Airco zelf plaatsen: kostprijs, stappenplan & aandachtspunten
Mag je in België een airco zelf plaatsen? Hoeveel bespaar je hierdoor op de kosten? En waarop moet je letten tijdens de plaatsing?
In dit artikel ontdek je alle antwoorden. Bovendien geven we per type airconditioning een stappenplan voor de installatie. Zo kan je zelf gemakkelijk aan de slag. Meer weten of nood aan advies op maat? Vul het offerteformulier in.
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes
Table of Contents
Mag ik in België een airco zelf plaatsen?
In België mag je elk type airco zelf installeren. Hou er wel rekening mee dat je voor split airco’s heel wat technische kennis nodig hebt om het toestel correct en veilig te plaatsen. Daarnaast mis je ook heel wat voordelen wanneer je zelf een airco installeert.
Denk bijvoorbeeld aan de garantie, het verlaagde btw-tarief bij woningen die ouder dan 10 jaar zijn, het onderhoudscontract dat je airconditioning in goede staat houdt etc. In de praktijk is het vaak verstandiger om een erkend airco installateur in te schakelen.
Let op: Je moet aan enkele eisen voldoen wanneer je zelf een airco wenst te installeren. Het apparaat mag op voorhand met niet meer dan 3 liter koelvloeistof gevuld zijn. Is je airconditioning met meer dan 3 liter koelmiddel gevuld? Dan ben je wettelijk verplicht een airco specialist in te schakelen. Je mag in geen enkele situatie de koelvloeistof zelf toevoegen.
Is het moeilijk om een airco te plaatsen?
Een airco kan moeilijk zijn om zelf te plaatsen. Een mobiele airco is gemakkelijk zelf te installeren, maar een split airco met meerdere binnenunits is een complexe en zelfs gevaarlijke taak om zelf in handen te nemen. Vooral het installeren van de koelleidingen met koelvloeistof vraagt veel technische kennis.
Daarom laat je de plaatsing van een split airco beter aan een erkend airco installateur over. Hij of zij beschikt over de nodige kennis, materialen en ervaring om het plaatsingsproces vlot, veilig en correct te laten verlopen.
Kan ik een voorgevulde airco zelf installeren?
Een voorgevulde airco mag je zelf installeren op voorwaarde dat het toestel met minder dan 3 liter koelvloeistof gevuld is. Is je airconditioning met meer dan 3 liter koelmiddel gevuld? Dan is het wettelijk verplicht om een airco specialist in te schakelen.
Hoeveel kost het om een airco zelf te plaatsen?
De kosten van een airco-installatie hangen af van verschillende factoren zoals het type airco, je woonsituatie, of je een specialist inschakelt etc. Over het algemeen bespaar je tussen de 400 en 650 euro (incl. btw) als je de airco-installatie zelf doet. De arbeidskosten van een specialist vallen dan namelijk weg.
Let op: Neem je de airco-installatie zelf in handen? Hou er dan rekening mee dat je 21% btw op je airco betaalt. Bovendien heb je geen recht op het verlaagde btw-tarief van 6% als je woning minstens 10 jaar oud is. Dat kan je enkel aanvragen als je samenwerkt met een specialist.
Onderstaande tabel geeft de richtprijzen weer voor wanneer je de airco zelf installeert en wanneer je het werk aan een specialist overlaat. De kosten worden per type airco weergegeven.
Hou er rekening mee dat de tabel gemiddelde kosten weergeeft. De prijzen verschillen per project en installateur. Daarom is het verstandig meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Zo kan je de beste oplossing op maat vinden.
Type airco | Airco laten installeren (excl. btw) | Airco zelf installeren (incl. btw) |
---|---|---|
Mobiele airco | / | Vanaf 250 euro |
Monoblock airco | 1.200 – 3.000 euro | 550 – 2.350 euro |
Split airco | 1.500 – 3.000 euro | 850 – 2.350 euro |
Hoe een airconditioning zelf in huis installeren? Stappenplan
Heb je besloten om zelf een airconditioning te installeren? Dan kan dit stappenplan van pas komen. Zo ben je zeker dat je niets uit het oog verliest. We leggen iedere stap zorgvuldig uit.
Stap 1: Kies het type airco
Vooraleer je effectief aan de installatie begint, is het belangrijk dat je het type airconditioning kiest dat bij je situatie en behoeften past. Wil je een volledige woning koelen of enkel één ruimte? Wens je een airconditioning die verplaatsbaar is of mag het een vast systeem zijn?
Je hebt de keuze uit drie soorten airconditionings:
- Mobiele airco. Dit type airco is vrijwel meteen te gebruiken. Het koelvermogen is geschikt voor maximaal 1 kamer.
- Splitairco. Dit soort airco vereist een installatie van zowel een binnen- als buitenunit. De koelleidingen verbinden de buitenunit met een vast binnentoestel.
- Vaste airco met meerdere binnenunits en een buitenunit. Bij dit soort airconditioning verbinden de koelleidingen een buitenunit met meerdere vaste binnenunits. Een vast aircosysteem is compact en zorgt voor weinig geluidsoverlast. Het valt bovendien een stuk minder op in je interieur dan bijvoorbeeld een mobiele airco.
Daarnaast heb je ook nog de VRF of Variable Refrigerant Flow airco. Dit type airco is een volledig klimaatsysteem: het kan zowel koelen als verwarmen. De apparaten worden vooral ingezet in grote bedrijven, KMO’s of privépersonen die een volledig klimatiseringssysteem wensen.
Er zijn vandaag al heel wat airco’s op de markt die zowel kunnen koelen als verwarmen. Wil je een airco met verwarmingsfunctie? Controleer dit dan tijdens je aankoop.
Stap 2: Installeer de airconditioning
Heb je een type airconditioning gekozen? Dan kan je beginnen met de installatie. De werkwijze hangt in de eerste plaats af van het type airco.
Een mobiele airco heeft het gemakkelijkste plaatsingsproces, gevolgd door de iets ingewikkeldere monoblock airconditioning. Een split airco vraagt de meeste technische kennis: de units moeten met elkaar verbonden worden aan de hand van koelleidingen.
Ieder type airco heeft een verschillend plaatsingsproces. We leggen de stappenplannen per aircosysteem later uitgebreid uit.
Stap 3: Gebruik de airco
Is de airconditioning volledig geïnstalleerd en ben je klaar om het in gebruik te nemen? Hou dan rekening met de volgende zaken:
- Doe de ramen en deuren dicht van de ruimte die je wil koelen of verwarmen.
- Vermijd zoveel mogelijk rechtstreeks invallend zonlicht en schakel, in de mate van het mogelijke, andere warmtebronnen uit.
- Plaats geen objecten op de airconditioning.
- Zorg dat de luchtaanvoer en -afvoer niet geblokkeerd worden.
- Heb je een airconditioning met een waterreservoir? Vul die dan met water voordat je het toestel inschakelt. Vul het reservoir bij wanneer het leeg is. Je kunt er ook voor kiezen om het apparaat op lucht te laten werken.
- Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en volg de aanwijzingen voor het inschakelen van het toestel. Dit kan zowel manueel verlopen als met een afstandsbediening. Sommige airco’s komen met een timerfunctie. Dan kan je zelf kiezen wanneer de airco automatisch aanspringt.
Tip: Produceert je airco een trillend geluid? Plaats dan een stuk vloerbedekking (tapijt, matje) onder het toestel. Op die manier demp je het geluid. Dit komt vooral voor wanneer het toestel op een houten vloer staat.
Installatie per type airconditioning uitgelegd
Hierboven hebben we al kort aangehaald dat de moeilijkheidsgraad van het plaatsingsproces per type airco verschilt. Daarom geven we per soort airco een handig en uitgebreid stappenplan.
Ben je toch nog wat onzeker of laat je het werk liever aan een specialist over? Vul het offerteformulier in en kom in contact met airco installateurs uit jouw regio.
Kom in contact met experten uit jouw regio
1. Mobiele airco zelf plaatsen
Een mobiele airco kan je van het begin tot het einde eenvoudig zelf installeren. Voor de installatie volg je beste de volgende stappen:
- Zorg voor een plek in je ruimte met een stopcontact en een (schuif)raam in de buurt.
- Neem de luchtafvoerslang en maak deze vast aan de airco. Vervolgens is het belangrijk om de slang door het raam naar buiten te leiden. Probeer de raamkieren zo goed mogelijk af te dichten. Dit kan je gemakkelijk aan de hand van een raamafdichtingskit doen. Een andere mogelijkheid is om een houten paneel op maat te maken. Zaag een gat in het paneel waardoor de afvoerslang naar buiten kan. Klem het tot slot stevig in het raam vast. Zo beperk je het koelte- en warmteverlies.
- Heb je deze stappen kunnen uitvoeren? Dan is het belangrijk om de airco eerst 24 uur rechtop te laten staan voordat je hem aanzet. Doe dit ook wanneer je de mobiele airco beslist op te bergen. Dit zorgt er namelijk voor dat het koelcircuit niet in de war raakt.
Kies je voor een mobiele airco met een buitenunit? Dan maak je best een klein gat in de muur. Zo kan je de koelleiding efficiënter plaatsen.
Tip: Gebruik je de mobiele airco altijd op dezelfde plaats voor een aantal weken per jaar? Dan kan het handig zijn een luchtafvoer in de muur te maken. Zo verbruik je minder energie en verlies je minder koude lucht dan wanneer de afvoerslang uit een raam hangt.
2. Monoblock airco zelf plaatsen (zonder buiten unit)
Een monoblock airco is een vast systeem dat uit één binnenunit bestaat. Het is relatief makkelijk om zelf te plaatsen. Voor de installatie volg je best de volgende stappen:
- Zorg voor een plaats aan een buitenmuur, bijvoorbeeld dicht bij je bed of een zithoek. Hang het toestel op ongeveer twee meter hoogte. Plaats de monoblock airco niet te dicht bij jezelf, anders ga je het snel te koud krijgen.
- Vervolgens moet je de toe- en afvoer van de lucht regelen. Dit gebeurt aan de hand van slangen die je door de buitenmuur moet laten lopen.
- Daarna plaats je roosters in de buitengevel. Deze werken de muurdoorvoer proper af. De toevoer en afvoer van de lucht is nu volledig in orde.
- Tot slot sluit je de monoblock airco aan op de luchtslangen in de buitenmuur. Nu is het toestel gereed voor gebruik.
3. (multi)split airco zelf plaatsen (met binnen- en buitenunit)
Een split airco is het moeilijkste systeem om te plaatsen. De buitenunit en de meerdere binnenunits moeten met koelleidingen aan elkaar verbonden worden. Als je de airco niet correct plaatst, krijg je al snel te maken met lekkages.
Daarom verzorgt in de meeste gevallen een specialist deze installatie. In Nederland is het zelfs wettelijk verboden om de koelleidingen zelf te plaatsen.
Wil je toch zelf een split airco met meerdere binnenunits plaatsen? Dan volg je voor de installatie best de volgende stappen:
- Hang de binnenunit(s) van de split airco aan je muren of het plafond. Plaats de units waterpas en hang ze minstens 15 cm onder het plafond. Verspreid de verschillende units in meerdere ruimtes en zorg ervoor dat de afstand tussen de units niet meer dan 20 meter bedraagt. Hoe meer units je wil plaatsen, hoe ingewikkelder de installatie wordt. Afhankelijk van de soort binnenunit, verloopt de installatie sneller of trager. Vloer- en wandairco’s zijn bijvoorbeeld sneller geplaatst dan een cassette airco.
- Na de plaatsing van de binnenunits, gebeurt het grote werk: het boren en het leggen van de verschillende koelleidingen. Zeker wanneer je de leiding wil verbergen, is de installatie langdradig en complex. Het installeren van de koelleidingen is technisch moeilijk en gevaarlijk door het gebruik van koelvloeistof. Een foutje zorgt niet alleen voor grote gevolgen voor je woning, maar ook voor je eigen gezondheid. Zorg dat je goed geïnformeerd bent wanneer je deze werken zelf wil uitvoeren.
- Na de installatie van de binnenunits en de koelleiding, is het tijd om de buitenunit te plaatsen. Deze moet je aansluiten aan de rest van de split airco-installatie. Zet de unit niet in de volle zon. Anders moet het toestel intensiever werken om je woning te koelen. Een optimaal rendement bereik je door de buitenunit in de schaduw te zetten.
- De laatste stap is controleren of er eventuele lekkages zijn. Deze extra controle zorgt ervoor dat je veilig en zonder zorgen je nieuwe airco kunt gebruiken. Een tip is om de afstand tussen de binnen- en buitenunit zo klein mogelijk te maken. Zo is ook de kans op lekkages kleiner.
Kies je voor een split airco met één binnenunit? Dan worden de units elk aan een kant van de muur met elkaar verbonden. Het enige dat je moet doen is een gat in de muur boren dat groot genoeg is om de twee units met elkaar te verbinden. Via een verbindingsstuk wordt zowel de warme als de gekoelde lucht door deze opening geleid.
Meer informatie over hoe je huis energiezuiniger maken? Ga naar DeBesteManierOm.nl
Tip: Vergeet niet een aparte stroomgroep met de juiste zekering te voorzien. Ook een noodschakelaar aan de buitenunit is een verstandig idee.
Aandachtspunten wanneer je airconditioning zelf installeert
Als je zelf instaat voor de installatie van je airconditioning, zijn er een aantal factoren waar je best rekening mee houdt. De volgende aandachtspunten hou je best in je achterhoofd tijdens de installatie:
- Afstand tussen de binnen- en buitenunit. Tussen beide units bewaar je best een afstand die niet groter is dan 20 meter. Op die manier heb je een optimaal rendement en verlies je minder energie.
- Koelvermogen. Zorg ervoor dat je koelvermogen afgestemd is op de grootte en isolatie van je ruimte. Is dit niet het geval, dan moet de airco intensiever werken, verbruikt hij meer energie en verkort de levensduur van het apparaat.
- Locatie van de binnen- en buitenunit. Een binnenunit plaats je best hoog aan de muur. De buitenunit plaats je liefst zo dicht mogelijk bij de binnenunit. Bij beide units is het belangrijk dat ze uit de buurt zijn van warmtebronnen en luchtstromen. Plaats ze in de schaduw. Op die manier verbruiken ze minder stroom om de gekoelde lucht op te wekken.
- Het type airconditioning. Welk toestel je kiest, hangt niet alleen af van je budget, maar ook van je woning zelf. Een split airco met veel binnenunits is onnodig wanneer je een kleine woning hebt of je maar 1 ruimte wil koelen. Bovendien bestaan er verschillende merken airco’s. Het is verstandig om de verschillende types en modellen airco’s met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt.
Ontvang gratis advies van professionals
Airco zelf plaatsen of een specialist inschakelen?
Een airco zelf plaatsen, komt met enkele voordelen:
- Je bespaart op de kosten. Er zijn namelijk geen arbeidskosten die betaald moeten worden. Deze bedragen ongeveer 30% van de totale kosten. Je bespaart ongeveer 400 tot 650 euro (incl. btw).
- Er is geen wachttijd voordat de airco geïnstalleerd wordt. Je moet niet wachten tot de installateur voor jouw project tijd heeft.
Toch wordt het niet aangeraden om je airco zelf te plaatsen. Vooral omwille van deze nadelen en risico’s:
- De kans dat je tijdens de installatie een fout maakt, is redelijk groot. Als je bijvoorbeeld een fout maakt tijdens het installeren van de koelleidingen, zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor je airco zelf en je woning, maar ook voor je gezondheid.
- Geen garantie. Heb je een fout gemaakt tijdens de plaatsing? Dan betaal je de extra kosten zelf. Wanneer een specialist een fout maakt, staat hij of zij in voor de kosten.
- Meestal geen mogelijkheid voor onderhoud. In het grootste deel van de gevallen is het niet mogelijk om onderhoud aan te vragen wanneer je zelf de airco geplaatst hebt.
- Geen verlaagd btw-tarief. Als je woning minstens 10 jaar oud is, betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten. Dit geldt echter niet wanneer je zelf de airco geïnstalleerd hebt. Meer nog: je betaalt dan 21% btw op je airco en andere benodigde materialen.
Door een erkend airco installateur in te schakelen, verlies je geen tijd en is de kans op fouten een stuk kleiner. Er zijn echter nog andere voordelen:
- Advies op maat. Een airco deskundige weet welk type airco in jouw situatie het beste is, welke merken goede toestellen op de markt brengen, hoe ieder type airconditioning best geïnstalleerd wordt etc. Een airconditioning specialist kan met gemak verschillende vragen beantwoorden.
- Correcte, veilige en vlotte plaatsing. Een airco installateur heeft veel ervaring. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte installatie van ieder airco systeem.
- Hoogwaardige airco voor een lagere prijs. Erkende airco installateurs kennen de beste merken en fabrikanten van airconditionings. Zij kunnen deze toestellen bovendien aan een lagere prijs aankopen.
- Verlaagd btw-tarief. Als je woning minstens tien jaar oud is en je laat de airco-installatie door een specialist uitvoeren, dan krijg je een verlaagd btw-tarief van 6%.
- Extra functies. Een airco kan verschillende aanvullende functies hebben. Zo kunnen sommige toestellen aan de hand van je smartphone bediend worden. Een airco specialist informeert je over alle mogelijkheden.
Airco zelf plaatsen? Vul het offerteformulier in en krijg advies op maat van specialisten uit jouw regio
Wil je zelf een airco plaatsen? Of laat je deze klus liever aan een erkend airco-installateur over?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis vrijblijvende offertes op met prijsvoorstellen en geven je bovendien advies op maat. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je je beter informeren en is het gemakkelijker om een keuze te maken die bij je situatie past. Tot slot garandeert een erkend airco installateur correct en veilig uitgevoerde werken.