Aircoheater: kostprijs, voordelen & waarop letten bij de aankoop? 

Aircoheaters zijn een van de meest populaire manieren om je huis warm te houden in de winter. Ze zijn relatief goedkoop, makkelijk te installeren en bieden een aangenaam comfort met een minimale impact op het milieu.

Maar wat is de kostprijs van een aircoheater, wat zijn de voordelen en waarop let je bij de aankoop? In dit artikel worden al je vragen beantwoord.

Wil je advies van een airco-specialist? Stel je vragen en ontvang direct meerdere prijsoffertes via onze offertepagina.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is een aircoheater? 

Een aircoheater is een airco die naast koelen ook kan verwarmen. Dit systeem maakt gebruik van warmteoverdracht om je huis te verwarmen en te koelen.

Bij verwarming haalt de aircoheater warmte uit de buitenlucht en brengt deze naar binnen, waarbij warme lucht wordt verspreid. Bij koeling werkt het systeem precies andersom: het voert warmte uit de binnenlucht af naar buiten, waardoor de temperatuur in huis daalt.

Dit proces maakt gebruik van elektriciteit en maakt efficiënt gebruik van gratis energie uit de natuur. Een aircoheater is een betaalbaar en milieuvriendelijk systeem.

Verschil tussen aircoheater en airconditioner

Een airco is ontworpen om alleen te koelen en haalt warmte uit de binnenruimte en voert deze af naar buiten, terwijl een aircoheater, ook bekend als een warmtepomp, zowel kan koelen als verwarmen door warmte uit de buitenlucht te halen en naar binnen te brengen voor verwarming of vice versa.

Airco met verwarming zonder buitenunit 

Een aircoheater zonder buitenunit maakt gebruik van een intern systeem dat warmte uit de omgevingslucht haalt en deze direct in de binnenruimte verspreidt voor verwarming, of warmte uit de binnenruimte afvoert voor koeling. Dit type aircoheater is handig voor situaties waarin de installatie van een traditionele buitenunit niet mogelijk is, zoals bij appartementen.

airco met verwarming

Wat is de prijs van een aircoheater? 

De prijs van een aircoheater is afhankelijk van verschillende factoren. Wil je je hele huis koelen en verwarmen met aircoheaters of gaat het slechts om één ruimte? Welke kwaliteit van airco wil je graag? De kwaliteit van de airco heeft invloed op verschillende aspecten: het geluidsniveau, de afwerking, de levensduur en het comfort.

Ook zijn er verschillende opties die invloed hebben op de prijs zoals WiFi-bediening. Verder kost een aircoheater met buitenunit minder dan eentje zonder, omwille van de geavanceerde technologie die daarbij komt kijken. Daarnaast heb je een grotere installatiekost naarmate je meer binnenunits installeert. 

Een mogelijk voorbeeld van de kostprijs kan als volgt zijn.

Indien je een airco wil plaatsen in een slaapkamer van ongeveer 20 vierkante meter, zal er waarschijnlijk een airco aangeraden worden van ongeveer 950 euro, terwijl voor dezelfde oppervlakte aan veranda waarschijnlijk een duurdere airco aangeraden zal worden van ongeveer 1.260 euro.

Daarnaast is er een installatiekost van ongeveer 800 euro. Hoeveel het in jouw specifieke situatie zal kosten om een airco te plaatsen hangt af van verschillende factoren. In de onderstaande form vraag en vergelijk je gratis offertes.

Is het goedkoper om met airco te verwarmen?

Verwarmen met een airco is goedkoper dan verwarmen met gas zolang de elektriciteitsprijs lager is dan de gasprijs, waardoor je bespaart op je gasrekening door je huis gedeeltelijk of volledig met een airco te verwarmen.

De uiteindelijke besparing op je energierekening hangt af van factoren zoals het type airco, de COP-waarde en de prijzen van elektriciteit en gas. Verwarmen met een airco heeft een rendement van meer dan 400%, terwijl een cv-ketel niet hoger komt dan 96%.

De meeste airco-splitunits hebben een energielabel A++, waardoor het vrijwel het hele jaar door een voordelige manier is om je huis te verwarmen. Moderne airco’s verbruiken weinig stroom en zijn voorzien van een warmtepomp.

Ontvang direct prijzen op maat

De werking van een aircoheater of een airco met verwarming 

Een aircoheater zonder buitenunit maakt gebruik van een warmtepompsysteem om warmte te verplaatsen. Dit systeem bestaat uit vier essentiële onderdelen: de compressor, condensator, expansieventiel en verdamper.

Wanneer een ruimte gekoeld moet worden, doorloopt warme lucht deze onderdelen in een specifieke volgorde. De compressor comprimeert het koudemiddel, waarna de condensor de warmte afgeeft aan de buitenomgeving.

Vervolgens wordt het koudemiddel via het expansieventiel verder afgekoeld en vloeibaar gemaakt, waarna het naar de verdamper wordt gepompt. In de verdamper onttrekt het koudemiddel warmte aan de omgeving, waardoor het weer verandert in gas.

Dit proces herhaalt zich cyclisch en werkt zowel om te koelen als om te verwarmen.

Alle voordelen van een aircoheater of luchtverwarmer op een rijtje 

1. Milieuvriendelijk 

Ten eerste is een aircoheater milieuvriendelijk en verbruikt deze minder elektriciteit dan een elektrisch vuurtje en minder CO2 dan een traditionele verwarmingsinstallatie. Dit heeft te maken met de warmtepomptechnologie waarvan de aircoheater gebruikmaakt.

2. Praktisch 

Een aircoheater is erg praktisch omdat het zowel in de zomer gebruikt kan worden om te koelen en in de winter om te verwarmen. Daardoor bespaar je ook ruimte, omdat je voldoende hebt aan één apparaat.

3. Eenvoudig in gebruik 

Met slechts één druk op de knop kan de verwarmings- of koelfunctie van de aircoheater worden geactiveerd, terwijl de ingebouwde temperatuurregelaar zorgt voor een constante gewenste temperatuur in de ruimte.

4. Stille werking

Aircoheaters maken door de nieuwste geluidstechnologie amper lawaai, zodat de rust in je woning bewaard blijft.

5. Gelijkmatige verdeling van de lucht 

Aircoheaters verdelen de lucht gelijkmatig over de hele ruimte, in tegenstelling tot radiatoren.

6. Onderhoudsvriendelijk 

De apparaten zijn zeer onderhoudsvriendelijk. De componenten zijn zeer duurzaam en daarnaast is een reparatie niet erg duur. Aircoheaters gaan ongeveer 10 tot 12 jaar mee. 

7. Luchtkwaliteit verbeteren 

Aircoheaters verbeteren de luchtkwaliteit. Exemplaren met HEPA filters verwijderen efficiënt stof, bacteriën, vuil en allergenen uit de lucht. Daarom kan een aircoheater een goede keuze zijn voor iemand met allergieën. 

Aarzel niet om een offerte aan te vragen

Hoeveel en welke soorten aircoheaters bestaan er? 

Er bestaan verschillende modellen aircoheaters, zodat er altijd eentje is die tegemoet komt aan jouw eisen.

1. Verticale aircoheater 

Er bestaan verticaal georiënteerde aircoheaters. Deze verticale units zijn vaak voorzien van meerdere luchtuitlaten aan de voorkant, waardoor de lucht gelijkmatig in de ruimte kan worden verspreid.

Ze bieden een combinatie van functionaliteit en esthetiek, waarbij ze zich naadloos in de ruimte kunnen integreren zonder dat ze veel wand- of plafondruimte in beslag nemen.

2. Horizontale aircoheater (vloer, wand) 

Horizontale aircoheaters bieden energiezuinige koeling en verwarming met een hoog comfortniveau, terwijl vloerunits ideaal zijn voor situaties waarin verwarming prioriteit heeft vanwege hun optimale verdeling van warme lucht, dankzij montage dicht bij de vloer.

3. Cassette aircoheater 

Casette aircoheaters worden bevestigd aan het plafond en zorgen voor een zeer gelijkmatige verdeling van de verwarmde lucht tot in de verste hoek van de kamer.

4. Inbouw aircoheater 

Inbouw aircoheaters zijn een goede oplossing voor wie verbouwt of een nieuwbouw zet. Zo krijg je door de discrete roosters een aircoheater die weggewerkt achter een valse wand. Daardoor is de airco subtiel aanwezig in het interieur, maar slaagt de airco er toch in de hele ruimte te koelen/verwarmen.

5. Shogun aircoheater 

Dit zone-regelingssysteem met inbouwunits voor lucht-luchttoepassingen verbetert het comfort in verschillende zones van jouw woning terwijl je tegelijkertijd energie bespaart. Met de mogelijkheid om tot 8 kamers individueel te verwarmen of te koelen, zorgt het discrete gebruik van de ingebouwde airco-units voor een aangepaste temperatuur in elke kamer.

aircoheater 

Waarop letten bij de aankoop van een aircoheater? Tips

Er zijn enkele aspecten om in het achterhoofd te houden wanneer je van plan bent om een aircoheater aan te kopen: 

  1. Houd rekening met de grootte van de ruimte om het vermogen van de airco te bepalen.
  2. Vergelijk de energielabels van verschillende aircoheaters en kies voor een model met een laag energieverbruik.
  3. Kies voor een aircoheater die niet te veel geluid produceert.
  4. Er zijn verschillende merken op de markt, waarbij je zeker kan zijn van kwaliteit.
  5. Heb je last van allergieën? Dan kan een luchtzuiverende airco de juiste keuze zijn voor jou.

Een aircoheater laten installeren? Verstuur je aanvraag en krijg prijsvoorstellen op maar van airco deskundigen 

Via onderstaande form vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan. Zo kan je verschillende installateurs vergelijken. Het loont om advies te vragen aan een specialist. Zo krijg je advies op maat en kom je tot de beste oplossing van jouw situatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.