Werking airco: onderdelen en werking per type
Aan de hand van een airco kan je de ruimtes in je gebouw koelen of verwarmen. Maar wat houdt de werking van een airco precies in? Hoe functioneren de verschillende onderdelen? En is er een verschil in werking tussen de verschillende soorten airco? In dit artikel ontdek je de antwoorden. Bovendien geven we je ook enkele tips mee om de werking van je airco te optimaliseren. Meer weten? Stel al je vragen via onze offertepagina.
Vraag en ontvang prijzen op maat
Table of Contents
Werking airco in het kort
De werking van een airco-installatie is eigenlijk heel vergelijkbaar met die van een koelkast of diepvries: het onttrekt warmte aan een bepaalde ruimte en voert die vervolgens af naar buiten. Hoe de warme lucht afgevoerd wordt, is verschillend per type airco (split, monoblock of mobiel). De airco verdeelt daarna de gekoelde lucht gelijkmatig over de volledige ruimte.
De werking van de verschillende aparte onderdelen
Een airco-installatie bestaat uit verschillende onderdelen. Om de precieze werking van een airco goed te kunnen begrijpen, is het verstandig om eerst de functie van de aparte onderdelen te kennen. We leggen hieronder kort de werking van 9 belangrijke onderdelen uit.
1. De verdamper
De verdamper verdampt de koelvloeistof van de airco tot een gas. Zo is het toestel in staat om de warmte aan je ruimte te onttrekken.
2. De compressor
Vervolgens gaat de compressor het koelmiddel samenpersen tot een gas dat in je airco rondgepompt wordt. Deze drukverhoging verhoogt de temperatuur van het gas, wat ervoor zorgt dat het later meer warmte kan afgeven. Tot slot pompt de compressor het samengeperste koudemiddel naar de condensor.
De compressor is het onderdeel van de airco dat elektriciteit verbruikt. Aan de hand van zonnepanelen kan je deze stroom zelf opwekken. Zo is je rendement nog beter.
3. De condensor
De verdampte koelvloeistof passeert langs de condensor. Daar wordt het gas weer vloeibaar gemaakt en geeft het uiteindelijk zijn warmte aan de buitenlucht af.
4. Expansieventiel
Het expansieventiel verlaagt de druk van de koelvloeistof tot op het niveau van de verdamper. Na deze stap kan de cyclus van verdampen en condenseren herbeginnen.
5. De ventilatoren
De ventilatoren blazen de lucht langs de warmtewisselaar in de buitenunit. De vrijgekomen warmte zorgt ervoor dat deze lucht opwarmt. Deze opgewarmde lucht blazen de ventilatoren vervolgens naar buiten.
Ontvang gratis advies van professionals
6. De warmtewisselaar
De warmtewisselaar is gekoppeld aan de buizen die het koelmiddel bevatten. Omdat de warmtewisselaar een grote oppervlakte inneemt, kan het snel warmte opnemen en afgeven. Dit onderdeel staat dus vooral in voor het warmtetransport.
7. Het koelmiddel
Het koelmiddel of koudemiddel heeft twee vormen: gasvormig en vloeibaar. In de binnenunit wordt het koelmiddel door de opgenomen warmte een gas. Daarna wordt het afgekoelde koudemiddel samengeperst tot het weer vloeibaar wordt. In die vorm neemt het weer de warmte van de binnenomgeving op.
8. De binnenunit
De binnenunit van een airconditioning zuigt de binnenlucht op. Het koelmiddel neemt uit die lucht de warmte op. Dit maakt het koudemiddel gasvormig en doet het verdampen. Via een buizensysteem wordt het koelmiddel vervolgens naar de buitenunit getransporteerd.
9. De buitenunit
In de buitenunit wordt de warmte van het koelmiddel aan de buitenlucht afgegeven.
De werking van airconditioning uitgelegd in 4 stappen [Stappenplan]
Een airconditioning haalt de warme lucht uit je ruimte en transporteert die vervolgens naar buiten. Hoe dit proces precies verloopt, leggen we hieronder uit. De belangrijkste elementen zijn de compressietechniek en de koelvloeistof.
Stap 1: De airco onttrekt de warmte uit de binnenlucht
De eerste stap is het onttrekken van de warmte uit de ruimte aan de hand van een koelvloeistof. Dit koudemiddel verandert in een gas. Door het verdampingsproces neemt het koudemiddel de warmte van de binnenlucht op.
Stap 2: De airco levert de warmte aan de buitenomgeving
Via een compressor gaat het gas naar de condensor. Die zet de damp terug om naar een vloeistof. Tijdens dit condensatieproces transporteert de koelvloeistof zijn opgenomen warmte naar de buitenomgeving. Bij split airco’s gebeurt dit via een buitenunit. Maar het kan evengoed via een afvoerslang gebeuren. Dit is het geval bij monoblock en mobiele airco’s.
Stap 3: De airco verspreidt de gekoelde lucht in de ruimte
Op hetzelfde moment dat de verdampte koelvloeistof door het buizensysteem van de airco stroomt, blaast een ventilator de gekoelde lucht gelijkmatig in de volledige ruimte. Wil je een efficiënte koeling die de lucht zo optimaal mogelijk verdeelt? Hang de unit dan hoog genoeg.
Stap 4: De cyclus herhaalt zich
Wanneer het verdampte koudemiddel zijn warmte via de condensor naar de buitenlucht gebracht heeft, verandert die damp opnieuw in een koelvloeistof. Zo kan de cyclus van warmte onttrekken (verdamping) en warmte afgeven (condensatie) opnieuw beginnen.
Ontvang direct prijzen op maat
Soorten airco en hun werking op een rijtje
Het centrale principe van verdampen en condenseren geldt voor elk type airco. Dit proces hebben we hierboven in vier stappen uitgelegd. Toch zijn er ook enkele verschillen in de werking per type airco. Hieronder leggen we de werking van drie modellen airco uit: split airco, monoblock airco en mobiele airco.
1. Werking van een (multi) split airco
Een split airco bestaat uit zowel een buitenunit als 1 of meerdere binnenunits:
- Via de buitenunit geeft de airco warmte af aan de buitenlucht. Het is ook deze unit die de gekoelde lucht aanmaakt. De onderdelen van de buitenunit kunnen geluid maken.
- De binnenunit neemt de warme lucht uit je ruimte op en verspreidt daarna de gekoelde lucht zo efficiënt mogelijk. De lucht-lucht warmtepompen staan hiervoor in. Zij hebben een groot koelvermogen, hoog rendement en een stille werking.
2. Werking van een monoblock airco
Een monoblock airco heeft dezelfde werking als een split airco. Het enige verschil is dat alle onderdelen zich in 1 binnenunit bevinden. Er is geen buitenunit. Daarom is de werking van een monoblock airco minder efficiënt dan die van een split airco. Bovendien verloop het proces niet geruisloos. Dit komt doordat de koelmotor in de binnenunit (en niet in de buitenunit) zit.
De monoblock airco geeft zijn warmte af via een eenvoudige muurdoorvoer.
3. Werking van een mobiele airco
Een mobiele airco is een verplaatsbare airco. Je kunt het toestel makkelijk van de ene naar de andere ruimte dragen. Ook dit type airco heeft een werking die zich baseert op het centrale principe van verdampen en condenseren. De koelvloeistof neemt de warmte uit je ruimte op en de mobiele airco verspreidt vervolgens de koele lucht in je ruimte.
De warme lucht kan naar buiten via een afvoerslang uit het raam. Om niet te veel stroom te verbruiken, koop je best een koppelstuk raamafdichting. Het zorgt niet alleen voor een betere koeling en een lager energieverbruik, maar houdt ook de insecten buiten.
Kom in contact met experten uit jouw regio
Tips om de werking van je airconditioning te optimaliseren
Wanneer je de werking van je airco wil optimaliseren om zo energiezuinig mogelijk te koelen en een goed rendement te behalen, moet je met enkele factoren rekening houden. Wij sommen hieronder 5 tips op die je kunnen helpen:
- Zorg voor een koelvermogen op maat. Het koelvermogen moet aangepast zijn aan de grootte van je ruimte en je isolatieniveau. Heb je een kleine, maar goed geïsoleerde ruimte? Dan is een airco met een klein vermogen voldoende. Voor grotere ruimtes heb je een groter vermogen nodig. Een correct koelvermogen zorgt voor een optimale werking en geeft de airco een langere levensduur.
- Plaats de units in de juiste locaties. De buitenunit plaats je best op een plaats in de schaduw zonder obstakels in de buurt. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht makkelijk kan wegstromen. De binnenunit plaats je best hoog genoeg en dicht bij de ruimte die gekoeld moet worden. Het is bovendien belangrijk dat er geen warmtebronnen in de buurt staan. Die brengen de temperatuursensor van de airco in de war.
- Kies voor een groen energielabel. Labels A++ en A+++ hebben een heel energiezuinige werking. Hou ook rekening met het type airco: een mobiele airco verbruikt meer stroom dan een vaste airco.
- Zorg dat je gebouw zelf goed geïsoleerd is. Als je woning of gebouw slecht geïsoleerd is, zal je airco intensiever moeten werken om jouw gewenste binnentemperatuur te bereiken. Airco’s in goed geïsoleerde ruimtes hebben een lager verbruik en gaan bovendien langer mee.
- Kies voor een airco met inverter-technologie. Deze technologie stemt de koeling of verwarming automatisch af op de gemeten en gewenste binnentemperatuur. Hierdoor gebruikt het toestel niet constant zijn volle vermogen en is het energiezuiniger.
Hoe werkt een warmtepomp voor verwarming dan?
Vandaag kunnen heel wat airco’s naast koelen ook verwarmen. Een airconditioning die voor de verwarming instaat, wordt ook een lucht-luchtwarmtepomp genoemd. Om te verwarmen, moet het koelingsproces van de airco gewoon in omgekeerde volgorde plaatsvinden. Op die manier onttrekt het toestel warmte aan de buitenlucht en geeft het nieuwe warmte af.
Tip: Wil je besparen op je energierekening? Combineer dan een airconditioning met zonnepanelen. Zo wek je zelf de stroom op die je airco nodig heeft. Bovendien ben je op die manier minder afhankelijk van het stroomnet.
Ook interessant voor jou:
Waar haalt een airco zijn warmte vandaan?
Een airco onttrekt de warmte uit de binnenlucht van een ruimte aan de hand van een koelvloeistof. Omdat deze vloeistof in een gas verandert, kan het de warmte opnemen.
Wat blaast een airco uit?
Een airco blaast de warme lucht naar buiten. Dit gebeurt nadat het gas de warmte uit de binnenlucht heeft opgenomen. Het gaat dan via een compressor naar de condensor. Daar verandert de damp weer in een vloeistof.
Hoe werkt een airco met buitenunit?
Een airco met buitenunit werkt als volgt. De verdampte koelvloeistof gaat via de compressor en de condensor naar de buitenunit. Daar komt het warme koudemiddel in contact met de buitenlucht. Omdat de koelvloeistof warmer is dan de lucht buiten, geeft het warmte af. De buitenlucht neemt vervolgens die warmte op.
Hoe kan ik de airco het beste gebruiken?
Er zijn heel wat tips die je kunnen helpen om je airco het beste te gebruiken. Zo hou je best de ramen en zonwering overdag dicht. Ook zorg je best voor een airco met het juiste koelvermogen en plaats je de units op de correcte plaatsen. Tot slot werkt een airco ook beter wanneer je ruimte goed geïsoleerd is: zo blijft de gewenste temperatuur langer op peil.
Wil je een airco systeem laten plaatsen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met airco specialisten uit jouw regio
Ben je geïnteresseerd om een airco systeem te laten plaatsen? Of wil je graag extra informatie of advies op maat van specialisten?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere airco deskundigen uit jouw regio. Zij sturen je gratis vrijblijvende offertes op met prijsvoorstellen en de diensten die ze aanbieden. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je de keuze maken die het beste bij jouw situatie en budget past. Bovendien verzekert een airco installateur dat de installatie op een correcte en veilige manier gebeurt.