Aircotoestellen: soorten, installatie en onderhoud

Aircotoestellen worden essentieel in vele woonkamers en bedrijven. Er bestaan veel verschillende soorten airco’s. Het is belangrijk om te weten welk type aircotoestel voor jouw situatie het meest geschikt is. Helemaal overtuigd? Ontdek hoe je het toestel ook best kunt installeren en onderhouden

Wil je advies van een airco-specialist? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Aircotoestellen prijzen

De prijs van een airco is zeer afhankelijk van welk soort airco je laat installeren. Niet enkel het type airco speelt mee, maar ook andere factoren zoals de capaciteit en de ruimtes die je wilt laten koelen. Of je nu zelf een airco wil installeren in je woning of voor je bedrijf, inzicht in de factoren die de prijs beïnvloeden is essentieel om een goede beslissing te kunnen nemen.

Prijsoverzicht 2024

De prijs van een airco is voor vele de doorslaggevende factor. Het prijskaartje zal vooral afhangen van welke type airconditioning je wilt laten installeren. Daarom een overzichtje:

Type aircoGemiddelde prijs
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)1.200 – 3.000 euro (incl. plaatsing)
Vaste airco met buitenunit (split)1.500 – 3.000 euro (incl. plaatsing)
–> per bijkomende binnenunit800 – 1.000 euro (incl. plaatsing)
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf 250 euro

Ontvang meerdere prijsoffertes op maat

Soorten aircotoestellen

Airconditioning heb je in verschillende vormen en maten. Kiezen voor het juiste type airco is van cruciaal belang. Er bestaan heel wat types: vaste airco’s, mobiele airco’s, monoblock, split airco, enzovoort. Ontdek de verschillen hieronder!

airco-afstandsbediening

Vaste airco

Een vaste airco wordt permanent geplaatst in een gebouw of specifieke ruimte. Deze airconditioning bestaat uit twee hoofdcomponenten: een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit wordt, zoals de naam het al zegt, buiten geïnstalleerd. Het bestaat uit een compressor, condenserspoel en een ventilator. De compressor circuleert koudemiddel tussen de binnen- en buitenunit, waardoor warmte van binnen naar buiten wordt verplaatst.

Vaste airco’s kunnen grote oppervlaktes of meerdere kamers tegelijk koelen. Daarom zijn ze ideaal voor woningen, bedrijven en andere ruimtes waar airco een must is. Voor de installatie van een vaste airco schakel je best een vakman in. 

Mobiele en draagbare airco

Een mobiele airco, ofwel een draagbare airco, is het type airco dat je makkelijk kan verplaatsen van de ene ruimte naar de andere. In vergelijking tot de vaste airco’s vereisen de mobiele airco’s geen ingewikkelde installatie. Je kan dus zelf je mobiele airco installeren. Om de airco te gebruiken, hoef je simpelweg de stekker in het stopcontact te steken en je kan genieten van koele lucht. Het apparaat werkt door warme lucht uit de kamer te trekken, de warme lucht af te koelen en zo terug in de kamer te blazen. 

Hoewel een mobiele airco over tal van voordelen beschikt, heeft het wat beperkingen in tegenstelling tot een vaste airco. Over het algemeen zijn mobiele airco’s enkel geschikt voor het koelen van kleinere ruimtes in plaats van hele gebouwen. 

Monoblock airco

Een monoblock airco is een soort van mobiele airco. Alle onderdelen zoals de compressor en de ventilator bevinden zich in slechts één unit. De monoblock airco heeft een afvoerslang. Deze hang je best door een deur of raam. Net zoals de klassieke mobiele airco heeft het als grote voordeel dat je de airco makkelijk kan verplaatsen. De koelcapaciteit varieert enorm per model. Maar het is, net zoals bij de mobiele airco, niet echt mogelijk om grote oppervlaktes of gebouwen af te koelen. 

Split airco

Een split airco combineert de voordelen van een vaste en een mobiele airco. De split airco bestaat net zoals de vaste airco uit twee hoofdcomponenten: de buitenunit en de binnenunit. Door de scheiding van de twee units werkt het apparaat efficiënter dan de mobiele airco. Het kan grotere ruimtes koelen. Toch is het mogelijk om de airco te verplaatsen. Het type airco biedt enorm veel flexibiliteit. Het hoeft niet per se geïnstalleerd worden en kan dus verschillende behoeftes vervullen.

Multisplit airco

Een multisplit airco maakt het mogelijk om meerdere binnenruimtes tegelijk te koelen. Het is dus een systeem dat gebruik maakt van één buitenunit en meerdere binnenunits. Het is dus een uitbreiding van de split airco. Elke binnenunit wordt in een aparte ruimte geïnstalleerd en heeft zijn eigen bediening. Een van de belangrijkste voordelen van een multisplit airco is de mogelijkheid om temperatuurregeling op maat te bieden voor verschillende ruimtes in de woning. Het aantal binnenunits dat aangesloten kan worden aan één buitenunit hangt enorm af van merk tot merk. Vraag dus zeker raad aan een specialist. 

Inbouw airco

Een inbouw airco is de verzamelnaam voor elk type vaste airco dat je in je woning kan installeren. De airco kan verstopt worden achter een kast of wand zodat het systeem minder opvalt.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Airco zonder afvoerslang

Airco’s zonder afvoerslang hebben meestal een zelfverdampende functie. In theorie gaat het niet echt over een airco omdat deze apparaten geen warme lucht naar buiten toe afgeven. Daarom wordt het soms ook wel eens een ‘aircooler‘ genoemd. Het is een oplossing als je zoekt naar een goedkope en kleine airco die slechts een kleine ruimte kan afkoelen. Het heeft bovendien een zeer beperkt koelvermogen. 

Warmtepomp airco

De naam verklapt het al: een warmtepomp airco is een airconditioner die zowel kan koelen als verwarmen. In tegenstelling tot de klassieke airco’s kan de warmtepomp airco de koelcyclus omkeren en warmte naar binnen brengen. Ze bieden in één systeem het hele jaar hoge comfort: van de koude winter tot de snikhete zomermaanden. 

Mini airco

Een mini airco heeft door zijn compact formaat slechts een beperkt koelvermogen. Het is ideaal voor zeer kleine ruimtes zoals je auto, wc of caravan.

Plafond airco

Een plafond airco hangt logischerwijs aan het plafond. Je kan hiervoor kiezen door esthetische redenen: de airco is zo iets minder zichtbaar. Plafond airco’s bestaan uit een binnenunit die aan het plafond hangt en een buitenunit die zich buiten je woning bevindt.

Airco vloermodel

Iedereen kent vloerverwarming wel. Maar had je ook al gehoord van airco op het grondniveau? Airco installateurs kunnen tegenwoordig ook al verkoeling voor de vloer voorzien. Daardoor vallen ze minder op en verstoort het de esthetiek van je interieur niet.

Stille aircotoestellen

Airco’s kunnen redelijk wat geluidshinder veroorzaken. Stille airco’s zijn speciaal ontworpen om het typische geluid dat een airco maakt te elimineren. Hierdoor creëer je een aangename en comfortabele omgeving voor je slaaprust of concentratie. 

Ben je zeer gevoelig voor geluid en lawaai? Vergelijk in de offertes steeds de geluidsniveaus in dB voor de verschillende aircotoestellen.

aircotoestellen vergelijken

Installatie en onderhoud van aircotoestellen

Nu we weten welk soort types airco’s er allemaal bestaan, is de installatie en het onderhoud ook een belangrijk aspect wanneer je overweegt een nieuwe airco te plaatsen. 

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Installeren van vaste aircotoestellen

Voor het installeren van een vaste airco heb je altijd een specialist of vakman nodig. De installatie kan je helaas zelf niet volbrengen. Een airco is een groot en zwaar apparaat waar schadelijke gassen in zitten. Een vakman weet precies wat hij moet doen door zijn expertise. 

Onderhoud van aircotoestellen

Op zich heeft een aircotoestel niet veel onderhoud nodig. Van tijd tot tijd moet je de koelvloeistof in het apparaat bijvullen. Ook moet het toestel soms eens worden nagekeken door een expert om de goede werking te garanderen. Een onderhoudscontract sluiten bij je specialist is ook zeker een optie.

aircotoestel installeren

Welke airco is het meest geschikt voor mij? 

Welke airco je precies moet kiezen hangt volledig af van jouw voorkeuren en situatie. Een specialist kan naar jouw behoeftes en situatie kijken en zo de perfecte airco voor jou en je woning aanraden. 

Ontvang gratis advies van een airco-expert

Ook interessant voor jou: 

Op zoek naar een nieuwe airco voor je woning of bedrijf? Maar je zit nog met enkele vragen? Vind hier het antwoord op je vragen! 

Hoe zinvol en interessant is een mobiele airco in België?

Met een mobiele of verplaatsbare airco verkoel je de ruimte slechts met enkele graden. Is het binnen 30 graden of meer? Dan is een mobiele airco toch niet de ideale optie. Misschien is een vaste airco dan jouw ultieme redder in nood. Vaste airco’s zijn namelijk iets effectiever wanneer het gaat over hoge temperaturen in de zomer. Bovendien is een vaste airco iets beter voor je energiemeter dan de draagbare airco. 

Hoewel de mobiele airco een paar voordelen heeft zoals makkelijk verplaatsbaar, is het belangrijk om af te wegen welke aspecten voor jou belangrijk zijn. Liever een airco die minder verbruikt en grotere ruimtes kan koelen? Dan kies je toch beter voor een alternatief. 

Wat is op dit moment de beste airco met buitenunit?

Airco merken zoals Daikin en LG doen het heel goed op de markt. Wanneer je verschillende merken evalueert, is het belangrijk om te kijken naar kenmerken zoals:

  • Koelcapaciteit
  • Energie-efficiëntie
  • Geluidsniveau in dB
  • Betrouwbaarheid
  • Duurzaamheid
  • Garantie 
  • Extra functies zoals wifi en design 
  • Reviews

Om specifiek te bepalen welke airco voor jou het beste is, ga je best naar een specialist. Zij raden je systemen aan op basis van factoren zoals de grootte van de ruimte die je wilt koelen. Langs deze weg krijg je ook inzicht in exacte prijzen.

Wat kost een klassieke airco in huis inclusief montage?

Voor een vaste airco met buitenunit betaal je al snel tussen de 1.500 en 3.000 euro inclusief plaatsing. Wil je meerdere ruimtes in je woning of bedrijf koelen? Dan plaats je best extra binnenunits. Per bijkomende binnenunit betaal je al snel tussen de 800 en 1.000 euro bij. 

Voor een vaste airco zonder buitenunit (monoblock) bedraagt de prijs tussen de 1.200 en 3.000 euro inclusief plaatsing. 

Wil je graag inzicht in exacte prijzen en bedragen specifiek voor jouw behoeftes en noden? Vraag raad aan een expert

nieuwe aircotoestel kopen en plaatsen in de living

Nieuwste aircotoestel kopen: vraag advies en vergelijk prijzen

Dus, je bent er uit: je wil een nieuw aircotoestel installeren in je woning of bedrijf. Wil je daarvoor de beste deal sluiten? Het vergelijken van genoeg offertes helpt je in de zoektocht naar de perfecte deal. 

Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor aircotoestellen. Zo vind je de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie. Het vergelijken van verschillende airco installateurs loont. Bovendien is het steeds belangrijk om voor de installatie en onderhoud van je airco samen te werken met een expert. Een expert of specialist biedt je advies op maat en een antwoord op al je vragen.

Overtuigd? Vul dan onderstaand formulier in.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
airco gebruiken in huis
Hoe werkt een airco zonder buitenunit?
airco zonder buitenunit
Wat is de beste airco zonder buitenunit?
airco zonder buitenunit
Airco zonder buitenunit
Ventilo
Ventilo convectoren