Airco slaapkamer: hoe gebruiken?

De wildste verhalen doen de ronde over een airco in de slaapkamer. Het zou niet gezond zijn en een negatief effect hebben op je ademhaling. Zijn dit feiten of fabels? Welke airco toestellen zijn geschikt voor de slaapkamer? Verkies je dan een mobiele airco of een vaste airco? Je vind de antwoorden in onderstaand artikel.

Ben je op zoek naar professioneel advies voor een slaapkamer airco? Kom direct in contact met 1 of meerdere airco installateurs tegelijk via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Prijs airco

De prijzen voor een airco in de slaapkamer kunnen sterk verschillen tussen de merken en de modellen. Daarover lees je hieronder meer maar eerst krijg je een idee van wat die aangename nachtrust zou kunnen kosten.

Voor de goedkopere mobiele airco’s en aircoolers betaal je prijzen vanaf € 50. Voor monoblocks situeert de prijs zich vanaf € 1200 (prijs incl. BTW en plaatsingskost). Ten slotte betaal je voor de meest efficiënte soort, de vaste airco met binnen- en buitenunit, € 1500 (prijs incl. BTW en plaatsingskost).

Airco in slaapkamer: is dat wel gezond?

airco slaapkamer

Op zich is airconditioning in de slaapkamer geen enkel probleem. Wel is het belangrijk dat je de airco op een correcte manier gebruikt om veilig te slapen. Er zijn een paar zaken die je in aanmerking moet nemen wanneer je een airco in je slaapkamer hebt:

  • Kies voor een stil model om geen geluidshinder te ervaren
  • Onderwerp je airco op tijd en stond aan een grondig onderhoud
  • Gebruik de airco enkel om de kamer te verfrissen. Laat hem in geen geval de hele nacht opstaan
  • Plaats de airco zodanig dat de koude lucht niet rechtstreeks op je lichaam of gezicht terechtkomt maar de kamer wordt ingeblazen
  • Zie erop toe dat het binnen op elk moment minimaal 5 graden warmer is dan buiten

Wel is het zo dat mensen met allergieën last kunnen ondervinden van de drogere lucht van de airco. De drogere lucht kan de ogen en slijmvliezen irriteren. Indien je hier last van hebt opteer dan voor een airco in de slaapkamer die de luchtvochtigheid kan regelen.

Airco slaapkamer niet te luidruchtig?

Hoewel het in het verleden niet makkelijk was om een ‘stille’ airco te vinden, zijn er vandaag enorm veel (bijna) geluidloze modellen op de markt.

Om zo weinig mogelijk geluidshinder te ervaren kies je best voor een vaste airco met buitenunit. Wil je toch liever een mobiele airco’s? Ook dat type airco is steeds geavanceerder en stiller. Koop een vaste of mobiele airco met een maximaal volume van 50 decibel (dB) en je zal ongetwijfeld rustig kunnen slapen met die mobiele airco in de slaapkamer.

Meer weten? Vraag professioneel advies

Hoe airco gebruiken in de slaapkamer?

hoe airco gebruiken in slaapkamer

Een airco in de slaapkamer is zoveel meer dan alleen maar een middel om je kamer snel eventjes te verkoelen. Met een airco kan je de slaapkamer moeiteloos verkoelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen.

Verkoelen

Om comfortabel in slaap te kunnen vallen is het belangrijk om je slaapkamer van de juiste omgevingstemperatuur te voorzien. En dat doe je door je airco in te stellen op een temperatuur tussen 16 en 18 graden. Let er altijd op dat je de airco zo programmeert dat hij zichzelf uitschakelt na een tijdje.

Verwarmen

Niet enkel om je slaapkamer te verkoelen in een warme periode maar ook om ze te verwarmen in de koudere maanden is een airco een prima alternatief. Zet je airco op de verwarmingsstand en ga slapen zonder kou.

In plaats van zelf warmte aan te maken, onttrekt een airco warmte aan de buitenlucht. Daardoor is verwarmen met een airco een zeer milieuvriendelijke manier van verwarmen en dat zie je ook terug op je goedkopere energierekening.

Ventileren

Naast verkoelen en verwarmen functioneert een airco in de slaapkamer als ventilator. Wanneer de airco in werking is, wordt de lucht in je slaapkamer continu ververst waardoor jij makkelijker in slaap valt.

Ontvochtigen

Vochtige lucht leidt tot ongewenste warmte. Daarom is een slaapkamer airco die de luchtvochtigheid kan regelen hoogst interessant.

Beste airco voor in de slaapkamer

Voor het verkoelen, verwarmen en ventileren van je slaapkamer heb je de keuze uit een mobiele of een vaste airco.

Vaste of mobiele airco?

Mobiele airco’s zijn in de meeste gevallen beduidend goedkoper dan een vaste airco maar brengt jammer genoeg ook verschillende nadelen met zich mee.

Voor mobiele airco’s heb je een afvoer nodig, ze hebben een hoger verbruik dan vaste airco’s en het risico op warme lucht in de slaapkamer (vanwege de slechte afdichting van de afvoer) is veel groter.

Een vaste airco daarentegen heeft een hoger koelvermogen, een lager verbruik en genereert veel minder lawaai dan een mobiele airco.

Voordelen van mobiele airco

In de categorie van mobiele airco’s zijn er een aantal verschillende modellen. Zo heb je een split unit zoals hierboven al beschreven staat, ook de monoblock zonder buitenunit is een optie en als laatste zijn er de goedkoopste modellen die ook wel aircoolers worden genoemd.
Een mobiele airco hoeft per definitie niet geïnstalleerd te worden. Als het apparaat een buitenunit of afvoerslang heeft om de warme lucht naar buiten te voeren, is het voldoende om die buiten de woning te plaatsen. Als het apparaat op netstroom wordt aangesloten en in wordt geschakeld, begint het automatisch de slaapkamer af te koelen. Maar deze werken wel via een koelvloeistof die af en toe moet worden bijgevuld .

Met of zonder buitenunit?

Een vaste airco zonder buitenunit of monoblock airco neemt weinig plaats in maar zorgt voor meer geluidsoverlast dan een airco met een buitenunit.

Heb jij de ruimte om een buitenunit te plaatsen? Kies dan altijd voor een airco met buitenunit in de slaapkamer. De compressor (het gedeelte dat de geluidshinder veroorzaakt) bevindt zich in dat geval in de buitenunit waardoor jij hier geen hinder van ondervindt en een veel betere nachtrust zult hebben.

Airco in slaapkamer plaatsen

Er bestaan verschillende soorten airco toestellen die je in je slaapkamer kan plaatsen, denk maar aan zowel vaste airco’s met eventueel meerdere kamers of mobiele airco’s die je waar nodig in je woning kan plaatsen en rondrijden. Hou jij van een airco tegen de wand of gaat jouw voorkeur uit naar een onopvallend plafondmodel? Airco’s voor in de slaapkamer zijn verkrijgbaar in alle denkbare vormen, afmetingen en afwerkingen. Lees er hieronder alles over.

Zelf airco installeren in je slaapkamer?

Wanneer je voor mobiele airco kiest is een installatie natuurlijk beperkt maar in het geval van een vaste airco is het verstandig om de airco door een ervaren vakman te laten plaatsen. Zo kan je ook nog genieten van aanbiedingen en garanties op de plaatsing.

Ontvang advies en prijzen op maat

Plafondairco

Omdat warme lucht de eigenschap heeft om te stijgen, is een plafondairco een uitstekende optie voor een airco in de slaapkamer. Je hebt de keuze tussen een onderbouw plafondairco, waarbij de binnenunit tegen het plafond aan bevestigd wordt, een cassette plafondairco voor valse of verlaagde plafonds en een plafond kanaalairco (=luchtkanalen met roosters). Deze laatste worden veelal gebruikt om meerdere ruimtes tegelijk te koelen.

Wandairco

Wil je een wandairco in je slaapkamer? Dan heb je de mogelijkheid om een single-split of een multisplit airco aan te schaffen. Een single-split airco bestaat uit een buitenunit en één enkele binnenunit. Deze optie is ideaal wanneer je airco uitsluitend bedoeld is om je slaapkamer te verkoelen (of te verwarmen en te ventileren).

Wil je graag meerdere ruimtes tegelijkertijd kunnen koelen? Dan heb je een multisplit wandairco nodig.

Vloerairco

Een vloerairco kan aan de muur, op de vloer of achter een valse wand in je slaapkamer geplaatst worden en heeft geen buitenunit maar wel een luchtafvoer naar buiten toe. Een vloerairco dient steeds zo kort mogelijk bij de grond geplaatst te worden, is snel en eenvoudig te installeren en voorziet je slaapkamer van een aangename temperatuur.

airco slaapkamer gebruiken

Airco in slaapkamer: vergelijk modellen en prijzen

Om de juiste airco te kopen voor jouw slaapkamer zal je een vergelijking moeten maken tussen de verschillende modellen. Wil je slechts één ruimte verkoelen of gaat het om meerdere kamers? Zie je graag een wandmodel of past een vloerairco toch beter bij het interieur van jouw slaapkamer? Wil je een mobiele airco kopen of verkies je de vaste airco voor in de slaapkamer?

Vraag vrijblijvend offertes aan bij meerdere erkende airco installateurs in jouw omgeving en maak een gedetailleerde vergelijking voor jouw slaapkamer airco.

Controleer of het airco merk dat jou aangeboden wordt een goede reputatie heeft, vergelijk de garantieperiodes en de prijzen voor de verschillende aircosystemen onderling en beslis aan wie jij de professionele installatie van de airco in jouw slaapkamer toevertrouwt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.