Airco op zolder plaatsen: voordelen, soorten en prijs

Een airco op zolder plaatsen is een optie om het comfort in huis te verbeteren en om de energierekening te verlagen. Er zijn verschillende soorten airco’s die geschikt zijn voor het plaatsen op zolder. De voordelen en prijs van deze systemen verschillen, dus het is belangrijk om de opties te vergelijken voordat je een aankoop doet. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden, prijzen en valkuilen.

Ontvang een prijs op maat

Waarom zou ik een airco op de zolder plaatsen?

Omdat het zonlicht direct op het dak schijnt, is de zolder vaak de warmste plek van het huis. Om die reden kan het nuttig zijn om een airco te plaatsen op de zolder, zeker wanneer deze gebruikt wordt als slaapkamer of werkkamer.

Een airco zal ook een gunstig effect hebben op het zuurstofgehalte en de luchtvochtigheid in de zolder dankzij de ventilatie en filtering. Zo wordt de zolder ook gezuiverd van stof, rook, pollen en geuren. Voor mensen met last van allergieën, kan een airco dan ook een groot verschil maken.

Waarop letten?

Het is belangrijk om enkel een airconditioning te plaatsen in zolderruimtes die voorzien zijn van goede isolatie, en tegelijk voldoende verlucht zijn. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de keuze van airco, zodat die afgestemd is op de grootte van de ruimte en waarvoor deze gebruikt wordt. Verder is het nuttig om goed na te denken over welke airco past bij jouw zolder en jouw situatie.

Vind een airco installateur

Welke airco’s zijn geschikt voor zolderruimtes?

Voor de zolder is een split unit airco een goede optie. Dit is een vast systeem dat op de wand of aan het plafond gemonteerd wordt. Omdat op de zolder vaak een valse wand staat, is het belangrijk om na te gaan of deze het gewicht van een airco kan dragen.

Het voordeel van zo’n ingebouwde split unit is dat deze vaak redelijk geruisloos werken. Daarnaast hebben de meer recente modellen vaak ook de mogelijkheid om de ruimte ook te verwarmen, naast het koelen, wat van pas kan komen in vriesperiodes.

Als je naast de zolderruimte ook andere ruimtes wil koelen, kan een multisplit airco ook een goede keuze zijn. Bij zo’n systeem zijn meerdere binnenunits dan aangesloten op één buitenunit. Door alle ruimtes tegelijk te koelen, daalt het energieverbruik omdat er minder energie nodig is om de temperatuur binnen constant te houden.

Een goedkopere optie is om een mobiele airco te plaatsen in de ruimte. Deze airco’s zijn echter minder geschikt om grote ruimtes te koelen. Toch bieden ze een oplossing voor wie geen werken wil uitvoeren of wie een kleiner budget ter beschikking heeft. 

Om zeker te zijn dat je kiest voor de juiste airco, schakel je best een specialist in. Zo ben je zeker van advies op maat en de beste keuze van airco in jouw situatie. 

Kan ik een airconditioning op een schuin dak plaatsen?

Ja, ook onder een schuin dak is een airco mogelijk. De airco moet dan wel gekeken worden naar een dakdoorvoer die het afvoeren van warme lucht mogelijk maakt. 

airco zolder

Wat kost een airco op zolder?

Een splitmodel heb je vanaf 1.600 euro en een multisplit vanaf 5.000 euro. De exacte prijs hangt echter af van verschillende factoren zoals het vermogen, het model en het merk van de airco.

Daarnaast zijn de installatiekosten afhankelijk van installateur tot installateur. Verder dien je rekening te houden met de elektriciteits- en onderhoudskost van een aircosysteem.

Vaste versus mobiele airco

Een mobiele airco kost een stuk minder dan een splitmodel. Een mobiele airco kan je al kopen vanaf 550 euro. Dat grote verschil heeft te maken met het wegvallen van de installatiekosten en enkele materiaalkosten zoals een beugel en leidingen. Aan een mobiele airco heb je ook minder onderhoudskosten. Aan de andere kant zal een mobiele airco meer elektriciteit verbruiken dan een ingebouwd model.

Daarnaast hebben veel vaste airco’s de optie om de ruimte om naast koude lucht, de ruimte ook te vullen met warme lucht. Zo kan je de zolderruimte eenvoudig verwarmen in de winter. Die optie heb je niet met een mobiele airco.

Ontvang direct prijzen op maat

Zou ik kiezen voor een mobiele airco?

Een mobiele airco heeft enkele nadelen. Ze maken vaak meer geluid, verbruiken meer elektriciteit en hebben een lager koelvermogen zodat een mobiele airco zelden een verstandige keuze is. Verder is het niet eenvoudig om de slang voor de afvoer van warme lucht kwijt te geraken en wordt de toegang tot de ramen in sommige gevallen bemoeilijkt.

Aan de andere kant is het een goedkoper alternatief dat geen werken vereist. Daardoor kan je een mobiele airco meteen in gebruik nemen en hoef je geen rekening te houden met eventuele wachttijden bij installateurs. Om tot de juiste beslissing te komen voor jouw situatie neem je best contact op met een specialist die advies op maat kan bezorgen.

zolder

Ook interessant voor jou:

Kan een airco de hele bovenverdieping koelen?

Ja, een airco kan de hele bovenverdieping koelen. Om dit te kunnen doen is het echter wel belangrijk om het juiste model airco te hebben met voldoende koelvermogen.

Er zijn twee opties om de koele lucht te verspreiden. Als je kiest voor één airconditioner, kan de gekoelde lucht naar de verschillende kamers verspreid worden aan de hand van kanalen.

Een andere opties is om een multisplit airco te installeren, met in de verschillende ruimtes een eigen unit. Het voordeel is hier dat de totale oppervlakte van de ruimte makkelijk gekoeld geraakt en dat je de verschillende units apart kan instellen op de gewenste temperatuur.

Om te beslissen hoe de kanalen of unit best verdeeld worden over de verdieping, schakel je best de hulp van een installateur in.

Hoe buitenunit airco installeren op mijn dakkapel?

Wanneer je een plat dak hebt, kan de buitenunit weggewerkt worden bovenop het platte dak. In andere gevallen kan de unit makkelijk opgehangen worden aan de hand van een beugel. Er moet rekening mee gehouden worden dat de buitenunit volledig vrij staat en niet in de vlakke zon. Idealiter is de afstand tussen de binnenunit en de buitenunit zo klein mogelijk.

Verder plaats je de buitenunit best niet te dicht bij de buren, zodat zij geen last hebben van het lawaai. Om te weten wat de ideale plaatsing is van de buitenunit, laat je je best bijstaan door een vakman.

Is het verstandig om een airco op de zolder plaatsen?

Ja, een airco op zolder plaatsen is verstandig. Ook wanneer je zolder goed geïsoleerd is, zal de warmte uit het hele huis stijgen en de zolder opwarmen wat soms tot een onaangename hitte kan leiden.

De zolder verkoelen kan een positief effect hebben op de hele bovenverdieping. Om een airco te plaatsen is de zolder wel best goed verlucht en geïsoleerd.

Airco op zolder laten plaatsen? Verstuur je aanvraag en kom in contact met specialisten

Als je van plan bent om een airco op zolder te plaatsen of gewoonweg advies en informatie wil, kan het nuttig zijn om een specialist te raadplegen. Door een vakman te contacteren ben je zeker voor advies op maat en voor de juiste oplossing voor jouw zolder. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk gemakkelijk verschillende installateurs!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.