Multisplit airco: voordelen, werking en prijs

De wereld van airco’s en warmtepompen kan soms een beetje verwarrend zijn. Daarom kan je hier meer uitleg vinden over de multi-split airco. Je ontdekt hier alles over de multi split airco: voordelen, werking en prijs. Maar ook wat je moet weten over installateurs. 

Waarom kiezen voor een multisplit airco?

Multi-split airco: voordelen, werking en prijzen

Een mutlisplit airco is een airconditioning die gebruikmaakt van één buitenunit en meerdere binnenunits. De verkoelende lucht wordt vanuit de buitenunit gesplitst en verdeeld over de verschillende binnenunits. Zo kan je met slechts één installatie meerdere ruimtes verkoelen of zelfs verwarmen. Lees hier meer over andere soorten airco’s.
Hieronder kan je de voor- en nadelen van een multi split airco bekijken.

Ontvang een prijs op maat

Voordelen 

 • Per buitenunit kan u meerdere binnenunits bedienen en dus meerdere ruimtes verwarmen of afkoelen
 • Een multi split is geluidsvriendelijk omdat de luide componenten buiten staan
 • Vergeleken met andere airco’s is de multi split airco een energiezuinige optie
 • De prijs is gunstig voor het verwarmen of koelen van meerdere ruimtes, op een hoog tempo indien gewenst
 • Niet alle ruimtes dienen op dezelfde manier gekoeld of verwarmd te worden, je kan niet de ene kamer verwarmen en de andere koelen
 • Werkt perfect met een timer zodat de niet elke ruimte constant gekoeld of verwarmd dient te worden
 • De binnenunits moeten niet van eenzelfde soort zijn, enkel van hetzelfde model
 • Opties: lucht ontvochtigen, verwarmen, koelen en ventileren of de bediening met wifi, apps of afstandsbediening

Nadelen

 • Prijs: duurste aircosysteem door installatie meerdere binnenunits
 • Regelmatig onderhoud
 • Plaatsing is een redelijk intensieve ingreep

Hoe werkt een multisplit airco?

Multi-split airco: voordelen, werking en prijzen

De multisplit airco bestaat uit één buitenunit waaraan meerdere binnenunits verbonden zijn. Elke unit werkt afzonderlijk en bepaalt de de graad van koeling of verwarming maar de buitenunit kan maar ofwel koelen ofwel verwarmen, nooit de twee tegelijk. Airco werkt typisch als een verkoelend element waarbij het de warmte uit de kamer trekt en in de buitenunit laat koelen. De warme lucht wordt als het ware naar buiten geblazen en de koele lucht komt terug naar binnen. Dat transport gebeurd aan de hand van een koudemiddel. Als je voor de optie kiest om ook te kunnen verwarmen met een multi split airco dan spreken we eerder van een lucht-lucht warmtepomp. Hierbij wordt ¾ van de benodigde warmte energie onttrokken uit de lucht. Het resterende vierde is geïnvesteerde elektriciteit.

Een moderne multisplit is dus een soort van warmtepomp. Die neemt de ongewenste lucht op en brengt verfrissende of warmende lucht terug in. Door rechtstreeks lucht te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren kan de ruimte veel sneller gekoeld of verwarmd worden.

Verdeling van kamer

Per buitenunit kunnen er meerdere binnenunits gebruikt worden. Dit betekent dat voor de meeste modellen er per buitenunit tot wel vijf binnenunits gebruikt kunnen worden. Je kan dus zowel slaapkamers, living en keuken van airco voorzien. Voor kantoren is er de mogelijkheid om modellen te nemen die tot negen binnenunits kunnen voorzien. Deze zijn natuurlijk prijziger.

Je moet voor elke kamer ook niet hetzelfde vermogen te nemen. Je kiest je binnenunit op basis van de isolatiewaarde van die ruimte en de grootte van de ruimte. Aangezien je niet hetzelfde vermogen moet nemen ben je ook niet verplicht om voor elke ruimte dezelfde binnenunit te nemen, zolang deze tot dezelfde productlijn behoren. Zo kun je in de keuken kiezen voor een verborgen duct unit, voor de slaapkamer een wandunit en voor de woonkamer een plafondunit of onderbouw.

Verschillende soorten binnenunits

Multi-split airco: voordelen, werking en prijzen

 • Wandunit: Deze hangt bovenaan aan de muur en is volledig zichtbaar. Dit is de goedkoopste optie en het eenvoudigst te installeren.
 • Plafondunit (casette-unit / onderbouw): Deze zit ingebouwd in een (vals)plafond. Deze valt nauwelijks op en door de centrale ligging kan deze de kamer uitstekend verkoelen of verwarmen.
 • Duct unit: Duct units zitten verborgen achter kleine roosters in je ruimte. Ze zijn onderdeel van een kanaalairco en vallen onder de categorie van inverter split airco’s.

Besturing airco

De moderne airco’s kan je met tal van mogelijkheden bedienen. Je kan kiezen voor domotica en je hele woning slim maken en alles van alarmen en lichten tot airco en garagepoorten met je smartphone, tablet of een interface aan de muur.

De multi split airco zelf kan afhankelijk van je voorkeuren allemaal tegelijk besturen of elke binnenunit en ruimte apart. De afstandsbediening kan er een met infrarood zijn, let wel dat je dan enkel vanuit die ruimte deze kan bedienen. Veel moderne airco’s hebben tegenwoordig de optie om via wifi bestuurd te worden zodat u vanuit het hele huis alles kan bedienen met uw smartphone of afstandsbediening. Alles met de smartphone werkt natuurlijk via apps waarmee je voorkeuren kan instellen en de instellingen kan regelen.

Onderhoud

Om de goede levensduur van jouw aircosysteem te garanderen is het van belang dat de airco regelmatig aan onderhoud onderworpen wordt. Zo is bijvullen van de koelvloeistof. Niet alleen voor de toestand van de installatie maar ook voor je eigen gezondheid. Er dwarrelt heel wat stof rond in huizen die stofdeeltjes komen in de airco terecht. Er zitten speciale roosters in de binnenunits om te voorkomen dat er te veel stof in de leidingen komt maar die raken ook wel eens verstopt. 
Daarom bieden veel installateurs ook een onderhoudscontract aan of maken ze er een verplichting van. 

Hoeveel kost een multisplit airco?

Van alle airconditionings is de multi split de prijzigste omwille van de meerdere binnenunits. Voor een multi split airco met drie binnenunits betaal je gemiddeld 3.500. De buitenunit heeft een prijskaartje tussen de € 1.000 en  € 5.000 euro (afhankelijk van het aantal koelleidingen, koelvermogen en de installatie). Per extra binnenunit betaal je € 750 tot € 1.500.

Totale oppervlakte ruimtes Benodigd vermogen Prijs, incl. btw en plaatsingskost
70 m³ 2,5 kW € 2.100
120 m³ 3,5 kW € 2.300
170 m³ 5,0 kW € 2.500
240 m³ 7,0 kW € 2.800

Voor een airco met wifi betaald u zo’n € 100 – € 200 extra en voor een design airco komt er € 400 bovenop. Het sterk aan te raden onderhoudscontract komt gemiddeld op € 120 per jaar maar is afhankelijk van de diensten die er in het contract zullen zitten. Dit valt alleszins goedkoper uit dan een externe vakman die dit voor u komt doen zonder dat deze de installatie heeft gedaan.

Ontvang een prijs op maat

Prijzen mobiele airco

Naast de vaste (multi split) airco kan je ook nog opteren voor een mobiele airco. Een mobiele airco heb je vaak al voor minder dan € 500, de goedkoopste modellen zelfs voor minder dan € 100. De prijzen variëren dus sterk. Ze verschillen naargelang het rendement, het merk en de eventuele extra functies. Wil je meer weten over mobiele airco’s, lees dan hier verder. Hieronder vind je enkele richtprijzen voor drie types mobiele airco.

 • Een mobiele ‘split’ airco: € 500 – 1.200.
 • Een monoblock airco: € 250 – 800.
 • Een mobiele airco ‘zonder’ slang (aircooler): € 50 – 300.

Airco installateurs voor een multi split airco

Multi-split airco: voordelen, werking en prijzen

Een airco is geen pietluttige investering waar je snel over kan gaan. Het is best om je zo veel mogelijk te informeren bij verschillende vakmannen. De airco installateurs kunnen je dan op maat gemaakt advies geven. Op die manier kan je ook de verschillende prijzen die ze hanteren vergelijken en kijken welke services ze nog aanbieden (bijvoorbeeld een zeer voordelig en grondig onderhoudscontract met garantie). Bovendien is de installatie van een multi split een zeer technisch kunstje en moet dit nauwkeurig gebeuren of u verliest veel van uw rendement.

Tot slot willen wij u erop wijzen dat je op onze website gratis en vrijblijvend offertes kunt aanvragen bij erkende airco-specialisten in heel België. Zo kun je prijzen vergelijken en de juiste vakman voor jouw project vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?

2. Heeft u een voorkeur van airco model?

3. Welke type airco wenst u?

4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?

5. Omschrijf uw airco opdracht

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.