Airco installateurs: hoe vergelijken en kiezen?

Een airco installatie vind je vandaag in alle denkbare soorten en uitvoeringen. Hoe vind je nu de juiste vakman voor jou tussen al die airco installateurs? Aan welke prijzen mag je je verwachten? Hoe verloopt de installatie van een airco? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.

Wil je airco installateurs in je buurt vinden? Wil je prijzen kunnen vergelijken? En zo de juiste vakman vinden? Dat doe je snel en eenvoudig via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Airco installateurs: prijs airco installatie

airco installateur

Hoeveel het prijskaartje voor jouw airco installatie precies bedraagt is afhankelijk van verschillende factoren. Niet enkel het soort airconditioning maar ook de installateur van jouw airco en het aantal units spelen een belangrijke rol in de prijs van jouw airconditioning.

Hoe wordt de prijsofferte opgesteld?

De offerte voor het plaatsen van een airco wordt opgesteld op basis van het type airco, het merk, het koelvermogen en het aantal units.

Gemiddeld betaal je tussen 1.200 en 3.000 euro voor een vaste airco zonder buitenunit. De prijzen voor een vaste airco met buitenunit starten vanaf 1.500 euro. Per extra binnenunit moet je rekening houden met een bijkomende kost tussen 800 en 1.000 euro.

Als je kiest voor een mobiele airco liggen de prijzen tussen 200 en 1.000 euro. Woon je in een pand dat ouder is dan tien jaar? Dan betaal je slechts 6 % btw aan de installateur van je airco in plaats van de gebruikelijke 21 %.

Ontvang prijzen van meerdere airco installateurs

Soorten aircosystemen

Er zijn meerdere soorten aircosystemen en toestellen op de markt. Welk type en model je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, de plaats en ruimte, en het budget dat je ter beschikking hebt.

Mobiele airco

Een mobiele airco is snel en eenvoudig te installeren, makkelijk verplaatsbaar en relatief goedkoop in vergelijking met een vaste airco. Het grote nadeel van een mobiele airco installatie is dat het koelvermogen en de verwachte levensduur beduidend lager zijn dan bij een vaste airco.

Mobiele airco’s zijn uitermate geschikt om verkoeling te bieden voor korte periodes (bv. tijdens een hittegolf in de zomer).

Vaste airco

Vaste airco’s zijn verkrijgbaar met of zonder buitenunit en bestaan uit één of meerdere binnenunits. Kies je voor een airco zonder buitenunit of monoblock airco? Deze kan in een-twee-drie geplaatst worden en kost je minder dan een systeem met buitenunit.

Een airco met buitenunit biedt je het grote voordeel dat je zo goed als geen geluidshinder zult ervaren, omdat de compressor (het gedeelte dat het lawaai veroorzaakt) in de buitenunit wordt geplaatst. Wil je graag meerdere ruimtes tegelijkertijd kunnen verkoelen? Dan is een vaste airco met meerdere binnenunits een goede optie.

airco plafondmodel

Wanneer airco installateur inschakelen?

Vooral wanneer je beslist hebt om je woon- of werkruimte van een vaste airco te voorzien, is het aanbevolen om een beroep te doen op ervaren airco installateurs.

De vakmannen weten immers waar je airco het best wordt geplaatst, wat er precies getest moet worden. Daarnaast beschikken ze over het juiste gereedschap om de installatie vakkundig tot een goed einde te brengen.

Vind airco installateurs in je regio

hoe airco installateur kiezen

Wanneer je hebt beslist om je woning of bedrijfsruimte uit te rusten met een airco installatie, dien je op zoek te gaan naar een airco installateur in jouw regio. Hierbij is het goed om een aantal zaken in acht te nemen, zie hieronder (airco installateurs vergelijken).

Vind airco installateurs in je buurt

Hoe airco installateurs vergelijken?

Wanneer je op zoek gaat naar erkende airco installateurs in jouw omgeving, kijk je wellicht in de eerste plaats naar het prijsverschil tussen de verschillende firma’s.

Toch zijn er nog andere factoren waar je best rekening mee houdt voor je beslist met welke installateur je in zee zal gaan.

1. Merk/fabrikant airco

Kijk erop toe dat je kiest voor een airconditioning van een gerenommeerd en kwalitatief merk, zoals Mitsubishi, Daikin of LG. Minder bekende merken kunnen dan wel een pak goedkoper zijn, vaak gaan ze minder lang mee en kunnen zich sneller technische problemen voordoen.

2. Erkende airco installateurs

De installateur van je airco is minstens zo belangrijk als de fabrikant. Doe onderzoek op het internet over de verschillende airco installateurs in jouw buurt en ga na wat hun reputatie is. Lees reviews, bekijk foto’s van hun realisaties en verdiep je een beetje in de bedrijfsgeschiedenis.

3. Vermogen airco

Een airco koop je om tijdens de zomermaanden niet te hoeven puffen en dient dus op volle kracht te kunnen draaien. Controleer daarom steeds wat het koelvermogen van de airconditioning installatie is. Als je een airco met een laag koelvermogen kiest, kan je hier binnen de kortste keren spijt van krijgen.

4. Correcte dimensionering

Laat de vakman duidelijk weten welke ruimtes jij precies wenst te verkoelen met jouw airconditioning. Hij zorgt voor de strategische plaatsing van de binnenunit(s) door rekening te houden met de juiste wand (niet eender welke wand kan een airco dragen) en met de hoogte waarop jouw unit(s) geplaatst moet(en) worden.

Kies een airco installateur

Nu je weet naar welke vier punten je best kijkt als je op zoek gaat naar een installateur voor je vaste of mobiele airco, komt het erop aan om er eentje uit te kiezen op basis van de voorgestelde offertes.

Vraag en vergelijk offertes

Om een realistisch beeld te krijgen van de gangbare prijzen voor het plaatsen van een airco doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs. Contacteer minstens drie verschillende erkende airco installateurs in jouw omgeving en vraag hen om je een vrijblijvende, persoonlijke offerte op maat te bezorgen.

Eens je de offertes hebt ontvangen hebt, kan je ze onderling vergelijken qua prijs, voorwaarden, garantie, enz. En dus een beslissing nemen.

Geef je akkoord

Heb je de offertes grondig vergeleken en weet je aan wie jij de installatie van jouw aircosysteem uit gaat besteden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de betreffende firma om langdurige wachttijden te voorkomen.

Installatie airco

Na goedkeuring van de offerte is het tijd voor de installatie van de airco. De vakman zal hierbij steeds als volgt te werk gaan:

  1. Hij bepaalt de plaats van de buitenunit (indien van toepassing) en van de (verschillende) binnenunit(s).
  2. De installateur begint met het voorbereidende werk. Er worden gaten geboord om de units te kunnen bevestigen.
  3. De binnenunit(s) wordt/worden geplaatst.
  4. De airco installateur plaats de leidingen die zorgen voor de verbindingen tussen de verschillende units.
  5. De buitenunit wordt geïnstalleerd en alle leidingen worden op elkaar aangesloten.
  6. De vakman voert een test uit om te zien of de airco installatie lekkagevrij is.
  7. Alles wordt netjes opgeruimd en achtergelaten.

Meer weten? Vraag advies en prijzen op maat via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.