Airco stinkt: wat is de oorzaak en hoe oplossen? 

Tijdens de warme zomerdagen is het hebben van een airco geen overbodige luxe. Wanneer je thuis wilt ontsnappen van de bedrukkende warmte buiten is een airco die stinkt het laatste waar je op zit te wachten. Gebeurt dit toch, dan kan je best zo snel mogelijk uitzoeken waar het vandaan komt. 

Wil je graag weten waarom jouw airco stinkt en wat je eraan kan doen om dit te voorkom? Lees dan volgend artikel verder voor alle tips en tricks. 

Vraag advies en vergelijk offertes

Waarom stinkt de lucht uit mijn airco thuis? 

Er zijn twee hoofdoorzaken waarom jouw airco een vieze lucht verspreidt:

1. Er is een onderdeel van jouw airco stuk gegaan:

Er is een onderdeel dat niet meer goed werkt of kapot is. Meestal is dit onderdeel de filter van de airconditioning. Wanneer de filter z’n werk niet meer goed doet ontstaat er al snel een slechte geur. De stank ontstaat hier omdat stof zich vermengt met vocht, waarna deze geur in de ruimte wordt geblazen.

Tip: Heb je de airco lange tijd niet gebruikt? Dan is er misschien gewoon wat stof ophoping. De filter eens stofzuigen kan hier al veel helpen.

2. Jouw airco heeft dringend een onderhoud nodig

Om een stinkende airco te vermijden heb je regelmatig onderhoud nodig. Ruik je iets wat niet fris is? Dan ben je hier waarschijnlijk al te laat mee. Het is belangrijk het onderhoud goed bij te houden zodat je snel merkt wanneer een onderdeel niet meer naar behoren werkt, of er zich schimmel ophoopt. Het wordt dan bijvoorbeeld dringend tijd de airco eens te reinigen

Tip: Is onderhoud lang geleden, maar is er geen probleem in de airco zelf? Dan kan de geur aan een verstopte afvoerleiding liggen. Een specialist inroepen kan hier slim zijn.

Airco stinkt

Verschillende geuren duiden op verschillende problemen 

Het is niet altijd even gemakkelijk te achterhalen waarom jouw airco niet meer fris ruikt. Wil je dit oplossen, dan moet je toch de oorzaak te weten komen. Een indicator van het soort probleem kan in de geur zitten. Verschillende geuren die jouw airconditioner verspreid hangen samen met verschillende problemen.

1. Schimmel- en zweetgeur

De meest voorkomende geur van een stinkende airco is een zweterige geur. Het water loopt niet goed weg, hoopt zich op en begint na een tijdje te stinken. Een grondige professionele poetsbeurt is meestal de beste oplossing hier. 

2. Rook van sigaretten  

Een geur van sigarettenrook kan enkel wanneer er ook effectief gerookt wordt binnen. De rookgeur trekt in de verdamper en de filter, die het luchtje dan weer verspreiden zodra je de airco aanzet. 

3. Brandgeur 

Een brandgeur moet altijd even serieus genomen worden. Ruikt het naar vuur, dan rookt of brand er ook echt wat in jouw airco. Het kan bijvoorbeeld ontstaan bij oververhitting of problemen met de bedrading. Schakel bij deze geur de airconditioner onmiddellijk uit. Het is niet verstandig dit probleem zelf op te lossen. Best laat je er een expert naar kijken.   

4. Rotte eierenlucht 

Jammer genoeg wordt deze geur meestal veroorzaakt wanneer er een dood dier in jouw airco ligt. Schakel een professional in voor een professionele reiniging. Is er geen dier te zien? Dan kan het zijn dat er plastic onderdelen in de airco aan het smelten zijn. 

5. Chemische geur 

Om de lucht die ingezogen wordt te koelen heeft een airconditioner koudemiddel nodig. Dit chemische goedje is schadelijk en mag enkel door een professional gebruikt worden. Ruik je een chemische geur, dan is er een grote kans op een lekkage. Neem deze geur even serieus als een brandgeur en zet de airco ook hier uit. Laat je het lek niet repareren en het koudemiddel bijvullen, dan zal er oververhitting ontstaan en volgt hier een brandgeur op. 

6. Uitlaatgassen 

Een airco werkt niet op gas, waardoor dit een vreemde geur kan lijken. De motor en andere onderdelen bevatten wel vloeistoffen die kunnen gaan lekken. Dit is de reden dat het kan stinken naar uitlaatgassen.

Is een stinkende (mobiele) airco in huis gevaarlijk? 

Een vieze geur verspreid door jouw airco duidt op een probleem. Stinkende lucht in huis is niet aangenaam, maar los daarvan verspreidt de airco wanneer hij slecht ruikt bacteriën, schimmels en virussen door jouw hele huis. Het is dus belangrijk dit snel op te lossen, wil je geen klachten als een verkoudheid, grieperig gevoel of concentratieproblemen krijgen. 

Kom in contact met een expert in jouw buurt

Voorzorgsmaatregelen om vieze geurtjes te voorkomen 

Een stinkende airco op een warme dag is niet iets dat je graag in huis hebt. Gelukkig bestaan er allerlei voorzorgsmaatregelen om dit te voorkomen.

  • Kwalitatieve filters  

Ga voor kwalitatieve filters. Deze houden jouw airco schoon, en zorgden dat er geen bacteriën, schimmels en virussen gaan groeien in het ophopende stof.

  • UV-luchtreiniger

Dit toestel wordt voornamelijk veel gebruikt in ziekenhuissettings. Ze bieden bescherming voor mensen met een zwakker immuunsysteem, wat ze hier heel populair maakt. Dit is ook een slimme investering voor in huis. Naast bacteriële infecties verminderen helpen ze ook bij astmaklachten. 

  • Regelmatig onderhoud

Na verloop van tijd wordt het interessant jouw airco een onderhoud te geven. Doe dit van tijd tot tijd om vervuiling van de airco en kapotte onderdelen te voorkomen. 

Stinkende airco reinigen

Ook interessant voor jou: 

Wat te doen tegen stinkende airco?

Afhankelijk van de reden van de geur zijn er andere oplossingen. Stof uit het binnentoestel of schimmel uit de verdamper halen kunnen de muffe lucht al verhelpen. Een verstopte afvoer voor het condenswater kan ook zorgen voor een nare geur. Weet je niet goed hoe dit op te lossen? Schakel dan een specialist in. 

Hoe airco desinfecteren of reinigen?

De te reinigen of desinfecteren delen van de airco kunnen onderverdeelt worden in vier groepen. De filter, de interne onderdelen, de omkasting van de airco en de buitenunit. Haal de omkadering van de airco en verwijder de filter.

Je kan het stof verwijderen met een stofzuiger of een droge doek. Het buitenkader, de onderdelen en de buitenunit reinig je met een propere vochtige doek en droog je goed na. Om schimmelvorming te voorkomen moet je er zeker van zijn dat alles goed droog is alvorens je de airco weer in gebruik neemt.

 Tip: Versnel het drogen door de airco enkele uren op ventilatorstand te laten draaien.

Waarom stinkt de binnenunit van een split airco? 

Stinkt jouw binnenunit? Dan is er een grote kans dat je te maken hebt met stofophoping in jouw luchtfilter. Maak deze regelmatig schoon met behulp van een stofzuiger of stofdoek om slechte geuren te voorkomen. 

Stinkt je airco bij aanzetten? Verstuur je aanvraag en kom in contact met meerdere airco specialisten uit jouw regio 

Vul onderstaand offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend advies rond jouw stinkende airco of offertes voor installatie van een nieuwe airco. Zo kan je je nog beter informeren en makkelijk prijzen vergelijken. Vind je beste oplossing voor jouw situatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.