Wat is de gemiddelde levensduur van een airco?

Airco’s zijn razend populair. Of het nu zomer of winter is. Ze bieden bescherming tegen zowel de hitte als de koude winter. De gemiddelde levensduur van een airco is sterk afhankelijk van het type airco, het merk en de manier waarop het gebruikt wordt. Ontdek hieronder welke factoren een rol spelen bij de levensduur van je airco.

Ontvang gratis advies op maat

Levensduur airco 2024

Airco’s hebben over het algemeen een lange levensduur bij juist gebruik. Zo kan een moderne airco die je enkel in de zomer gebruikt 20 tot 30 jaar meegaan. Deze schatting kan schommelen op basis van diverse factoren zoals hoe je de airco gebruikt. Laat je tijdens het koelen van de airco je ramen open staan? Dan heeft dat slechte gevolgen voor de levensduur van je airco. Een airco die gedurende heel het jaar gebruikt wordt, voor zowel te koelen als op te warmen, zal minder lang meegaan. Deze gaat gemiddeld 15 jaar mee.

Waarmee rekening houden?

Er bestaan twee grote aandachtspunten waarmee je rekening moet houden bij de levensduur van een airco: 

  • Behoud een lange levensduur door de airco juist te gebruiken. Onder juist gebruik verstaan we zaken zoals de ramen en deuren dichthouden wanneer de airco opstaat, regelmatig een goed onderhoud van de airco, zorgen voor een goede isolatie, enzovoort.
  • Beperk extreme temperatuurverschillen. Hoe extremer de temperatuurverschillen, hoe harder en minder energie-efficiënt de airco gaat werken.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is de gemiddelde levensduur airco bij goed onderhoud?

De levensduur van een airco gaat sowieso stijgen bij een goed onderhoud. Daarom is het belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan het onderhoud van je airco. Bij een goed onderhoud gaat een airco die enkel in de zomer gebruikt wordt gemiddeld 20 à 30 jaar mee. Een airco die daarentegen ook in de winter wordt gebruikt, zal een levensduur van gemiddeld 15 jaar hebben. De levensduur van een mobiele airco ligt ook tussen de 10 en 15 jaar. 

Hoe vaak filters vervangen of schoonmaken?

Een goed onderhoud van je airconditioning is dus van cruciaal belang. Maar hoe doen we dat in de praktijk? Wanneer je je airco doorheen het hele jaar normaal gebruikt, is het aangeraden om de filters 4 keer per jaar te reinigen. Dat is vrij eenvoudig: een vuile filter zuig je uit door een stofzuiger of je kan het uitwassen. Bovendien is het aangeraden om een jaarlijks onderhoud aan te vragen bij je airco installateur. Die controleert of je filters aan vervanging toe zijn of nog niet.

airco plaatsen door een installateur

Welk onderhoud heeft airco nodig?

Er bestaan twee soorten onderhoud voor je airco: 

  • Een basiscontrole: hierbij worden alle onderdelen nagekeken. Waar nodig worden onderdelen vervangen of bijgevuld.
  • Een grote controle: hierbij worden ook alle onderdelen nagekeken, maar worden ze sowieso allemaal vervangen. Dat onderhoud wordt vooral gedaan bij airco’s die al heel lang geen onderhoud meer hebben gekregen.

Onder het onderhoud van een airco verstaan we: nakijken of vervangen van filters, nakijken of vervangen van koelvloeistof, nakijken van de compressor, controle en vrijmaken van ventilatoren, enzovoort.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Wanneer airco onderhouden? 

Wanneer je je airco moet onderhouden, hangt sterk af van de hoeveelheid koudemiddel die je airco bevat:

  • Heb je een airconditioning die meer dan 3 kg koudemiddel bevat? Dan ben je verplicht om jaarlijks onderhoud uit te laten voeren door een onderhoudstechnicus. 
  • Heb je een airco die minder dan 3 kg koudemiddel bevat? Dan is het aangeraden, maar niet verplicht om je airconditioning om de twee jaar te laten checken door een onderhoudstechnicus. Zo vermijd je defecten en druk op je energierekening. 
airco-onderhoud

Levensverwachting van verschillende soorten airco’s

De levensduur van je airco hangt enorm af van soort airco. We bespreken twee soorten: de split airco en de mobiele airco.

Split airco

De levensduur van een split airco, ofwel een airco die zowel kan koelen als verwarmen, bedraagt tussen de 10 en 15 jaar bij goed gebruik. Wanneer je het apparaat of het onderhoud ervan verwaarloost, zal de levensduur enorm zakken, waardoor de aanschaf van een nieuwe airconditioner dichter bij komt. Laat daarom bijvoorbeeld zeker nooit je ramen open bij het gebruik van je airco.

Mobiele airco

De levensduur van een mobiele airco ligt tussen de 10 en 15 jaar. Hierbij is het zeer belangrijk om je mobiele airco goed te onderhouden.

Hoe kan ik de levensduur verlengen?

Wil je de aanschaf van een nieuwe airconditioner vermijden? Houd dan zeker rekening met de volgende aandachtspunten: 

  • Zorg voor een schone (mobiele) airco en regel periodiek onderhoud.
  • Koop de juiste mobiele airco met het juiste koelvermogen.
  • Vermijd een ruimte met heel veel stof in de nabijheid van je mobiele airco.
  • Beperk het verplaatsen van je mobiele airco.

Wat is de levensduur bij minder goed onderhoud?

Wanneer je het onderhoud van je mobiele airco verwaarloost, heeft je airco een levensduur van slechts vier tot vijf seizoenen. Hierdoor zal de aanschaf van een nieuwe airconditioner sneller nodig zijn.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoe kan ik de levensduur van mijn airco verlengen? 

Iedereen wilt dat zijn airco langer meegaat: om te kunnen blijven genieten van een comfortabele temperatuur doorheen het jaar en de aankoop van een nieuwe airconditioning te vermijden. Hier zijn enkele tips:

1. Bijvullen

Het bijvullen van koudemiddel is cruciaal voor het goed functioneren van je airco. Hoe vaak dat moet, hangt af van airco tot airco. Gemiddeld is het nodig om de 2 jaar. Hiervoor moet je de hulp inschakelen van een vakman. In een airco zitten namelijk schadelijke f-gassen. Een expert is hierin gespecialiseerd en weet perfect hoe hij hiermee moet omgaan.

2. Vacumeren van het systeem

Als je je airco goed wilt onderhouden, is het vacumeren van het systeem heel belangrijk. Het vacumeren zorgt ervoor dat de zuurstof zich niet gaat mengen met het koudemiddel. Wanneer je dat niet laat doen, kan de airco minder goed koelen en verwarmen. Ook het vacumeren van je airco laat je best doen door een vakman of expert.

3. Filters schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat je airco optimaal werkt en de luchtkwaliteit goed blijft, is het schoonmaken van de filters cruciaal. Dat kan je zelf doen met behulp van een stofzuiger of door een expert laten schoonmaken. Wanneer je je airco normaal gebruikt, is het aangeraden om de filters 4 keer per jaar te controleren en indien nodig schoon te maken. Gebruik je je airco zeer intensief doorheen het jaar? Dan is het aangeraden om de filters maandelijks te checken en indien nodig schoon te maken.

4. Buitenunit schoonmaken en reinigen

Ook de buitenunit schoonmaken en reinigen draagt bij tot een goed onderhoud van je aircosysteem. Vuil aan de buitenunit kan ervoor zorgen dat je airco niet goed meer functioneert. Gelukkig kan je dit makkelijk zelf doen. Met de hulp van een doekje of vod kan je het vuil voorzichtig van de buitenunit nemen. Stof kan je eventueel met de stofzuiger wegwerken. 

5. Jaarlijks onderhoud

Een jaarlijks onderhoud voor je vaste airco kan wonderen doen. Door een onderhoudscontract te tekenen, ontvangt je airco automatisch onderhoud om de zo veel tijd. De specialist controleert alle onderdelen van de airco en vervangt ze indien nodig. Bovendien kan hij de filters schoonmaken of vervangen. Door het jaarlijks onderhoud blijft je airco optimaal functioneren en kan je genieten van aangename temperaturen doorheen het jaar.

Vraag gratis offertes aan

Is jaarlijks onderhoud airco nodig?

Een jaarlijks onderhoud voor een airco is belangrijk en zelfs strikt noodzakelijk in sommige gevallen. Heb je een airco die meer dan 3 kg koelmiddel bevat? Dan ben je verplicht om jaarlijks onderhoud uit te laten voeren door een expert.

Heeft je airco minder dan 3 kg koelmiddel? Dan is het niet verplicht, maar wel aangeraden om een onderhoud om de 2 jaar te laten uitvoeren door een vakman. Bovendien moeten airco’s met een koelvermogen van boven de 12 kW die gebruikt worden voor comfortkoeling een verplichte energetische keuring ondergaan. Dat is dus enkel zo voor zeer krachtige airco’s.

airco-vakman

Wat kost jaarlijks onderhoud airco?

Een goed onderhoud van je airco apparaten kan zorgen voor een besparing op je gasrekening en energierekening. Maar wat kost dat nu eigenlijk? Prijzen hangen enorm af van diverse factoren zoals het merk van je airco. Bovendien heb je verschillende keuzes voor het onderhoud van je airco: een onderhoudscontract, eenmalige onderhoudskosten en een groot airco onderhoud. 

Een overzichtje met richtprijzen: 

Type onderhoudGemiddelde prijs
OnderhoudscontractTussen de 100 en 150 euro per jaar
Eenmalige onderhoudskostenRond de 140 euro
Groot onderhoudTussen de 150 en 200 euro

Wil je graag inzicht in exacte prijzen? Aarzel dan zeker niet om via dit platform gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

airco met verwarmingsfunctie

Op zoek naar een airco voor je huis? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met airco installateurs

Hier kan je gratis advies of offertes aanvragen in verband met de levensduur van je airco. Zo kan je je nog beter informeren, makkelijk prijzen vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw situatie.

Waarom zelf installateurs benaderen als wij dat voor jou doen? Bespaar heel wat tijd en moeite door gebruik te maken van onderstaand formulier

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
airco repareren
Airco repareren
airco lekt
Airco lekt water
Airco stinkt
Airco stinkt