Airco als hoofdverwarming: slimme keuze? 

Airco’s worden alsmaar populairder in tal van huizen. Tijdens hete zomermaanden is het bijna onmisbaar. Door nieuwe technologieën kunnen ze naast koelen ook een ruimte verwarmen. Maar kan je een airco ook als hoofdverwarming gebruiken en is dat wel een slimme keuze? Ontdek het hier!

Meer weten? Stel al je vragen en ontvang advies en prijsoffertes via onze offertepagina!

Snel en gratis offertes vergelijken?

Zou ik een airco gebruiken als hoofdverwarming?

Het is zeker mogelijk om een airconditioner te gebruiken als hoofdverwarming. Airco’s trekken bij het koelen de warmte uit je ruimte. Het verwarmen gebeurt omgekeerd: de warmte wordt van buiten naar binnen geplaatst. Dat is één van de grootste voordelen van een airco gebruiken als hoofdverwarming: je kan zowel koelen als opwarmen via één systeem. 

Het is echter niet aangeraden voor grote woningen. Bekijk daarom zeker alle opties en weeg de verschillende eigenschappen met elkaar af. Je wilt zeker geen foute keuze maken wanneer het gaat over je huis verwarmen tijdens de koude wintermaanden.

Kan ik mijn CV-ketel vervangen met een airco? 

Je kan je cv-ketel (op gas) vervangen met een airco. Maar het moet wel een moderne airco zijn. Zulke airco’s zijn energie efficiënt gedurende een heel seizoen en kunnen ook bij koude wintermaanden je huis verwarmen. Toch zijn hier enkele nadelen aan verbonden.

Als je overweegt om je cv-ketel te vervangen, is het een goed idee om raad te vragen bij een vakman. Zij beoordelen specifieke vereisten en kunnen je zo het meest geschikte systeem aanbieden voor je huis. 

Vergelijk gratis offertes

Wat is het verbruik van airco als hoofdverwarming?

Het verbruik van airco als hoofdverwarming kan variëren afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Denk maar aan de kwaliteit van de airco, de buitentemperatuur, de isolatie van je huis, type woning, enzovoort. Om het exacte verbruik specifiek voor jouw situatie te bepalen, raadpleeg je best een specialist. 

Kosten airco met verwarmingsfunctie in 2024

Wanneer je overweegt om een airco te plaatsen, is het prijskaartje allesbehalve onbelangrijk. De prijs hangt sterk af van een aantal aspecten zoals het merk, het aantal units en het vermogen. Gemiddeld kost een lucht-lucht warmtepomp (een airco die zowel koelt als verwarmt) tussen de 2.500 en 8.000 euro

Prijzen hangen ook sterk af van vakman tot vakman. Daarom is het aangeraden om genoeg offertes te vergelijken om zo tot de beste deal te komen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat zijn de voordelen van airco als hoofdverwarming? 

Een airconditioner installeren als hoofdverwarming brengt een aantal voordelen met zich mee. We sommen ze even op.

Energie-efficiënt

In vergelijking tot de traditionele systemen, zoals cv-ketel op gas, kunnen moderne airco’s meer warmte-energie leveren terwijl ze minder elektriciteit verbruiken. Deze energiezuinige airco’s kunnen op lange termijn leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Bovendien is het nog efficiënter als je gebruikt maakt van je eigen hernieuwbare energie zoals zonnepanelen.

Milieuvriendelijk

Airconditioners zijn heel wat milieuvriendelijker dan de traditionele warmtesystemen. Airco’s maken gebruik van elektriciteit om warmte te verplaatsen, terwijl bijvoorbeeld een cv-ketel op gas afhankelijk is van fossiele brandstoffen. De airco’s resulteren dus in een lagere koolstofuitstoot. Door te kiezen voor een airco als hoofdverwarming, draag je bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikassen, wat bijdraagt aan een groenere toekomst.

Duurzaamheid

Als je elektriciteit afkomstig is van je eigen hernieuwbare energie zoals van je zonnepanelen, wordt het gebruik van airconditioner nog duurzamer én goedkoper. Bovendien is de isolatie van je huis ook belangrijk wanneer het gaat over de duurzaamheid van je airco. Goed geïsoleerde ruimtes houden de warmte beter vast, waardoor het energieverbruik minder wordt belast. 

Hoewel het gebruik van een airco als hoofdverwarming in sommige gevallen een échte duurzame keuze kan zijn, is het belangrijk om je eigen situatie goed te beoordelen. Overleg daarom met professionals om te ontdekken welke optie het best bij jou past.

Zijn er nadelen aan verbonden?

Toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een airco gebruiken als hoofdverwarming:

  • Op één buitenunit kan je slechts vijf binnenunits aansluiten. Dat betekent dat je slechts vijf ruimtes kan verwarmen. Wil je meer ruimtes verwarmen? Overweeg dan andere warmtesystemen.
  • Een airco kan niet constant verwarmen. Wanneer de buitentemperatuur enorm laag is, moet de condensor van de buitenunit ontdooien. Dat kan snel gebeuren, maar ook traag afhankelijk van je type apparaat. 
  • Airco’s blazen lucht en dat hoor je. Sommige mensen vinden dat storend, anderen niet. 
  • In vergelijking met de traditionele warmtesystemen kunnen de installatiekosten van een airco wat hoger liggen (behalve als je zonnepanelen hebt).
  • Airconditioning heeft regelmatig onderhoud nodig. Verwaarlozing van het systeem kan voor een hoger energieverbruik zorgen.
airco buitenunit installeren

Hoe kan ik mijn huis verwarmen met een airco?

Om je huis te verwarmen met een airco heb je twee opties. Airco gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming. 

1. Hoofdverwarming

Omdat airco’s ook warmte kunnen bieden is het een logische gedachte om op die manier minder gas te verbruiken. Bovendien verloopt de installatie ervan vlot en eenvoudig. Een airco gebruiken als hoofdverwarming wordt toch niet altijd aangeraden. Het rendement wordt erg laag als het buiten koud is en het is enkel bruikbaar bij een klein, goed geïsoleerd huis.

2. Bijverwarming

Door de vele nadelen is een airco eerder geschikt als bijverwarming. Ze kunnen dus functioneren als een duurzame aanvulling op je cv-ketel. Dat biedt enkele voordelen: 

  • Zone-verwarming: door airconditioner kan je verschillende zones in je huis verwarmen, zonder dat je je hele huis moet verwarmen. Zo kan je ervoor kiezen om enkel de ruimtes te verwarmen die echt gebruikt worden. 
  • Snelle verwarming: airco reageert snel op verwarming. Deze warmtepompen brengen snel en efficiënt warmte over in een hele ruimte. Hierdoor kan je snel genieten van de warmte in je kamer tijdens de koude wintermaanden. 
  • Minder slijtage van je primair verwarmingssysteem: het gebruiken van een secundaire verwarming neemt belasting weg van je primaire verwarming en dat zorgt voor minder slijtage.

Vraag extra info, advies en prijzen op maat

Mogelijke alternatieven voor verwarming?

Geen fan van airco gebruiken als hoofdverwarming? Bekijk dan even de alternatieven.

Infraroodverwarming

Een infraroodverwarming maakt gebruik van infraroodstralingen om warmte te produceren in je huis. Traditionele warmtesystemen verwarmen de lucht in de kamer. Bij een infraroodverwarming is dat anders. Je kan een infraroodverwarming vergelijken met de zon: het warmt eerder voorwerpen en oppervlakken op in plaats van de omringende lucht.

Het is een energiezuinige manier om een ruimte te verwarmen. Bovendien biedt het een zeer aangename warmte binnen de ruimte. De kosten hiervan bedragen tussen de 30 en 270 euro per element.

Let op: Zoals bij elk verwarmingssysteem is het aangeraden om bij een vakman te gaan. Deze persoon kan je bepaalde apparaten aanraden of afraden naargelang jouw thuissituatie. 

Accumulatoren

Een accumulator werkt helemaal anders: dit systeem zet ‘s nachts elektriciteit om in warmte. Door zijn stenen kern slaat het systeem de warmte tijdelijk op, om de warmte overdag opnieuw af te geven aan de ruimte.

Dit type systeem wordt vooral gebruikt voor goed geïsoleerde ruimtes die lange tijd verwarmd moeten blijven. De accumulator kost gemiddeld rond de 600 euro per element. 

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt meestal geplaatst in ruimtes die niet constant gebruikt hoeven te worden zoals badkamers, garages, enzovoort.

Eén van de grootste voordelen van vloerverwarming is dat het zeer snel opwarmt. In een mum van tijd kan je genieten van een warme vloer na je douche of bad in de winter. Want wie staat er nu graag met zijn blote voeten op een koude vloer? Vloerverwarming kost gemiddeld 50 euro per m² (exclusief de plaatsing).

Elektrische kachel

Elektrische kachels hebben een hoog verbruik. Daarom worden ze vaak enkel gebruikt als bijverwarming en amper als hoofdverwarming. Tijdens koude wintermaanden zijn ze razend populair door de gezellige sfeer die ze uitstralen. De prijzen hangen enorm af van model tot model.

airco-systeem waarmee je kunt verwarmen en koelen

Bestaan er ook airco-systemen waarmee ik kan verwarmen en koelen?

Ja, dat bestaat. We sommen twee opties op: warmtepompen en lucht-luchtwarmtepomp.

Warmtepompen

Een warmtepomp laat je toe om in de winter je woning ook op te warmen in plaats van koeler te maken. Het zet koele lucht om naar warme lucht, in tegenstelling tot de traditionele airco. Een van de grootste voordelen van een airco op je waterpomp is het groot vermogen. 

Lucht-luchtwarmtepomp

Is het verkoelen van je woning niet genoeg en wil je tijdens de winter je woning ook verwarmen? Overweeg dan een lucht-luchtwarmtepomp.

De primaire functie van de pomp is het leveren van zowel warmte als verkoeling voor verschillende ruimtes. Het werkt door middel van een koelmiddel en een compressor. Het is een innovatieve en duurzame manier om verkoeling te bieden tijdens snikhete zomermaanden. In de winter keert het proces om: de pomp zoekt naar warmte in de buitenlucht. Dat kan zelfs bij een buitentemperatuur van sterk onder het vriespunt.

Besparen op woningverwarming? Raadpleeg specialisten in je buurt!

Overweeg je een nieuw verwarmingssysteem thuis te installeren? We bieden je gratis en vrijblijvend informatie, advies en offertes voor de installatie van je nieuwe verwarming. Het vergelijken van verschillende installateurs zorgt voor het sluiten van de beste deal. 

Het is heel belangrijk om samen te werken met een vakman. Een professional kan je helpen met het ontwerp, de installatie en het onderhoud van je airco en/of warmtepomp. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.