Aircotoestellen: soorten, installatie en onderhoud

Als je je woning of bedrijf wil verkoelen, is een airco de aangewezen oplossing. Er bestaan veel verschillende aircotoestellen. Hier vind je een overzicht en enkele richtprijzen.

Wil je advies van een airco-specialist? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Aircotoestellen prijzen

De prijzen van aircotoestellen variëren enorm naargelang type en hun capaciteit. Onderstaande prijsoverzicht geeft je al een eerste idee.
Je hoeft je alvast niet al te veel zorgen te maken wanneer je budget eerder beperkt is. Binnen elke prijsklasse is er wel een aircotoestel dat aansluit bij jouw behoeften.

Soorten aircotoestellen Richtprijs
Mobiele airco met slang € 100 – 500
Mobiele split airco € 200 – 800
Aircoolers zonder luchtslang € 50 – 300
Mini airco € 80 – 500
Vaste airco € 1.000 – 5.000
Warmtepomp airco € 300 – 1.200

Ontvang meerdere prijsoffertes op maat

Soorten aircotoestellen

airco toestellen

De airconditioner is de ultieme redder in nood als het buiten te warm is. Hij kan zelfs de meest alledaagse taken even aangenaam en draaglijk maken. Er bestaan wel meer dan tien soorten aircotoestellen. Elk daarvan heeft z’n eigen toepassingen, prijsklasse en ook voordelen. Zo zijn er heb je de keuze tussen een split unit (al dan in de vorm van een vaste airco) en een airconditioning die maar uit één unit bestaat zoals de monoblock, vaak heeft het het voordeel een mobiele airco te zijn. Een split unit is vaak de duurdere maar efficiëntere optie.

Vaste airco

Dit is een grote airconditioning die bestaat uit twee delen: een binnen- en een buitenunit. Het binnendeel onttrekt hitte uit de lucht in een binnenruimte, die via buizen naar het buitendeel wordt vervoerd. Daar wordt het vervolgens afgegeven aan de buitenlucht.

Het is een krachtig en efficiënt type airconditioning dat ook grote zalen en hele woningen kan koelen. Deze airco’s zijn geluidsarm, maar vrij prijzig en moeten door een professional geïnstalleerd en onderhouden worden.

Mobiele airco

Een kleiner apparaat dat bij uitstek geschikt is om één ruimte af te koelen.

De mobiele airco kan net als een vaste airco hitte naar buiten afvoeren. Daarnaast is hij heel goed verplaatsbaar. Bijgevolg kan hij ingezet worden op elke plek die op dat moment gekoeld moet worden.

Mobiele airco’s zijn betaalbaar, maar ze hebben een beperkte koelcapaciteit. Ze zijn niet erg zuinig met energie en durven voor enige geluidsoverlast zorgen.

Monoblock airco

Dit is een type mobiele airco met één unit en een afvoerslang. Door het lage gewicht en het kleine formaat zijn een monoblock airco’s goed te verplaatsen.

De afvoerslang kan door een deur of een venster worden gehangen. De koelcapaciteit varieert per model. Het zijn minder krachtige apparaten en dus minder geschikt voor het koelen van heel grote ruimtes.

Split airco

Een mobiele airco bestaat net als een vaste airco uit twee delen. Door de scheiding van de twee units werkt dit apparaat efficiënter en kan het grotere ruimtes koelen dan een monoblock model. Toch is het mogelijk om deze airco’s te verplaatsen, en hoeft het airco toestel niet geïnstalleerd worden. Op die manier combineert de split airco de voordelen van een monoblock airco en een vaste airconditioning.

Multisplit airco

Deze vaste airco heeft één buitenunit, maar meerdere binnenunits. Elke binnenunit kan op een andere plek geïnstalleerd worden – bijvoorbeeld in aparte kamers van een gebouw.

Het is de meest grootschalige en professionele soort airconditionings in de handel, met een hoge prijs en een enorm koelvermogen.

Inbouw airco

Een verzamelnaam voor elk type vaste airco’s dat in huis wordt ingebouwd. Door het monteren van de airco achter een wand of in een kast valt het apparaat minder op.

Airco zonder afvoerslang

Dit is een kleine en goedkope airco met een zeer beperkt koelvermogen.

Het gaat eigenlijk niet om een echte airco, omdat deze apparaten geen warmte naar buiten toe afgeven. Daarom wordt een airco zonder afvoerslang ook wel als ‘aircooler’ verkocht. Het is een oplossing als je in een kleine ruimte een paar graden afkoeling wenst, maar is niet geschikt voor andere soorten gebruik.

Warmtepomp airco

Een moderne soort airco die specifiek ook bedoeld is om een ruimte te verwarmen. Door de stroming van de koelvloeistof om te keren blaast een warmtepomp airco warme lucht de ruimte in. Natuurlijk kan hij ook gewoon koelen. Dat maakt dit type airconditioning een veelzijdige en bovendien milieuvriendelijke aanwinst voor je huis.

Mini airco

Een mini airco is een type aircooler die speciaal bedoeld is voor voertuigen en kleine vertrekken. Als jij in de zomer een koelere auto, caravan, wc of slaapkamer wil, dan kan een mini airconditioning een uitkomst zijn. Ook hier geldt dat deze airco een erg beperkt koelvermogen heeft.

Plafond airco

Dit zijn aircotoestellen die tegen het plafond gemonteerd worden en daardoor minder zichtbaar zijn. Het gaat om een vaste airco met een binnen- en buitenunit.

plafond airco

Airco vloermodel

Bij dit type vaste aircotoestellen wordt de binnenunit op grondniveau bevestigd. Daardoor vallen ze minder in het oog en verstoort de airconditioning je interieur niet.

Stille aircotoestellen

Aircotoestellen kunnen redelijk wat geluidshinder veroorzaken. Vooral de goedkopere modellen, zoals mobiele airco’s hebben een ventilator die behoorlijk wat decibels kan produceren. Dat kan een probleem zijn als je in de betreffende ruimte ongestoord wil werken of van je vrije tijd wil genieten.

Het is mogelijk om een airco uit te zoeken die met geluidsdempende componenten is uitgerust. Die worden vaak als geluidsarm aangeprezen en kunnen wat duurder uitvallen dan de alternatieven.

Tip: Als je gevoelig bent voor lawaai, vergelijk dan in de offertes steeds de geluidsniveaus in dB voor de verschillende aircotoestellen.

Installatie en onderhoud van aircotoestellen

Mobiele aircotoestellen hebben geen installatie nodig. Het is voldoende om hem op een geschikte plek neer te zetten en in te pluggen. Vaste aircotoestellen moeten wél geïnstalleerd worden, en daarna periodiek worden onderhouden. Dat is werk voor een erkend vakman.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Installatie van vaste aircotoestellen

Je kan eigenlijk niet zelf een vaste airco plaatsen. Het gaat om een groot, zwaar apparaat waar bovendien schadelijke gassen in zitten. De binnen- en buitenunit moeten luchtdicht verbonden worden, en er moet een luchtdichte afsluiting naar buiten toe worden gecreëerd. Al met al is dit een klus voor een vakman.

Onderhoud van aircotoestellen

Een airconditioning heeft niet veel onderhoud nodig. De koelvloeistof in een airco moet van tijd tot tijd bijgevuld worden, en het apparaat moet even worden nagekeken op een goede werking. Dat is specialistisch werk waarvoor je het beste een expert kan inschakelen.

Als je je vaste airco laat installeren door een vakman, kan die je ook vaak een gunstige aanbieding doen voor periodiek onderhoud.

Aircotoestel kopen: vraag advies en vergelijk prijzen

Zoals je hierboven gelezen hebt, zijn er heel veel types airconditionings, elk met hun eigen prijs en pluspunten. Het kan lastig zijn om in dit woud van opties een geschikte aanbieding voor jou te vinden.

Een handige oplossing is het aanvragen van meerdere offertes. Zo krijg je advies en een heldere prijsindicatie, en kan je makkelijker de knoop doorhakken voor jouw keuze. Bovendien kan je ook een prijsopgave voor de installatie van een vaste airco vragen.

Vraag dus direct een offerte bij meerdere airconditioning installateurs tegelijk. Kom zo meer te weten over de beste koeloplossing voor jou.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.