Airco warmtepomp: kostprijs, voor- en nadelen & aandachtspunten 

Een energiezuinige manier om je huis te verwarmen is via een airco warmtepomp. De pomp gebruikt de warmte vanuit de buitenlucht om je woning te verwarmen. De kostprijs ervan is tamelijk hoog, maar op lange termijn zal het besparingen maken die de moeite waard zijn om deze aanschaf te overwegen. Ontdek de kostprijs, voor- en nadelen en de aandachtspunten van een airconditioning warmtepomp in dit artikel. 

Ontdek alle prijzen

Wat is het verschil tussen een airco en een warmtepomp? 

Het grootste verschil zit in de primaire functie: een warmtepomp is initieel ontworpen om te verwarmen en een airco daarentegen is bedoeld om te koelen.

Zoals een airco kan je ook koelen met een warmtepomp maar dat gebeurt veel minder efficiënt. Het gaat hierbij om een passieve koeling. Bovendien geeft een airco steeds koude af in de vorm van lucht. Een airco blaast dus koude lucht in een ruimte.

De warmtepomp daarentegen geeft zijn warmte af aan een verwarmingssysteem. Een lucht-lucht warmtepomp zal de warmte wel in kamer blazen via een binnenunit. Daarom werkt een aircosysteem op exact dezelfde manier als een lucht-lucht warmtepomp maar met slechts één verschil: het werkt omgekeerd en voor een ander doeleind. 

werking airco

Kan ik een airco met een warmtepomp combineren?

Je kan een airco met een warmtepomp zeker combineren. Je doet dat het best door een airco met een lucht-lucht warmtepomp te combineren. 

Hierbij zijn een aantal voordelen verbonden: 

  • Minder onderhoudskosten.
  • Minder toestellen aanwezig in je woning, dat bespaart enorm wat plaats.
  • Je hebt slechts één aansluiting nodig.
  • Je hoeft geen lokale fossiele brandstoffen meer te gebruiken. 

Er is ook één groot nadeel verbonden aan de samenwerking van de twee systemen en dat is het verbruik. In de zomer de lucht koelen en het omgekeerde in de winter kost heel wat energie. Een grote oplossing hiervoor zijn zonnepanelen. 

Wat is de prijs van een airconditioning met warmtepomp? 

De exacte prijzen zijn sterk afhankelijk van een aantal persoonlijke factoren. Om je toch een idee te geven van de prijs voor de combinatie van een airco en warmtepomp, vind je hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen.

Type aircoPrijzen
SplitTussen de 1.600 en 3.250 euro
MultisplitTussen de 3.000 en 5.550 euro
MonoblockTussen de 1.300 en 2.150 euro
Mobiele aircoTussen de 300 tot 650 euro

Wil je toch inzicht in exacte prijzen? Vraag dan gratis en snel offertes aan.

Ontvang direct prijzen op maat

Heb ik recht op subsidies? 

Voor bewoners uit lagere en midden-inkomensgroepen die de energiezuinigheid voor hun woning willen verbeteren zijn premies voorzien. Het gaat om de ‘Mijn VerbouwPremie’. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden zoals een minimumlabel van A++ van de warmtepomp.

airco combineren met een warmtepomp

De verschillende soorten warmtepompen

Er bestaan 4 verschillende soorten warmtepompen. We bespreken ze een voor een. 

1. Lucht-lucht warmtepomp

Dit type warmtepomp is relatief goedkoop. De lucht-lucht warmtepomp bestaat uit twee grote onderdelen: de buitenunit en de binnenunit. De buitenunit zuigt de buitenlucht aan en zet die om in warme lucht. Hierna blaast de binnenunit de warme lucht in de ruimte. Het is dus eigenlijk een omgekeerde airco. Je kan net zoals bij een airco meerdere binnenunits in je woning installeren.

2. Lucht-water warmtepomp 

Net zoals de lucht-lucht warmtepomp genereert de watervariant warmte door de buitenlucht aan te zuigen en samen te drukken. Maar het grootste verschil hierbij is dat de pomp zijn warmte zal afgeven in de vorm van water. Een lucht-water warmtepomp wordt vaak aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie of bijvoorbeeld bij vloerverwarming.

3. Grond-water warmtepomp 

Een derde soort warmtepomp is de grond-water warmtepomp. Deze pomp genereert warmte door middel van de warmte in de aardbodem. Als je diep genoeg in de aarde gaat, ontstaat er een vrij constante temperatuur doorheen het jaar. De grond-water warmtepomp is wel een vrij dure aankoop door de dure grondboringen.

4. Water-water warmtepomp 

Als laatste soort warmtepomp hebben we de water-water warmtepomp. Deze pomp genereert warmte uit het grondwater. Dat gebeurt op een gelijkaardige manier als bij de grond-water warmtepomp.

Aarzel niet om een offerte aan te vragen

Twee soorten koeling van een warmtepomp 

Tijdens warme zomermaanden is het koelen van je woning erg belangrijk. Het houdt je huis aangenaam en koel. Een warmtepomp kan op twee manier koelen: de actieve koeling en de passieve koeling.

1. De actieve koeling

Hierbij wordt de werking van de warmtepomp volledig omgedraaid. De pomp onttrekt de warmte aan de woning en geeft het af aan de ondergrond. Hierdoor zal de koelkring inwendig omkeren of verkregen worden door een externe omschakeling van primaire en secundaire aansluitingen. Zo kan je de warmtepomp vergelijken met een koelkast. Actief koelen is veel efficiënter dan een traditionele airco door het lage energieverbruik.

2. De passieve koeling of natural cooling 

Bij passieve koeling of natural cooling wordt nooit elektriciteit verbruikt om te koelen. Het systeem maakt gebruik van de koelte die in de bodem is opgeslagen. Passieve koeling wordt gezien als een zeer energiezuinige werking. Door deze koeling kan de temperatuur dalen met 2 tot 4°C in je woning. Bovendien zal de bodemtemperatuur in de zomer stijgen, waardoor de warmtepomp tijdens de winter sneller en energiezuiniger kan opwarmen.

Alle voor- en nadelen van warmtepomp met airco op een rijtje 

Overweeg je een warmtepomp met airco te installeren in je woning? Check dan zeker eerst alle voor- en nadelen.

Voordelen 

  • Milieuvriendelijk en efficiënt: ze stoten geen CO₂ uit en verbruiken heel weinig elektriciteit. Als je zonnepanelen hebt is het nog efficiënter. 
  • Ideaal voor ruimtes zonder CV en kleinere woningen: zoals een appartement, vakantiewoning, studio, slaapkamer,…
  • Lage prijs + lange levensduur: door de premies is een warmtepomp met airco zeer betaalbaar.
  • Betere luchtkwaliteit: perfect voor mensen met astma of allergieën.
  • Breed gamma: er bestaan heel wat verschillende modellen waaruit je kan kiezen. Niet zeker welke het beste bij jou en je woning past? Vraag zeker raad aan een vakman.

Nadelen 

Er bestaat één groot nadeel van een warmtepomp met airco en dat is het verbruik. Genieten van aangename temperaturen in zowel de winter als de zomer kost heel wat energie. Daarom is het aangeraden om de pomp in combinatie met eigen zonnepanelen te installeren. Zo kan je bijna gratis koelen na verloop van tijd.

Wat is een combiwarmtepomp? 

Een combiwaterpomp biedt je de mogelijkheid om in zowel de zomer als de winter te kunnen genieten van aangename temperaturen. Zo hoef je niet te investeren in twee verschillende systemen.

Vraag gerust extra advies aan een expert

Aandachtspunten wanneer je een warmtepomp als airco gebruikt

  • Kies voor passieve koeling. Als je actief koelt, kunnen de premies en de subsidies niet worden goedgekeurd.
  • Het koelwater mag bij afkoeling niet zakken onder de 16°C. Zo behoud je het comfort. 
  • Let op dat er geen condensatie ontstaat. Dat kan leiden tot gladde vloeren.
  • Door de warmtepomp kan je ook de luchtkwaliteit verbeteren en zuiveren via ingebouwde filters.
  • Door je warmtepomp ook te gebruiken als koeling, ontstaat er geen tocht. Je kan er dus niet verkouden van worden.
  • Let op verliesposten. Laat zeker alle ramen en deuren gesloten bij het koelen of verwarmen van je woning.
airco gemonteerd aan de binnenmuur

Ook interessant voor jou: 

Zit je nog met vragen? Ontdek hier het antwoord op je vragen.

Is een airco hetzelfde als een warmtepomp?

Neen, een airco is niet hetzelfde als een warmtepomp. Het grootste verschil zit in de primaire functie: een warmtepomp is initieel ontworpen om te verwarmen en een airco daarentegen is bedoeld om te koelen.

Wat is goedkoper verwarmen met airco of warmtepomp?

Een airco kan goedkoper uitvallen in je woning dan de cv. Een warmtepomp installeren is een vrij grote investering.

Wat is zuiniger airco of warmtepomp?

Een airco levert energie op een voordelige en duurzame manier. Maar de airco kan vaak niet zonder centrale verwarming.

Airco en warmtepomp laten installeren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met airco specialisten uit jouw regio 

Overtuigd van de combinatie van een airco met warmtepomp? Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes vergelijken en advies krijgen over de installatie. Zo kan je je nog beter informeren en nog makkelijker prijzen vergelijken om de beste oplossing voor je situatie te vinden.

Werk voor de installatie van de warmtepomp met airconditioning zeker samen met een vakman. Zij zijn gespecialiseerd in hun vak en helpen je met al je vragen en bezorgdheden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2*. Heeft u een voorkeur van airco model?

3*. Welke type airco wenst u?

4*. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5*. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.