Huis verwarmen met airco: waarom? + Handige functies en tips 

Met een airco kan je tegenwoordig niet alleen maar koelen. Je huis verwarmen met een airco is nu een kosteneffectieve manier. Bovendien is het een energiezuinige oplossing die je helpt om je energierekening te verlagen. Ontdek hieronder alles wat je moet weten over je huis verwarmen met een airco

Ontvang gratis offertes

Waarom huis met airco verwarmen? 

Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief om je woning te verwarmen? Dan is je huis met een airco verwarmen de ultieme oplossing.

Het kan bovendien zorgen voor een flinke daling in je energierekening. Een airco toestel dat zowel kan koelen als verwarmen, noemen we ook een lucht-lucht warmtepomp. Het toestel bestaat uit twee grote onderdelen: de binnenunit en de buitenunit.

Als je wilt koelen gaat het toestel de warmte in een ruimte onttrekken. Hierna wordt de warmte naar buiten afgevoerd door de buitenunit. Om te verwarmen daarentegen trekt de buitenunit de warme lucht van de buiten aan en vervoert het de warmte naar binnen. Op die manier kan je genieten van aangename temperaturen het hele jaar door.

huis-verwarmen-met-airco

Wanneer airco met verwarmingsfunctie kopen? 

Een lucht-lucht warmtepomp kopen, kan interessant zijn in twee situaties

  • Je woont in een nieuwbouw en hebt nog geen centraal verwarmingssysteem.
  • Je maakt al gebruik van elektrische verwarming in je woning.

Wil je graag advies op maat ontvangen? Aarzel dan zeker niet om via dit platform advies en offertes aan te vragen. Ze zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Advies nodig?

Waar in huis airco met verwarming gebruiken? 

Je gebruikt de airco best niet in ruimtes die je weinig gebruikt. Daar haal je namelijk geen voordeel uit. Kamers zoals de hal, wc, zolder en garage warm je daarom best niet op met de lucht-lucht warmtepomp.

Ook is een airco apparaat centraal in je woning plaatsen om zo verschillende ruimtes op te warmen, afgeraden. Hierdoor gaat ook heel wat warmte verloren. Een interessant alternatief hiervoor is een aircoheater per kamer installeren. In de volgende kamers kan je wel perfect de airco gebruiken als verwarming.

1. Woonkamer

In je woonkamer spendeer je heel wat tijd. Denk maar aan ‘s avonds een gezellig avondje tv kijken. In de woonkamer willen we heel het jaar comfort. Daarom kan de lucht-lucht warmtepomp een goede aanvulling zijn op je vloerverwarming of radiatoren, die traag opwarmen.

2. Keuken 

In de keuken wordt het meestal warm genoeg door het koken. Wil je toch wat bij verwarmen? Dan is de lucht-lucht warmtepomp een goede optie voor in de keuken.

3. Slaapkamer 

Niemand slaapt graag in een erg koude kamer tijdens de wintermaanden. Daarom kan je in je slaapkamer gebruik maken van een airco als verwarming. Zo maak je je kamer aangenaam warm voor het slapen. Een airco alleen volstaat zeker in de slaapkamer.

4. Werkkamer 

Wanneer het gaat over je werkkamer moet je de afweging maken of je de ruimte veel gebruikt. Werk je veel van thuis en spendeer je toch wat tijd in de ruimte? Dan kan je de airco als verwarming zeker in de ruimte gebruiken. 

5. Badkamer

Je badkamer warmt vaak traag op door een radiator of elektrisch vuurtje. Met de airco als verwarming wordt je badkamer aangenaam warm in een mum van tijd. Wil je dus een echt wellnessgevoel creëren in je eigen badkamer? Dan is het installeren van de airco een heel goed idee.

6. Vloerverwarming 

Een van de grootste nadelen van vloerverwarming is dat het zeer traag opwarmt. Daarom kan vloerverwarming perfect gebruikt worden in combinatie met een airco.

Welke functies van een airco kunnen thuis van pas komen? 

Een airco brengt wat handige functies met zich mee. Ontdek welke voor jou handig kunnen zijn.

1. Weektimer 

Met de weektimer plan je eigenlijk de werking van je airco. Je stelt in wanneer hij aan of uit moet staan. Handig voor wanneer je moet slapen of wanneer je thuiskomt na een lange dag op het werk. Bovendien spaart het automatisch uitschakelen van de airco enorm wat energie.

2. Bewegingssensor 

Een bewegingssensor instellen op je airco is een energiezuinige manier om de airco te gebruiken. De sensor merkt op wanneer er niemand aanwezig is in de ruimte en kan dan de airco op een lagere stand zetten. Zo kan het snel een ruimte afkoelen wanneer er niemand aanwezig is.

3. Wifi 

Met de hulp van Wifi kan je overal vanaf je telefoon je airco aan- of uitzetten. Je kan zo de hele woning of slechts een paar delen van je woning verwarmen. Het kan handig zijn voor mensen die vergeetachtig zijn: je kan in een mum van tijd de airco afzetten via je telefoon wanneer je het thuis vergeten was. Of je kan simpelweg de airco aanzetten wanneer je bijna thuiskomt.

4. Nachtstand 

Wanneer je de nachtstand van je airco aanzet, produceert het amper geluid. Zo kan je genieten van de aangename temperaturen in je slaapkamer in combinatie met een goede nachtrust.

huis-verwarmen-met-airco

Hoe kies ik de juiste airco voor mijn huis? Tips

Wanneer je overweegt om een airco te installeren in je woning, is het heel belangrijk dat je de juiste kiest. Daarom een aantal tips

  • Kies het juiste vermogen: ga voor een airco die groot genoeg is om je ruimte te verwarmen. Maar hij mag ook niet te groot zijn en zo inefficiënt zijn. 
  • Kijk naar het energieverbruik: neem een airco met een hoog SEER-getal (Seasonal Energy Ratio). Zo bespaar je geld op je energierekening.
  • Let op het geluidsniveau: vele airco’s kunnen wat geluid produceren bij het verwarmen van een ruimte. Kijk voor je aankoop zeker na of dat geluid niet storend is voor jou. Het geluidsniveau van een airco hangt af van airco tot airco. Vergelijk daarom verschillende toestellen.

Wil je graag advies voor jouw specifieke situatie? Neem dan zeker contact op met een vakman. Zij bieden een antwoord op al je vragen.

Ontdek alle prijzen

Kan ik met verschillende binnenunits tegelijk koelen en verwarmen? 

Je kan meerdere binnenunits aan één buitenunit koppelen. Het is wel mogelijk om verschillende ruimtes een andere temperatuur te geven, maar de installatie moet in één modus staan. Je kan dus ofwel koelen ofwel verwarmen

Alternatieven voor elektrische verwarming

Ben je toch geen fan van de airco als verwarming? Ontdek de alternatieven hieronder. 

1. Infraroodverwarming

Bij een infraroodverwarming wordt zoals bij een airco de lucht niet verwarmd maar de omliggende massa. Het is een zeer snelle manier van verwarmen en het neemt minder ruimte in beslag dan de traditionele verwarmingstoestellen. De prijs bedraagt tussen de 30 en 270 euro per element exclusief plaatsing.

2. Accumulatoren 

Accumulatoren hebben een andere aanpak. Met dit systeem warm je ‘s avonds de vuurvaste stenen in de accumulatoren op. De volgende dag kan je die warmte gebruiken om je ruimte op te warmen. Het maakt gebruik van een aantrekkelijk nachttarief. De prijs van accumulatoren zijn gemiddeld 600 euro per element exclusief plaatsing.

3. Elektrische vloerverwarming 

Elektrische vloerverwarming is ideaal voor het sporadisch verwarmen van ruimtes zoals een garage, badkamer of zolder. De prijs hiervan is gemiddeld 50 euro per m² exclusief plaatsing.

4. Elektrische kachel 

Het laatste alternatief is de elektrische kachel. Ze werken vaak op keramische verwarmingselementen. Je kan ze inzetten als bijverwarming aangezien ze een hoog verbruik hebben. Voor een elektrische kachel betaal je snel 25 euro per element exclusief plaatsing.

Een airco systeem in jouw huis laten installeren? Verstuur je aanvraag en krijg prijsvoorstellen op maat van airco deskundigen 

Wil je je huis verwarmen met een airco? Hier kan je snel en gratis offertes vergelijken om zo tot de beste deal te komen. Waarom veel moeite doen als je hier offertes kan vergelijken in een mum van tijd. Werk voor de installatie van je airco steeds samen met een vakman. Zij zijn enorm gespecialiseerd en bieden een antwoord op al je vragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.