Multisplit airco: voordelen, werking en prijs

Een multisplit airco is een innovatief systeem dat airconditioning biedt aan meerdere ruimtes tegelijk. Het systeem bestaat uit een buitenunit en meerdere binnenunits die met elkaar verbonden zijn via een netwerk van buizen.

Dit systeem heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere airconditioners, waaronder een betere energie-efficiëntie, een lagere installatiekost en meer flexibiliteit. In dit artikel bespreken we de voordelen van een multisplit airco, haar werking en de prijs.

Ontvang direct prijzen op maat

Waarom kiezen voor een multisplit airco?

Een multisplit airco is een airco waarbij verschillende binnenunits gekoppeld zijn aan één enkele binnenunit. Zo kan je met één installatie meerdere ruimtes verkoelen en verwarmen. Hierdoor kan je de kosten van je airconditioning systeem doen dalen. Daarnaast ziet de buitenomgeving er ook verzorgder uit.

Hoog of laag energieverbruik?

Het gebruik van één multisplit airco zorgt voor een efficiënter energieverbruik omdat er slechts één buitenunit is die de koelcapaciteit verdeelt over meerdere binnenunits.  Het is dus een energiezuinigere optie dan andere airco’s.

Daarnaast zijn de nieuwste airco’s voorzien van een warmtepomp op basis van een lucht-luchtprincipe. Door die geavanceerde technologie, verbruiken airco’s een stuk minder dan vroeger. Hoeveel een airco in jouw situatie zou verbruiken, hangt af van verschillende factoren zoals jouw levensstijl, de grootte en isolatie van je huis, het model en de energiezuinigheid van de airco. 

Ontvang een prijs op maat

Voordelen 

Multisplit airco’s brengen verschillende voordelen met zich mee: 

 1. Er is maar één enkele buitenunit nodig om verschillende ruimtes te koelen en te verwarmen
 2. Een multisplit airco maakt niet veel geluid omdat de luide onderdelen van de airco in de buitenunit verwerkt zitten 
 3. Een multisplit airco is een voordelige en energiezuinige optie om verschillende ruimtes tegelijk te koelen/verwarmen
 4. Je kan de temperatuur kamer per kamer instellen en je kan zelfs werken met een timer
 5. Je moet niet kiezen voor dezelfde soort binnenunits, zolang ze hetzelfde model zijn kan je verschillende soorten kiezen

Nadelen

Er zijn echter ook wat nadelen verbonden en zaken waar je best op let bij de keuze voor een multisplit airco: 

 1. De prijs loopt snel op bij de installatie van meerdere binnenunits
 2. Het installeren van een multisplitairco is een grote ingreep in het huis en gebeurt best tijdens een renovatie- of nieuwbouwproject 
 3. Bij airco’s met een warmtepompsysteem, kan je niet kiezen om de ene ruimte te verwarmen terwijl je de andere afkoelt 
 4. Een multisplit airco vereist regelmatig onderhoud

Om te weten of de voordelen in jouw situatie opwegen tegen de nadelen, schakel je best het advies van een specialist in.

multisplit airco in de slaapkamer

Hoe werkt een multisplit airco?

Een moderne multisplit airco is een soort warmtepomp en bestaat uit één buitenunit en meerdere binnenunits. De buitenunit zorgt voor het afkoelen van de buitenlucht en stuurt het koelmiddel naar de binnenunits via leidingen.

Elke binnenunit koelt vervolgens de lucht in een aparte kamer en blaast de gekoelde of verwarmde lucht de kamer in. Met een afstandsbediening kun je de temperatuur en instellingen regelen. Dit systeem maakt het mogelijk om meerdere kamers onafhankelijk van elkaar te koelen of verwarmen met slechts één buitenunit.

Multi-split airco: voordelen, werking en prijzen

Verdeling van kamer

Per buitenunit zijn er verschillende binnenunits mogelijk. Deze moeten niet hetzelfde vermogen hebben, zodat je ze kan afstemmen op de grootte en noden van de kamer. Je kan tot wel 8 binnenunits installeren per buitenunit, afhankelijk van de installateur.

Verschillende soorten binnenunits

Voor de binnenunits zijn er drie opties: 

 1. Plafondunit: deze kan ingebouwd zitten in een (vals) plafond. Een plafondunit is heel subtiel aanwezig in de ruimte en kan door de centrale plaats op het plafond de ruimte in no time koelen of verwarmen.
 2. Wandunit: een wandunit hangt meestal net onder het plafond. Deze airco’s zijn het goedkoopst en eenvoudigst te installeren, maar vallen ook het meest op in de ruimte.
 3. Duct unit: deze soort binnenunit is eentje die verborgen zit achter een kleine rooster in een (valse) wand. Ze zijn onderdeel van een kanaalairco. 

Besturing airco

Tegenwoordig kan je airco’s op verschillende manieren bedienen. Omdat veel airco’s WiFi-connectie hebben kan je ze bedienen met je gsm of zelfs met je stem via Google Assistant of Alexa. Daarnaast kan je de airco natuurlijk ook altijd besturen met een afstandsbediening

Het is mogelijk om de verschillende airco’s op andere temperaturen in te stellen in de verschillende ruimtes en deze apart te besturen.

Onderhoud

Om de levensduur van je airco zo lang mogelijk te rekken, is het belangrijk om de airco goed te onderhouden. De airco moet regelmatig vrijgemaakt worden van stof en daarnaast moet de koelvloeistof op regelmatige tijdstippen bijgevuld worden.

Sommige installateurs bieden een contract aan waarin het onderhoud inbegrepen zit. Om meer te weten over je opties kan je in de onderstaande form gratis offertes aanvragen bij verschillende installateurs.

Vraag gerust extra advies aan een expert

Hoeveel kost een multisplit airco?

Voor een multi split airco ben je vaak tussen de 1.500 en 3.500 euro kwijt, afhankelijk van het type en de functionaliteiten. 

Prijs airco met 2 binnenunits

Voor een airco met twee binnenunits, ook wel een duo split genoemd, ligt de prijs tussen 2.500 en 4.000 euro. De prijs is echter afhankelijk van verschillende factoren zoals het gekozen vermogen, het design en de verschillende opties die je neemt. Verder is er ook nog de prijs van het onderhoud en de plaatsing.

Als je een erkende installateur inschakelt om een multisplit airco te plaatsen in een privéwoning die ouder is dan 10 jaar, kom je mogelijk in aanmerking voor een verlaagd Btw-tarief. In plaats van de gebruikelijke 21% btw betaal je dan slechts 6% btw. Houd er wel rekening mee dat dit verlaagde tarief alleen geldig is als de airco wordt geïnstalleerd door een erkende installateur.

Prijs airco met 3 binnenunits

Voor elke bijkomende unit kan je rekenen op 800 tot 1.000 euro. Ook hier is de prijs sterk afhankelijk van verschillende factoren en het model dat je kiest.

Prijzen mobiele airco

Als je geen werken wil uitvoeren, kan je ook opteren voor een mobiele airco, die in aankoop goedkoper is en waarvoor geen plaatsingskosten zijn. Een mobiele airco bestaat al vanaf 500 euro, maar voor grotere modellen kan de prijs oplopen tot 2.000 euro.

Vind een airco installateur

Hoeveel units kan ik aansluiten op 1 buitenunit?

Dit is afhankelijk van installateur tot installateur. Sommige merken hanteren een maximum van 5 binnenunits, terwijl andere merken tot wel 8 binnenunits gaan. Zulke hoge aantallen worden vooral ingezet in kantoorgebouwen en hotels. 

airco installeren

Wat is het verschil tussen split en multi split airco?

Een monosplit airco bestaat uit één binnenunit die is verbonden met één buitenunit. Dit betekent dat één binnenunit één specifieke ruimte kan koelen of verwarmen.

Een multisplit airco daarentegen heeft meerdere binnenunits die worden aangesloten op één buitenunit. Hierdoor kunnen meerdere ruimtes onafhankelijk van elkaar worden gekoeld of verwarmd. Elke binnenunit kan afzonderlijk worden bediend, zodat de temperatuur in de verschillende ruimtes afzonderlijk bepaald kan worden. 

Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoe multi split airco zelf installeren? Stappenplan

Door je eigen multisplit airco te plaatsen, bespaar je al snel meer dan 2.000 euro. Een plaatsing loopt als volgt: 

 1. Om de plaatsing zelf te doen maak je gebruik van een zelfbouwpakket, waarbij een fabrikant een keer langskomt op de werf om een pakket op jouw maat samen te stellen. 
 2. Het pakket wordt geleverd en er is een korte begeleiding ter plaatse.
 3. Vervolgens plaats je de toestellen zelf en sluit je deze elektrisch aan. Bij vragen kan je hulp vragen via telefoon.
 4. Achteraf worden de leidingen in jouw plaats aangesloten, wordt het koelmiddel aangevuld en wordt de airconditioning opgestart.

Toch een vakman inschakelen? 

Om zeker te zijn van een correcte en vlotte plaatsing, schakel je best een vakman in. Een vakman weet waar hij mee bezig is en zorgt ervoor dat je op je twee oren kan slapen over de werking van je airco. Een specialist kan advies op maat leveren en zorgt voor de beste oplossing in jouw situatie.

multi split airco installeren

Multi split airco kopen en plaatsen? Vergelijk verschillende installateurs in je buurt

Overweeg jij om een multi split airco aan te schaffen? Dan kan het lonen om beroep te doen op een specialist. Zo weet je dat je alle recente en correcte informatie krijgt en ben je zeker van advies op maat. Via onderstaande form kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen, zo vergelijk je prijzen en installateurs en ben je zeker van de beste keuze voor jouw project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.