Welke airco kopen in 2024?

Airco’s zijn bijna onmisbaar in de zomer van 2024. Het wordt alsmaar warmer en warmer en dat zorgt voor een grote vraag naar airco’s. Daarom is het belangrijk om een airco te kiezen die aan een aantal eisen voldoet. Welke airco moet ik kopen? Er zijn veel verschillende soorten airco’s zoals mobiele airco’s en vaste airco’s. Vergelijk daarom de verschillende opties, zodat jij de beste airco kunt kiezen voor jouw specifieke situatie.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Welke airco zou ik kopen?

Dus je wilt graag een nieuwe airco installeren bij je thuis. Omdat er veel verschillende soorten airco’s bestaan, is die keuze niet makkelijk. Daarom sommen we er enkele op zodat jij de beste airco voor jouw eigen situatie kan kiezen.

Mobiele airco kopen

Een mobiele airco verplaats je makkelijk van de ene naar de andere kamer. Dat is één van de grootste voordelen van een mobiele airco. Bovendien is dit type airco heel budgetvriendelijk. Ze worden vaak gebruikt in huurwoningen, waar een permanente installatie niet haalbaar is. Let wel op: deze systemen verbruiken veel meer energie dan vaste airco’s. Bovendien ligt het koelvermogen ook veel lager dan bij de vaste systemen. 

Je hebt twee verschillende soorten mobiele airco’s: 

  • Mobiele airco zonder buitenunit: deze komt het vaakste voor. Het is slechts één unit die zowel koele lucht als warme lucht vervoert.
  • Mobiele airco met buitenunit: hiervoor moet je beide units met elkaar verbinden. Je hebt twee grote voordelen: het verbruikt minder en het is stiller dan de airco zonder buitenunit. 

De prijs van een mobiele airco bedraagt tussen de 250 en 1.000 euro, afhankelijk van merk.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Vaste airco kopen met buitenunit

Een vaste airco daarentegen is, zoals de naam het al zegt, vast. Die kan je niet verplaatsen. Airco installateurs plaatsen de binnenunit vaak aan de muur of aan het plafond. Terwijl de buitenunit zich buiten het huis of gebouw bevindt. Je kan de buitenunit ook koppelen aan verschillende binnenunits. Dat wil zeggen dat je in verschillende ruimtes kan koelen en verwarmen. Dat heet een multisplit airco. 

Het prijskaartje van de vaste airco’s zal iets hoger liggen, maar ze zijn energiezuiniger en efficiënter dan de mobiele airco’s. Bovendien zijn ze ook geluidloos, omdat de unit die geluid produceert zich buiten bevindt. De prijs van een vaste airco met buitenunit bedraagt tussen de 1.500 en de 3.000 euro, afhankelijk van verschillende factoren zoals extra functies.

Vaste airco kopen zonder buitenunit

Het is ook een optie om een vaste airco zonder buitenunit aan te schaffen voor je woning. Deze airco wordt ook wel monoblock genoemd. Dit type airco gebruik je wanneer je liefst één grotere ruimte wil koelen en geen plaats hebt voor een buitenunit, zoals bij een appartement. Het is niet aangeraden dit type te gebruiken als airco in de slaapkamer. Het kan nog al wat geluidshinder geven. Voor een airco zonder buitenunit volstaat een gat in de muur voor de twee slangen: aan- en afvoer van de lucht. 

Het prijskaartje van een vaste airco zonder buitenunit bedraagt tussen de 1.200 en 3.000 euro. 

Airco

Hoe kies ik nu de juiste airco? 

Wat is nu de beste airco voor je en jouw thuissituatie, en hoe bepaal je dat? Het is belangrijk om de juiste airco te kiezen voor je woning. Daarom moet je rekening houden met de volgende factoren. 

Denk aan budget

De prijs is een zeer belangrijke factor wanneer het gaat over een nieuwe airco installeren in je huis. De prijzen hangen enorm af van het type, maar ook van de airco installateur. Daarom raden we je heel sterk aan om verschillende offertes te vergelijken zodat jij de beste deal kan sluiten voor de installatie van je nieuwe airco. 

Een overzicht van de gemiddelde prijzen per type airco: 

Type aircoGemiddelde prijs
Mobiele aircoVanaf 250 euro
Vaste airco met buitenunitTussen de 1.500 en 3.000 euro
–> Per buitenunitTussen de 800 en 1.000 euro
Vaste airco zonder buitenunitTussen de 1.200 en 3.000 euro

Voor exacte prijzen, vraag je best een offerte aan.

Ontdek de prijs van airco’s in jouw regio

1 of meerdere ruimtes koelen?

Denk ook goed na over hoeveel ruimtes je wilt gaan koelen. Maak hiervoor goed de overweging: het heeft geen zin om ruimtes te koelen die je bijna niet gebruikt. Als je meer dan één kamer wil koelen, kies je het best voor een vaste airco met buitenunit. Zo kan je je slaapkamer, bureau, woonkamer en andere kamers tegelijkertijd verkoelen.

Korte of langere periodes koelen?

Een andere belangrijke afweging is ook of je de ruimtes voor een korte of lange periode wilt koelen. Als je een ruimte slechts voor een kortere periode wil koelen, kies je het best voor een mobiele airco. Dat mobiel toestel zou tijdens een hittegolf een juiste keuze zijn. Voor eerder langere periodes kan je kiezen voor een vaste airco met of zonder een buitenunit.

airco kopen en installeren in de living

Airco met of zonder verwarmingsfunctie?

Je kan ook voor een verwarmingsfunctie kiezen. In tegenstelling tot de klassieke airco’s kan een lucht-luchtwarmtepomp zowel koelen als verwarmen. Het werkt door middel van een koelmiddel en een compressor. Het is een innovatieve en duurzame manier om verkoeling te bieden tijdens snikhete zomermaanden. In de winter keert het proces om: de pomp zoekt naar warmte in de buitenlucht.

Zelf plaatsen versus laten plaatsen

Heb je twee linkerhanden? Of steek je liever de handen uit de mouw? Maak goed de overweging voor jezelf of je wel tijd en/of zin hebt om zelf aan airco te installeren. Is dat niet het geval? Dan raadpleeg je best een airco installateur. Mobiele airco’s kan je makkelijk zelf plaatsen. Kies je voor een vaste airco met of zonder buitenunit, dan ga je best naar een vakman. 

Binnenunit versus buitenunit

Heb je plaats voor een buitenunit? Overweeg dan zeker het installeren van een buitenunit. Zonder deze unit kan een geluidshinder een probleem vormen. Zeker wanneer je probeert te slapen tijdens de warme zomermaanden. Heb je geen plaats voor een buitenunit, zoals bij een appartement of studentenkamer? Dan kan je wel kiezen voor een mobiele airco.

Contacteer een specialist in jouw regio

Ik ben op zoek naar extra functies…

Wens je graag extra functies bij je airco? Door nieuwe technologieën zijn extra functies zoals wifi, meerdere binnenunits, onderhoudscontract en design mogelijk. We bespreken ze één voor één. 

Airco wifi

Met wifi als extra functie kan je op afstand je airco bedienen. Wanneer je op een hete zomerdag vertrekt van op het werk, kan je woning al helemaal koel zijn als je thuiskomt. Deze nieuwe technologie biedt extra gemak en flexibiliteit.

1 of meerdere binnenunits

Je kan ook kiezen voor meerdere binnenunits. Zo kan je extra ruimtes verkoelen zoals je bureau en slaapkamer. Je betaalt ongeveer tussen de 600 en 800 euro per extra unit. 

Onderhoudscontract afsluiten

Het sluiten van een onderhoudscontract is een goed idee. Op die manier houd je je airco in goede staat en heb je minder kans op slijtage.

Design en ontwerp

Airco’s hoeven in 2024 niet meer saai te zijn. Natuurlijk heeft elk airco merk zijn eigen kleuren en stijlen. Ben jij op zoek naar een design airco? Informeer je dan bij een airco installateur naar verschillende opties. Je uniek ontworpen airco werkt even energiezuinig en energie-efficiënt. 

Airco-design

Ook interessant voor jou: 

Naast de extra functies van een airco zijn nog een aantal zaken belangrijk wanneer je overweegt om een airco te installeren. 

Welk merk is het beste?

Er bestaan heel wat verschillende modellen op de markt van verschillende merken. Hoewel de prijs van B-merken een stuk lager is, koop je best een kwalitatief A-merk. De prijs hiervan ligt misschien wat hoger, maar zulke producten gaan sowieso langer mee.

Wij raden je aan om merken zoals LG en Daikin aan te schaffen op vlak van airco’s. Natuurlijk verschillen merken heel erg van elkaar. Daarom kan het een goed idee zijn om advies te vragen bij een specialist.

Welke airconditioning kan het beste verwarmen?

Dat hangt volledig af van verschillende factoren zoals je situatie, wensen en budget. Wanneer je slechts één ruimte wil verwarmen, kies je het best voor een single split airco. Wil je meerdere ruimtes verwarmen? Kies dan eerder voor een multi split airco. Toch hangen hier ook een aantal factoren aan vast waarmee je rekening moet houden. Vraag daarom raad aan een specialist. 

Wat is beter Daikin of Mitsubishi airco?

Beide merken hebben hun voordelen en nadelen. Over het algemeen wordt Daikin als betrouwbaarder én goedkoper gezien. Wel zijn de apparaten van het Japanse merk Mitsubishi fluisterstil. Zo hoef je je niet te storen aan je splinternieuwe airco.

Wanneer we beide merken vergelijken op basis van garantie, merken we op dat Daikin een garantie biedt van 10 jaar. Terwijl Mitsubishi een garantie biedt van slechts 5 jaar. Maar let wel op dat niet de doorslaggevende factor mag zijn. Vergelijk beide merken grondig voor je tot je beslissing overgaat. Vergelijk daarom genoeg offertes. 

Welke multi split airco kopen?

Dus, je wilt een multi split airco kopen, maar je hebt geen flauw idee welke? De LG Dualcool Prestige split unit doet het heel goed op de markt. Met een testscore van 8,1 uit de Nederlandse consumentenbond test, is het een échte koploper. Maar het blijft nog steeds heel belangrijk om naar advies te vragen bij specialisten. Zij bieden je expertise naargelang jouw situatie. 

Wil je een airco kopen? Vergelijk merken en prijzen met elkaar!

Je bent er uit! Je wilt een airco kopen. We raden je ten sterkste aan om verschillende gratis offertes te vergelijken. Hier doe je dat volledig gratis en vrijblijvend. Zo ontdek je de beste optie voor jouw situatie

Werk voor de installatie van je airco zeker samen met specialisten en vakmannen. Hun expertise zorgt voor de beste uitkomst. Je kan bij hen altijd terecht voor advies over installatie, gebruik en onderhoud van je splinternieuwe airco. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
airco gemonteerd aan de binnenmuur
Stille airco
plafond airco
Onzichtbare airco
inbouw airco
Inbouw airco
slimme airco besturen met gsm
Slimme airco