt tot slot de condenspomp na. Zo beschik je altijd over een schone airco die optimaal werkt. 

Ontvang gratis advies van professionals

Veelvoorkomende airco problemen met een simpele oplossing 

Werkt je airconditioning niet? Dit betekent niet onmiddellijk dat je toestel kapot is. Split airco problemen kunnen eenvoudige oplossingen hebben. Hieronder leggen we veelvoorkomende airco problemen uit en hoe je ze kunt repareren.  

1. Airco is niet ingeschakeld 

Dit lijkt bijna te simpel, maar toch komt het vaak voor. Controleer of je de airco hebt ingeschakeld en of het toestel, indien nodig, aangesloten is op het stopcontact. Je kunt de airconditioning aanzetten aan de hand van de afstandsbediening of door op een knopje op het toestel zelf te drukken. 

2. Luchtstroom in de ruimte is te hoog

Een airconditioning werkt niet als de luchtstroom in je kamer te hoog is. Controleer of er ramen en/of deuren open staan. Sluit ze en schakel je toestel daarna opnieuw in. 

3. Filters zijn vuil 

Kijk eens of je filters aan vervanging toe zijn. Vuile filters verhinderen namelijk een goede circulatie van de gekoelde lucht. Je kunt de filters zelf schoonmaken door de instructies in de gebruikershandleiding te volgen. Of je schakelt een specialist in. 

4. Verkeerde temperatuur ingesteld 

Als je airco niet lijkt te koelen of verwarmen, maar het toestel staat wel aan, dan kan het zijn dat de temperatuur niet juist is ingesteld. Wanneer je jouw ruimte wil koelen, moet de ingestelde temperatuur lager zijn dan die in de ruimte. Bij verwarmen geldt het omgekeerde: stel een temperatuur in die hoger ligt dan die in de kamer. 

5. Koelvloeistof is leeg 

Een ander veelvoorkomend probleem is dat je koelvloeistof of koudemiddel leeg is. Als dat het geval is, dan ben je wettelijk verplicht een airco installateur in te schakelen. Hij of zij kan dan vaststellen of het koudemiddel leeg is of dat er iets anders aan de hand is. De koelvloeistof mag enkel door een deskundige vervangen worden. 

6. Airconditioning is niet correct geplaatst 

Een laatste mogelijkheid is dat je installatie slecht geplaatst is. Het kan zijn dat de units op een verkeerde plek gemonteerd zijn of dat de capaciteit van de airco te klein is voor de oppervlakte die je wil koelen en/of verwarmen. Daarom laat je de installatie best over aan een erkend airco installateur. 

Denk je dat je toestel niet correct geplaatst is? Vraag dan advies aan een airco deskundige. 

Technische airconditioning problemen 

Wanneer de problemen hierboven niet de oorzaak zijn, dan is je airco waarschijnlijk defect of ligt een ander technisch probleem aan de grondslag. We leggen de veelvoorkomende technische problemen en hun symptomen hieronder uit. Vervolgens kan je een specialist inschakelen om de airco te repareren.

airco installateur gereedschap

1. Compressor is kapot 

De compressor is de pomp die de koelvloeistof tussen de warmtewisselaars rondpompt. Je kunt zeggen dat het de motor van de airco is. Daarom is het een van de belangrijkste onderdelen van een airconditioning. 

Een van de symptomen die duidt op een kapotte compressor is dat je toestel helemaal niks meer doet. De compressor kan vastlopen door slijtage of een te kleine hoeveelheid koelvloeistof. 

2. Airco heeft een lek 

Als een airco lekt, is het eerst en vooral belangrijk om te weten wat er precies lekt. Een airconditioning heeft verschillende vloeistoffen die kunnen lekken. 

Is er water aan het lekken? Dan heb je geen groot probleem. Waarschijnlijk heeft je airco een vervuilde afvoer. En dat kan gemakkelijk opgelost worden. 

3. Ventilator is kapot 

Een laatste technisch probleem is dat de ventilator kapot is. Door een gebroken ventilator kan de warmte uit de ruimte niet aan de warmtewisselaar doorgegeven worden. Hierdoor koelt je airco ook niet meer. 

Een van de symptomen van een kapotte ventilator is een afwijkend, storend geluid of het ontbreken van geluid

Kom in contact met experten uit jouw regio

Wanneer airco vervangen? 

In sommige gevallen is het beter om de airco gewoon te vervangen in plaats van het te repareren. We leggen de situaties waarin dit het geval is hieronder uit. 

1. De installatie is verouderd 

Een airconditioning die goed onderhouden wordt, gaat gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee. Ooit komt er dus een moment waarop het toestel aan vervanging toe is. In dat geval kies je best een volledig nieuwe installatie. De garantieperiode is op dat punt ook al voorbij. De airco repareren heeft dan niet veel zin.

2. Herstellen is duurder dan vervangen 

Overweeg je om jouw toestel te laten herstellen? Vraag dan eerst voor een inschatting van de kosten aan de airco deskundige. Op basis daarvan kan je beslissen of je de airco herstelt of vervangt door een nieuw toestel. Zeker wanneer je al veel reparatiekosten betaald hebt, is het verstandig om je airco meteen te vervangen. 

3. De energiefactuur ligt te hoog 

Liggen de elektriciteitskosten steeds hoger bij het langdurig gebruik van je airco? En ben je zeker dat er geen technisch probleem aan de grondslag ligt? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een nieuw en ecologisch toestel dat zuiniger werkt. 

4. Het vermogen is te laag 

Heb je onlangs de oppervlakte van je woning uitgebreid? Of moet je jouw airco wel heel hoog zetten om iets van verkoeling te voelen? Dan heb je waarschijnlijk een airconditioning met een te laag vermogen voor de ruimte(s) die je wil koelen. 

Om te besparen op je energieverbruik, koop je beter een apparaat met een correct vermogen.

5. Verwarming in de winterperiode 

Wil je een energiezuinig systeem dat niet alleen kan koelen, maar ook verwarmen? Dan is een split airco met een lucht-lucht warmtepomp de ideale oplossing voor jou. Check zeker ook de verschillende premies die je hiervoor kunt aanvragen. 

6. Esthetische overwegingen 

Heb je het gevoel dat je binnenunit vloekt met het interieur van je woning? Dan kan je jouw airco vervangen door een nieuw toestel dat wel bij de stijl van je huis past. Bovendien zijn er verschillende modellen beschikbaar zoals wand-, vloer- en plafondmodellen. 

airco filter vervangen

Wat doen met oude airco? 

Als je oude airco kapot is, mag je het apparaat niet zomaar bij het huisafval zetten. Je kan het kapotte toestel afleveren in de winkel waar je het gekocht hebt. De handelaar is wettelijk verplicht de airco gratis te aanvaarden. 

Je kan de kapotte airconditioning ook naar het recyclagepark of recyclepunt in de buurt brengen. 

Ook interessant voor jou: 

Waarom blaast mijn airco geen koude lucht?

Verschillende problemen kunnen ervoor zorgen dat je airco geen koude lucht meer blaast. Je koelvloeistof is op, de airco is niet ingeschakeld, de luchtstroom is te hoog, de filters zijn vuil, je hebt de verkeerde temperatuur ingesteld of de airco is niet correct geïnstalleerd. Ook is het mogelijk dat de compressor kapot is, je airco aan het lekken is of de ventilator vervangen moet worden. 

Hoe weet je of airco condensor kapot is?

Je herkent een kapotte condensor wanneer je airco druk verliest van zodra het aangezet wordt. Het zou ook kunnen dat je condensor begint te lekken. Je gehele systeem functioneert dan niet meer. 

Airco laten repareren? Verstuur je aanvraag en kom in contact met verschillende airco specialisten uit jouw regio 

Wil je jouw airco laten repareren? Of ben je geïnteresseerd in een volledige airco-installatie door erkende airco deskundigen? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere airco installateurs uit jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis vrijblijvende offertes op met prijsvoorstellen.

Door verschillende offertes met elkaar te vergelijken, kan je je beter informeren en de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Tot slot garandeert een airco deskundige correct en veilig uitgevoerde werken. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.