Verwarmen met airco goedkoper dan gas: hoe besparen op verwarming?

Wil je jouw woning verwarmen en ben je op zoek naar een manier om energie te besparen? Afhankelijk van jouw situatie, kan verwarmen met airco goedkoper zijn dan met gas. Ontdek in dit artikel de voordelen van verwarmen met airco en hoe je kunt besparen op je verwarmingskosten.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Is airco verwarming goedkoper dan gas? 

Tegenwoordig kunnen airco’s niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Het verschil met zo’n klassieke airco is dat deze zogenaamde ‘aircoheaters‘ een lucht-luchtwarmtepomp bevatten die warme lucht naar binnen kan halen. Verwarmen met een airconditioner kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan verwarmen met gas. 

De meeste airco split units hebben het energielabel A++, waardoor ze bijna het hele jaar door een voordelige optie zijn voor het verwarmen van je huis. Deze moderne airco’s verbruiken weinig stroom, in tegenstelling tot oudere modellen, en zijn uitgerust met een warmtepomp voor nog meer energiezuinigheid.

Het energieverbruik van een airco hangt echter af van verschillende factoren, zoals het rendement van het systeem, de isolatie van de woning en het klimaat. Wanneer je kiest voor een energiezuinige airco, is de kans heel groot dat je er goedkoper vanaf komt.

In regio’s waar elektriciteit goedkoper is dan gas, kan het gebruik van een airco voor verwarming voordelig zijn. Bovendien hebben airco’s geen leidingen of brandstof nodig, wat installatie- en onderhoudskosten doet dalen. Met een rendement van meer dan 400% overtreft het verwarmen met een airco aanzienlijk de cv-ketel, die meestal niet boven de 96% efficiëntie uitkomt. Over het algemeen is de airco dus goedkoper dan de cv-ketel, behalve wanneer de buitentemperatuur onder de 15 graden Celsius zakt. 

airco gebruiken om te verwarmen

Verbruik van een verwarming met cv-ketel (gas) 

Een belangrijk voordeel van gas is dat je met centrale verwarming de gehele woning kan verwarmen. In tegenstelling tot airco, waarbij je voor hetzelfde resultaat meerdere airco apparaten nodig hebt voor verschillende ruimtes in huis te verwarmen.

Hoeveel gas je verbruikt is afhankelijk van huishouden tot huishouden, maar de vuistregel is dat ongeveer 75 procent van je gasverbruik gaat naar verwarming. Daarnaast is je verbruik sterk afhankelijk van de grootte van je woning. In de onderstaande tabel kan je het gemiddelde gasverbruik vinden voor verschillende woningtypes: 

Type woningGemiddeld gasverbruik per jaar
Appartement800 – 1.000 m3
Rijhuis1.350 – 1.750 m3
Driegevelwoning1.600 – 2.000 m3
Vrijstaande woning 2.200 – 2.400 m3

Het effectieve verbruik hangt natuurlijk af van jouw manier van leven. Om te weten hoeveel je uitgeeft aan gas, vermenigvuldig je je verbruik in kubieke meters met de actuele gasprijs.

Hoeveel gas kan ik besparen door te verwarmen met airco? 

Door gebruik te maken van stroom in plaats van gas kun je tot wel 60 procent op jouw energierekening besparen. De daadwerkelijke besparing hangt af van hoe voordelig je vast elektriciteitstarief is en gewenste binnentemperatuur.

Op dit moment kost een kubieke meter gas ongeveer € 3, terwijl elektriciteit rond de 40 cent per kilowattuur (KW) ligt. Verwarmen met een airco verbruikt minder dan 1 KW per uur, wat neerkomt op ongeveer 30 cent per uur. In vergelijking verbruikt een gemiddelde cv-ketel 1 tot 2 kubieke meter gas per uur, wat overeenkomt met een kostprijs van 3 tot 6 euro.

Voor een gezin van vier personen dat jaarlijks ongeveer 1.700 kubieke meter gas verbruikt, betekent het overstappen naar 3 airconditioningsystemen een besparing van € 3.570 per jaar. De uiteindelijke besparing hangt echter wel af van de actuele gasprijs, jouw persoonlijke situatie en zuinigheid. Om die reden kan het interessant zijn om een specialist in te schakelen, die advies kan geven op maat van jouw situatie.

Is het rendabel om mijn huis met een airco te verwarmen?

Het rendabel verwarmen met een airco hangt af van verschillende factoren. Het energieverbruik van het apparaat, de energieprijzen in jouw regio, jouw levensstijl en energieverbruik, de isolatie van je huis en het klimaat spelen allemaal een rol. Airco’s met een hoog rendement en energielabel A++ kunnen heel rendabel zijn, zeker wanneer ze gecombineerd worden met zonnepanelen.

Aarzel niet om een offerte aan te vragen

Warmte cv-ketel combineren met verwarmen airco 

Een andere mogelijkheid is om je centrale verwarming te combineren met een aircosysteem. Als je je hele huis op een lage temperatuur houdt en maar één ruimte comfortabel wil verwarmen, kan het een goed idee zijn om enkel in die ruimte een airco te installeren.

Als je bijvoorbeeld de woonkamer met een airco tot een comfortabele temperatuur verwarmt, terwijl de rest van je huis op een lagere temperatuur wordt gehouden met de cv-ketel, dan kan je tot wel 30% besparen op gasverbruik. Door slim gebruik te maken van beide verwarmingssystemen, optimaliseer je de energie-efficiëntie en verlaag je je verwarmingskosten.

airco gebruiken in huis

Is verwarmen met een airconditioner voordeliger voor het milieu? 

Een airco is duurzamer dan een cv-ketel, vanwege de schadelijke CO2-uitstoot bij het verbranden van fossiele brandstoffen. Zelfs met grijze stroom blijft een airco duurzamer, omdat het minder stroom verbruikt dan een cv-ketel gas verbruikt. Wanneer je het gebruik van de airco combineert met de toevoer van groene energie, kan je er al helemaal zeker van zijn dat een airco beter is voor het klimaat.

Tip: Combineer een airco met zonnepanelen 

Voor optimale duurzaamheid is groene stroom de beste keuze, aangezien een airco dan schone energie gebruikt zonder CO2-uitstoot. Het gebruik van een airco voor verwarming is extra voordelig wanneer je zonnepanelen hebt, omdat je dan geen kosten hebt voor de stroom die de airco verbruikt.

Alternatieven voor verwarmen zonder gas 

Naast airconditioners worden ook andere alternatieven overwogen, zoals warmtepompen en houtkachels. Een nadeel van warmtepompen is echter de schaarste op de huidige markt.

Daardoor is er een gemiddelde levertijd van twaalf maanden. Airconditioners daarentegen zijn meteen beschikbaar. Houtkachels zijn sneller te leveren en bieden ook heel wat sfeer.

Verwarmen met een airco is echter een duurzamere oplossing, omdat houtkachels aanzienlijke CO2-uitstoot veroorzaken. Een erkende specialist kan jou echter het beste ondersteunen bij het maken van een keuze.

Een airco voor verwarming laten installeren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere airco specialisten uit jouw regio 

Wil jij te weten komen of verwarmen met een airco de goede oplossing is voor jou? Door een erkende specialist te contacteren ben je zeker van een oplossing op maat. Via onderstaande form kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Op die manier kan je prijzen vergelijken en vind je de beste optie voor jouw situatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.